Evropa

RAT U UKRAJINI Turski ministar Hakan Fidan razgovarao sa Stoltenbergom o Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/09/2023

-

07:55

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 559. dan ruske invazije na Ukrajinu. Pethodni dan obeležilo je putovanje turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u Soči, gde ga je dočekao ruski kolega Vladimir Putin. Njih dvojica razgovarali su o potencijalnoj obnovi sporazuma o izvozu ukrajinskog žita, a čini se da je Putin, mada je rekao da "neće biti obnove dok Zapad ne ispuni obaveze", ipak ostavio odškrinuta vrata povratku Crnomorskoj inicijativi. Kao nastavak diplomatskih napora Turske, Kijev je najavio skori sastanak Erdogana i sa ukrajinskim predsednikom, Volodimirom Zelenskim. 

Ključni događaji:

  • Sastali se Erdogan i Putin, za sad nema produžetka sporazuma o žitu
  • Ukrajinski ministar odbrane podneo ostavku parlamentu, zamena spremna
  • Novi napadi na ukrajinsku luku u Izmailu
  • Rumunija demantovala navode o ruskim dronovima na njenoj teritoriji

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.  

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.45 Zvaničnik: Neće biti masovnog izručenja Ukrajinaca koji izbegavaju regrutaciju

Ukrajinci koji izbegavaju regrutaciju u inostranstvu mogu biti izručeni „pojedinačno“, ali neće biti "masovnog izručenja", izjavio je danas Fedir Venislavski, predstavnik predsednika Volodimira Zelenskog.

Venislavski je u obraćanju ukrajinskom parlamentu rekao da pravno ne postoji procedura za masovno izručenje ukrajinskih državljana iz inostranstva jer krivična odgovornost ima personalizovani individualni karakter, prenosi Kijev independent.

Poljski mediji objavili su u ponedeljak da muškarci koji su ilegalno napustili Ukrajinu mogu biti izručeni svojoj domovini.

23.20 Turski ministar Hakan Fidan razgovarao sa Stoltenbergom o Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Turske Hakan Fidan razgovarao je danas telefonom sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, prenosi turski dnevnik Hurijet.

Tokom sastanka razgovarano je o najnovijim dešavanjima u Ukrajini i koracima koji se preduzimaju za oživljavanje žitnog koridora, a tema razgovora bilo je i članstvo Švedske u NATO, navodi turski list.

23.00 Turska će obavestiti Ukrajinu o razgovorima o žitu u Sočiju

Turska će obavestiti Ukrajinu o pregovorima u Sočiju o inicijativi za crnomorsko žito, rekao je za agenciju tas diplomatski izvor, komentarišući izjavu ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebe da Kijev ne namerava da menja svoj stav o žitnom dogovoru.

"Ukrajinska strana će biti obaveštena o vođenim pregovorima u vezi sa mogućnošću obnavljanja sporazuma o žitu", naveo je izvor, podsećajući da je o tome bilo reči 25. avgusta tokom posete turskog ministra spoljnih poslova Hakana Fidana Kijevu. Izvor je naveo da je turski ministar posetio i Moskvu, gde je takođe razgovarano o tom pitanju. 

"Strane nisu odstupile od svojih pozicija. Kako je turski predsednik izjavio na konferenciji za novinare, Ukrajina treba da ublaži svoj pristup kako bi zajedno sa Rusijom preduzela zajedničke korake, a to se tiče ne samo rešavanja sukoba, već i mogućnosti vraćanja žitnom dogovoru", dodao je izvor.

22.20 Nebenzja: Zapadni izaslanici ignorišu interese zemalja o kojima razgovaraju u Savetu bezbednosti

"Zapadni izaslanici u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija imaju tendenciju da ignorišu interese zemalja koje su u fokusu diskusije", izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

"Savet ponovo uočava uporne pokušaje proširenja ograničenja protiv Centralnoafričke Republike i Malija, isključivo u cilju održavanja spoljnog pritiska na njih. Suvereno mišljenje ovih zemalja koje su na dnevnom redu Saveta bezbednosti i koje su uspele da ostvare značajan uspeh u pogledu stabilizacije situacije na njihovoj teritoriji, demonstrativno je ignorisan, kao i njihova legitimna zabrinutost", rekao je on, prenosi Tas.

