Evropa

RAT U UKRAJINI Ukrajinska vojska učvrstila mostobrane na levoj obali Dnjepra, Zelenski: Rusija priprema destabilizaciju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/11/2023

-

08:35

RAT U UKRAJINI Ukrajinska vojska učvrstila mostobrane na levoj obali Dnjepra, Zelenski: Rusija priprema destabilizaciju
RAT U UKRAJINI Ukrajinska vojska učvrstila mostobrane na levoj obali Dnjepra, Zelenski: Rusija priprema destabilizaciju - Copyright Tanjug/AP/Libkos, Andriyenko Andriy, Evgeniy Maloletka, Sevastopol Governor Mikhail Razvozhaev

veličina teksta

Aa Aa

Ruska invazija na Ukrajinu traje 628 dana. Sinoć je tokom masovnog ruskog granatiranja Hersona poginula jedna sedamdesetpetogodišnja žena, dok je osam osoba povređeno. Istovremeno, u Ukrajiji se nalazi novi britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron, koji se u Kijevu sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, dok je drugog dana poseto otputovao u Odesu. U međuvremenu, američki Univerzitet Jejl objavio je šokantan podatak da je više od 2.400 dece, uzrasta od šest do 17 godina, odvedeno u 13 objekata širom Belorusije od početka rata.

Ključni događaji:

  • Univerzitet Jejl: Više od 2.400 ukrajinske dece odvedeno u Belorusiju
  • Poginula žena u granatiranju Hersona, raste broj povređenih
  • Kameron posetio i Odesu na prvom inostranom putovanju kao šef diplomatije
  • Švajcarska obećala podršku formiranju specijalnog tribunala za rat u Ukrajini

     Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

         Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

21.09 Zelenski: U decembru konferencija američke i ukrajinske vojne industrije

Ukrajina će u decembru održati konferenciju ukrajinske i američke vojne industrije, na kojoj će učestvovati zvaničnici i ''svi drugi koji organizuju odbrambeno snabdevanje'' Kijeva. ''Ovo će biti značajan događaj koji će se nadovezati na naš Forum odbrambene industrije iz septembra. Forum u Vašingtonu, kao i naš rad na proizvodnji odbrambenih sredstava u Ukrajini i SAD, doprineće uspehu konferencije'', napisao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na svom nalogu na mreži X.

20.56 Nebenzja: Ima mnogo više slučajeva progona UPC nego što navode UN

Postoji mnogo više slučajeva progona predstavnika Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) nego što navode Ujedinjene nacije, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja, navodeći da je, prema podacima svetske organizacije, bilo tri slučaja progona sveštenika u Ukrajini, a da je prema podacima Rusije za godinu dana bilo više od 200 takvih slučajeva. Nebenzja je to rekao na sastanku Saveta bezbednosti UN koji je sazvala Rusija zbog progona sveštenika UPC, preneo je TASS.

20.34 Ukrajinske elektrane hitno traže više sistema protivraketne odbrane

Najveća ukrajinska energetska kompanija DTEK spremna je za još jednu zimu i ruske napade, ali njenim elektranama je potrebno više sistema protivraketne odbrane da bi bezbedno funkcionisale, rekao je danas izvršni direktor DTEK-a Maksim Timčenko. Iskustvo iz proteklih godinu dana navelo je Ukrajinu da traži više sistema protivvazdušne odbrane kako bi zaštitilo svoju vitalnu energetsku infrastrukturu, preneo je Rojters.  "Potrebno nam je više Patriota, više IRIS sistema, jer ne možemo da se zaštitimo od balističkih projektila ako nemamo adekvatne sisteme", rekao je Timčenko. 

19.19 Safarov upozorio Mađarsku da prestane da blokira sankcije koje EU uvodi Rusiji

Zamenik ukrajinskog ministra energetike Farid Safarov upozorio je Mađarsku da prestane da blokira sankcije koje EU uvodi Rusiji. Safarov je istakao na Sustainable Future Week, koju je organizovao Politiko, da Budimpešta pokušava da blokira EU da zauzme agresivniji stav u kažnjavanju Rusije zbog invazije na Ukrajinu. Odbijanje Mađarske da se saglasi o uvođenju novih ograničenja EU na izvoz ruske nafte, gasa i nuklearne energije otvara opasnost da Budimpešta bude sledeća meta ruskog imperijalizma i sledeća žrtva ruske agresije, tvrdi Safarov.

18.15 Putin: Pokušaji Zapada da se ukine ruska kultura nisu uspeli uprkos zabranama

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas na sanktpeterburškom Međunarodnom kulturnom forumu da pokušaji Zapada da se ukine ruska kultura nisu uspeli i da umetnost i dalje ne poznaje granice, uprkos svim zabranama i sankcijama. Rusija nije i neće prekinuti saradnju sa Evropom, rekao je Putin, navodeći da Rusija nema sukob sa evropskim društvom, koje je sve više svesno dešavanja, već da ima poteškoća u odnosima sa evropskim elitama koje su izgubile nacionalni identitet i postale zavisne od SAD.

