Evropa

RAT U UKRAJINI Ukrajinska vojska: Ruski projektil pogodio civilni brod u Crnom moru, jedna osoba poginula

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/11/2023

-

08:43

RAT U UKRAJINI Ukrajinska vojska: Ruski projektil pogodio civilni brod u Crnom moru, jedna osoba poginula
RAT U UKRAJINI Ukrajinska vojska: Ruski projektil pogodio civilni brod u Crnom moru, jedna osoba poginula - Copyright Tanjug AP/Efrem Lukatsky, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini vodi se 623 dana. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski se zahvalio Holandiji i premijeru Marku Ruteu na isporuci 15 borbenih aviona F-16, a pozvao je i bivšeg predsednika SAD donalda Trampa da poseti Kijev što je Tramp odbio. Vodeći američki zvaničnici apelovali su juče na Kongres da odobri budžet od 11,8 milijardi dolara podrške Ukrajini, kao deo sveobuhvatnog paketa Bele kuće.

Ključni događaji:

  • Zelenski: Hvala Holandiji i premijeru Ruteu na isporuci aviona F-16
  • Rusija se i zvanično povukla iz CFE, taj potez najavili i iz NATO
  • Zelenski predlaže da se zabrana izvoza ukrajinskog gasa nastavi u 2024. godini
  • Ukrajina jača odbranu dok se priprema za zimske napade

 Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blog

22.24 Ukrajinska vojska: Ruski projektil pogodio civilni brod

Ruski projektil oštetio je civilni brod pod zastavom Liberije koji je uplovio u crnomorsku luku Odesa, pri čemu je jedna osoba navodno poginula, a četiri su povređene, saopštila je u sredu ukrajinska vojska. "Projektil je pogodio gornji deo civilnog broda pod liberijskom zastavom dok je ulazio u luku", saopštila je ukrajinska Južna vojna komanda na Telegramu. Dodaje se da je jedna osoba poginula, a da su povređena tri člana posade i jedan lučki radnik.

17.56 Zelenski: Preporuka Evropske komisije je istorijski korak

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozdravio je danas preporuku Evropske komisije o otvaranju prisutupnih pregovora sa njegovom zemljom, dodavši da je reč o istorijskom koraku. "Pozdravljam današnju preporuku Evropske komisije za otvaranje pristupnih pregovora sa Ukrajinom. Ovo je snažan i istorijski korak koji otvara put ka jačoj Evropskoj uniji sa Ukrajinom kao njenom članicom", naveo je Zelenski na društvenoj mreži X (Tviter). On je zahvalio Evropskoj uniji i lično predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen na podršci Ukrajini na putu ka EU.

16.50 Međunarodne rezerve Rusije u oktobru porasle na 539 milijardi evra

Međunarodne rezerve Rusije su 1. novembra iznosile 539 milijardi evra, što je za 1,24 odsto više nego na početku oktobra, saopštila je danas Banka Rusije (BR). Kako se navodi u saopštenju, devizne rezerve Rusije su tokom istog perioda smanjene za 0,26 odsto, na 399,85 milijardi evra, a vrednost monetarnog zlata u rezervama je porasla za 5,82 odsto, na 139,15 milijardi evra, prenosi TAS S.

16.16 Putin: Odnosi Rusije i Kine u vojnoj sferi prelaze na novi nivo

 Rusija i Kina ne grade nikakve vojne saveze po uzoru na alijanse iz vremena Hladnog rata, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin. A naša saradnja sa vama je konstruktivna i predstavlja ozbiljan faktor stabilizacije međunarodne situacije", naglasio je Putin na sastanku sa zamenikom predsednika Centralne vojne komisije Kine Džangom Jusemom.

On je naveo da kontakti Moskve i Pekinga u vojnoj i vojno-tehničkoj sferi dostižu novi nivo.

"Naravno, naša saradnja i naši kontakti u vojnoj i vojno-tehničkoj sferi postaju sve važniji. Što se tiče vojno-tehničke, ovde je, naravno, na prvom mestu naš rad u oblasti visoke tehnologije, znači svemir, uključujući i visokoorbitalne grupe, među kojima su i savremene i perspektivne vrste naoružanja, koje će sigurno osigurati...bezbednost i Rusije i Narodne Republike Kine“, istakao je Putin.

15.11 Nova slovačka vlada odbacila paket vojne pomoći Ukrajini

Nova slovačka vlada odbila je nacrt plana o donaciji raketa i municije Ukrajini, nakon obećanja Roberta Fica da će zaustaviti vojnu pomoć Kijevu, preneo je Rojters.

Paket pomoći uključivao je 140 raketa sistema protivvazdušne obrane KUB, više od 5.000 komada municije za topove kalibra 125 milimetara i četiri miliona komada municije za malokalibarsko oružje, prema sporazumu koji je ranije napravila privremena vlada te zemlje, pre nego što je predala vlast prošlog meseca.

Ficova vlada odbacila je paket na današnjoj sednici vlade, navodi se na sajtu slovačke vlade.

14.36 Zelenski i Kuleba pozdravili predlog EK da se otvore pregovori sa Ukrajinom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je predlog Evropske komisije da se sa Kijevom otvore pregovori o proširenju Evropske unije.

"Ovo je snažan, istorijski korak koji otvara put ka jačoj EU sa Ukrajinom kao njenim članom. Hvala predsednici EK Ursuli fon der Lajen za podršku Ukrajini na putu ka EU. Ukrajina nastavlja sa reformama i raduje se odluci Evropskog saveta u decembru", naveo je Zelenski na platformi X (Tviter).

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba naveo je na društvenim mrežama da ukrajinska borba i žrtve nisu uzaludni.