Nebenzja je dodao da se "Savet bezbednosti UN udaljava od njegove uloge mesta za konstruktivnu diskusiju i pregovore".

21.25 Saliven: Razgovor Putina i Kima dokaz da sankcije pogađaju Rusiju

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je novinarima da su razgovori između Severne Koreje i Rusije o potencijalnom sporazumu koji bi omogućio Pjongjangu da pruži vojnu podršku invaziji Moskve na Ukrajinu dokaz da su ekonomske sankcije protiv Rusije uspele da smanje odbrambenu industrijsku bazu zemlje.

"Nastavićemo da pozivamo na to, i nastavićemo da pozivamo Severnu Koreju da se pridržava svojih javnih obaveza da neće isporučivati oružje Rusiji koje će na kraju ubiti Ukrajince", rekao je Saliven.

"Do sada nismo videli da oni aktivno isporučuju velike količine municije ili drugih vojnih kapaciteta Rusiji za rat u Ukrajini. Pružanje oružja Rusiji neće se dobro odraziti na Severnu Koreju i oni će platiti cenu za ovo u međunarodnoj zajednici", dodao je Saliven tokom redovne konferencije za štampu u Beloj kući.

19.37 Ukrajina: Poslanici podržali zakon o prijavi imovine zvaničnika

Ukrajinski poslanici izglasali su danas da zvaničnici ponovo moraju da prijave svoju imovinu, što je mera koju je tražio Međunarodni monetarni fond.

Parlament je odobrio verziju mere koja zahteva da zvaničnici prijave svoju imovinu, rekao je poslanik Jaroslav Železnjak, dodajući da javnost neće imati uvid u to još godinu dana, preneo je Rojters.

Borci za borbu protiv korupcije navode da izostavljanje uvida javnosti ugrožava primarni cilj deklaracije, ključnu reformu uvođenja transparentnosti nakon Revolucije dostojanstva 2014. godine.

Predlog zakona sada ide predsedniku na odobrenje, a pristalice reforme su ga pozvale da stavi veto.

18.35 Zelenski podneo nacrt rezolucije za imenovanje Umerova za ministra odbrane

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski podneo je danas nacrt rezolucije Vrhovnoj radi za imenovanje Rustema Umerova za ministra odbrane.

Očekuje se da će ukrajinski parlament sutra razmatrati  njegovu kandidaturu. Medžlis, izvršni organ koji predstavlja krimske Tatare, pozvao je Vrhovnu Radu da odobri imenovanje Umerova, koji potiče iz porodice krimskih Tatara i dugo se zalaže za prava tog naroda.

Ranije danas, parlament je odobrio ostavku Aleksija Reznikova na mesto ministra odbrane. 

18.00 Putin: Neprijatelji Rusije su nacisti i njihovi sledbenici

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da "neprijatelj Rusije nije ukrajinski narod, već nacisti i njihovi sledbenici".

''Da ne bi došlo do nesporazuma sa kim se borimo, da bude jasno i kojim ciljevima težimo i ko je naš protivnik - to nije ukrajinski narod, već ovi neljudi, nacisti i njihovi sledbenici", rekao je Putin tokom sastanka ruskog organizacionog komiteta ''Pobeda'', prenose RIA Novosti.

"Rusofobija i neonacizam postali su norma u Ukrajini i na Baltiku, a istorija je korišćena kao oružje u ideološkoj borbi", rekao je Putin.

16.30 Peskov: Putin i Si nisu koordinirali odluku da ne učestvuju na samitu G20

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Si Đinping odvojeno su odlučili da ne učestvuju na samitu G20 u Nju Delhiju narednog vikenda i nisu o tome razgovarali, rekao je danas protparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je za Tas, na pitanje da li su Putin i Si koordinirali odluku o neučešću na samitu, objasnio da su dvojica lidera odluke doneli na osnovu sopstvenih rasporeda. Mediji su ranije objavili da će rusku delegaciju na samitu predvoditi ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, dok će kinesku predvoditi premijer Li Ćiajng.

Indija predsedava G20 od 1. decembra 2022. godine. Samit u Nju Delhiju će biti održan 9. i 10. septembra, a pozvani su lideri svih država G20 i još devet zemalja -Bangladeša, Egipta, Španije, Mauricijusa, Nigerije, Holandije, UAE, Omana i Singapura.