16.33 Lukašenko: Belorusija je preživela sankcije Zapada

Belorusija je izdržala pritisak zapadnih sankcija i ima tržište za plasman svojih proizvoda, izjavio je danas beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko. "Preživeli smo. Imamo gde da prodajemo naše proizvode, što je najvažnije", rekao je on u Gomelju, na sastanku sa osobljem kompanije za proizvodnju nakita Kristal, prenosi RIA novosti.

Opširnije možete pročitati OVDE

16.25 Medvedev: Zelenski je priznao da su prva dva Majdana bila državni udar

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas da sam naziv „Majdan-3“, za koji je ukrajinski lider Volodimir Zelenski optužio Rusiju da ga priprema, znači priznanje Kijeva da su prva dva Majdana bila državni udar. "Šef Banderostana je rekao da Rusija priprema operaciju Majdan-3 u Kijevu da ga ukloni. Prokletstvo... Pomešao je sve karte. Ono što je vredno pažnje jeste da sam naziv lukavog plana Moskovljana 'Majdan-3' znači priznanje Kijeva da su prva dva Majdana bili ništa drugo do državni udar“, napisao je Medvedev na društvenoj mreži VKontakte, prenosi RIA Novosti.

Tanjug/AP/Ekaterina Shtukina

 

14.26 Kameron posetio Moldaviju, razgovarao o bezbednosti na Crnom moru

Novi britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron posetio je Moldaviju i razgovarao o bezbednosti na Crnom moru i bilateralnoj saradnji sa predsednicom Moldavije Majom Sandu, saopštio je danas kabinet predsednice.

Kameron je u četvrtak stigao u moldavsku prestonicu Kišinjev nakon dvodnevne posete Ukrajini, gde je razgovarao sa predsednikom Volodimirom Zelenskim i posetio oblast Odese, koja se graniči sa Moldavijom, preneo je Rojters.

"Izražena zahvalnost za podršku Velike Britanije Ukrajini: presudno za bezbednost Moldavije i stabilnost i prosperitet Evrope", navela je Sandu na platformi X (Tviter).

14.15 Oko 20.000 Ukrajinaca ilegalno napustilo zemlju od početka rata

Skoro 20.000 Ukrajinaca ilegalno je napustilo zemlju od početka rata kako bi izbegli mobilizaciju. Neki su preplivali reke, drugi su prelazili granicu pod okriljem noći, prenosi BBC.

Još toliko muškaraca je pokušalo da pobegne iz države, ali ih je u tome zaustavila granična policija. Njima sada preti kazna i do osam godina zatvora.

Otkako je počela ruska invazija, Ukrajina je zabranila muškarcima da napuste zemlju bez opravdanog razloga za izuzeće iz vojne službe, međutim, kako navodi britanski javni servis, mnogi ipak pokušavaju da pobegnu. 

12.44 Blumberg: Više od 99 odsto ruske nafte prodato iznad 60 dolara po barelu

Više od 99 odsto ruske nafte koja se transportuje preko mora je u oktobru prodato po ceni višoj od 60 dolara po barelu, iznad gornje granice koje su odredile zemlje grupe G7 u sklopu sankcija protiv Moskve.

Kako prenosi Blumberg, pozivajući se na podatke Kijevske ekonomske škole (KSE), prosečna cena nafte izvezene iz ruskih luka u oktobru iznosila je 79,4 dolara po barelu. Prema istraživanju KSE, u oktobru je oko 30 odsto svetskih isporuka nafte preko mora obavljeno uz učešće kompanija iz zemalja G7, Evropske unije ili drugih zapadnih zemalja. 

10.52 Zelenski: Rusija priprema destabilizaciju i državni udar u Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da  Rusija pokušava da destabilizuje situaciju u Ukrajini izazivanjem "haosa" unutar zemlje. On je u izjavi za Blumberg izrazio zbrinutost za unutrašnju stabilnost i bezbednost Ukrajine, u okolnostima tekućeg sukoba sa Rusijom.

Prema njegovim rečima, Rusija priprema operaciju pod nazivom "Majdan-3", sa ciljem da izazove državni udar u Ukrajini. Termin "Majdan", po centralnom trgu u Kijevu, odnosi se na niz protesta koji su se desili u Ukrajini 2013-2014. godine i koji su doveli do promene vlasti i svrgavanja proruskog bivšeg predsednika Viktora Janukoviča.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

10.01 Rusija: PVO oborila dve ukrajinske rakete Neptun kod obala Krima

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su dve ukrajinske protivbrodske rakete Neptun iznad Crnog mora, kod obale Krima, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"17. novembra 2023. godine oko 10.40 časova po moskovskom vremenu zaustavljen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad sa dve protivbrodske rakete Neptun na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije", navedeno je u saopštenju. 

