Evropa

RAT U UKRAJINI Generalštab u Kijevu tvrdi: Rusija bi mogla uskoro da pokrene veliku mobilizaciju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/09/2023

-

07:45

RAT U UKRAJINI Generalštab u Kijevu tvrdi: Rusija bi mogla uskoro da pokrene veliku mobilizaciju
RAT U UKRAJINI Generalštab u Kijevu tvrdi: Rusija bi mogla uskoro da pokrene veliku mobilizaciju - Copyright AP/Efrem Lukatsky, Jae C. Hong, Evgeniy Maloletka, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 565. dan ruske invazije na Ukrajinu. Prethodnog dana Rusija je lansirala više od 30 dronova na Kijev, a eksplozije su odjekivale širom grada i regiona. Ukrajinska PVO je saopštila da je uništila 26 od 33 letelice. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je rekao da je kontraofanziva koju sprovode snage te zemlje napredovala na južnom frontu i kod Bahmuta. I dalje se priča o "oživljavanju" crnomorskog sporazuma o izvozu ukrajinskog žita, a predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je na samitu G20 rekao da bilo kakva inicijativa koja izoluje Rusiju neće biti održiva.

Ključni događaji

  • Zelenski: Kontraofanziva napredovala na južnom frontu i kod Bahmuta 
  • Lula da Silva: Putin može doći na G20 u Brazil, neće biti uhapšen 
  • Erdogan: Neodrživa izolacija Rusije iz inicijative o postizanju sporazuma o žitu 
  • U raketnom napadu u Ukrajini poginula španska humanitarka 

 Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

23.55 SAD razmatraju da isporuče Ukrajini rakete većeg dometa sa kasetnim bombama

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena blizu je odluke da odobri isporuku raketa većeg dometa sa kasetnim bombama u Ukrajinu, dajući Kijevu mogućnost da nanese značajnu štetu dublje unutar teritorije koju je okupirala Rusija, prenosi Rojters pozivajući se na izjave američkih zvaničnika.

Nakon što su poslednjih meseci videle uspeh kasetne municije isporučene u artiljerijskim mecima kalibra 155 mm, SAD razmatraju isporuku jednog ili oba vojna taktička raketna sistema (ATACMS) koji mogu da lete do 306 kilometara, ili vođeni raketni sistem sa višestrukim lansiranjem (GMLRS) rakete dometa 75 kilometara sa kasetnim bombama, izjavila su tri američka zvaničnika.

23.00 Lojd Ostin razgovarao sa Umerovim, SAD čvrsto podržavaju Ukrajinu

Američki ministar odbrane Lojd Ostin čestitao je ukrajinskom ministru odbrane Rustemu Umerovu na imenovanju i ponovio čvrstu podršku SAD Ukrajini.

"Sekretar Ostin je pružio najnovije informacije o novoj američkoj pomoći u oblasti bezbednosti i razmenio je mišljenja sa ministrom Umerovom o prioritetima za podršku trenutnim potrebama Ukrajine na bojnom polju i zahtevima u pogledu sposobnosti na duži rok", navodi se u saopštenju Pentagona, nakon telefonskog razgovora dvojice ministara.

20.20 Sunak: Rusija gađala 24. avgusta civilni teretni brod u Crnom moru

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je danas da je ruska vojska 24. avgusta gađala civilni teretni brod u Crnom moru sa "više projektila", pozivajući se na obaveštajne podatke sa kojih je skinuta oznaka tajnosti.

"Zahvaljujući obaveštajnim podacima sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, znamo da je ruska vojska gađala civilni teretni brod u Crnom moru sa više projektila 24. avgusta", rekao je Sunak iznoseći informacije poslanicima britanskog parlamenta o samitu G20 kome je prisustvovao u Nju Delhiju, preneo je Rojters.

19.34 Zaharova: Grosi prećutkuje problem u vezi sa municijom sa osiromašenim uranijumom

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je danas da je neprihvatljivo da generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi dobrovoljno ili nevoljno prećutkuje određene aspekte problema municije sa osiromašenim uranijumom.

Ona je skrenula pažnju na Grosijevu izjavu da upotreba municije sa osiromašenim uranijumom ne dovodi do značajnih radioloških posledica.

''Grosi je, naravno, u pravu kada kaže da nema značajnih radioloških posledica sa stanovišta nuklearne bezbednosti. Takođe je očigledno da on ne priča celu priču. On prećutkuje problem, dobrovoljno ili nevoljno, što je neprihvatljivo“, objavila je Zaharova na svom Telegram kanalu, prenosi TASS.

