Evropa

RAT U UKRAJINI Novi ruski napadi dronom, Kijev tvrdi da je oboreno 29 od 38 dronova "šahed"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/11/2023

-

09:16

RAT U UKRAJINI Novi ruski napadi dronom, Kijev tvrdi da je oboreno 29 od 38 dronova "šahed"
RAT U UKRAJINI Novi ruski napadi dronom, Kijev tvrdi da je oboreno 29 od 38 dronova "šahed" - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, Mstyslav Chernov

veličina teksta

Aa Aa

Ruska invazija na Ukrajinu traje 629 dana. Tokom masovnog ruskog granatiranja Hersona, jedna 75-godišnja žena je poginula, a osam osoba je povređeno. Kijev tvrdi da je ukrajinska vojska učvrstila mostobrane na levoj obali Dnjepra. U međuvremenu, predsednik Belorusije Alekandar Lukašenko izjavio je da je njegova zemlja preživela sankcije Zapada, dok se i prvi čovek Rusije Vladimir Putin pohvalio da pokušaji Zapada da se ukine ruska kultura nisu uspeli i da umetnost i dalje ne poznaje granice, uprkos svim zabranama i sankcijama.

Ključni događaji:

  • Zelenski najavio konferenciju američke i ukrajinske vojne industrije u decembru
  • Lukašenko saopštio da je Belorusija preživela sankcije Zapada
  • Kijev tvrdi da je ukrajinska vojska učvrstila mostobrane na levoj obali Dnjepra
  • SAD će obezbediti Ukrajini do 500 miliona dolara za jačanje energetskog sistema

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

17.15 Ukrajina uvela nove sankcije za ruske pojedince i organizacije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je dve izvršne naredbe o novim sankcijama ruskim pojedincima i organizacijama. Uz naredbe, kojima se donose odluke Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, su priložene tri liste sa imenima 108 pojedinaca i 37 pravnih lica, od kojih su većina različite humanitarne fondacije, prenosi ruska agencija TASS.

14.07 Peskov: Putin s razlogom govori o mogućoj sabotaži Zapada

Predsednik Rusije Vladimir Putin s razlogom smatra da Zapad može da pribegne diverzijama, zbog toga što politika sankcija prema Rusiji nije dovoljno efikasna, jer raspolaže određenim informacijama po tom pitanju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Predsednik to kaže sa razlogom, na kraju krajeva, on ima određene informacije, ima rezona da to kaže", rekao je Peskov u intervjuu TV novinaru Pavlu Zarubinu, prenosi agencija RIA Novosti.

14.00 Šolc: Putin mora da učini prvi korak i povuče trupe

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je danas ruskog predsednika Vladimira Putina da učini prvi korak ka mirnom rešavanju sukoba u Ukrajini.

"On mora da povuče trupe", rekao je Šolc tokom posete Nutetalu u saveznoj državi Brandenburg, prenosi Rojters. On je saopštio da trenutno nema znakova da se to dešava. "Putin ne sme da uspe u svom cilju upotrebe sile za aneksiju delova susedne zemlje", rekao je Šolc.

Tanjug/AP/Omar Havana

 

11.53 RIA: Ruska vojska uništila dva desantna čamca ukrajinske vojske

Ruska vojska uništila je dva desantna čamca Oružanih snaga Ukrajine sa posadom u pravcu Hersona, rekao je danas za RIA Novosti izvor upoznat sa situacijom.

"Nakon što je grupa Dnjepr Oružanih snaga Rusije na pravcu Hersona pretrpela određena oštećenja, dva ukrajinska desantna čamca sa posadom i trupama i protivavionski top su uništeni", rekao je on. Izvor je dodao da je ruska vojska eliminisala 24 ukrajinska vojnika u rejonu Krinok.

09.20 Veliki broj ruskih napada tokom noći

Rusija je izvršila napade dronom na Ukrajinu tokom noći, pogodivši infrastrukturne objekte na jugu i severu zemlje, saopštila je u subotu ukrajinska vojska. Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je 29 od 38 bespilotnih letelica iranske proizvodnje Šahed lansiranih sa ruske teritorije, saopštile su vazduhoplovne snage.

Vazduhoplovstvo je saopštilo da je napad na mnoge ukrajinske regione trajao od 20 časova u petak do 4:00 u subotu, prenosi Rojters.

06.33 Zelenski: U decembru konferencija američke i ukrajinske vojne industrije

Ukrajina će u decembru održati konferenciju ukrajinske i američke vojne industrije, na kojoj će učestvovati zvaničnici i ''svi drugi koji organizuju odbrambeno snabdevanje'' Kijeva. ''Ovo će biti značajan događaj koji će se nadovezati na naš Forum odbrambene industrije iz septembra. Forum u Vašingtonu, kao i naš rad na proizvodnji odbrambenih sredstava u Ukrajini i SAD, doprineće uspehu konferencije'', napisao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na svom nalogu na mreži X.

06.18 Lukašenko: Belorusija je preživela sankcije Zapada

Belorusija je izdržala pritisak zapadnih sankcija i ima tržište za plasman svojih proizvoda, izjavio je danas beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko. "Preživeli smo. Imamo gde da prodajemo naše proizvode, što je najvažnije", rekao je on juče u Gomelju, na sastanku sa osobljem kompanije za proizvodnju nakita Kristal, prenosi RIA novosti.

06.00 Ukrajinske elektrane hitno traže više sistema protivraketne odbrane

Najveća ukrajinska energetska kompanija DTEK spremna je za još jednu zimu i ruske napade, ali njenim elektranama je potrebno više sistema protivraketne odbrane da bi bezbedno funkcionisale, rekao je juče izvršni direktor DTEK-a Maksim Timčenko. Iskustvo iz proteklih godinu dana navelo je Ukrajinu da traži više sistema protivvazdušne odbrane kako bi zaštitilo svoju vitalnu energetsku infrastrukturu, preneo je Rojters.  "Potrebno nam je više Patriota, više IRIS sistema, jer ne možemo da se zaštitimo od balističkih projektila ako nemamo adekvatne sisteme", rekao je Timčenko. 

Komentari (0)

Evropa