Evropa

RAT U UKRAJINI Rusija optužila Kijev za pogranične napade, Zelenski: Moramo biti spremni na pojačane udare na Ukrajinu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/11/2023

-

08:16

RAT U UKRAJINI Rusija optužila Kijev za pogranične napade, Zelenski: Moramo biti spremni na pojačane udare na Ukrajinu
RAT U UKRAJINI Rusija optužila Kijev za pogranične napade, Zelenski: Moramo biti spremni na pojačane udare na Ukrajinu - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Alexei Alexandrov, National Police of Ukraine

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 628 dana. Predsednik Volodimir Zelenski upozorava da Ukrajina mora da bude spremna za napade na energetsku infrastrukturu od strane Rusije jer se približavaju  zima i niske temperature. U međuvremenu list Strana nagoveštava mogućnost sastanka Zelenskog i Donalda Trampa gde bi došlo do određenih pregovora dve strane. Kada je reč o borbama na frontu, trojica ruskih oficira su ubijena u ekploziji koju je izveo lokalni pokret otpora u okupiranom gradu Melitopolju, saopštila je ukrajinska obaveštajna služba. 

Ključni događaji:

  • Zelenski: Moramo biti spremni na pojačane napade na infrastrukturu Ukrajine
  • Strana: SAD i Ukrajina žele da organizuju pregovore između Zelenskog i Trampa
  • Rusija optužuje Ukrajinu za napade na poganične regione
  • U Finskoj raste broj tražilaca azila iz Rusije
  • Šolc: Dijalog sa Putinom je potreban i ja sam spreman da ga nastavim

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

        Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu


21.16 Zelenski: Ukrajina zna šta neprijatelj sprema i kako da na to odgovori

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da Ukrajina ''zna šta neprijatelj sprema i kako da na to odgovori''. 

„Danas sam dobio izveštaje obaveštajnih službi - načelnika Glavne obaveštajne uprave (GUR) Kirila Budanova i šefa Spoljne obaveštajne službe Aleksandra Litvinjenka. Zahvaljujem obema ovim našim strukturama i svima koji u njima rade, pre  svega na tome što Ukrajina zna i znaće šta neprijatelj sprema i kako da na to odgovori  ispravno i snažno. I na kopnu i u Crnom moru“, poručio je Zelenski u večerašnjem video obraćanju.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

Kako je preneo Ukrinform, ranije je Služba državne bezbednosti saopštila da je Rusija akumulirala 870 projektila, od kojih je 115 visoko preciznih raketa proizvedeno u oktobru.

Zelenski je takođe zahvalio ukrajinskoj vojsci, koja se, kako je naveo, bori u najtežim oblastima fronta, na njihovoj otpornosti.

„Avdijevka, Marinka, Bahmutski pravac, Limanski pravac, Kupjansk, Zaporožje, Hersonska oblast...Teško je u svakom od ovih pravaca. Ali zahvaljujem svima koji su uporni. Hvala svima koji ne gube snagu i pozicije. Zahvaljujem svim komandantima koji brinu o vojnicima. Svim borbenim lekarima koji spasavaju živote“, naglasio je.

Tokom dana došlo je do 50 borbenih sukoba između snaga Ukrajine i ruskih trupa, navodi ukrajinska agencija.

20.01 Medvedev: Zapad pokušava da ometa naučnu saradnju Rusije sa drugim zemljama

Zapad pokušava da ometa naučnu saradnju Rusije sa drugim zemljama, ali Moskva i dalje ima mnogo partnera u inostranstvu zainteresovanih za zajednički rad, rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

„Nastavljamo da širimo međunarodnu saradnju u nauci. I ovde su, naravno, naši protivnici pokušali da nanesu što je moguće više štete zadajući joj smrtni udarac“, rekao je Medvedev na sednici Predsedništva Saveta za nauku i obrazovanje. 

Međutim, kako je naveo, Rusija „i dalje ima partnere u mnogim zemljama sveta koji su iskreno zainteresovani za saradnju sa Rusijom“, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, „program megagrantova je pokazao svoju vrednost“.

„To je 2022. godine pomoglo da se privuče više od 50 vodećih naučnika iz inostranstva“, precizirao je on.

