Evropa

RAT U UKRAJINI Ukrajinska obaveštajna uprava: Ramzan Kadirov u teškom stanju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/09/2023

-

08:00

RAT U UKRAJINI Ukrajinska obaveštajna uprava: Ramzan Kadirov u teškom stanju
RAT U UKRAJINI Ukrajinska obaveštajna uprava: Ramzan Kadirov u teškom stanju - Copyright AP/Libkos, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 568. dan rata u Ukrajini.Zelenski pohvalio svoje vojnike koji su uništili ruski PVO sistem "Trijumf" na Krimu, posebno Službu bezbednosti i pomorske snage. Poljski predsednik Andžej Duda, govoreći na ekonomskom forumu u Krinici, istakao da je ruska invazija na Ukrajinu vidljiv znak pokušaja vraćanja ruskog imperijalizma i dodao da zbog toga i Poljska mora da jača svoje vojne kapacitete. Sastanak lidera Rusije i Severne Koreje, Vladimira Putina i Kim Džong Una neočekivano je produžen, a razgovori kako se na Zapadu sumnja, vođeni su oko oružja.Putin i Kim na kraju razmenili poklone.Delovi ruskih dronova koji sve više padaju po Rumuniji, primorali vlasti te zemlje da uvedu dodatna ograničenja u vazdušnom prostoru uz granicu sa Ukrajinom.

Ključni događaji:

  • Ukrajina uništila ruski PVO sistem "Trijumf" na Krimu, Zelenski pozdravio operaciju
  • Duda: Agresija na Ukrajinu vidljiv znak ponovnog rađanja ruskog imperijalizma
  • Putin i Kim Džong Un obišli Daleki istok i razmenili poklone
  • Rumunija uvela dodatna ograničenja u vazdušnom prostoru uz granicu sa Ukrajinom

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

          Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

22.18 Ukrajinska obaveštajna uprava: Kadirov u teškom stanju

Predstavnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Andrej Jusov potvrdio je informacije da je lider Čečenske Republike Ramzan Kadirov, zaista je u teškom stanju, prenosi Unian. Jusov je ovo izjavio komentarišući informaciju da je Kadirov u komi. "Zaista, postoje informacije da je Kadirov u teškom stanju i da su se bolesti koje su postojale pogoršale i postale uzrok ovog stanja", naveo je Jusov na Telegramu.

profimedia

 

21.30 Saliven: Bajden će primiti Zelenskog u Beloj kući 21. septembra

Predsednik SAD Džozef Bajden primiće predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog u Beloj kući u četvrtak 21. septembra, izjavio je danas američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven. On je rekao da SAD očekuju da će sledeće sedmice objaviti dodatnu pomoć Ukrajini, preneo je Rojters. Očekuje se da će se Zelenski sastati sa liderima i demokrata i republikanaca u Kongresu tokom boravka u Vašingtonu, rekao je Saliven.

21.20 Poljska, Mađarska i Slovačka zadržavaju embargo na ukrajinsko žito

Poljska, Mađarska i Slovačka odlučile su danas da uvedu jednostranu zabranu uvoza ukrajinskog žita i drugih proizvoda iz te zemlje, nakon što je Evropska unija objavila da neće produžiti ograničenja koja je uvela i koja ističu danas u ponoć. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozdravio je večeras odluku EU da ne produžava zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine i nazvao to primerom istinskog jedinstva i poverenja.

20.17 Severna Makedonija proteruje troje zaposlenih u ruskoj ambasadi u Skoplju

Severna Makedonija proglasila je trojicu zaposlenih u ruskoj ambasadi personama non grata, izjavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. "Vlasti Severne Makedonije su 12. septembra bez objašnjenja proglasile trojicu diplomata iz ruske ambasade u Skoplju personama non grata“, navodi se u saopštenju na sajtu ministarstva. Prema rečima Zaharove, Moskva u akcijama Skoplja vidi želju da „zapadnim čuvarima“ pokaže njen značaj u borbi protiv „imaginarne ruske pretnje“.

16.44 Ukrajina preko rumunske luke Konstanca isporučila 9,2 miliona tona žita

Ukrajina je u prvih osam meseci ove godine isporučila 9,2 miliona metričkih tona žita preko rumunske luke Konstanca na Crnom moru, saopštile su danas lučke vlasti ovog grada. Na taj način, Ukrajina je već izvezla više žita putem Konstance nego u 2022. godini, prenosi Rojters. Obim izvoza tim putem, međutim, odnedavno opada zbog ruskih napada na luke na Dunavu, što primorava ukrajinske izvoznike da se preorijentišu na drumske i železničke rute.

