Evropa

RAT U UKRAJINI Rusija oborila dve ukrajinske rakete iznad Azovskog mora; Zelenski poziva na veću protivvazdušnu odbranu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/11/2023

-

08:55

RAT U UKRAJINI Rusija oborila dve ukrajinske rakete iznad Azovskog mora; Zelenski poziva na veću protivvazdušnu odbranu
RAT U UKRAJINI Rusija oborila dve ukrajinske rakete iznad Azovskog mora; Zelenski poziva na veću protivvazdušnu odbranu - Copyright AP/Efrem Lukatsky, Francisco Seco, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 637 dana. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je potvrdio da je Ukrajini potrebno više PVO sistema da zaštiti rute kojima se izvoze ukrajinske žitarice, a stiglo je i obećanje saveznika da će Ukrajini biti dopremljena specijalna plovila koja će pratiti konvoje brodova sa žitom. Kijev je pretrpeo najteže napade ruske vojske još od početka rata, a u masovnom napadu dronovima ranjeno je najmanje petoro civila. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je ponovio čvrst stav EU o daljoj pomoći Ukrajini, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen saopštila je da, uprkos ratu, "Ukrajina nastavlja da hrani svet" i da će EU dati Ukrajini dodatnih 50 miliona evra da popravi oštećenu infrastrukturu u lukama.

Ključni događaji:

  •  Zelenski: Ukrajini potrebno više PVO da zaštiti izvozne rute žitarica
  • Borelj: EU čvrsto solidarna sa Ukrajinom
  • Fon der Lajen: Ukrajini dodatnih 50 miliona evra da popravi lučku infrastrukturu
  • Zelenski: Prikupljeno 100 miliona dolara za nastavak programa "Zrno iz Ukrajine"
  •  Kijev: Najmanje pet civila ranjeno u najmasovnijem napadu dronovima na Ukrajinu

 

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

          Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.23 Zelenski: Hvala vojnicima za borbu, deo Ukrajine bez struje zbog hladnoće

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio se večeras ukrajinskoj vojsci jer se bori protiv ruskih napada, ali i spasilačkim službama koje se bore sa posledicama izuzetno hladnog vremena zbog čega je oko 400 naselja u 10 regiona ostalo bez struje.

U noćnom video obraćanju Zelenski je rekao da se nemilosrdne, intenzivne borbe vode u istočnim regionima Donjecka i Harkova, dok "izuzetno teško vreme" pogađa oblasti od Kijeva na severu do Odese na jugu.

I na Krimu su lokalne vlasti, kao i u delu regiona Herson, koji je pod kontrolom Moskve, proglasili su ponedeljak neradnim danom zbog veoma jakog vetra, poplava i zavejanih puteva, a došlo je i do oštećenja nekih zgrada, navodi Rojters.

14.45 Ruska PVO presrela 53 ukrajinska drona tokom proteklih 24 sata

Ruske protivvazdušne odbrambene snage presrele su 53 ukrajinske bespilotne letelice tokom proteklih 24 sata, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Tokom prethodnih 24 sata presretnuto je 17 raketnih projektila višecevnog raketnog sistema HIMARS. Takođe, uništene su 53 ukrajinske bespilotne letelice", saopštilo je to ministarstvo, preneo je TASS.

Pored toga, jedinice borbene grupe Istok osujetile su napad ukrajinskog jurišnog tima na jugu Donjecka, dodalo je ministarstvo.

12.50 Zelenski: Ukrajini potrebno više sistema PVO da zaštiti rute za izvoz žitarica

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je na samitu u Kijevu o sigurnom snabdevanju hranom pod nazivom "Zrno iz Ukrajine", da je njegovoj zemlji potrebno više sistema protivvazdušne odbrane da bi zaštitila svoje rute za izvoz žitarica, kao i regione koji se graniče sa Rusijom.

"Postoji manjak protivvazdušne odbrane - to nije tajna", rekao je Zelenski na samitu u subotu, kojem su prisustvovali visoki zvaničnici evropskih zemalja, uključujući švajcarskog predsednika Alena  Berseta i premijerku Litvanije Ingridu Šimonite, preneo je "Gardijan". 

Zelenski je istakao da će inostrani partneri opremiti brodove koji će pratiti konvoje teretnih brodova iz ukrajinskih luka kako bi se garantovala njihova bezbednost. Zajedničku konferenciju za novinare prekinula je još jedna sirena za vazdušni napad.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

10.52 MO Rusije: Oborene dve ukrajinske rakete iznad Azovskog mora

Ruska vojska presrela je iznad Azovskog mora dve ukrajinske protivvazdušne rakete S-200, prilagođene da gađaju kopnene ciljeve, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Ruski sistemi protivvazdušne odbrane su otkrili i uništili dve ukrajinske rakete u vazduhu iznad Azovskog mora", navedeno je u saopštenju, prenosi Interfaks. Rakete su oborene oko 11 časova po moskovskom vremenu.

10.30 Ruska PVO oborila još četiri ukrajinska drona, ukupno 24 danas

Ruska PVO je uništila još četiri ukrajinske bespilotne letelice iznad Brjanske, Smolenske i Tulske oblasti, čim se ukupan broj danas oborenih ukrajinskih dronova povećao na 24, preneo je TASS.

