Evropa

uživo RAT U UKRAJINI Deo Ukrajine bez struje, ruska PVO presrela 53 ukrajinska drona tokom protekla 24 sata

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/11/2023

-

08:30

RAT U UKRAJINI Deo Ukrajine bez struje, ruska PVO presrela 53 ukrajinska drona tokom protekla 24 sata
RAT U UKRAJINI Deo Ukrajine bez struje, ruska PVO presrela 53 ukrajinska drona tokom protekla 24 sata - Copyright AP/AP Photo, Daniel Cole, Vadim Ghirda, Bram Janssen

veličina teksta

Aa Aa

Ruska invazija na Ukrajinu traje 638 dana. Predsednik Zelenski zahvalio je svojim borcima na hrabrosti i požrtvovanju, jer se bore u vrlo teškim uslovima hladnoće i nestanka struje u mnogim regionima. On je ponovio stav Ukrajine da je njegovoj zemlji potrebno još više sistema PVO kako bi nastavili borbe, ali i osigurali izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su njihove protivvazdušne odbrambene snage presrele 53 ukrajinske bespilotne letelice tokom proteklih 24 sata.

Ključni događaji:

  • Zelenski: Hvala vojnicima za borbu, deo Ukrajine bez struje zbog hladnoće
  • Ruska PVO presrela 53 ukrajinska drona tokom proteklih 24 sata
  • Zelenski: Ukrajini potrebno više sistema PVO da zaštiti rute za izvoz žitarica
  • Zelenski: "Postoji manjak protivvazdušne odbrane - to nije tajna"
  • Ruska PVO oborila još četiri ukrajinska drona

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

          Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

20.00 Ukrajina menja praksu regrutacije u cilju boljeg iskorišćenja kapaciteta

Ukrajinska vlada najavila je promenu svoje prakse regrutacije u nameri da što bolje iskoristi ljudske kapacitete, rekao je sekretar ukrajinskog saveta za bezbednost. U promene koje bi pomogle održanju borbenih potencijala Kijeva, nakon skoro dve godine iscrpljujućeg rata sa Rusijom, za koje se očekuje da će biti objavljene ove nedelje, biće uvršteno i korišćenje komercijalnih kompanija za regrutaciju, preneo je Gardijan.

"Neki ljudi su uplašeni, plaše se da će da poginu, plaše se da pucaju, što ne znači da ne mogu da budu uključeni u druge aktivnosti", rekao je za Gardijan sekretar saveta za bezbednost Ukrajine Oleksij Danilov i napomenuo da Ukrajina "sada ima novog ministra sa novim pristupom".

Prema njegovim rečima, regrutacija bi trebalo da bude preciznije ciljana, jer bi se tako regruti uverili da će im biti dodeljene uloge koje odgovaraju njihovim veštinama, a ne da samo jednostavno budu gurnuti na front.

16.30 Grant Šaps: Putin pojačava invaziju na Ukrajinu

Britanski ministar odbrane Grant Šaps izjavio je danas da Rusija pojačava svoju invaziju na Ukrajinu i da šalje više Rusa u smrt nego u bilo kom trenutku od početka rata.

"Putin pojačava svoju invaziju i besmisleno šalje više Rusa da ginu nego u bilo kom trenutku od početka rata. Ukrajinska hrabrost i zapadna podrška koče njihovo napredovanje, ali ne možemo biti zadovoljni sobom. Ukrajini je potrebna naša nepokolebljiva podrška da bi se borila i pobedila", napisao je Šaps na platformi X (Tviter).

Britanska obaveštajna služba je danas saopštila da je u poslednjih šest nedelja došlo do verovatno najveće stope ruskih žrtava u ratu do sada.

Teški gubici su uglavnom uzrokovani ruskom ofanzivom na Donbas, grad Avdijevku, prenosi Ukrinform. Tokom novembra 2023. godine, ruske žrtve, kako je saopštio ukrajinski Generalštab, kreću se u proseku od 931 dnevno.

15.50 Blinken će na sastanku NATO u Briselu istaći podršku Ukrajini u ratu s Rusijom

Državni sekretar SAD Entoni Blinken istaći će na ovonedeljnom sastanku šefova diplomatija zemalja NATO-a, nastavak podrške alijanse Ukrajini u njenom ratu sa Rusijom, izjavio je danas najviši zvaničnik Stejt departmenta.

Uoči Blinkenovog puta u Brisel, njegov pomoćnik za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajen istakao je da Ukrajina treba sama da odluči o eventualnim pregovorima s Moskvom. Komentarišući pisanje nemačkog lista Bild da SAD i Nemačka indirektno "guraju" Kijev u pregovore, on je rekao da Vašington nema takvu politiku.

12.04 Ihnat: Protekla noć u Ukrajini bila mnogo mirnija u odnosu na prethodne

Protekla noć u Ukrajini bila je prilično mirna u odnosu na prethodne, izjavio je predstavnik Vazduhopovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ihnat. Dodao je da su ruske snage koristile rakete X-59, ali bezuspešno, prenosi Unian.

Ihnat je naveo da ruske snage noćas nisu lansirale dronove jer su, prema njegovoj oceni, očigledno napravile pauzu posle masovnih napada dronovima u noći između petka i subote i subote i nedelje.