14.37 Velika Britanija proglasila grupu Vagner za terorističku organizaciju

Velika Britanija zvanično je danas proglasila rusku plaćeničku grupu Vagner za terorističku organizaciju. Odluka koja je najavljena prošle nedelje, stupa na snagu odmah, objavila je britanska vlada. To znači da će se od sada svako aktivno podržavanje grupe Vagner u Ujedinjenom Kraljevstvu smatrati krivičnim delom, za šta je zaprećena kazna od 14 godina zatvora.

14.06 Ukrajina planira veliko povećanje vojnog budžeta za sledeću godinu

Ukrajinska vlada odobrila je predlog budžeta za 2024. godinu koji predviđa deficit od 41,92 milijarde dolara i povećanje izdvajanja za odbranu na 21 odsto BDP.

Premijer Denis Šmihal rekao je da je povećanje vojnog budžeta neophodno za finansiranje ratnih aktivnosti nakon ruske invazije u februaru 2022. godine. On je najavio nabavku novog oružja i opreme, prenosi Rojters.

"Više dronova, municija, raketa", napisao je on na Telegram nalogu. Ministarstvo finansija saopštilo je da se očekuje da će izdvajanja za odbranu biti veća od 21 odsto bruto domaćeg proizvoda.

13.45 Putin: Ukrajina da iskaže volju za pregovore, Rusija je spremna

Rusija nikad nije odbila da pregovara o Ukrajini, a ako to druga strana želi, onda to treba i da kaže, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

"Već sam rekao: nikad nismo odbili da pregovaramo. Dakle, ako druga strana to želi, neka to kažu direktno", rekao je ruski lider dodajući da se, međutim, druga strana ne oglašava, prenosi Tas.

Putin je naglasio da "Rusija nikad nije bila pretnja nikome", i rekao da "najveće pretnje koje nastaju u današnjem svetu stvaraju aktuelne vladajuće elite na Zapadu".

13.30 Protiv ukrajinskog magnata Igora Kolomojskog danas su iznete nove optužbe

Protiv ukrajinskog magnata Igora Kolomojskog danas su iznete nove optužbe, nakon što je uhapšen zbog sumnji za pranje novca i proneveru, saopštila je Služba za bezbednost Ukrajine (SBU).

Kako se navodi, Kolomojski se prema najnovijim saznanjima, sumnjiči da je primio 5,8 milijardi grivni (157 miliona dolara) na ime šeme pronevere sredstava banke koju je osnovao i čiji je deoničar bio u to vreme, prenosi Rojters.

On se takođe sumnjiči da je formirao organizovanu grupu koju su činili zaposleni u banci kako bi iz nje izvlačili sredstva u periodu od 2013. do 2014. godine, navodi SBU. Kolomojski je negirao sve optužbe.

12.45 Putin: Saradnja Rusije i Severne Koreje u okviru međunarodnog prava

Rusija će razvijati saradnju sa Demokratskom Narodnom Republikom Korejom (DNRK) u okviru međunarodnog prava, saopštio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

On je tokom razgovora sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom naglasio da je Severna Koreja sused Rusije, sa kojim mora da gradi dobrosusedske odnose, poštujući sve međunarodne norme, prenosi agencija RIA Novosti.

Sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je danas da Rusija i DNRK nisu potpisale sporazume o vojno-tehničkoj saradnji, ni o drugim temama, niti da je tako nešto bilo planirano. On je naglasio i da "sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i severnokorejskog lidera Kim Džong Una nije senzacija, već tradicija".

12.35 Lukašenko predlaže trilateralnu saradnju sa Severnom Korejom

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko predložio je danas predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na sastanku u Sočiju da Moskva i Minsk uspostave trilateralnu saradnju sa Severnom Korejom.

On je izrazio zadovoljstvo zbog sastanka Putina i lidera Severne Koreje Kim Džong-una, objavila je beloruska državna novinska agencija Belta.

"Smatram da možemo da razmišljamo o trilateralnoj saradnji. Znam da su Korejci veoma zainteresovani za rad sa Rusijom. Mislim da će biti posla za Belorusiju, uzimajući u obzir postojeće probleme", izjavio je Lukašenko.

11:30 Belgijski zvaničnik: Uskoro objava indirektnih sankcija na ruske dijamante

Zvaničnik belgijske vlade rekao je da očekuje da G7 objavi indirektnu zabranu ruskih dijamanata u naredne dve do tri nedelje, prenosi Rojters. Zabrana bi stupila na snagu u januaru.

10.00 Šojgu: Još 12 novih brodova do kraja godine

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da je ruska mornarica ove godine dobila dva nova broda, a da će dobiti još 12 do kraja 2023. godine, javila je ruska državna novinska agencija RIA.

