Evropa

RAT U UKRAJINI Putin se sastao sa Si Đinpingom u Pekingu; napadi u Zaporožju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/10/2023

-

08:08

RAT U UKRAJINI Putin se sastao sa Si Đinpingom u Pekingu; napadi u Zaporožju
RAT U UKRAJINI Putin se sastao sa Si Đinpingom u Pekingu; napadi u Zaporožju - Copyright AP/Mstyslav Chernov, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 602 dana. Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson izjavila je da je Evropska komisija izdvojila 50 miliona evra za Fond za energetsku podršku Ukrajini i pozvala sve zemlje da daju svoj doprinos. Predsednik Zelenski potvrdio upotrebu američkih raketa dugog dometa koje mogu da gađaju ciljeve na udaljenosti od 300 kilometara. U međuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin je, reagujući na izjavu predsednika SAD Bajdena da će ga Evropa sprečiti da "pravi probleme", rekao da je interese Rusije "nemoguće potisnuti".

Ključni događaji:

  • Evropska komisija izdvaja 50 miliona evra za Fond za energetsku podršku Ukrajini
  • Zelenski potvrdio upotrebu američkih raketa ATACMS
  • Putin: Nemoguće je potisnuti interese Rusije
  •  Vojska SAD: Svi američki tenkovi "Ejbrams" isporučeni Ukrajini

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

         Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

14.07 U ruskim napadima na Ukrajinu poginulo pet civila, oštećena električna mreža

U ruskim napadima na Ukrajinu poginulo je najmanje petoro ljudi i oštećena je električna mreža u severoistočnom gradu Harkovu, saopštili su danas ukrajinski zvaničnici. Dva civila su poginula u jutarnjem raketnom napadu na stambenu zgradu u jugoistočnom gradu Zaporožje, a 31-godišnja žena je ubijena u napadu na selo Obuhivka, u centralnom regionu Dnjepropetrovska, rekli su zvaničnici, preneo je Rojters. Muškarac i žena poginuli su u napadu koji je izveden tokom noći na južni region Hersona, naveo je regionalni guverner Oleksandr Prokudin u aplikaciji za razmenu poruka Telegram. 

14.08 Šojgu: Rusija jača zapadne granice kao odgovor na isporuke oružja iz SAD

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da Rusija jača svoje zapadne granice, kao odgovor na isporuke oružja Ukrajini iz SAD i drugih zemalja, uključujući borbene avione F-16.

"Sjedinjene Države i njihovi saveznici prebacuju u Ukrajinu oklopna vozila, sisteme protivvazdušne odbrane i rakete visoke preciznosti. Kršeći međunarodne konvencije, Vašington je uključio kasetnu municiju u pakete vojne pomoći. Dolazak borbenih aviona F-16 se očekuje u budućnosti zbog čega preduzimamo odgovarajuće mere i jačamo naše zapadne granice", rekao je Šojgu, prenosi RIA.

13.47 Putin: Ako Ukrajina želi mirovne pregovore, neka ukine ukaz o zabrani pregovora

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da ako Ukrajina želi pregovarački proces, onda je potrebno da se ukine ukaz o zabrani pregovora sa Rusijom, i dodao da nisu potrebni nikakvi teatralni gestovi.

''Ako ukrajinska strana želi pravi pregovarački proces, onda do toga treba da dođe, ne nekim teatralnim gestovima, već prvo treba se ukine ukaz predsednika Ukrajine u zabrani pregovora'', rekao je Putin tokom konferencije za štampu nakon posete Kini, a prenosi RIA. Komentarišući raniju izjavu američkog predsednika Džozefa Bajdena da je Rusija izgubila sukob u Ukrajini, on je naveo da bi onda SAD trebalo da povuku svoje oružje.

Tanjug AP/Ukrainian Police Press Office via AP

 

13.34 "Zajedničke pretnje samo jačaju odnose Rusije i Kine"

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da zajedničke pretnje samo jačaju rusko-kineske odnose.

"Što se tiče toga kako spoljni faktori i sukobi utiču na razvoj rusko-kineskih odnos, mogu da kažem da sve zajedničke pretnje jačaju rusko-kineske odnose. Na to gledam sa optimizmom", poručio je Putin na konferenciji za medije u Pekingu, dodavši da je u teškim vremenima neophodna bliska spoljnopolitička koordinacija između Kine i Rusije, prenosi RIA.

On je naveo da je obim ekonomske saradnje između Rusije i Kine impresivan, kao i da je Rusija visoko rangirana među kineskim trgovinskim partnerima.

"Obim trgovinske razmene je zaista impresivan. Postavili smo sebi zadatak da 2024. godine dostignemo 200 milijardi dolara", rekao je Putin.

Ruski predsednik je istakao da je sa kineskim kolegom Si Đinpingom, nakon zvaničnih razgovora, razgovarao još skoro dva sata licem u lice "uz šolju čaja".

"Razgovarali smo možda sat i po, možda dva sata o nekim pitanjima veoma poverljive prirode. Bio je to veoma produktivan i sadržajan razgovor", rekao je Putin.

12.27 Gasprom: Izvoz gasa u Kinu može da dostigne nivo ranijeg izvoza u zapadnu Evropu

Obim izvoza gasa preko gasovoda u Kinu u bliskoj budućnosti može da dostigne nivo ranijeg izvoza u zapadnu Evropu, izjavio je šef Gasproma Aleksej Miler. Video snimak sa ovom izjavom je danas objavljen na Telegram kanalu novinara Pavela Zarubina, prenosi Komersant.

Gasprom je 2022. godine izvezao oko 85 milijardi kubnih metara gasa u evropske zemlje i 15,5 milijardi kubnih metara u Kinu prego gasovoda "Snaga Sibira".