Ihnat je ukazao da loše vreme koje je zahvatilo Ukrajinu - jaki vetrovi i loša vidljivost - utiče na delovanje avijacije, kao i na mogućnost Rusije da izvodi napade dronovima, pošto vetar može da promeni smer dronova. Jaka mećava zahvatila je Ukrajinu, blokirani su mnogi putevi, a više od 2.000 naselja je ostalo bez struje.

10.43 Putin: Zapadni model globalizacije je zastareo i prolazi kroz krizu

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je model globalizacije, koji su uglavnom kreirale zapadne zemlje radi ostvarivanja sopstvenih interesa, zastareo i da sada prolazi kroz duboku krizu. Putin je, na međunarodnom forumu posvećenom sećanju na Jevgenija Primakova, rekao da je tema ovogodišnjeg foruma veoma relevantna - "Horizonti postglobalizacije", preneo je Tass.

"Pojavljuje se novi, pravedniji i demokratičniji sistem međunarodnih odnosa koji će bolje odgovarati potrebama globalne većine", naveo je Putin. Putin je, međutim, rekao da grupa zemalja, koja je navikla da dominira na svetskoj sceni, neće, kako je naveo, "stati ni pred čim da sačuva svoj opadajući uticaj, koristeći direktnu ucenu i taktiku snažnog pritiska, dok će međunarodno pravo zameniti neka vrsta "poretka zasnovanog na pravilima". "Takva destabilizujuća politička linija pokrenula je i krizu u vezi sa Ukrajinom i tragičnu eskalaciju izraelsko-palestinskog sukoba", naglasio je ruski predsednik.

Tanjug AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

 

08.25 Američki Senat uskoro glasa o Bajdenovom zahtevu za Ukrajinu i Izrael

U nameri da nametne atmosferu hitnosti dok traju teški pregovori o američkom budžetu, lider većine u Senatu, demokrata Čak Šamer, planira da pre 4. decembra sazove glasanje o zahtevu predsednika Džozefa Bajdena da se odobri više milijardi dolara za pomoć Ukrajini i Izraelu.

Saopštenjem koje je u nedelju izdao Šamer vrši se pritisak na zakonodavce da se postigne sporazuma o bezbednosti granica, dok bi se uporedo glasalo i o preko potrebnoj pomoći za Ukrajinu i Izrael, prenosi portal Politiko.

07.45 Zelenski: Hvala vojnicima za borbu, deo Ukrajine bez struje zbog hladnoće

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio se prošle večeri ukrajinskoj vojsci jer se bori protiv ruskih napada, ali i spasilačkim službama koje se bore sa posledicama izuzetno hladnog vremena zbog čega je oko 400 naselja u 10 regiona ostalo bez struje.

U noćnom video obraćanju Zelenski je rekao da se nemilosrdne, intenzivne borbe vode u istočnim regionima Donjecka i Harkova, dok "izuzetno teško vreme" pogađa oblasti od Kijeva na severu do Odese na jugu.

profimedia

 

06.55 Ruska PVO presrela 53 ukrajinska drona tokom proteklih 24 sata

Ruske protivvazdušne odbrambene snage presrele su 53 ukrajinske bespilotne letelice tokom proteklih 24 sata, saopštilo je juče rusko Ministarstvo odbrane.

"Tokom prethodnih 24 sata presretnuto je 17 raketnih projektila višecevnog raketnog sistema HIMARS. Takođe, uništene su 53 ukrajinske bespilotne letelice", saopštilo je to ministarstvo, preneo je TASS.

06.30 Zelenski: Ukrajini potrebno više sistema PVO da zaštiti rute za izvoz žitarica

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je na samitu u Kijevu o sigurnom snabdevanju hranom pod nazivom "Zrno iz Ukrajine", da je njegovoj zemlji potrebno više sistema protivvazdušne odbrane da bi zaštitila svoje rute za izvoz žitarica, kao i regione koji se graniče sa Rusijom.

"Postoji manjak protivvazdušne odbrane - to nije tajna", rekao je Zelenski na samitu u subotu, kojem su prisustvovali visoki zvaničnici evropskih zemalja, uključujući švajcarskog predsednika Alena  Berseta i premijerku Litvanije Ingridu Šimonite, preneo je "Gardijan". 

Zelenski je istakao da će inostrani partneri opremiti brodove koji će pratiti konvoje teretnih brodova iz ukrajinskih luka kako bi se garantovala njihova bezbednost. Zajedničku konferenciju za novinare prekinula je još jedna sirena za vazdušni napad.

06.00 MO Rusije: Oborene dve ukrajinske rakete iznad Azovskog mora

Ruska vojska presrela je iznad Azovskog mora dve ukrajinske protivvazdušne rakete S-200, prilagođene da gađaju kopnene ciljeve, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Ruski sistemi protivvazdušne odbrane su otkrili i uništili dve ukrajinske rakete u vazduhu iznad Azovskog mora", navedeno je u saopštenju, prenosi Interfaks. Rakete su oborene oko 11 časova po moskovskom vremenu.

 

Komentari (0)

Evropa