"Ljudi su prepoznali našu transformaciju. Naši snovi i nadanja se ostvaruju. Ono što nas je vodilo kroz najteže vreme sa kojim se bilo koja evropska nacija suočila u modernoj istoriji, bila je istorijska pravda za evropsku naciju Ukrajine i evropska budućnost za našu decu", poručio je Kuleba, prenosi Gardijan.

Obrazlažući odluku EK, Fon der Lajen je ranije izjavila da, Ukrajina, koja je i dalje suočena sa tragedijom i ratom, spovodi reforme. "Komisija na temelju toga preporučuje otvaranje pregovora o pristupanja", navela je Fon der Lajen.

profimedia

 

14.17 Kremlj: Dijalog o nuklearnom oružju neophodan, ali ne dok SAD drži lekcije Rusiji

Strateški dijalog sa SAD o nuklearnom oružju definitivno je neophodan, ali se takav razgovor ne može dogoditi dok Vašington "drži lekcije" Moskvi, saopštio je danas Kremlj.

Rusija se juče, navodeći neprihvatljivo širenje NATO vojnog saveza, i zvanično povukla iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE), ključnog sporazuma o bezbednosti nakon hladnog rata, koji je bio osmišljen da deeskalira potencijalni sukob između Istoka i Zapada, naveo je Rojters.

09.54 Eksplodirala bomba pod automobilom visokog proruskog zvaničnika

Poslanik Narodnog saveta LNR Mihail Filiponenko poginuo je u Lugansku, u eksploziji bombe koja je postavljena pod njegov automobil, saopštile su proruske vlasti ove samoproglašene oblasti na istoku Ukrajine. Poslanik regionalnog parlamenta Jurij Jurov objavio je na Telegramu da je pukovnik Filiponenko, koji je bio i načelnik Odeljenja Narodne milicije, nastradao danas u eksploziji bombe postavljene pod automobil, ispred kuće u kojoj je živeo, prenosi agencija RIA Novosti. Jurov je podsetio da je pokušaj ubistva Filiponenka izveden i 21. februara 2022., kada su on i njegov vozač povređeni.

08.50 Poginuo bliski saradnik šefa ukrajinskih oružanih snaga

Granata data kao rođendanski poklon raznela je i ubila bliskog saradnika šefa ukrajinskih oružanih snaga Valerija Zalužnog, piše BBC. Major Henadij Častjakov (39) vratio se u svoj stan sa poklonima svojih kolega i otvarao ih sa sinom kada je eksplodirala granata. Častjakov je preminuo na licu mesta, a njegov 13-godišnji sin je teško ranjen.

08.30 Američki zvaničnici: Kongres da odobri 11,8 milijardi dolara podrške Ukrajini

Vodeći američki zvaničnici apelovali su juče na Kongres da odobri budžet od 11,8 milijardi dolara podrške Ukrajini, kao deo sveobuhvatnog paketa Bele kuće.

"Finansijska podrška Ukrajini je neizostavno povezana sa uspehom na bojnom polju", navodi se u pismu poslatom liderima oba doma Kongresa.

Pismo su potpisali ministri Dženet Jelen, Lojd Ostin, Entoni Blinken i Samanta Pauer, preneo je "Kijev independent".

Tanjug/AP/Mariam Zuhaib

 

"Bez adekvatne i na vreme usmerene podrške budžeta, Ukrajina neće biti sposobna da se brani sama i odbrani ruske napade koji se kreću ka NATO zemljama", kaže se u pismu.

07.50 Rusija se i zvanično povukla iz CFE, taj potez najavili i iz NATO

Članice NATO osudile su juče odluku Rusije da se i zvanično povuče iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE), ključnog post-hladnoratovskog sporazuma.

Međutim, iz sedišta NATO u Briselu su paralelno poručili da nameravaju da takođe suspenduju sporazum "koliko god to bude potrebno", u skladu sa njihovim pravima po međunarodnom zakonu.

07.30 Zelenski predlaže da se zabrana izvoza ukrajinskog gasa nastavi u 2024. godini

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je juče predložio da se važeća zabrana izvoza ukrajinskog prirodnog gasa produži i na celu 2024. godinu, prenosi Rojters.

Zelenski je takođe ovim dekretom pozvao Vladu Ukrajine da poveća kapacitet ukrajinskog sistema za prenos gasa "kako bi se osigurao uvoz prirodnog gasa i njegova akumulacija u podzemnim skladištima".

Tanjug AP/Virginia Mayo

 

06.40 RIA Novosti: Ukrajinske snage granatirale centar Donjecka, ima ranjenih

Nekoliko osoba je ranjeno kada je ukrajinska vojska granatirala centar Donjecka, prenose RIA Novosti. Kako navode, pozivajući se na preliminarne podatke, ranjeno je najmanje pet civila. Na udaru vatre našli su se i zaposleni u agenciji RIA Novosti, ali su prošli bez povreda.

Granate su pale na prometno mesto, u blizini društvenih ustanova. Prema podacima Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju pitanja koji je nadležan za navodne ratne zločine Ukrajine tokom dana je više od 20 projektila ispaljeno iz višecevnih raketnih sistema na područja Donjecka.

06.15 Ukrajina jača odbranu dok se priprema za zimske napade

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je Ukrajina rasporedila više zapadnih sistema protivvazdušne odbrane jer se priprema za dugu zimu ruskih napada na energetske objekte, prenosi AFP.

Kijev je rekao da jača odbranu kako bi zaštitio ključnu infrastrukturu uoči zime.

Sistematski udari moskovskih snaga prošle godine bili su usmereni na ukrajinsku energetsku mrežu, ostavljajući hiljade ljudi bez grejanja ili struje na nismkim temperaturama tokom dužeg perioda.

Komentari (0)

Evropa