08.51 Kijev: Ukrajinska vojska učvrstila mostobrane na levoj obali Dnjepra

Ukrajinska vojska saopštila je danas da je izvela "seriju uspešnih operacija" na istočnoj obali reke Dnjepar, u Hersonskoj oblasti koju kontrolišu ruske snage, i tamo uspostavila nekoliko mostobrana. U saopštenju vojske na Fejsbuku navedeno je da nastavljaju da sprovode operacije na levoj obali reke Dnjepar u Hersonskoj oblasti.

"Kao rezultat unapred planiranih mera za odbijanje oružane agresije velikih razmera Ruske Federacije, ukrajinske odbrambene snage su izvele niz uspešnih akcija na levoj obali reke Dnjepar u pravcu Hersona. Zahvaljujući hrabrosti i profesionalizmu ukrajinskih marinaca, u saradnji sa drugim jedinicama Odbrambenih snaga, uspeli su da se učvrste na nekoliko mostobrana“, istaknuto je u saopštenju, prenosi Unian.

profimedia

 

08.33 SAD će obezbediti Ukrajini do 500 miliona dolara za jačanje energetskog sistema

Sjedinjene Američke Države će nastaviti da jačaju stabilnost ukrajinskog energetskog sistema, koji je pod pretnjom ruskih udara i planiraju da za to izdvoje još 500 miliona dolara, saopštio je pomoćnik američkog državnog sekretara za energetske resurse Džefri Pajet na brifingu za novinare.

"SAD su Ukrajini već dodelile više od 520 miliona dolara pomoći za energetski sektor. Znamo da je još 500 miliona dolara na putu", rekao je predstavnik američke administracije, prenosi Ukrinform.

07.00 Poginula žena u granatiranju Hersona, raste broj povređenih

Tokom masovnog granatiranja Hersona, jedna 75-godišnja žena poginula je sinoć, a osam osoba je povređeno, saopštio je guverner Hersonske oblasti Roman Mročko, prenosi Ukrinform.

"Žena je umrla od posledica nedavnog granatiranja centra Hersona od strane ruskih okupacionih snaga“, napisao je Mročko na Telegram kanalu. Prema njegovim rečima, žena je bila u svom stanu u vreme napada.

"Utvrđeno je da je 16. novembra oko 19.30 časova ruska vojska masovno granatirala grad Herson. Od posledica granatiranja poginula je 75-godišnja žena. Još šest meštana, među kojima je i petnaestogodišnja devojčica, zadobilo je povrede različite težine. Podaci se proveravaju“, navodi se u poruci regionalnog tužilaštva u Hersonu na Fejsbuku.

06.50 Umerov i Krozeto razgovarali o vojnoj pomoći Ukrajini

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov razgovarao je juče sa italijanskim kolegom Gvidom Krozetom o vojnoj pomoći Ukrajini i saradnji sa italijanskim kompanijama. "Važan razgovor sa ministrom odbrane Italije Gvidom Krozetom. Razgovarali smo o vojnoj pomoći Ukrajini i interakciji sa italijanskim proizvođačima za zajedničku proizvodnju u Ukrajini“, napisao je Umerov na svojoj Fejsbuk stranici. 

06.35 Više od 2.400 ukrajinske dece odvedeno u Belorusiju

Više od 2.400 dece, uzrasta od šest do 17 godina, odvedeno je u 13 objekata širom Belorusije od početka rata u Ukrajini, pokazalo je jučerašnje istraživanje američkog Univerziteta Jejl, iako neki eksperti i organizacije procenjuju da je ukupni broj mnogo veći.

S tim u vezi, ukrajinski državni tužilac rekao je u maju da se istražuje navodna uloga Belorusije u prisilnom prebacivanju više od 19.000 identifikovane dece s teritorija pod ruskom okupacijom od izbijanja sukoba, koja su pored ostalog odvedena i u Rusiju, preneo je Glas Amerike.

06.20 Kameron posetio i Odesu na prvom putovanju u inostranstvo kao šef diplomatije

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron, koji se na prvom putovanju u inostranstvo u svojoj novoj ulozi sastao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim u Kijevu, juče je, drugog dana posete Ukrajini, otputovao u Odesu.

Britanski ministar je u glavnoj ukrajinskoj luci, koja je redovna meta ruskih vazdušnih udara, naglasio da su u poslednja tri meseca ukrajinske snage potisnule Rusiju nazad u Crno more, preneo je Rojters.

06.15 Švajcarska obećala podršku formiranju specijalnog tribunala za rat u Ukrajini

Švajcarska je juče saopštila da je obećala podršku uspostavljanju specijalnog tribunala koji bi se bavio zločinima agresije Rusije nad Ukrajinom.

Švajcarska je čvrsto uverena da agresija protiv Ukrajine ne sme da ostane nekažnjena, navelo je švajcarsko Ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju, preneo je Rojters.

 Poslednjih meseci inicijativa je naišla na podršku 38 zemalja, uključujući Francusku, Nemačku, Norvešku, Gvatemalu, Japan i Kanadu, navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

Evropa