15.09 Ukrajina odbacuje sugestiju Turske da ublaži stav o žitnom sporazumu

Visoki ukrajinski zvaničnik Mihailo Podoljak odbacio je sugestiju Turske da bi Kijev trebalo da ublaži svoj stav kako bi se oživeo Crnomorski sporazum o žitu.

Savetnik ukrajinskog predsednika je rekao da Ukrajina neće podržati ublažavanje sankcija Moskvi niti politiku "umirivanja".

"Budimo realni, na kraju krajeva i prestanimo da razgovaramo o nepostojećim opcijama, i ne ohrabrujmo Rusiju više da čini nove zločine", rekao je Podoljak za Rojters.

13.44 Tajms: Ukrajina probila prvu odbrambenu liniju u blizini Zaporožja

Ukrajinske snage probile su prvu rusku odbrambenu liniju u blizini Zaporožja nakon nekoliko nedelja mukotrpnog čišćenja mina, ali su razmere gubitaka koje su pretrpele bilo ogromno, navodi se u izveštaju.

"Naravno, probili smo prvu liniju Rusa, ali je je*eni pakao. Kakvu smo cenu platu", rekao je vojnik pod imenom "Boyets" iz jedinice za specijalne zadatke koja se bori južno od Robotina, za Tajms. Njegova jedinica je izgubila 75 odsto svog osoblja otkako se pridružila kontraofanzivi u julu.

47. brigadi je bilo potrebno 15 nedelja da napreduje osam milja kako bi zauzela Robotin, što je najavljeno kao ključna strateška pobeda. Brigadni lekari kažu da je broj žrtava četvorocifren.

"Jednog julskog dana smo 24 ranjenika nagomilali u jedno vozilo, ali i na njega", rekao je "Taras", lekar koji je bio na čelu medicinske jedinice - "Samo smo slagali žrtve".

12.52 Kuba otkrila mrežu trgovine ljudima koji se šalju da ratuju za Rusiju u Ukrajini

Kuba je identifikovala navodni lanac trgovine ljudima sa ciljem da se bore u ruskom ratu u Ukrajini, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

AFP prenosi da je ministarstvo reklo da radi na suzbijanju "mreže trgovine ljudima koja deluje iz Rusije, a ima za cilj da uključi kubanske građane koji tamo žive, pa čak i neke sa Kube, u vojne snage uključene u vojne operacije u Ukrajini".

Kubanska vlada je pokrenula krivični postupak protiv onih koji su vršili trgovinu ljudima, dodaje se. Kubanski ministar spoljnih poslova Bruno Rodrigez rekao je u postu na mreži "X" da vlada "deluje punom snagom zakona" protiv operacija trgovine ljudima.

"Kuba nije deo rata u Ukrajini", saopštilo je ministarstvo, dodajući da će preduzeti mere protiv svakog "ko učestvuje u bilo kom obliku trgovine ljudima u svrhu regrutovanja protiv bilo koje zemlje".

11.44 Šojgu: Ukrajina nije postigla ciljeve u kontraofanzivi ni u jednoj oblasti

Ukrajinska vojska nije postigla ciljeve tokom tri meseca kontraofanzive ni u jednoj oblasti, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Šojgu je, na sastanku sa vojnim vrhom, istakao da ruske oružane snage nastavljaju aktivno da deluju duž cele linije razdvajanja, a da kijevski režim, uprkos ogromnim gubicima, već treći mesec pokušava da sprovede, kako je rekao, takozvanu kontraofanzivu.

11.40 Ukrajinska pravda: Šef carine LNR na intenzivnoj je nezi posle pokušaja ubistva

Služba bezbednosti Ukrajine organizovala je pokušaj ubistva šefa carine samoproglašene Luganske Narodne Republike Jurija Afanasjevskog, piše danas Ukrajinska pravda. Afanasjevski, za kojeg Ukrajinska pravda tvrdi da je agent ruske Federalne službe bezbednosti, u teškom je stanju i nalazi se na intenzivnoj nezi. 

