Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev pokrenuo istragu o ubistvu dvojice ukrajinskih vojnika dok su se predavali, Kličko napao Zelenskog

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/12/2023

-

10:39

RAT U UKRAJINI Kijev pokrenuo istragu o ubistvu dvojice ukrajinskih vojnika dok su se predavali, Kličko napao Zelenskog
RAT U UKRAJINI Kijev pokrenuo istragu o ubistvu dvojice ukrajinskih vojnika dok su se predavali, Kličko napao Zelenskog - Copyright AP/Libkos, Efrem Lukatsky, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 644 dana. Ponovni nestanak struje u NE Zaporožje mogao je da uzrokuje katastrofu, kaže Ministarstvo energetike Ukrajine, jer je ovo bio osmi put da reaktori ostaju bez napajanja. Nemačka je poslala novi paket vojnih pomoći uključujući projektile, vozila i snajpere kako bi se ojačala ukrajinska vojska koja, prema nekim anketama, više veruje glavnokomandujućem Oružanih snaga Ukrajine Valeriju Zalužnom nego predsedniku države Volodimiru Zelenskom. Ukrajinska služba bezbednosti zabranila je izlazak iz zemlje bivšem predsedniku te zemlje Petru Porošenku zbog njegove namere da se sretne sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. To bi iskoristili Rusi da "naškode" Ukrajini, saopštila je SBU.

Ključni događaji:

  • Ukrajinska SBU sprečila Porošenka da izađe iz zemlje
  •  Nemačka poslala novi paket vojne pomoći Ukrajini
  • Anketa: Ukrajinci više veruju Zalužnom nego Zelenskom
  • Ruski izaslanik: Rusija i Ukrajina pregovaraju o razmeni zarobljenika

 

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

       Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.33 Kijev pokrenuo istragu o ubistvu dvojice ukrajinskih vojnika dok su se predavali

Ukrajinski zvaničnici pokrenuli su danas istragu o navodima da su ruske snage ubile ukrajinske vojnike koji su se predavali, što je, kako navodi AP, ratni zločin ako se potvrdi.

Istraga je pokrenuta nakon što su se pojavili snimci na društvenim mrežama koji pokazuju da su dvojica uniformisanih muškaraca upucana iz neposredne blizine nakon što su izašli iz zemunice.

Na snimku se vidi kako vojnici, jedan od njih sa podignutim rukama, izlaze dok su bili na nišanu i ležu na zemlju pre nego što, kako se čini, grupa ruskih vojnika otvara vatru. Nije bilo moguće odmah potvrditi autentičnost snimka ili okolnosti u kojima je snimljen, a nije  jasno ni kada se incident dogodio, naveo je AP. 

20.20 Rat u Ukrajini naterao zemlje EU da povećaju budžete za odbranu, šta je sa Srbijom  

Od početka rata u Ukrajini, pojedine evropske zemlje odlučile su da ulože više novca u svoje naoružanje. Najpre je Nemačka izdvojila poseban fond od 100 milijardi evra za naoružanje, Francuska je takođe donela odluku o povećanju sredstava u te svrhe do kraja decenije, dok Poljska ima cilj da do 2026. godine stvori najveću kopnenu vojsku u Evropi.

I dok se Evropa naoružava, Srbija će naredne godine za odbranu izdvojiti oko 40 miliona evra manje nego tekuće. Opširnije pročitajte u posebnom tekstu.

profimedia

 

19.15 Kličko: "Zelenski sada plaća za greške koje je napravio".

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko napao je ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i poručio da će po završetku rata svi političari morati da odgovaraju za greške koje su pravili.

Ljudi se pitaju zašto se nismo bolje pripremili za ovaj rat i zašto je Zelenski do kraja poricao da će do ovoga doći, rekao je Kličko u intervjuu za švajcarski medij "20 minuta", prenosi Hina.

Previše je informacija koje nisu odgovarale stvarnosti, kazao je pedesetdvogodišnji bivši prvak sveta u boksu, optuživši ukrajinskog predsednika za "greške".

Pozvao je da svi budu iskreni o stvarnom stanju u Ukrajini nakon ruske invazije i istakao da "Zelenski sada plaća za greške koje je napravio".

"Naravno da možemo euforično lagati svojim ljudima i partnerima, ali ne možemo to raditi zauvek", rekao je Kličko i pružio nedvosmislenu podršku ukrajinskom načelniku Generalštaba generalu Valeriju Zalužnom, koji je pre mesec dana oštro kritikovan kada je izjavio da je rat došao do mrtve tačke.

