Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski: Kontraofanziva napredovala na južnom frontu i kod Bahmuta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/09/2023

-

10:16

RAT U UKRAJINI Zelenski: Kontraofanziva napredovala na južnom frontu i kod Bahmuta
RAT U UKRAJINI Zelenski: Kontraofanziva napredovala na južnom frontu i kod Bahmuta - Copyright AP/Alex Babenko, Daniel Cole, Francisco Seco

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 564. dan ruske invazije na Ukrajinu. Šef ruske obaveštajne službe Kirilo Budanov je najavio da će se ukrajinska kontraofanziva nastaviti i nakon dolaska hladnijeg vremena, uprkos teškoćama. Dok je japasnki šef diplomatije stigao u iznenadnu posetu Kijevu, ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da zajednička deklaracija G20 nije "nešto čime bi se trebalo ponostiti", i kritikovalo je što se u njoj ne pominje napad Rusije na Ukrajinu.  

Ključni događaji: 

  • U deklaraciji G20 se ne pominje direktno napad Rusije na Ukrajinu, Kijev saopštio da to "nije nešto čime se treba ponositi"
  • Ruske PVO snage oborile dron u regionu Krima 
  • Budanov: Kontraofanziva će se nastaviti i po hladnom i mokrom vremenu 
  • U Rumuniji pronađeni novi delovi drona nalik onima koje koristi ruska vojska 
  • Japanski šef diplomatije u Kijevu ponovio čvrstu podršku te zemlje Ukrajini  

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

23.16 Umerov: Treba da uvedemo novu filozofiju odnosa prema vojnicima

Novoimenovani ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov rekao je da je njegova dužnost kao načelnika resora odbrane da učini ''sve što je moguće i nemoguće'' kako bi ukrajinski vojnici dobili sve što im je potrebno. On je istakao potrebu uvođenja nove filozofije odnosa prema vojnicima i dodao da su, kao što je rekao i predsednik Volodimir Zelenski, najveći prioritet vojnici i njihova bezbednost.

"Moramo da uvedemo novu filozofiju kako se ophoditi prema ratnicima. Moja odgovornost kao ministra odbrane je da učinim sve što je moguće i nemoguće da osiguram da naši vojnici budu obezbeđeni i opremljeni svime što im je potrebno", rekao je Umerov na godišnjem sastanku Jaltinske evropske strategije (IES), prenosi Interfaks Ukrajina.

To, kako je naveo, uključuje oružje, vojnu opremu, uniforme, ličnu zaštitnu opremu, hranu, lekove, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, ljudske resurse, regrutovanje, pa čak i ceremonije sahrane.

Tanjug/AP/Ukrainian Parliament Press Office

 

23.05 General Mili o kontraofanzivi: Još ima dovoljno vremena, ima bitaka koje nisu gotove

Ukrajini je ostalo nešto više od 30 dana borbe pre nego što vremenske prilike počnu da ometaju kontraofanzivu, ocenio je načelnik Generalštaba vojske SAD, general Mark Mili.

Govoreći zajedno sa načelnikom generalštaba britanske vojske Tonijem Radakinom za Bi-Bi-Si, Mili je rekao da kontraofanziva napreduje sporije nego što se očekivalo, kao i da se i dalje vode teške borbe. Ocenio je da je prerano reći da li je kontraofanziva propala.

''Još ima dovoljno vremena, verovatno oko nekih 30 do 45 dana za borbu. Ima bitaka koje nisu gotove. Ukrajinci još nisu završili borbeni deo onoga što pokušavaju da postignu'', rekao je Mili.

Kontraofanziva koju su ukrajinske snage pokrenule tokom leta ima za cilj oslobađanje teritorija koje je okupirala Rusija, ali do sada nisu ostvareni veći uspesi, uprkos tome što ukrajinski generalni tvrde da su probili prve linije odbrane ruskih snaga na južnom frontu.

''Rekao sam na početku rata, da će trajati dugo i da će se sporo razvijati, i da će biti mnogo žrtava, a to je upravo ono što se događa'', rekao Mili.

General Toni Radakin je rekao da Ukrajina pobeđuje i da Rusija gubi.

''To je zato što je cilj Rusije bio da osvoji Ukrajinu i stavi je pod svoju kontrolu. To se nije desilo i nikada se neće desiti, i zato Ukrajina pobeđuje'', rekao je on.

Dodao je da je Ukrajina povratila 50 odsto teritorije koju je Rusija zauzela, i da je napredak ukrajinskih snaga zavisio i od toga što je međunarodna zajednica ''primenila ekonomski i diplomtaski pritisak, od čega Rusija pati''.

