Evropa

RAT U UKRAJINI Ruska vojska: Ubijeno 500 ukrajinskih vojnika koji su nameravali da formiraju mostobran

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/11/2023

-

08:41

RAT U UKRAJINI Ruska vojska: Ubijeno 500 ukrajinskih vojnika koji su nameravali da formiraju mostobran
RAT U UKRAJINI Ruska vojska: Ubijeno 500 ukrajinskih vojnika koji su nameravali da formiraju mostobran - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, State Emergency Service of Ukraine

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 625 dana. Predsednik Volodimir Zelenski produžio je ratno stanje i opštu mobilizaciju za još 90 dana,  do 14. februara 2024. Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg izjavio da je Ukrajina pravi primer da je sajber sfera komponenta modernog ratovanja da je danas nemoguće zamisliti bilo kakav sukob bez kibernetičke dimenzije. Ministri odbrane Ukrajine i Francuske, Rustem Umerov i Sebastijan Lekorn dogovarali su proširenje saradnje u sektoru odbrane i lokalizaciji proizvodnje naoružanja u Ukrajini. U raketnom napadu ukrajinske vojske poginulo je pet stanovnika Skadovska, grada u Hersonskoj oblasti, saopštila je pres služba regionalnog Ministarstva za vanredne situacije.

Ključni događaji:

  • Stoltenberg: Ukrajina je dokazala da je sajber sfera komponenta modernog rata
  •  Zelenski produžio ratno stanje i opštu mobilizaciju do 14. februara 2024.
  •  Umerov i ministar odbrane Francuske razgovarali o proširenju saradnje u odbrani
  • Nemačka šalje četiri borbena aviona i do 80 vojnika u Rumuniju
  • Herson: U napadu ukrajinske vojske na Skadovsku poginulo pet, povređeno 10 osoba

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

           Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.58 Ruska PVO presrela je dva ukrajinska drona iznad Smolenske i Moskovske oblasti

Ruska protivvazdušna odbrana presrela je danas dve ukrajinske bespilotne letelice iznad Smolenske i Moskovske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane . U saopštenju se navodi da je oko 23.00 časa po moskovskom vremenu zaustavljen "pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotnim letelicama na objekte na teritoriji Ruske Federacije", prenose RIA Novosti.

20.14 Stoltenberg: Potencijalna ruska pobeda u sukobu u Ukrajini preti da oslabi NATO

Potencijalna ruska pobeda u sukobu u Ukrajini preti da oslabi NATO kao alijansu, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Berlinu. Prema njegovim rečima, pobeda Rusije u Ukrajini ne bi bila samo tragedija za Kijev, već bi predstavljala i rizik za NATO, jer bi ga učinila ranjivim, prenosi TASS. „Moramo da nastavimo da dajemo Ukrajincima oružje koje im je potrebno da ostanu jaki na bojnom polju, da bi sutra mogli da budu jaki za pregovaračkim stolom“, dodao je Stoltenberg.

16.48 Rusija: Prošle nedelje ubijeno 500 ukrajinskih vojnika koji su hteli da formiraju mostobran

Ruska vojska je saopštila da su njene snage osujetile pokušaj Ukrajine da formira mostobran na istočnoj obali reke Dnjepar i na obližnjim ostrvima, ubivši oko 500 ukrajinskih vojnika prošle nedelje, prenosi Rojters.

Saopštenje je objavilo rusko ministarstvo odbrane koje navodi da su se borbe dogodile u oblasti Hersona na jugu Ukrajine.

"Devetog novembra, pripadnici motorizovane čete ruske vojne grupacije 'Dnjepar', pod komandom potporučnika Zolta Arsalanova uništili su vojnike iz jeidnice 36. brigade marinske pešadije Ukrajine dok su pokušavali da nađu uporište na levoj obali Dnjepra", navodi se u saopštenje.

14.51 Ukrajinska vojska: Ruske trupe pojačavaju napade na Avdejevku

Ruske trupe pojačavaju svoje napade na ključni istočni grad Avdejevku, rekao je u četvrtak visoki ukrajinski oficir, dok je generalštab zemlje izvestio da je njena vojska odbila mnoge ruske napade u veoma razdvojenim sektorima fronta, prenosi Rojters.

Predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je ukrajinsku kontraofanzivu pokrenutu u junu kao "inspirativnu“.

Kako napominje britanska agencija, ruske snage su se usredsredile na istočne regione Donjecka i Luganska otkako je njihov napad na Kijev zastao u prvim danima rata u februaru 2022.

Pojačani su napadi na razoreni grad Avdejevku, poznat po svojoj poziciji kapije za grad Donjeck, koji je udaljen 20 kilometara istočno.

Oleksandr Borodin, portparol treće ukrajinske odvojene jurišne brigade, rekao je da ruske snage pokreću velike pešadijske napade, pokušavajući da zadrže tehniku netaknutom.

13.00 Orban: Ukrajina nije spremna za pregovore o članstvu u EU

Mađarski premijer Viktor Orban ponovio je danas da ne podržava početak pregovora o članstvu Ukrajine u Evropskoj uniji, signalizirajući tako da bi Budimpešta mogla predstavljati prepreku za ambicije Kijeva da se pridruži bloku.

Evropska komisija u sredu je preporučila početak pregovora sa Ukrajinom, a lideri EU trebalo bi u decembru da odluče o formalnom pozivu Kijevu. Za takvu odluku potrebna je jednoglasna podrška članica Unije. Mađarska se, kako je nagovestio Orban, sa tim ne slaže.

"Ukrajina ni u kom smislu nije spremna za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji. Stav Mađarske je jasan, a to je da pregovori ne treba da počnu", rekao je Orban, prenosi AP.

08.00 Ruska PVO presrela ukrajinske dronove iznad Krima i Tulske oblasti

Ruske snage protivvazdušne odbrane presrele su dve ukrajinske bespilotne letelice iznad Krima, a jedna je uništena u Tulskoj oblasti u centralnoj Rusiji, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Nije bilo žrtava niti štete na infrastrukturi u ovom napadu, saopštilo je regionalno ministarstvo bezbednosti Tulske oblasti na svom sajtu, preneo je TASS.

06.50 Stoltenberg: Ukrajina je dokazala da je sajber sfera komponenta modernog rata

Ruska invazija na Ukrajinu je još jedna potvrda da je sajber sfera komponenta savremenog ratovanja i nova arena za globalnu konkurenciju, izjavio je juče generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u Berlinu na godišnjoj konferenciji Alijanse o sajber bezbednosti.

On je dodao da će NATO nastaviti da posvećuje povećanu pažnju ovom novom prostoru vojnih operacija, napominjući da su od početka invazije u punom obimu ruske trupe i tenkovi bili podržani masivnim sajber napadima kako bi se prekinula komunikacija između ukrajinske vojske, policije i obaveštajnih službi.

06.40 Zelenski produžio ratno stanje i opštu mobilizaciju do 14. februara 2024.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je juče zakone o produženju ratnog stanja i opštoj mobilizaciji za 90 dana - do 14. februara 2024. godine.

Kako je preneo Ukrinform, Vrhovna rada je 8. novembra usvojila zakone o odobravanju predsedničkih dekreta u vezi sa produženjem vanrednog stanja i opšte mobilizacije u Ukrajini od 16. novembra za 90 dana, odnosno do 14. februara 2024. godine.

06.00 Nemačka šalje četiri borbena aviona i do 80 vojnika u Rumuniju

Nemačka će Rumuniji poslati četiri borbena aviona ''Fajterdžet'', kako bi se osnažila politika NATO-a o bezbednosnom nadzoru, preneo je juče Rojters pozivajući se na neimenovani bezbednosni izvor.

Kako prenosi agencija, do ove odluke nemačke vlade došlo je nekoliko nedelja nakon ruskih napada na ukrajinske luke na Dunavu. Do tih napada došlo je na svega nekoliko stotina metara od rumunske granice, a kako je u Rumuniji bilo moguće naći ostatke dronova i vojne opreme, povećan je bezbednosni rizik.

Komentari (0)

Evropa