19.02 Peskov: Putin i Kim Džong Un razgovaraće o bilateralnim odnosima

Predsednik Rusije Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un razgovaraće o bilateralnim odnosima, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

"Tema sastanka će, pre svega, biti bilateralni odnosi. Narodna Demokratska Republika Koreja je naš sused i, naravno, kao i sa svakim susedom, smatramo da smo dužni da uspostavimo dobre, obostrano korisne odnose, što radimo i što predsednik Putin čini veoma dosledno", rekao je Peskov u intervjuu novinaru Pavlu Zarubinu, prenosi Ria novosti.

Prema njegovim rečima, reč je o "sveobuhvatnoj poseti", a Putin će prirediti zvaničnu večeru u čast severnokorejskog lidera. Sastanak će, dodao je Peskov, obuhvatiti pregovore dve delegacije, kao i sastanak u formatu tete-a-tete.

19.00 Berbok: Ukrajini je mesto u EU, ali da učini više u borbi protiv korupcije

Nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok izjavila je danas tokom posete Kijevu da je Ukrajini mesto u Evropskoj uniji, ali je pozvala vlasti te zemlje da učini više u borbi protiv korupcije.

Berbok je izjavila da će Nemačka obezbediti dodatnih 20 miliona evra humanitarne pomoći Ukrajini, preneo je Rojters. Računajući dodatnu pomoć, Nemačka će uputiti Ukrajini pomoć vrednu 380 miliona evra ove godine, rekla je nemačka ministarka.

Tanjug/AP/Michael Kappeler

 

18.51 Bela kuća apelovala na Severnu Koreju da ne prodaje naoružanje Rusiji

Bela kuća pozvala je Severnu Koreju da ne prodaje Rusiji oružje koje bi Moskva upotrebila u ratu protiv Ukrajine. Kako prenosi Rojters, severnokorejski predsednik Kim Džon Un trenutno je na putu ka Rusiji, gde bi trebalo da boravi u zvaničnoj poseti toj zemlji, na poziv ruskog kolege Vladimira Putina.

''Kao što smo javno upozorili, očekuje se da će se razgovori o oružju između Rusije i Severne Koreje nastaviti tokom posete Kim Džong Una Rusiji. Pozivamo Severnu Koreju da se pridržava obaveza koje je Pjongjang preuzeo da neće snabdevati ili prodavati oružje Rusiji'', saopštila je portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Edrijen Votson.

Severnokorejska novinska agencija KCNA navela je da će se Kim i Putin "sastati i razgovarati", ne navodeći detalje, dodao je Rojters.

17.18 Ukrajinski Generalštab: Rusija bi mogla uskoro da pokrene veliku mobilizaciju

Ukrajinska vojska saopštila je da bi Rusija uskoro mogla da pokrene veliku kampanju mobilizacije kako bi pokušala da regrutuje stotine hiljada vojnika iz unutrašnjosti Rusije i okupirane Ukrajine. Ukrajinski Generalštab nije pružio nikakve dokaze koji potkrepljuju njihovu tvrdnju, preneo je Rojters.

Ruski zvaničnici su naveli da ne postoje planovi za novi talas mobilizacije i da je Moskva fokusirana na regrutovanje profesionalnih vojnika, navela je agencija.

"Uskoro se očekuje masovna prisilna mobilizacija stanovništva u Ruskoj Federaciji i privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine zbog katastrofalnih gubitaka okupatora", saopštio je ukrajinski Generalštab.

Prema procenama Kijeva, novi talas mobilizacije mogao bi da obuhvati između 400.000 i 700.000 regruta. Ukrajina je navela da bi broj Rusa regrutovanih u Moskvi i Sankt Peterburgu ostao "minimalan", dok bi bila izvršena opsežna mobilizacija iz regiona izvan dva velika ruska grada. Generalštab je objavio saopštenje nekoliko dana nakon što je visoki ukrajinski vojni obaveštajni zvaničnik rekao da se u Ukrajini trenutno nalazi 420.000 ruskih vojnika.

14.50 Berbok: Nemačka obezbeđuje dodatnih 20 miliona evra pomoći Ukrajini

Nemačka će obezbediti dodatnih 20 miliona evra humanitarne pomoći Ukrajini, izjavila je u ponedeljak ministarka spoljnih poslova Analena Berbok tokom posete Kijevu.

Dodatna pomoć će ove godine dovesti Nemačku do izdvojenih 380 miliona evra, rekao je ministarka, pognozirajući da će Rusija ove jeseni i zime ponovo gađati ukrajinska energetska postrojenja.

14.36 Kuleba o slanju raketa Taurus: "Ionako ćete to učiniti samo je pitanje vremena"

"Ionako ćete to učiniti, samo je pitanje vremena", rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova pozivajući Nemačku da pošalje rakete Taurus.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova rekao je da je u ponedeljak u Kijevu razgovarao o snabdevanju protivvazdušnom odbranom sa svojim nemačkim kolegom i da je Ukrajini potrebno više sistema za zaštitu svojih luka od ruskih vazdušnih napada kako bi se osiguralo da žito može da se izvozi, prenosi Rojters.