22.17 Zelenski: Kontraofanziva napredovala na južnom frontu i kod Bahmuta

Ukrajinski predsedik Volodimir Zelenski izjavio je danas da su ukrajinske trupe koje učestvuju u kontraofanzivi protiv ruskih snaga tokom ove nedelje napredovale na južnom frontu, kao i da je bilo određenih pomaka u blizini istočnog grada Bahmuta.

''U proteklih sedam dana napredovali smo u području Tavrije. U području Bahmuta takođe je bilo pomaka. Da, pomaka'', rekao je Zelenski tokom video-obraćanja na svom nalogu na Telegramu.

Generalštab ukrajinske vojske ranije danas je saopštio da su ukrajinske snage napredovale u različitim delovima Donjecke oblasti, i to u blizini grada Avdijevke na liniji fronta, kao i nedaleko od Kliščijevke, sela u blizni Bahmuta koje se smatra ključnim za ponovo zauzimanje tog grada.

Tanjug/AP/Valentina Petrova

 

21.53 Yle: Rusija postavlja vojne baze u blizini finske granice

Rusija je nedavno počela da uređuje svoje vojne baze oko 50 kilometara od finske granice, istočno od opštine Sala u Laponiji, piše finski javni servis Yle.

Satelitski snimci koje je objavio Yle prikazuju, kako navodi taj medij, novoizgrađene objekte za održavanje i skladištenje opreme u garnizonu Alakurti i vojnom depou u gradu Petrozavodsku, odakle se sve veći broj opreme premešta u Ukrajinu.

Tri velike zgrade su brzo podignute u ruskoj divljini na granici sa Finskom, a koristi ih ruska arktička streljačka brigada.

U članku se navodi da su ovi građevinski projekti prvi opipljivi znak da je Rusija ponovo počela da investira u vojne baze u blizini finske granice, posle mnogo godina. Finski ministar odbrane Anti Hakanen rekao je da promene uočene na satelitskim snimcima ne predstavljaju pretnju za Finsku.

Major finske vojske u penziji Marko Eklund veruje da će prioritetni zadatak vojnog skladišta u Petrozavodsku verovatno biti servisiranje opreme i snabdevanje ukrajinskog fronta.

20.24 Kamala Haris: Sastanak Kima i Putina bi bio ogromna greška

Potpredsednica SAD Kamala Haris izjavila je da bi potencijalni sastanak severnokorejskog lidera Kim Džong Una sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom bio ''ogromna greška''. 

"Mislim da bi to bila ogromna greška. Kada pogledate ničim izazvan rat Rusije protiv Ukrajine i ideju da će Rusiji isporučivati municiju, pa, predvidljivo je gde će to završiti", istakla je Haris za Si-Bi-Es.

Ona je dodala da čvrsto veruje da će i Rusiju i Severnu Koreju ovo dodatno izolovati. Kako je istakla, SAD su apsolutno jasne i odlučne u pogledu potpune denuklearizacije Severne Koreje. 

"Ali kada razmišljamo o agresiji Rusije u Ukrajini…To je apsolutno kršenje jednog od najvažnijih sporazuma koje imamo širom sveta u smislu međunarodnih pravila i normi, a to je važnost suvereniteta i teritorijalnog integriteta", istakla je Haris.

Ona je ocenila da je sastanak "čin očaja" za Rusiju i ogromna greška Severne Koreje. 

19.10 Lavrov: Zapad gubi hegemoniju

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je ocenio da Zapad gubi "hegemoniju" i da multipolarni svetski poredak postaje istaknutiji.

"Zapad neće moći da održi hegemoniju, jer su se odavno pojavili novi centri globalnog razvoja i sve više jačaju", izjavio je Lavrov.

On je samit 20 najrazvijenijih zemalja sveta (G20) u Indiji okarakterisao kao uspešan, jer je doprineo jačanju "Globalnog juga", javlja DPA.

"Završna deklaracija samita G20 sadrži sve što je potrebno da se postigne ravnoteža interesa u globalnoj ekonomiji, ali put je dug", rekao je Lavrov

16.58 Lula da Silva: Putin može doći na G20 u Brazil, neće biti uhapšen

Ruski predsednik Vladimir Putin može prisustvovati narednom samitu G20 u Rio de Žaneiru, a da ne strahuje da će biti uhapšen, rekao je danas predsednik Brazila Lula da Silva.

"Ako sam ja predsednik Brazila, i ako on dođe u Brazil, nema razloga da bude uhapšen", rekao je Lula.

On je dodao da će Putin biti dobrodošao na samit G20 u novembru 2024. godine, prenosi Gardijan.

Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je nalog za hapšenje Putina zbog navodnih ratnih zločina u martu 2023. godine, godinu dana od početka ruske invazije na Ukrajinu. Kao potpisnik Rimskog statuta, Brazil je u obavezi da sarađuje sa istražiteljima MKS. Međutim, Lula je naglasio da će Putin biti dobrodošao na samit u Riju gde će, kako je naveo, pronaći "atmosferu mira".

