Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski potvrdio upotrebu američkih raketa ATACMS, mogu da pogode ciljeve udaljene 300km

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/10/2023

-

07:41

RAT U UKRAJINI Zelenski potvrdio upotrebu američkih raketa ATACMS, mogu da pogode ciljeve udaljene 300km
RAT U UKRAJINI Zelenski potvrdio upotrebu američkih raketa ATACMS, mogu da pogode ciljeve udaljene 300km - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 601 dan. Napadi Rusije na Ukrajinu ne jenjavaju, a komanda ukrajinskog vazduhoplovstva saopštila je da su ruske snage juče napale Ukrajinu iz više pravaca, koristeći balističko naoružanje, navođene avionske rakete i jurišne dronove. Putin je poručio da Ukrajina treba da poništi dekret o zabrani pregovora i da objavi spremnost za dijalog kao i da je Rusija spremna za pregovore. 

Ključni događaji:

  • Komanda ukrajinskog vazduhoplovstva: Ruski napadi balističkim raketama i dronovima, oborene dve rakete i 11 dronova
  • Putin: Ukrajina da poništi dekret o zabrani pregovora i objavi spremnost za dijalog
  • Vašington post: Najmanje dva ruska broda prenosila oružje iz Severne Koreje
  • Zvaničnici SAD u Kijevu razgovarali u podršci Ukrajini i budućem oporavku

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.32 Rumunska crnomorska luka isporučila 10,5 miliona ukrajinskog žita do septembra

Ukrajina je otpremila 10,5 miliona metričkih tona žitarica preko rumunske crnomorske luke Konstanca, za devet meseci ove godine, saopštila je danas lučka uprava. Podaci o luci Konstanca, koji ne uključuju količine pretovarene kroz manje rumunske luke na Dunavu, poput Galaća, pokazuju da je 9,2 miliona tona ukrajinskog žita otišlo iz luke za osam meseci, prenosi Rojters. Sveukupno, luka je isporučila 25,1 milion tona žitarica u periodu januar-septembar.

19.30 Zelenski potvrdio upotrebu američkih raketa ATACMS

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio je da je Kijev koristio rakete taktičkih sistema dugog dometa (ATACMS) koje je obezbedila američka vojska.

"Danas, posebno hvala SAD. Naši dogovori sa predsednikom Bajdenom se sprovode u delo. Rakete ATACMS su se pokazale veoma precizno", rekao je Zelenski u svom večerašnjem obraćanju.

Ovo je prva zvanična potvrđena upotreba ATACMS-a u Ukrajini.

Ispaljene iz mobilnog lansera, rakete mogu da pogode ciljeve udaljene 300 kilometara, omogućavajući ukrajinskim snagama da napadaju daleko izvan linija fronta. Potencijalne mete uključuju komandni štab, skladišta oružja i mreže snabdevanja, uključujući i železnice, prenosi Gardijan.

19.15 Putin: Nemoguće je potisnuti interese Rusije

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je nemoguće potisnuti interese Rusije i da će oni morati da budu uzeti u obzir. Putin je tako reagovao na izjavu predsednika SAD Džozefa Bajdena da je njegov plan da ujedini celu Evropu i potisne Putina, kako "više ne bi mogao da pravi probleme". Prema Putinovim rečima, želja da se neko potisne pokazuje da Vašington ima još mnogo toga da nauči, prenosi portal Vesti.ru.

"Moramo da učimo, onda neće biti želje da se bilo ko potiskuje, jer to dovodi do problema. Moramo da naučimo da poštujemo druge i da tražimo kompromise", rekao je predsednik Rusije. Dodao je da se ovde ne radi o njemu lično, već o interesima Rusije. "Nemoguće je potisnuti interese Rusije. Oni će morati da budu uzeti u obzir", poručio je Putin.

18.50 Bolin: Oštećen komunikacioni kabl koji povezuje Estoniju i Švedsku

Podvodni komunikacioni kabl koji povezuje Estoniju i Švedsku je oštećen, saopštio je danas švedski ministar odbrane Karl Oskar Bolin.

On je dodao da se pretpostavlja se da je kabl oštećen u isto vreme kada su oštećeni gasovod i komunkacioni kabl između Finske i Estonije, takođe u Baltičkom moru.

Finski mediji su ranije objavili da je državni vrh te zemlje sumnjiči Rusiju da je namerno oštetila gasovod, koji je zatvoren kada je uočeno curenje gasa. Više u posebnom tekstu.

17.35 Vojska SAD: Svi američki tenkovi "Ejbrams" isporučeni Ukrajini

Svi tenkovi "M1A1 Ejbrams" američke proizvodnje, ukupno 31, koje je Kijevu obećala Bajdenova administracija, stigli su u Ukrajinu, saopštila je američka vojska. Pukovnik Martin O'Donel, portparol američke vojske za Evropu i Afriku, rekao je za "Glas Amerike", da su se svi Ukrajinci koji su trenirali na tenkovima sa američkim snagama u Nemačkoj takođe vratili u Ukrajinu, zajedno sa municijom i rezervnim delovima za tenkove. "Ispunili smo svoj deo dogovora. Od ove tačke nadalje, na njima (Ukrajini) je da odrede kada i gde će iskoristiti ove kapacitete", rekao je on.

