Evropa

RAT U UKRAJINI Eksplozije kod Sevastopolja, Ukrajina napala dva ruska broda

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/10/2023

-

09:20

RAT U UKRAJINI Eksplozije kod Sevastopolja, Ukrajina napala dva ruska broda
RAT U UKRAJINI Eksplozije kod Sevastopolja, Ukrajina napala dva ruska broda - Copyright AP/Mstyslav Chernov, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 596 dana. U ruskom napadu na selo Hroza na severoistoku Ukrajine poginulo je 59 osoba, potvrdio je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko. Putim doputovao u Kirgiziju i u razgovoru sa predsednikom te zemlje Sadirom Žeparovom obećao da će ruska vojna baza "Kant" biti opremljena najsavremenijim oružjem.Češka i Danska će zajedno isporučivati Ukrajini tešku vojnu opremu u narednim meseci.

Ključni događaji:

  • Broj poginulih u ruskom napadu na Hrozu povećao se na 59
  • Putin doputovao u Kirgistan
  • Putin u Biškeku: Nastavićemo da bazu Kant snabdevamo najsavremenijim oružjem
  • Češka i Danska će isporučivati Ukrajini tešku vojnu opremu u narednim mesecima
  • Zelenski: Ukrajinske snage odbijaju ruske napade u Avdijivki

    

     Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

         Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

20.00 SAD: Severna Koreja isporučila Rusiji više od 1.000 kontejnera vojne opreme i municije

Bela kuća je danas saopštila da je Severna Koreja isporučila Rusiji više od 1.000 kontejnera vojne opreme i municije za rat u Ukrajini.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da SAD veruju da severnokorejski lider Kim Džong Un traži sofisticirane ruske oružane tehnologije u zamenu za municiju kako bi ojačao nuklearni program Severne Koreje, preneo je AP.

Kim je prošlog meseca, nakon što se sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, pozvao na eksponencijalno povećanje proizvodnje nuklearnog oružja i založio se da njegova zemlja igra veću ulogu u koaliciji nacija koja se suočava sa SAD u "novom hladnom ratu", preneli su državni mediji.

18.38 Zelenski i Rute posetili Odesu i dogovorili se da ojačaju ukrajinsku PVO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i holandski premijer Mark Rute su, posetivši crnomorsku luku Odesa, obećali danas da će poboljšati ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

Zelenski je rekao da Kijev radi na jačanju svojih pozicija u Crnom moru kako bi mogao da nastavi sa izvozom žitarica, što je od vitalnog značaja za osiguranje budžetskih prihoda nakon porasta potrošnje na odbranu od početa rata s Rusijom prošle godine, preneo je Rojters.

On je zahvalio Ruteu na novom paketu protivvazdušne odbrane koji bi uključivao rakete za sisteme protivvazdušne odbrane "Patriot".

Holandija je pružila Ukrajini finansijsku pomoć i oružje tokom rata, a prednjačila je u nastojanjima da se pomogne u obuci ukrajinskih pilota, kao i u nabavci borbenih aviona F-16.

11.28 Nemačka: Sve više muškaraca među izbeglicama iz Ukrajine

Udeo muškaraca u populaciji ukrajinskih izbeglica u Nemačkoj je porastao na 21 odsto sa sedam odsto koliko je iznosio u maju i junu 2022. godine, pokazao je danas objavljeni izveštaj Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena. U istraživanju o Ukrajincima u Nemačkoj, sprovedenom u maju i julu 2023. godine, učestvovalo je 1.517 osoba, a udeo Ukrajinaca samaca je za godinu dana porastao na 24 odsto sa 16 odsto, navodi se na veb stranici ove organizacije. "Žene koje su pobegle sa decom u Nemačku na početku rata se vraćaju svojim porodicama, ako je to moguće", komentarisala je istraživač IFO Tetjana Pančenko.

11.22 Kanal 24: Ukrajina napala dva ruska broda kod Sevastopolja

Ukrajina je napala nosač krstarećih raketa "Bujan" i brod "Pavel Deržavin" zahvaljujući eksperimentalnom naoružanju pomorskih dronova, a iza napada stoje ukrajinska bezbednosna služba SBU i mornarica, piše ukrajinski Kanal 24 koji se poziva na dobro obaveštene izvore.