09.08 MO Rusije: Oboreno 20 ukrajinskih dronova iznad četiri oblasti

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su jutros devet ukrajinskih dronova iznad Moskovske, Tulske, Kaluške i Brjanske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Prethodno je rusko Ministarstvo saopštilo da su ruski sistemi PVO noćas oborili 11 ukrajinskih dronova iznad te četiri oblasti, prenosi agencija RIA Novosti.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin saopštio je da su neki od oborenih dronova leteli ka glavnom gradu Rusije. Prema preliminarnim informacijama, nije bilo žrtava niti veće materijalne štete, naveo je Sobjanin. Gubernator Moskovske oblasti Andrej Vorobjov izjavio je da je u tri slučaja došlo do oštećenja objekata, a da nema povređenih niti poginulih.

profimedia

 

08.33 Ukrajinski dron srušio se na zgradu u Tuli, lakše povređena jedna osoba

Jedna osoba je lakše povređena nakon što se oboreni ukrajinski dron srušio na stambenu zgradu u ruskom gradu Tuli, navodi se u saopštenju lokalnih vlasti.

"Napad u kojem su učestvovale dve bespilotne letelice, sprečen je iznad regiona Tula u ranim jutarnjim satima 26. novembra. Protivvazdušna odbrana ruskog ministarstva odbrane oborila je obe bespilotne letelice. Jedna od njih je u nekontrolisanom padu oštetila stambenu zgradu", navodi se u saopštenju regionalnog guvernera Alekseja Đumina, prenosi TAS S. Kako se navodi u saopštenju, jednom od stanara zgrade zbrinuta je posekotina, a prozori na tri stana su potpuno razbijeni.

07.55 Ukrajina saopštila da je oborila osam ruskih dronova

Ukrajinska vojska uništila je osam od devet dronova koji su ruske snage lansirale tokom protekle noći, saopštile su ukrajinske vazdušne snage. Nema neposrednih izveštaja o šteti, niti o tome gde je udario deveti ruski dron, prenosi Rojters.

Napad za koji je vazduhoplovstvo saopštilo da je pokrenut iz pravca jugoistoka, došlo je dan nakon onoga što su ukrajinski zvaničnici saopštii da je izvršen najveći ruski napad dronovima tokom rata. Neki od dronova bili su usmereni na Kijev, ali uspešno je delovala ukrajinska PVO, saopštila je vojna uprava grada. Vazdušna opasnost bila je na snazi u Kijevu, Kijevskoj, Čerkaškoj, Poltavskoj, Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj i Zaporoškoj oblasti, navodi agencija Unijan.

07.00 Borelj: EU čvrsto solidarna sa Ukrajinom

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj poručio je, povodom jučerašnjeg višesatnog napada ruskih dronova na Kijev, da je EU čvrsto solidarna sa Ukrajinom.

„EU je čvrsto solidarna sa Ukrajinom, u trenutku kada je Rusija izvela najveći napad dronom na Kijev, što je izazvalo široko rasprostranjena razaranja, posejalo strah među stanovništvom i poremetilo živote ljudi“, napisao je Borelj na platformi X (Tviter).

profimedia

 

06.30 Fon der Lajen: Ukrajini dodatnih 50 miliona evra da popravi lučku infrastrukturu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen saopštila je juče da, uprkos ratu, "Ukrajina nastavlja da hrani svet" i da će EU dati Ukrajini dodatnih 50 miliona evra da popravi oštećenu infrastrukturu u lukama.

"U ovom poduhvatu, možete računati na podršku Evropske unije", poručila je Fon der Lajen Ukrajincima putem platforme X (Tviter).

"Zajedno šaljemo ukrajinsko žito u svet", dodala je.

06.20 Zelenski: Prikupljeno 100 miliona dolara za nastavak programa "Zrno iz Ukrajine"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je juče da je do sada prikupljeno 100 miliona dolara za nastavak programa "Zrno iz Ukrajine".

"Ove godine nastavljamo rad programa 'Zrno iz Ukrajine'. Već smo prikupili više od 100 miliona dolara. Ovaj posao se nastavlja i zahvaljujem svakoj državi i svakom lideru koji je spreman da radi sa Ukrajinom, kako bi se zaštitio međunarodni poredak i svakom narodu kome je potrebna pomoć, garantovala bezbednost od agresije i veštački izazvanog haosa", rekao je Zelenski obraćajući se učesnicima drugog samita ukrajinske humanitarne inicijative, prenosi Ukrinform.

06.10 Ruskim avio-kompanijama zaplenjeno 76 aviona zbog sankcija

Ruske avio-kompanije su zbog sankcija "izgubile" 76 aviona, izjavio je juče na konferenciji za novinare ruski ministar saobraćaja Vitalij Saveljev.

"Bili smo zatečeni kada su hteli da preuzmu avione. Ukupno su nam zaplenili 76 putničkih aviona koji su bili ili na presedanju ili su se pripremali za let. Jednostavno su nam oduzeti ti avioni", rekao je on, prenosi TASS. Prema rečima Vitalija Saveljeva ruska putnička avio flota trenutno koristi 1.167 letelica.

06.00 Kijev: Najmanje pet civila ranjeno u najmasovnijem napadu dronovima na Ukrajinu

Najmanje pet civila je ranjeno u višesatnom napadu dronovima na Kijev, glavni grad Ukrajine koja je juče bila na meti najintenzivnijih ruskih napada dronovima od početka rata 2022. godine.
U višesatnom napadu na Kijev oštećeno je nekoliko zgrada, uključujući i obdanište. Među ranjenima je i jedno 11-godišnje dete, saopštio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Komentari (0)

Evropa