10.05 Peskov: Nema dokaza o isporukama severnokorejskog oružja Rusiji

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je danas kao neosnovane optužbe Zapada da Severna Koreja isporučuje oružje Rusiji i ukazao da nema dokaza za takve tvrdnje, kao i da niko ne može da se meša u odnose dve zemlje.

"Nisu to plasirale samo britanske, već i američke obaveštajne službe, koje su oduvek davale takva saopštenja bez ikakvih dokaza", rekao je Peskov tokom brfinga za novinare, prenosi TASS.

On je naglasio da je Severna Koreja najbliži sused Rusije i potvrdio da će zvanična Moskva nastaviti da gradi obostrano korisne odnose sa Pjongjangom, zasnovane na međusobnom poštovanju.

"Razvijaćemo te odnose u svim oblastima, to je naše suvereno pravo i ne mislimo da bilo ko ima pravo da se u to meša", naglasio je Peskov, prenosi agencija RIA Novosti.

07.40 Zvaničnici SAD u Kijevu razgovarali u podršci Ukrajini i budućem oporavku

Specijalna predstavnica SAD za ekonomski oporavak Ukrajine Peni Pricker i pomoćnik državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajen razgovarali su juče u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, premijerom Denisom Šmihalom i drugim ukrajinskim zvaničnicima.

Oni su istakli čvrstu posvećenost SAD suverenitetu, teritorijalnom integritetu Ukrajine, demokratije i ekonomskog oporavka, posebno u uslovima ruske agresije, saopštio je Stejt department. Tema razgovora sa ukrajinskim zvaničnicima bila je i angažovanje privatnog sektora u budućem oporavku Ukrajine, dodaje se u saopštenju.

07.15 Vašington post: Najmanje dva ruska broda prenosila oružje iz Severne Koreje

Najmanje dva ruska broda su u pet navrata saobraćala između Severne Koreje i Rusije, od sredine avgusta, a postoji mogućnost da je reč o transferu oružja, preneo je juče Vašington post, pozivajući se na satelitske snimke. Na osnovu analize "Royal United Services Institute" (RUSI), istraživačkog centra sa sedištem u Londonu, brodovi su putovali između severnokorejske luke Najin i luke Dunej na dalekom istoku Rusije između sredine avgusta i sredine oktobra.

Analiza je usledila nakon što je američka vlada objavila u petak da je Severna Koreja isporučila više od 1.000 vojnih kontejnera opreme i municije u Rusiju poslednjih nedelja za rat u Ukrajini, ukazujući na jačanje vojne saradnje između Pjongjanga i Moskve, prenosi južnokorejska agencija Jonhap.

Prema pisanju medija, očigledni transferi su počeli oko tri nedelje nakon posete ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua Pjongjangu i sastanka sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom i oko mesec dana nakon  razgovora Kima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na kosmodromu Vostočni u Rusiji, 13. septembra.

Bela kuća je u saopštenju navela da je primećeno samo jedno plovilo pod ruskom zastavom, ''MV Angara'', koje je uključeno u transfer oružja između 7. septembra i 1. oktobra. Međutim, prema pisanju Vašington posta, brod "MV Marija" je takođe uočen na satelitskim snimcima. 

Iako je nemoguće proveriti šta su brodovi prevozili, snimci iz satelita pokazali su da su brodovi povezani sa ruskom vojnom logističkom mrežom, što sugeriše da je u pitanju prevoz vojne opreme, smatraju analitičari instituta RUSI. 

06.45 Komanda ukrajinskog vazduhoplovstva: Ruski napadi balističkim raketama i dronovima, oborene dve rakete i 11 dronova

Ruske snage napale su juče Ukrajinu iz više pravaca, koristeći balističko naoružanje, navođene avionske rakete i jurišne dronove, saopštila je komanda ukrajinskog vazduhoplovstva.

Ispaljena je jedna balistička raketa Iskander M, pet vođenih avionskih projektila Ks-59 i 12 jurišnih bespilotnih letelica Šahed-136/131, prenosi agencija Unian. Navedeno je da su severni i istočni delovi Ukrajine napadnuti raketama iz aviona, a  da su napadi dronom izvedeni na više pravaca, posebno na zapad zemlje. 

06.15 Putin: Ukrajina da poništi dekret o zabrani pregovora i objavi spremnost za dijalog

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je juče da Ukrajina, ako želi da počne pregovore sa Rusijom, treba da poništi dekret o zabrani pregovora i da objavi spremnost za dijalog.

"Predsednik Ukrajine je izdao dekret koji zabranjuje vođenje mirovnih pregovore sa nama. Svima, i njemu samom. Pa, kako se može pregovarati ako oni to ne žele, čak su izdali i regulatorni dokument koji zabranjuje te pregovore", rekao je Putin u intervjuu Kineskoj centralnoj televiziji uoči posete Kini.

On je dodao da ukrajinska strana, ako želi da započne pregovore, prvo treba da poništi taj dekret.

"I da objave spremnost za te pregovore. Mi smo spremni, uključujući i korišćenje predloga naših kineskih prijatelja", rekao je Putin, a prenosi agencija RIA Novosti.

Komentari (0)

Evropa