16.40 Tri osobe poginule u ruskom granatiranju Hersona

Tri osobe su poginule, a šest ih je povređeno tokom ruskog granatiranja grada Hersona, rekao je danas guverner te oblasti Oleksandar Prokudin. Informacija nije potvrđena iz nezavisnih izvora, a kako je objavio Rojters, Prokudin je rekao da su dve osobe poginule, a četiri povređene kada je granatiran centralni deo Hersona.

Guverner je u saopštenju na Telegramu naveo i da je ranije danas pucano na automobil u predgrađu Hersona, pri čemu je jedna osoba ubijena, a dvomesečna beba i njena majka povređene. Dodao je i da su Rusi gađali bolnicu u tom mestu, koje se nalazi na jugu Ukrajine. 

16.34 Mađarska će blokirati narednu isplatu vojne pomoći Ukrajini

Mađarska će blokirati isplatu sledeće etape vojne pomoći Ukrajini u okviru Evropskog mirovnog fonda, dok Kijev ne pruži ''garancije'' da mađarska OTP banka ili druge mađarske kompanije neće biti na crnoj listi ''međunarodnih sponzora rata'', rekao je danas ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

On je rekao da je Mađarska bila suočena sa pritiscima da podrži isplatu u iznosu od pola milijarde evra, ali je i dodao da Budipešta ne može da pruži podršku bez takvih garancija, prenosi Rojters.

15.25 U Rumuniji otvoren centar za obuku pilota F-16

Članica NATO-a Rumunija otvorila je međunarodni centar za obuku pilota iz savezničkih zemalja za upravljanje borbenim avionima F-16. Objekat za obuku koji se nalazi u vazdušnoj bazi u Feteštiju na jugoistoku Rumunije imaće za cilj ''povećanje interoperabilnosti između NATO saveznika'' i bolje pozicioniranje Alijanse, kako bi mogla ''da se suoči sa složenim izazovima'' u istočnoj Evropi i crnomorskom regionu, saopštilo je rumunsko Ministarstvo odbrane, a prenosi AP.

14.14 Berbok: Nemačka ''masivno'' proširuje pomoć Ukrajini

Nemačka pomoć Ukrajini biće ''masovno proširena'' sledeće godine, izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

Ona je istakla da je i dalje važno suočiti se sa tim ''spoljnopolitičkim izazovom'', u vreme kada se Evropa bori sa ratom između Izraela i Hamasa, prenosi AP. Istakla je da to uključuje pomoć Ukrajini tokom predstojećih zimskih meseci i da će ''naša podrška biti značajno proširena za sledeću godinu''.

13.45 Peskov: Trag istrage o sabotaži na Severnom toku vodi ka Ukrajini

Trag istrage o sabotaži na gasovodima Severni tok vodi ka Ukrajini i sve se češće pojavljuje u različitim izveštajima, istragama i publikacijama u medijima, izjavio je danas portparol ruskog predsedništva Dmitrij Peskov.

Vašington post je u subotu imenovao 48-godišnjeg ukrajinskog pukovnika Červinskog kao "koordinatora" napada na gasovode Severni tok, prenosi RIA Novosti.
Pozivajući se na svoje izvore američki dnevnik je naveo da pukovnik Červinski nije delovao sam i da nije učestvovao u planiranju operacije, kao i da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski držan podalje od ove operacije, a Červinski je primao naređenja od drugih, visokih ukrajinskih zvaničnika.

11.01 Kremlj: Prebacivanje poljskih tenkova na istok eskalacija tenzija

Planovi Poljske da stacionira novi tenkovski bataljon na istoku predstavljaju još jedan korak ka jačanju tenzija, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Naravno, ovo je još jedan korak ka eskalaciji tenzija, naši beloruski prijatelji znaju šta da rade, čine sve što je potrebno u ovoj situaciji da osiguraju bezbednost", rekao je Peskov, komentarišući izjavu ministra odbrane Poljske Mariuša Blaščaka da će na istok zemlje biti poslat novi tenkovski bataljon, prenosi list Izvestija.

Blaščak je ranije danas rekao da je u istočnoj Poljskoj već formiran tenkovski bataljon, koji će morati da se suprotstavi, kako je naveo, "pretnjama" koje dolaze iz Rusije i Belorusije.