Na konstataciju da je Brazil potpisao statut MKS, Lula je odgovorio: "Ne, neće biti uhapšen".

Tanjug/AP/Gustavo Moreno

 

14.12 Makron: G20 nije mesto gde se očekuje diplomatski napredak u vezi s Ukrajinom

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da G20, koja je osnovana s ciljem rešavanja međunarodnih ekonomskih pitanja, nije nužno mesto gde se očekuje  diplomatski napredak vezano za prekid sukoba u Ukrajini.

On je na konferenciji za novinare rekao da deklaracija G20 nije diplomatska pobeda Rusije, i da ona izolovana izlazi sa samita, prenosi Rojters.

13.45 Erdogan: Neodrživa izolacija Rusije iz inicijative o postizanju sporazuma o žitu

Pitanje oživljavanja Crnomorskog sporazuma o žitu je detaljno razmotreno na samitu G20 ovog vikenda, ali bilo kakva inicijativa koja izoluje Rusiju verovatno neće biti održiva, izjavio je danas predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan na konferenciji za novinare nakon završetka sastanka u Nju Delhiju.

Rusija, Ukrajina i Turska će nastaviti da razgovaraju o sporazumu o žitu, dodao je Erdogan.

13.04 U raketnom napadu u Ukrajini poginula španska humanitarka

Španska humanitarka poginula je u Ukrajini kada je raketa pogodila vozilo u kojem se nalazila, saopštio je danas šef španske diplomatije Hose Manuel Albares.

"Nažalost, mogu da potvrdim da je raketa pogodila vozilo u kojem se nalazila španska predstavnica u humanitarnoj nevladinoj organizaciji u Ukrajini", naveo je on u saopštenju, preneo je Rojters.

11.20 Rusija sa preko 30 dronova napala Kijev tokom noći

Rusija je rano jutros lansirala više od 30 dronova na Kijev, a eksplozije su odjekivale širom ukrajinske prestonice i regiona skoro dva sata, dok su delovi pogođenih dronova pali na nekoliko centralnih okruga grada, saopštili su zvaničnici.

Ukrajinska vojska je saopštila je da je PVO uništila 26 od 33 bespilotne letelice koje je lansirala Rusija i da su svi ciljali Kijev i region oko njega. Svedoci su saopštili agenciji Rojters da su čuli najmanje pet eksplozija širom Kijeva, a na snimcima ukrajinskih medija vidi se da je više automobila oštećeno.

10.48 Rumunija pozvala na razgovor ruskog otpravnika poslova zbog drona

Rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na razgovor ruskog otpravnika poslova nakon što su na rumunskoj teritoriji otkriveni novi delovi drona slični onima koje koristi ruska vojska, javlja agencija Ađerpres.

Na teritoriji Rumunije pronađeni su novi delovi drona slični onima koje koristi ruska vojska, saopštilo je juče rumunsko Ministarstvo odbrane, a predsednik Klaus Johanis je rekao da to ukazuje na neprihvatljivo probijanje rumunskog vazdušnog prostora.

08.48 Moskva pohvalila deklaraciju G20 koja ne kritikuje ruski rat u Ukrajini

Rusija je pohvalila deklaraciju Grupe 20 najvećih ekonomija, koja nije direktno kritikovala Moskvu zbog agresije na Ukrajinu i saopštila da su lideri na samitu u Nju Delhiju delovali u interesu rešavanja sukoba, prenosi Rojters. 

Učesnici G20 su u Nju Delhiju juče usvojili deklaraciju konsenzusom, u kojoj se ne pominje osuda Rusije zbog rata, ali se pozivaju sve države da ne koriste silu u cilju zauzimanja teritorije."Bilo je veoma teških pregovora o pitanju Ukrajine; pre svega, funkcionisala je kolektivna pozicija zemalja i partnera BRIKS-a. Sve se to odrazilo u izbalansiranoj formi“, saopštila je ruska predstavnica  u G20 Svetlana Lukaš, izvestila je agencija Interfaks.

08.30 Rusija izvršila vazdušni napad na Kijev, eksplozije odjekivale dva sata

Ruske snage su rano jutros izvršile vazdušni napad na Kijev, a eksplozije su odjekivale širom ukrajinske prestonice i regiona skoro dva sata, dok su delovi pogođenih dronova pali na nekoliko centralnih okruga grada, saopštili su zvaničnici.

Svedoci su saopštili agenciji Rojters da su čuli najmanje pet eksplozija širom Kijeva, a na snimcima ukrajinskih medija vidi se da je više automobila oštećeno. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je da je jedna osoba povređena u Podilu, jednom od nastarijih naselja u gradu, i da je izbio požar u blizini jednog od gradskih parkova.