15.07 Ukrajina sutra otvara dodatni granični prelaz sa Poljskom za kamione

Ukrajina i Poljska otvoriće sutra dodatni granični prelaz za prazne kamione koji danima čekaju na granici zbog protesta poljskih vozača kamiona nezadovoljnih neravnopravnom konkurencijom ukrajinskih transportnih preduzeća, saopštile su danas ukrajinske vlasti. Ukrajinska granična služba navlea je da će granični prelaz Uhriniv, koji trenutno propušta samo putničke automobile i autobuse, od 1 sat posle ponoći biti otvoren za prazne kamione ukupne dozvoljene težine ne veće od sedam i po metričkih tona.

"Otvaranje Uhriniva prva je tačka na listi mera koje se preduzimaju za deblokadu prelaza, smanjenje redova i povećanje kapaciteta ukrajinsko-poljske granice“, saopštile su ukrajinske granične vlasti, prenosi Rojters.

profimedia

 

13.35 Rusija tvrdi da je vojska pogodila ukrajinski štab vazušne odbrane u Dnjepru

Ruske snage pogodile su utvrđenja komandnog mesta vazdušne odbrane "Istok" u Dnjepru, gradu u centralnoj Ukrajini, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane. Ministarstvo je napomenulo da su naneti kombinovani udari operativno-taktičke i vojne avijacije, bespilotnih letelica, raketnih snaga i artiljerije.

U saopštenju se dodaje da su pogođena i skladišta goriva u oblastima Mirgoroda, Poltavskoj oblasti i gradu Hmeljnicki, kao i arsenal municije u Mikolajevskoj oblasti, prenosi Rojters.

12.40 Ukrajina: Jedna osoba poginula u ruskom granatiranju u oblasti Herson

Stariji muškarac izgubio je život tokom ruskog granatiranja oblasti Herson na jugu Ukrajine, saopštili su danas regionalni ukrajinski zvaničnici.

"Okupatori su napali selo Sadove. Jedna od granata pogodila je privatnu garažu, u kojoj se u tom trenutku nalazio 78-godišnji muškarac. On je od zadobijenih povreda preminuo na licu mesta", saopštila je ukrajinska vojna uprava Hersona u poruci na aplikaciji Telegram.

Ruske trupe napustile su Herson i zapadnu obalu reke Dnjepar krajem prošle godine, ali ih sada često granatiraju sa svojih položaja na istočnoj obali, prenosi Rojters.

11.35 Stoltenberg:Ratovi nepredvidivi, moramo biti spremni i na loše vesti iz Ukrajine

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da su ratovi sami po sebi nepredvidivi i da "treba biti spreman i na loše vesti iz Ukrajine".

Stoltenberg je, u intervjuu nemačkoj televiziji ARD, odgovarajući na pitanje da li se plaši da će se situacija u Ukrajini u budućnosti pogoršati, rekao da se ratovi odvijaju u fazama, ali da "moramo da podržimo Ukrajinu i u dobrim i lošim vremenima".

Osvrćući se na situaciju na frontu, Stoltenberg je kazao da u proteklih nekoliko meseci nije bilo značajnijeg pomaka. On nije prognozirao dalje događaje, navodeći da su "ratovi sami po sebi nepredvidivi".

"Ali znamo da što više budemo podržavali Ukrajinu, to će se rat brže završiti“, istakao je Stoltenberg. Ocenio je da je Ukrajina u "kritičnoj situaciji", ali nije odgovorio na pitanje kako komanda u Kijevu treba da postupi.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

10.40 Rusija i Ukrajina će obaviti uzvratne posete ratnim zarobljenicima

Komesar za ljudska prava Rusije Tatjana Moskalkova i ukrajinski ombudsman za ljudska prava Dmitro Lubinets, planiraju da obave nekoliko uzvratnih poseta ratnim zatvorenicima s obe strane, prenela je danas ruska novinska agencija RIA Novosti.

"Rusko vojno osoblje koje je u ukrajinskom zarobljeništvu biće posećeno na ukrajinskom, kao i ukrajinsko vojno osoblje u ruskom zarobljeništvu. Biće nekoliko ovakvih poseta, imamo i raspored", preneo je Rojters izjavu Moskalkove pozivajući se na RIA Novosti.

Moskalkova je ranije posetila 119 ukrajinskih vojnih lica koja se nalaze u Rusiji, u okviru zajedničkog sporazuma sa ombudsmanom Vrhovne rade Ukrajine, koji je, zauzvrat, posetio 119 ruskih vojnih lica u ukrajinskom zatočeništvu.