Rojters napominje da je u julu ruski predsednik Vladimir Putin rekao da će ruska mornarica dobiti 30 novih brodova 2023. godini. Šojgu u svojim komentarima nije naveo razlog za smanjenje očekivanih isporuka.

07.55 Kijev: Zauzeta Andrijevka, Rusija ima teške gubitke kod Bahmuta

Ukrajinske trupe zauzele su selo Andrijevka, koje je bilo pod ruskom kontrolom, u blizini grada Bahmuta na istoku zemlje, tvrde vojne vlasti Kijeva.

"U toku jurišnih operacija zauzeta je Andrijevka u oblasti Donjecka", navodi se u današnjem izveštaju Generalštaba ukrajinskih oružanih snaga, prenosi Rojters.

Andrijevka se nalazi južno od Bahmuta, mesta jedne od najkrvavijih bitaka od početka ruskog napada na Ukrajinu, u februaru prošle godine. Generalštab je takođe izvestio o "delimičnom uspehu" u blizini drugog sela južno od grada, Kliščijevke.

Visoki vojni zvaničnici u Kijevu tvrde da Ukrajina nanosi teške gubitke ruskim snagama na južnom frontu u nastojanju da povrati teritoriju u blizini Bahmuta.

07.40 Ruske vlasti predložile da se zabrani WhatsApp ako napravi ruske kanale

Članovi Ruske Državne Dume i Saveta Federacije predložili su blokiranje aplikacije WhatsApp ako pokrene kanale na ruskom jeziku, prema Institutu za studije rata, koji kaže da je ovo "verovatno deo šire inicijative Kremlja da uspostavi centralnu kontrolu nad ruskim informacionim prostorom". U sredu je kopmanija Meta najavila da će pokrenuti funkciju WhatsApp kanala, koja će funkcionisati slično Telegramu, u preko 150 zemalja.

07.23 Zelenski u SAD sledeće nedelje

Očekuje se da će ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetiti Belu kuću sledeće nedelje, kada bude putovao u SAD zbog generalne skupštine Ujedinjenih nacija, preneo je Gardijan. Ovo putovanje Zelenskog stiže u trenutku kada Kongres SAD raspravlja o zahtevu predsednika Bajdena da se obezbedi 24 milijarde dolara za vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini.

07.20 Kim obišao rusku fabriku za proizvodnju ratnih aviona

Severnokorejski lider Kim Džong-un stigao je danas u Komsomoljsk, na ruskom Dalekom istoku, gde je obišao fabriku koja proizvodi vojne avione, prenosi agencija RIA Novosti.

Zeleni oklopni voz kojim je Kim doputovao u Rusiju stigao je na peron u 8:50 po lokalnom vremenu, a Kim se zajedno sa ruskim zvaničnicima uputio u fabriku koja proizvodi ratne avione i drugu opremu.

U pratnji zamenika premijera i šefa ruskog Ministarstva industrije i trgovine Denisa Manturova, obišao je fabrike aviona u Komsomoljsku na Amuru, a takođe je posmatrao demonstracioni let lovca Su-35, saopštila je ruska vlada.

U odelјenju za projektovanje, delegacijama su prikazane digitalne tehnologije koje se koriste za kproizvodnju savremenih aviona. Kako je saopštio Manturov, Rusija vidi potencijal za saradnju sa Severnom Korejom u oblasti proizvodnje aviona, ali i drugih industrija.

07.00 Šolc uporedio podršku Ukrajini sa učešćem Nemačke u bombardovanju SRJ

Vojna podrška Ukrajini po značaju je za Nemačku uporediva sa učešćem u bombardovanju Savezne Republike Jugoslavije, kada je Berlin upotrebio svoje oružane snage prvi put od pada fašizma, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc u podkastu radija Kosmo.

Prema njegovim rečima, intervencija NATO-a u događajima na Balkanu i ukrajinska kriza za Nemačku su postali "promena ere" ili "preokret vremena", prenela je agencija RIA Novosti.

"Ovaj rat (u SRJ) je bio nešto što je bila prva promena jedne ere, pošto je Nemačka prvi put odlučila da interveniše u takvoj situaciji sopstvenim oružjem", rekao je nemački kancelar.

Šolc je, takođe, primetio da je rat u SRJ odigrao ulogu u njegovoj političkoj karijeri, pošto je 1998. godine izabran za poslanika u Bundestagu.