08.10 Rusko Ministarstvo odbrane: Uništeno osam ukrajinskih dronova i tri brza čamca kod Krima

Ruske snage su rano jutros oborile osam ukrajinskih dronova iznad Crnog mora u blizini Krima i uništile tri desantna čamca u priobalnim vodama, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Osujećen je pokušaj kijevskih vlasti da bespilotnim letelicama napadnu objekte na teritoriji Ruske Federacije. Dežurne jedinice protivraketne odbrane uništile su osam bespilotnih letelica iznad voda Crnog mora, kod obale Republike Krim", saopštilo je ministarstvo, prenosi TASS.

08.00 Budanov: Kontraofanziva će se nastaviti na ovaj ili onaj način 

Ukrajinska kontraofanziva protiv ruskih snaga nastaviće se i nakon dolaska hladnijeg vremena, uprkos poteškoćama, izjavio je šef kijevske obaveštajne službe Kirilo Budanov. Ukrajina je ovog leta pokrenula kontraofanzivu protiv ruskih snaga, vrativši pod svoju kontrolu više od deset sela na jugu i istoku za tri meseca. 

"Borbena dejstva će se nastaviti na ovaj ili onaj način. Po hladnom, mokrom vremenu i blatu teže se boriti. Borbe će se nastaviti. Kontraofanziva će se nastaviti“, rekao je Budanov na konferenciji u Kijevu, prenosi Rojters. 

Zapad je isporučio vojnu opremu vrednu milijarde dolara i obučio hiljade ukrajinskih boraca za kontraofanzivu kako bi pomogli Kijevu da pokuša da povrati teritoriju. Borbe u jugoistočnom regionu Zaporožja, koje su usredsređene oko sela Robotine i Verbove, smatraju se ključnim delom operacije da se ruske snage podele na pola na jugu. Operacija, međutim, kako prenosi Rojters, daleko je od tog cilja. 

"Naša kontraofanziva se odvija u nekoliko pravaca", rekao je Budanov, priznavši da je napredak bio "sporiji nego što je želeo". On je takođe trenutnu situaciju ocenio kao "tešku". 

profimedia

 

07.30 Ruske PVO snage oborile dron u regionu Krima

Ruske snage PVO oborile su dron u severozapadnom regionu Krima, naveo je na svom Telegram kanalu lider Krima koga je postavila Moskva Sergej Aksjonov. 

"Snage protivvazdušne odbrane oborile su neprijateljsku bespilotnu letelicu u severozapadnom regionu Krima", napisao je Aksjonov, prenela je agencija RIA Novosti. 

07.00 U Rumuniji pronađeni novi delovi drona nalik onima koje koristi ruska vojska 

Na teritoriji Rumunije pronađeni su novi delovi drona slični onima koje koristi ruska vojska, saopšteno je danas iz rumunskog Ministarstva odbrane, a predsednik Klaus Johanis je rekao da to ukazuje na neprihvatljivo probijanje rumunskog vazdušnog prostora. 

On je u saopštenju rekao da je obavestio generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o delovima drona, drugog koji se srušio na rumunskoj teritoriji ove nedelje, i da je Stoltenberg ponovio potpunu solidarnost alijanse sa Rumunijom, prenosi Rojters. 

''Identifikacija od strane rumunskih vlasti na teritoriji Rumunije u blizini granice sa Ukrajinom novih fragmenata bespilotnih letelica ukazuje na neprihvatljiv proboj vazdušnog prostora Rumunije, države NATO-a, sa stvarnim rizicima po bezbednost rumunskih građana u toj oblasti'', rekao je Johanis. 

06.00 Japanski šef diplomatije u nenajavljenoj poseti Kijevu 

Japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastali su se juče i dogovorili da počnu razgovore o bezbednosnim garancijama i saradnji na obnovi ukrajinske ekonomije, saopštilo je japansko Ministarstvo spoljnih poslova. 

Nenajavljena poseta Hajašija Ukrajini dolazi nakon što su zemlje G7 u julu saopštile da će započeti bilateralne pregovore o garancijama bezbednosti sa Ukrajinom, a uz Hajašija Kijev su posetili i lideri japanskih firmi poput osnivača i izvršnog direktora Rakuten grupe, Hirošija Mikitanija, prenosi Rojters. 

profimedia

 

Japan planira da početkom sledeće godine bude domaćin sastanka o ekonomskoj obnovi Ukrajine. 

U razgovorima sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, Hajaši je ponovio čvrstu podršku Japana Ukrajini i istakao da je potrebno hitno okončanje ruske invazije uz pomoć međunarodne zajednice, dodaje se u saopštenju japanskog Ministarstva. 

Komentari (0)

Evropa