09.13 Ukrajina: Oboreno 10 od 12 lansiranih ruskih dronova

Ukrajinska PVO uništila je noćas 10 dronova tipa "šahed" od 12, koliko je Rusija lansirala prema Ukrajini, saopštila je komanda Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine. 

Dronovi su lansirani u nekoliko talasa, a najviše ih je oboreno iznad  Nikolajevske oblasti, na jugu Ukrajine, prenosi Unian. Kako je navedeno, Rusija je lansirala i navođenu avionsku raketu X-59 iz vazdušnog prostora Belgorodske oblasti, ali ona nije stigla do cilja.

profimedia

 

07.50 Ukrajinska SBU sprečila Porošenka da izađe iz zemlje

 

Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) saopštila je prošle večeri da je sprečila bivšeg predsednika Petra Porošenka da napusti zemlju jer smatra da je Rusija želela da iskoristi njegov navodni susret sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom ''da se naškodi ukrajinskim interesima''.

Porošenkova politička partija, Evropska solidarnost, saošptila je da je bivši predsednik imao zakazane sastanke u Poljskoj i SAD, upozorivši SBU da se ne meša u politiku, preneo je Rojters.
Porošenku je u petak zabranjen izlazak iz zemlje na graničnom prelazu.

SBU tvrdi da je on planirao da se susretne sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, koji se protivi članstvu Ukrajine u EU.

06.40 Nemačka poslala novi paket vojne pomoći Ukrajini

Nemačka vlada poslala je novi paket vojne pomoći Ukrajini, objavljeno je na sajtu vlade u Berlinu. Paket uključuje 3.840 projektila kalibra 155 mm, 250 kompleta eksploziva, dva vozila za odbranu granice, jedan mobilni antensko-jarbolni sistem, 25 laserskih daljinomera i pet sistema za detekciju dronova, prenosi Ukrinform, Novi paket pomoći iz Nemačke obuhvata i četiri tegljača HKS81 i četiri poluprikolice, osam kamiona modela Zetros i tri vozila (kamioni, minibusevi, terenska vozila).

Pored toga, vlada Nemačke je Ukrajini predala 15 snajperskih pušaka modela HLR 338 i 60.000 metaka za njih. Kako podseća kijevska agencija, Berlin je najavio završetak kursa obuke za još 70 vojnika Oružanih snaga Ukrajine za rad sa PVO sistemom Patriot.

06.30 Anketa: Ukrajinci više veruju Zalužnom nego Zelenskom

Ukrajinci više veruju glavnokomandujućem Oružanih snaga Ukrajine Valeriju Zalužnom nego predsedniku države Volodimiru Zelenskom, prema istraživanju sociološke grupe Rating.

"Poverenje Ukrajinaca u glavnokomandujućeg Valerija Zalužnog premašilo je poverenje u predsednika Volodimira Zelenskog. Zalužnom 'potpuno veruje' 63 odsto ispitanika, a Zelenskom 39 odsto, 19 odsto njih 'prilično veruje' Zalužnom, a predsedniku 33 procenta", navedeno je u rezultatima ankete.

Kako se dodaje, poverenje u glavnokomandujućeg oružanih snaga ostaje na nivou od 82 odsto, a u ukrajinskog predsednika 72 odsto, pokazuju rezultati istraživanja, prenosi Strana.ua.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

06.20 Ruski izaslanik: Rusija i Ukrajina pregovaraju o razmeni zarobljenika

Rusija i Ukrajina nastavljaju kontakte u vezi sa pitanjem razmene zarobljenika, ali detalji o tome ne mogu da budu javno objavljeni, rekao je specijalni izaslanik ruskog ministarstva spoljnih poslova za zločine kijevskog režima Rodion Mirošnik.

On je istakao da postoje kontakti na nivou nadležnih zvaničnika i da postoje spiskovi zarobljenika za razmenu.

Pregovori su u toku, rekao je Mirošnik za televiziju Solovjev, preneo je TASS.

06.05 Nuklearna elektrana u Zaporožju celu noć bez struje

Tokom noći 2. decembra došlo je do potpunog nestanka struje u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani. Do kvara na dalekovodu došlo je 1. decembra uveče, a struju je bilo moguće vratiti tek juče.

Prema saopštenju koje je ukrajinsko Ministarstvo energetike objavilo na Telegramu, jedan vod do elektrane je prekinut u petak, dok je poslednji, od 750 KW, bio prekinut u subotu.

"Ovo je osmi nestanak struje koji se dogodio u elektrani u Zaporožju i koji je mogao da dovede do nuklearne katastrofe", navedeno je u saopštenju.

Komentari (0)

Evropa