10.35 Olena Zelenska: Treba mi muž, a ne istorijska ličnost

Supruga ukrajinskog predsednika Olena Zelenska požalila se u intervjuu za BBC da joj suprug nedostaje i da joj je potreban muž, a ne istorijska ličnost. "Ovo bi moglo da zvuči sebično, ali potreban mi je muž, a ne istorijska ličnost da bude pored mene", poručila je ona. Navela je i da porodica Volodimira Zelenskog ne provodi mnogo vremena zajedno. "Ali držimo se, imamo snage i u emocionalnom i fizičkom smislu. Sigurna sam da ćemo to podneti", dodala je.

AP Photo/Markus Schreiber

 

10.20 Ministarstvo odbrane: Ruska PVO oborila ukrajinski dron iznad Krima

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je danas ukrajinski dron iznad Krima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. "Zaustavljen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotnom letelicom na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Nad teritorijom Krima dežurna PVO je uništila bespilotnu letelicu", navelo je ministarstvo, prenele su RIA Novosti.

07.54 Ukrajina pokrenula napad dronovima na Moskvu

Rusija je u utorak rano ujutru oborila najmanje tri ukrajinske bespilotne letelice koje su ciljale glavni grad zemlje, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Ministarstvo odobrane je saopštilo da su njihovi PVO sistemi uništili dve bespilotne letelice iznad Kaluške i Tverske oblasti koje se graniče sa Moskovskom oblasti, kao i jednu bliže prestonici iznad Istarskog okruga.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin rekao je da su dronovi "pokušavali da izvrše napad na Moskvu" i da je oštećen poslovni objekat u krugu Istre, koji se nalazi oko 65 kilometara severozapadno od Kremlja.

Sobjanin je rekao da su ostaci dronova u Tverskoj oblasti pali u selo Zavidovo, koje je inače dom zvanične rezidencije ruskog predsednika.

06.50 Šta je rezultat Erdoganovog puta u Soči: Putin rekao "ne" produžetku sporazuma o žitu, ali nije "zalupio vrata"

Ruski predsednik Vladimir Putin ugostio je turskog kolegu Redžepa Tajipa Erdogana u Sočiju, a glavna tema sastanka, kao što se i očekivalo, bila je obnova sporazuma o izvozu ukrajinskog žita. Šta nam govore njihove izjave, kao i šta možemo da očekujemo dalje, pročitajte u posebnom tekstu.

06.40 Kuleba: Ukrajina neće praviti ustupke u obnavljanju sporazuma o izvozu žita

Ukrajina neće praviti ustupke oko obnavljanja sporazuma o izvozu žita Crnim morem, o čemu je govorio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, izjavio je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba. ''Naš stav je pravedan - ne treba više da budemo taoci ruske ucene, kada Rusija pravi probleme i onda poziva sve da ih rešavaju'', rekao je Kuleba, a prenosi RIA.

Prema njegovim rečima, ukrajinske diplomate su kontaktirale turske kolege pre Erdoganovog sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom danas u Sočiju i ''jasno sve objasnile''.

06.25 Kijev: Reznikov podneo ostavku parlamentu koji mora da odobri kandidaturu Umerova

Dosadašnji ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov podneo je ostavku predsedniku parlamenta, a na toj funkciji će ga zameniti Rustem Umerov, šef glavne ukrajinske agencije za privatizaciju, koga je predložio predsednik Volodimir Zelenski. Reznikov je napisao na Tviteru da je podneo pismo o ostavci. Kandidaturu Umerova mora da odobri parlament pre nego što bude imenovan za ministra odbrane, preneo je Rojters.

06.00 Ruski mediji: Surovikin ponovo viđen u javnosti

Izgleda da se ruski general Sergej Surovikin, koji nije bio javno viđen od neuspele pobune šefa Vagnera Jevgenija Prigožina u junu, sada ponovo pojavio. Naime, "Ostorožno medija" objavila je sliku bivšeg komandanta ruskog vazduhoplovstva sa suprugom, za koju tvrde da je napravljena danas u Moskvi.

Rusija je prošlog meseca razrešila Surovikina dužnosti komandanta vazdušno-kosmičkih snaga. Prigožinova javna podrška Surovikinu, koji je viđen kao saveznik Vagnera u ruskom ministarstvu odbrane, pokrenula je pitanja da li su on ili drugi viši komandanti pomagali pobunu ili su znali za Prigožinove planove.

 

Komentari (0)

Evropa