09.47 Gladkov demantuje da su diverzanti pokušali da upadnu u Belgorodsku oblast

Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov demantovao je informacije da su diverzanti noćas pokušali da preko granice upadnu iz Ukrajine u tu oblast Rusije. Gladkov je istakao da je reč o još jednoj lažnoj informaciji, prenosi agencija RIA Novosti. Prethodno je bloger Vladimir Romanov na svom Telegram kanalu objavio snimak na kojem se vidi kako gori automobil sa slovima "Z". U natpisu na snimku je navedeno da je automobil uništen u oblasti Šebekino tokom pokušaja diverzantske grupe da se probije u Belgorodsku oblast. Belgorodska oblast se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

08.10 Rusija optužuje Kijev za pogranične napade

Rusija je optužila Kijev za napade na pogranične regione. Rusija je u nedelju saopštila da je došlo do serije napada u Brjansku i Belgorodu, pri čemu je oštećeno pet vagona i jedna osoba je povređena. Ruski istražitelji rekli su da je iskakanje teretnog voza iz šina u ruskoj oblasti Rjazan izazvano bombom domaće izrade na pruzi. Ruski zvaničnici su ranije okrivili proukrajinske sabotere za nekoliko napada na železnički sistem zemlje.

Tanjug AP/Efrem Lukatsky

 

07.40 Zelenski: Moramo biti spremni na pojačane napade na infrastrukturu Ukrajine

Ukrajina treba da bude spremna na to da će ruske snage povećati broj udara dronovima ili raketama po infrastrukturi zemlje, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski .

"Moramo da budemo spremni na činjenicu da neprijatelj može povećati broj udara bespilotnim letelicama ili raketama na našu infrastrukturu. Rusija se sprema za zimu“, rekao je Zelenski u sinoćnjem obraćanju.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

07.20 Strana: SAD i Ukrajina žele da organizuju pregovore između Zelenskog i Trampa

Jedno od glavnih pitanja u odnosima Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država je organizacija pregovora predsednika Volodimira Zelenskog i bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, piše list Strana.ua pozivajući se na izvore bliske kabinetu Zelenskog.

"Tramp sada zapravo kontroliše (preko republikanske većine) Predstavnički dom američkog Kongresa, koji blokira dodelu sredstava Ukrajini. Kabinet ukrajinskog predsednika to razume i stoga pokušava da organizuje direktan razgovor između Trampa i Zelenskog", navodi se u tekstu.

07.04 Rusija optužuje Ukrajinu za napade na poganične regione

Rusija je optužila Kijev za napade na njene regione koji se graniče sa Ukrajinom. Rusija tvrdi da je juče izvedena serija napada na regione Brjanska i Belgrodoa, i da je oštećeno pet vagona, dok je jedna osoba povređena.

Prema pisanju agencije AFP koje prenosi Gardijan, Moskva je saopštila da će otvoriti istragu ukrajinskog napada u kojem je poginuo jedan civil, bez navođenja više detalja.

06.40 U Finskoj raste broj tražilaca azila iz Rusije

Poslednjih nekoliko meseci sve više ljudi pokušava da uđe u Finsku iz Rusije bez vize, navodi finska granična straža. Od avgusta, carinici su zabeležili 91 slučaj u kojem su državljani trećih zemalja koji prolaze kroz Rusiju tražili azil na finskim kontrolnim punktovima. Finski zvaničnici tvrde da ovo signalizira promenu politike ruskih vlasti, koje ranije nisu dozvoljavale putovanje iz Rusije na finske granične prelaze bez potrebnih putnih isprava, prenosi javni servis Yle.

06.30 Trojica ruskih oficira ubijena u Melitopolju

Trojica ruskih oficira su ubijena u ekploziji koju je izveo lokalni pokret otpora u okupiranom gradu Melitopolju, saopštila je ukrajinska obaveštajna služba. 

06.10 Šolc: Dijalog sa Putinom je potreban i ja sam spreman da ga nastavim

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je juče da je dijalog sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom potreban i da će ga on nastaviti.

"Danas, u ovoj situaciji, potrebno je razgovarati s njim iznova i iznova. Radio sam to u prošlosti i činiću to ponovo u budućnosti. Ali za razgovore između Ukrajine i Rusije potreban je odlučan korak ruske strane, a to znači povlačenje trupa.

Za to Vladimir Putin očigledno još nije spreman", rekao je on u intervjuu za nemački list "Hajlbroner štime".

Komentari (0)

Evropa