Aleksej Miler je rekao da će u narednim godinama Gaspromov izvoz u Kinu iznositi 48 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a uzimajući u obzir i tranzitni gasovod kroz Mongoliju – oko 100 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

profimedia

 

9.10 Antonov:SAD napravile ozbiljnu grešku sa isporukom Atakams raketa Kijevu

SAD su napravile ozbiljnu grešku odlukom da Ukrajini isporuči taktičke rakete "Atakms" (ATACMS), a posledice ovog koraka biće veoma ozbiljne, saopštio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov, nakon što je Kijev potvrdio njihovu upotrebu.

"Posledice ovog koraka, koji je namerno skrivan od javnosti, biće veoma ozbiljne", saopštio je ruski diplomata na Telegramu, prenosi Rojters.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potvrdio je juče da Ukrajina koristi američke rakete dugog dometa "Atakms".

08.45 Gradske vlasti: Dve osobe poginule u ruskom napadu na Zaporožje

Dve osobe su poginule, četiri su povređene, a još tri se vode kao nestale u noćašnjem ruskom raketnom napadu na Zaporožje, izjavio je predstavnik gradskih valsti Anatolij Kurtev.

"Stanovi u dva ulaza zgrade su delimično uništeni", napisao je on na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, nastavlja se operacija traganja i spasavanja, prenosi Interfaks Ukrajina. Prethodno je načelnik oblasne uprave Jurij Malaško rekao da je pogođena višespratnica u centralnom delu grada.

Tanjug AP/Ukrainian Emergency Service via AP

 

08.21 Si i Putin o bilateralnim odnosima i trgovini

Kineski predsednik Si Đinping pohvalio je u razgovoru sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom odnose dve zemlje i istakao da se međusobno političko poverenje Kine i Rusije kontinuirano produbljuje.

Si je istakao da su dve zemlje održale blisku i efikasnu stratešku koordinaciju i da je obim bilateralne trgovine dostigao istorijski maksimum, koji napreduje ka cilju od 200 milijardi dolara koji su dve strane postavile, prenosi Sinhua.

Agencija RIA Novosti navodi da je Si na bilateralnim razgovorima sa Putinom naveo da su lideri Rusije i Kine održali 42 sastanka od 2013. godine, uspostavili dobre radne odnose i čvrsto prijateljstvo.

"U sadašnjim uslovima potrebna je bliska spoljnopolitička koordinacija, Rusija i Kina na taj način grade saradnju", rekao je Putin. Prema njegovoj oceni, Rusija i Kina će do kraja kalendarske godine premašiti nivo trgovinskog prometa od 200 milijardi dolara.

Profimedia

 

08.11 Ruski PVO sistem noćas uništio 28 ukrajinskih dronova

Sistem PVO presreo je noćas 28 ukrajinskih dronova, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Dronovi su oboreni iznad Belgorodske i Kurske oblasti i Crnog mora, prenosi Interfaks Ukrajina.

06.50 Evropska komisija izdvaja 50 miliona evra za Fond za energetsku podršku Ukrajini

Iznoseći ovu informaciju, evropska komesarka za energetiku Kadri Simson  pozvala je i ostale zemlje članice da daju doprinos kako bi pomogle toj zemlji da uspešno izrdrži još jednu tešku zimu u uslovima u kojima, kako je rekla, Ruska Federacija nastavlja da uništava kritičnu infrastrukturu.

06.30 Zelenski potvrdio upotrebu američkih raketa ATACMS

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio je da je Kijev koristio rakete taktičkih sistema dugog dometa (ATACMS) koje je obezbedila američka vojska.

"Danas, posebno hvala SAD. Naši dogovori sa predsednikom Bajdenom se sprovode u delo. Rakete ATACMS su se pokazale veoma precizno", rekao je Zelenski u svom sinoćnjem obraćanju.
Ovo je prva zvanična potvrđena upotreba ATACMS-a u Ukrajini.

Ispaljene iz mobilnog lansera, rakete mogu da pogode ciljeve udaljene 300 kilometara, omogućavajući ukrajinskim snagama da napadaju daleko izvan linija fronta. Potencijalne mete uključuju komandni štab, skladišta oružja i mreže snabdevanja, uključujući i železnice, prenosi Gardijan.

Tanjug/AP/Genya Savilov

 

06.20 Putin: Nemoguće je potisnuti interese Rusije

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je juče da je nemoguće potisnuti interese Rusije i da će oni morati da budu uzeti u obzir. Putin je tako reagovao na izjavu predsednika SAD Džozefa Bajdena da je njegov plan da ujedini celu Evropu i potisne Putina, kako "više ne bi mogao da pravi probleme". Prema Putinovim rečima, želja da se neko potisne pokazuje da Vašington ima još mnogo toga da nauči, prenosi portal Vesti.ru.

06.05 Vojska SAD: Svi američki tenkovi "Ejbrams" isporučeni Ukrajini

Svi tenkovi "M1A1 Ejbrams" američke proizvodnje, ukupno 31, koje je Kijevu obećala Bajdenova administracija, stigli su u Ukrajinu, saopštila je američka vojska. Pukovnik Martin O'Donel, portparol američke vojske za Evropu i Afriku, rekao je za "Glas Amerike", da su se svi Ukrajinci koji su trenirali na tenkovima sa američkim snagama u Nemačkoj takođe vratili u Ukrajinu, zajedno sa municijom i rezervnim delovima za tenkove.

"Ispunili smo svoj deo dogovora. Od ove tačke nadalje, na njima (Ukrajini) je da odrede kada i gde će iskoristiti ove kapacitete", rekao je on.

Komentari (0)

Evropa