06.50 Duda: Agresija na Ukrajinu vidljiv znak ponovnog rađanja ruskog imperijalizma

Invazija na Ukrajinu je vidljiv znak ponovnog rađanja ruskog imperijalizma, izjavio je juče poljski predsednik Andžej Duda na Ekonomskom forumu u Krinici, dodajući da je u svetlu toga Poljska odlučila da značajno ubrza svoj program vojne modernizacije.

„Za sve nas koji živimo u ovom delu Evrope, ruska agresija na Ukrajinu je vidljiv znak ponovnog rađanja ruskog imperijalizma, a za nas ruski imperijalizam predstavlja vrlo verovatnu perspektivu Rusije da pokuša da proširi svoju sferu uticaja“, rekao je poljski predsednik, prenosi poljski Tv kanal "TVP World".

06.40 Zelenski pozdravio uništenje ruskog PVO sistema "trijumf" na Krimu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozdravio je juče, kako je opisao, uništenje ruskog PVO sistema od strane ukrajinskih snaga na poluostrvu Krim.

"Posebno treba pomenuti celokupno osoblje Službe bezbednosti Ukrajine, kao i naše pomorske snage", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju, preneo je Rojters.

On se zahvalio ukrajinskim snagama jer su uništili ruski sistem PVO "trijumf". "Sistem protivvazdušne odbrane osvajača je uništen. Veoma značajno, dobro urađeno!", istakao je Zelenski.

06.30 Putin i Kim razmenili poklone

Predsednik Rusije Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un na kraju sastanka razmenili su poklone, među kojima su puške, ali i rukavica iz svemirskog skafandera, rekao je juče portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

"Predsednik Putin je dao lideru Severne Koreje rukavicu iz svemirskog odela koje je nekoliko puta bilo u svemiru i pušku domaće proizvodnje najvišeg kvaliteta“, rekao je zvaničnik Kremlja, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, Kim je Putinu poklonio "pušku koju su napravili severnokorejski majstori".

06.15 Rumunija uvela dodatna ograničenja u vazdušnom prostoru uz granicu sa Ukrajinom

Rumunija je uvela dodatna ograničenja u delovima svog vazdušnog prostora uz granicu sa Ukrajinom, s obzirom da su ruski napadi na luke u ukrajinskom delu Dunava intenzivirani, saopštilo je juče rumunsko Ministarstvo odbrane.

Fragmenti dronova nakon ruskih napada pronađeni su na teritoriji Rumunije, članice NATO, tri puta nakon takvih napada ovog meseca, preneo je Rojters. Rumunija je prvo uvela ograničenja duž granice sa Ukrajinom u maju prošle godine, do osam kilometara unutar nacionalnog vazdušnog prostora, do visine do 1.000 metara.

06.10 Rojters: Potencijalno gašenje vojne baze Vagnera u Belorusiji

Satelitski snimci vojne baze jugoistočno od Minska načinjeni u poslednjih nekoliko nedelja, prikazuju demontiranje šatora, što možda ukazuje na gašenje vojne baze ruske paravojne formacije Vagner, preneo je juče Rojters pozivajući se na snimke kompanije za snimanje Zemlje, Planet Labs.

Agencija podseća da je nakon kratotrajne vojne pobune protiv ruskog vojnog vrha, koju je predsednik te zemlje Vladimir Putin osudio kao izdaju, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko pozvao grupu Vagner da se stacioniraju u toj zemlji, u okviru sporazuma kojim je pobuna okončana.

Krajem avgusta šef Vagnera Jevgenij Prigožin i njegovi najbliži saradnici poginuli su kada se privatni avion u kojem su bili srušio pod, za sada, nerazjašnjenim okolnostima.

06.00 Zvaničnici za nacionalnu bezbednost SAD,J. Koreje i Japana o susretu Putin - Kim

Zvaničnici za nacionalnu bezbednost SAD, Južne Koreje i Japana razgovarali su juče telefonom o nedavnom sastanku predsednika Rusije Vladimira Putina i severnokorejskog lidera Kim Džong Una, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Saliven razgovarao je sa svojim kolegama, Takeom Akibom iz Japana i Čo Tae-jongom iz Južne Koreje i tom prilikom su ponovili rešenost da sarađuju "u pravcu potpune denuklearizacije Korejskog poluostrva", navela je Bela kuća, preneo je Rojters.

 

Komentari (1)

Karamel

15.09.2023 11:01

Rusi znaju samo da lansiraju rakete u Ukrajinu pa gde pada, pa ginu nevina deca. Ukrajinci gadjaju tačno samo vojsku i za sad veoma dobro i uspešno oslabe Rusku vojsku i fabrike. Ako tako nastavljaju još godinu-dve Rusija će biti potpuno slomljena a za siromaštvo da i ne pričamo.

Evropa