Evropa

RAT U UKRAJINI Rusija tvrdi da je zaustavila ukrajinski napad dronom na nuklearku Kursk

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/10/2023

-

09:08

RAT U UKRAJINI Rusija tvrdi da je zaustavila ukrajinski napad dronom na nuklearku Kursk
RAT U UKRAJINI Rusija tvrdi da je zaustavila ukrajinski napad dronom na nuklearku Kursk - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 611 dana. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija planira da nastavi da razvija bliske odnose sa Severnom Korejom u svim oblastima ali je demantovao da Rusija uvozi orućje iz te zemlje.Promena vlasti posle izbora i dolazak Fica na mesto premijera mogao bi da znači da će Slovačka prestati da vojno pomaže Ukrajinu. Generalštab Ukrajine izvestio da Rusi napadaju i da se najžešće borbe vode u pravcu Marinke, ali da su napadu uspešno odbijeni.

Ključni događaji:

  • Peskov: Rusija razvija bliske odnose sa Severnom Korejom u svim oblastima
  • Slovačka najavljuje kraj vojne pomoći Ukrajini
  • Generalštab Ukrajine: Rusi napadaju, najžešće borbe u pravcu Marinke
  • Zelenski: Ruski dronovi najverovatnije gađali nuklearku Hmeljnicki

     Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

        Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.10 Zvaničnici Hersona: Ruske snage žestoko granatirale grad, osmoro povređenih

Zvaničnici Hersona tvrde da su Ruske snage večeras izvele žestok raketni napad na centar tog grada. Prema rečima šefa vojne administracije Hersona, Romana Mročka, u napadu je ranjeno najmanje osmoro ljudi i uništeno ili oštećeno najmanje 15 zgrada.

Mročko je na Telegramu objavio da je troje povređenih hospitalizovano, preneo je Rojters.

Ukrajinska služba za vanredne situacije je na Telegramu objavila da se ''ceo grad tresao''.

''Neprijatelj je gađao sam centar Hersona'', naveli su iz te službe, dodajući da su spasene dve žene u 70-im i 80-im godinama.

17.35 Evropska komisija radi na tome da se profit dobijen od zamrznute ruske imovine prosledi Ukrajini

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da Komisija radi na predlogu da se deo profita dobijenog od zamrznute ruske državne imovine isporuči kao pomoć Ukrajini, između ostalog, za njenu posleratnu obnovu.

Ona je na konferenciji za medije, nakon samita lidera EU, rekla da je vrednost zamrznute ruske imovine 211 milijardi evra i podsetila da je Unija odlučila da Rusija mora da plati obnovu Ukrajine, prenosi Rojters.

Prema njenim rečima, ministri finansija EU su postigli "dobar napredak" u vezi sa osnovnim principima na godišnjim sastancima Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke u Marakešu.

"Dakle, sledeći korak bi onda bio stvarni predlog", rekla je Fon der Lajen.

Premijerka Italije Đorđa Meloni rekla je, nakon samita, da su se pregovori među članicama EU o novom setu fiskalnih pravila pokazali kao teški jer Unija ima za cilj da završi proces do kraja godine.

"To nisu laki pregovori, o tome smo razgovarali do kasno sinoć", rekla je Melonijeva.

16.20 Šolc: Uveren sam da će EU doneti sve odluke da se obezbedi stabilnost Ukrajine

Nemački kancelar Olaf Šolc izrazio je danas uverenje da će EU doneti sve neophodne odluke da se obezbedi stabilnost u Ukrajini, uprkos razlikama u stavovima koje postoje između pojedinih članica Unije. 

"Imam utisak da ćemo doneti neophodne odluke za finansijsku stabilnost Ukrajine", rekao je Šolc nakon samita EU u Briselu, navodeći da misli da pojedina drugačija mišljenja zemalja članica neće uticati na konačnu odluku Unije, preneo je Rojters.

Tanjug/AP/Omar Havana

 

14.34 Slovački premijer zatražio garancije da pomoć EU Ukrajini neće biti proneverena

Novi slovački premijer Robert Fico zatražio je danas, tokom debate sa drugim liderima EU o davanju pomoći u iznosu od 50 milijardi evra za Ukrajinu, garancije Unije da ta sredstva neće biti proneverena, saopštila je Ficova kancelarija.

"Ukrajina je među najkorumpiranijim zemljama na svetu i zbog toga treba usloviti veliku finansijsku podršku garancijama da evropski novac (uključujući slovački) neće biti proneveren", istakao je Fico. Fico je rekao da bi deo tih sredstava trebalo da bude namenjen za obnovu slovačke infrastrukturu duž njene istočne granice sa Ukrajinom, preneo je Rojters.

13.54 Zelenski: Alternativni crnomorski koridor za izvoz nastavlja da funkcioniše

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da će alternativni koridor za izvoz žitarica preko Crnog mora nastaviti da funkcioniše, uprkos svim pretnjama.

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta Zelenskog, on je razgovarao telefonom sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom o radu te rute i osiguravanju plovila, prenosi Rojters. 

AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Kompanija "Barva invest konsaltansi", sa sedištem u Kijevu, i britanska bezbednosna kompanija "Ambrej" saopštile su u četvrtak da je Ukrajina obustavila korišćenje svog crnomorskog izvoznog koridora zbog moguće pretnje od ruskih ratnih aviona i morskih mina.

Ukrajinski zvaničnici su negirali te navode. 

11.54 Bivši proruski poslanik Vrhovne rade u teškom stanju nakon atentata

Na bivšeg poslanika ukrajinske Vrhovne rade Ukrajine Olega Carjova izvršen je atentat i on se nalazi u teškom stanju, saopštio je danas šef zaporoškog pokreta "Mi smo uz Rusiju" Vladimir Rogov.

On je na Telegramu napisao da je na Carjova pucano, da je on u izuzetno ozbiljnom stanju i da doktori čine sve što je u njihovoj moći da ga spasu. 

Rogov nije naveo gde se dogodio napad.

Carjov je bio poslanik Vrhovne rade od 2002. do 2014. godine iz Partije regiona i zamenik šefa te partije.

Kandidovao se za mesto predsednika Ukrajine na prevremenim izborima 2014. godine, ali je kasnije povukao kandidaturu.

On je 2014. podržao samoproglašene republike u Donbasu i postao predsednik parlamenta Novorusije - saveza samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Ukrajinski sud osudio ga je u odsustvu zbog "zadiranja u teritorijalni integritet" zemlje i "pokušaja rušenja ustavnog poretka" na 12 godina zatvora, a ove godine je optužen i za veleizdaju.

10.08 Rusija: Zaustavljen ukrajinski napad dronom na nuklearku Kursk

Rusija je danas saopštila da je odbila napad ukrajinskog drona u blizini nuklearne elektrane Kursk na jugu zemlje. Rusko ministarstvo odbrane navelo je da je protivvazdušna odbrana sprečila, kako se navodi, "pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad", prenosi Rojters. Dodaje se da je ruska PVO presrela dron u četvrtak kasno uveče iznad naselja Kurčatov u južnom region Kursk.

Profimedia

 

09.09 Predstavnici Hamasa u poseti Moskvi

Predstavnici palestinskog pokreta Hamas borave u Moskvi, potvrdila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, međutim, detalje nije iznosila.

08.58 Orban: Strategija EU za Ukrajinu "propala"

Rojters prenosi da je mađarski premijer Viktor Orban rekao mađarskom državnom radiju da je strategija EU u vezi sa ratom u Ukrajini "propala" i da bi blok trebalo da napravi plan B jer Ukrajinci "neće pobediti na frontu". U komentarima koji će verovatno razbesneti Kijev, Orban je rekao da ne vidi razlog da Mađarska, koja deli granicu sa Ukrajinom, šalje novac poreskih obveznika u budžet EU za finansijsku podršku Ukrajini.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

08.45 Peskov: Rusija razvija bliske odnose sa Severnom Korejom u svim oblastima

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je juče da Rusija planira da nastavi da razvija bliske odnose sa Severnom Korejom u svim oblastima. Odgovarajući na optužbe Južne Koreje, Japana i SAD da Pjongjang isporučuje oružje Rusiji, Peskov je rekao da je reč o neosnovanim izjavama, prenosi Rojters. "Ne vidimo smisao u komentarisanju toga. Severna Koreja je naš sused i nastavićemo da razvijamo odnose u svim oblastima", poručio je Peskov.

07.30 Slovačka najavljuje kraj vojne pomoći Ukrajini

Slovačka je do sada bila čvrsta podrška Kijevu otkako je Rusija izvršila invaziju u februaru prošle godine, donirajući oružje i otvarajući svoje granice za izbeglice koje beže od rata. Međutim, kako piše Euronews, Slovačka je objavila kraj vojne pomoći Ukrajini. 

06.20 Generalštab Ukrajine: Rusi napadaju, najžešće borbe u pravcu Marinke

Ruske snage napadaju na gotovo svim delovima fronta, a u protekla 24 sata najžešće borbe su vođene u pravcu Marinke, gde su ukrajinske trupe odbile više od 20 napada, saopštio je juče Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinske snage odbile su ruske napade u pravcu Kupjanska i nastavljaju ofanzivne operacije južno od Bahmuta, prenosi agencija Unian. Ruske trupe ne odustaju od pokušaja da opkole Avdejevku, ali ukrajinski vojnici čvrsto drže odbranu, navedeno je u saopštenju. 

06.00 Zelenski: Ruski dronovi najverovatnije su gađali nuklearku Hmeljnicki

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je u napadu ruskih dronova juče u regionu Hmeljnicki, verovatno ciljano područje istoimene nuklearne elektrane.

"Najverovatnije je da je meta ovih napada nuklearna elektrana Hmeljnicki. Udarni talas od eksplozije zatresao je prozore, uključujući i prostore nuklearne elektrane", rekao je Zelenski, prenosi Rojters.

 

Komentari (0)

Evropa