10.47 Jedna osoba poginula, 13 povređeno u ruskom napadu na Pokrovsk

Jedna osoba je danas poginula, a 13 povređeno u ruskom napadu na grad Pokrovsk u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine, saopštili su Donjecka oblasna administracija i hitne službe. Na meti napada bio je centar grada, a pogođene su dve upravne zgrade, prenosi Ukrajinska pravda. Ispod ruševina su spasene tri osobe.

10.10 Snažna eksplozija u blizini Sevastopolja

Snažna eksplozija odjeknula je jutros u blizini Sevastopolja na Krimu. Prema preliminarnim informacijama, koje prenosi ukrajinski Kanal 24, eksplozija dolazi iz pravca ruskog broda "Bujan-M", koji je nosač krstarećih raketa Kalibr.

09.20 ISW: Rusija napredovala u nekim selima

Institut za proučavanje rata (ISW), američka neprofitna istraživačka grupa, saopštila je da geolocirani snimci pokazuju da je Rusija napredovala u nekim selima jugozapadno i severozapadno od Avdijevke ove nedelje.

Ali, za opkoljavanje Avdijevke će verovatno biti potrebno više trupa nego što je Rusija posvetila ovoj ofanzivi, navodi se u saopštenju.

Ukrajinski vojni analitičar Oleksandr Hetman rekao je da ruske snage ulažu resurse u napad na Avdijevku kako bi odvukle ukrajinske snage od napredovanja na jugu koje bi moglo poremetiti mrežu snabdevanja Moskve duž ključne železničke linije.

09.15 Putin u Biškeku: Nastavićemo da bazu Kant snabdevamo najsavremenijim oružjem

Rusija će nastaviti da rusku vojnu bazu "Kant" u Kirgiziji snabdeva najsavremenijim naoružanjem, izjavio je juče predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa predsednikom Kirgizije Sadirom Džaparovim u Biškeku povodom 20-godišnjice od formiranja baze.

Putin je naglasio da ruski vojnici u bazi rade profesionalno, potpuno predano, ispunjavajući postavljene zadatke, ispoljavajući junaštvo i sarađujući sa bezbednosnim strukturama Kirgizije, preneo je Sputnjik.

profimedia

 

08.35 Broj poginulih u ruskom napadu na Hrozu povećao se na 59

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na selo Hroza na severoistoku Ukrajine povećao se na 59, nakon što je policija završila identifikaciju žrtava, rekao je juče ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko. Ukrajina je saopštila da je ruska raketa pogodila kafić u selu u oblasti Harkova prošle sedmice, kada su se ljudi okupili povodom pogibije jednog ukrajinskog vojnika. Klimenko je napisao na Telegramu da su ruske snage ispalile raketu "iskander" na selo Horza i da je poginulo 59 ljudi.

Tanjug AP/Alex Babenko

 

06.40 Češka i Danska će isporučivati Ukrajini tešku vojnu opremu u narednim mesecima

 

Češka i Danska će zajedno isporučivati tešku vojnu opremu Ukrajini u narednim mesecima, saopštilo je juče češko Ministarstvo odbrane. Navedeno je da će snabdevanje biti iz čeških odbrambenih kompanija, a finansiraće se iz danskog budžeta, preneo je Rojters. Zajednički plan je prvi put objavljen prošlog meseca.

 

06.05 Zelenski: Ukrajinske snage odbijaju ruske napade u Avdijivki

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski naveo je juče da ukrajinske trupe odbijaju napade u istočnom gradu Avdijivki, gde su se ove nedelje intenzivirale borbe protiv ruskih snaga. "Avdijevka. Držimo se. Ukrajinska hrabrost i jedinstvo će odrediti kako će se ovaj rat završiti", napisao je Zelenski na Telegramu, prenosi Rojters. Ukrajinski zvaničnici su ranije saopštili da su ruske snage pokrenule ofanzivu na Avdijivku.

 

Komentari (0)

Evropa