Dmitro Kuleba je takođe pozvao Berlin da pošalje rakete Taurus u Ukrajinu što je pre moguće.

"Ionako ćete to učiniti, samo je pitanje vremena, i ne razumem zašto gubimo vreme", rekao je on odgovarajući na pitanje na konferenciji za novinare u Kijevu.

14.14 Posebni litvanski pasoši za beloruske imigrante

Belourski imigranti u Litvaniji kojima je Minsk oduzeo pravo da dobiju nove pasoše, dobiće posebne litvanske putne isprave, saopštile su u ponedeljak vlasti ove zemlje. Takvi pasoši biće izdavani beloruskim državljanima koji imaju pravo na boravak u Litvaniji, ali nemaju pasoš ili odgovarajuću putnu ispravu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

13.21 Kremlj potvrdio da će Kim Džong Un doći u Rusiju

Kremlj je potvrdio da će severnokorejski lider Kim Džong Un posetiti Rusiju narednih dana na poziv predsednika Vladimira Putina, prenosi Rojters.

Severnokorejska državna agencija KCNA izvestila je da će se Kim sastati i razgovarati sa Putinom tokom svoje posete Rusiji.

13.01 Baković: Kim Džong Un će uraditi ono što budu htele Kina i Rusija

Komentarišući vest da je moguće da se severnokorejski lider Kim Džon Un uputio u Rusiju na sastanak sa Putinom, novinarka "Dela" Zorana Baković je rekla za Euronews Srbija da Kima Amerika može da kažnjava koliko hoće i da se to do sada pokazalo potpuno neproduktivnim zato što on zavisi od Kine i Rusije.

"U suštini Kim Džong Un će uraditi ono što Kina i Rusija budu htele da on uradi. Naravno njegov problem jeste ogromna nesigurnost, nepostojanje mirovnog sporazuma koji bi garantovao sigurnost Severne Koreje i to je otvoreno polje za sve moguće što se može dogoditi i što se može očekivati od Severne Koreje", navela je Baković.

11.35 Suspiljne: U Hersonu se začule eksplozije

U Hersonu, na jugu Ukrajine, čule su se eksplozije, preneo je državni emiter Suspiljne. Ovo nije neuobičajena vest za lokalce, jer je taj grad smešten gotovo na samoj liniji fronta između oblasti Ukrajine nad kojima je ta zemlja zadržala ili povratila kontrolu, i dela teritorije koji je pod kontrolom Rusije.

11.25 Kim Džong Un navodno na putu za Rusiju

Severnokorejski predsednik Kim Džong Un navodno se nalazi u vozu ka Rusiji gde bi trebalo da se sastane sa kolegom Vladimirom Putinom. Južnokorejski mediji izvestili su da je voz, za koji se pretpostavlja da je prevozio lidera Severne Koreje već u Rusiji.

Pozivajući se na neidentifikovane izvore iz južnokorejske vlade, list "Čosun Ilbo" objavio je da je voz napustio Pjongjang u nedelju uveče i da je sastanak Kima i Putina moguć već u utorak.

Tanjug/AP/Primorsky Regional Administration Press Service

 

10.14 Maljar: Ukrajinske snage povratile više teritorija na istoku i jugu zemlje

Ukrajinske snage povratile su više teritorija na istoku i jugu zemlje u kontraofanzivi, izjavila je danas zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Maljar. Maljar je rekla da su ukrajinske snage ponovo zauzele gotovo dva kvadratna kilometra zemljišta prošle sedmice oko istočnog grada Bahmuta koji od maja drže ruske snage, preneo je Rojters. Maljar je navela za ukrajinsku televiziju da su ukrajinske snage zauzele i deo sela Opitne južno od grada Avdejevke i da su imale, kako je rekla, "delimičan uspeh" kod Novomajorske u Donjeckoj oblasti na istoku.

09.26 Berbok u poseti Kijevu: Članstvo Ukrajine u EU neophodna geopolitička posledica rata

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok došla je jutros u nenajavljenu posetu Kijevu, i tamo izjavila da je "Ukrajini mesto u Evropskoj uniji".

"Ukrajina se može osloniti na nas i na naše razumevanje proširenja EU kao neophodne geopolitičke posledice ruskog rata. Ukrajina već ima status kandidata, a sada se spremamo da donesemo odluku o otvaranju pregovora o pristupanju", preneo je Rojters reči nemačke ministarke.

Što se tiče reforme pravosuđa i medijskog zakonodavstva, rezultati reformi u Ukrajini su već impresivni, ali je i dalje dug put do sprovođenja zakona protiv oligarha i uspeha u borbi protiv korupcije, rekla je Berbok.

08.45 Lisak: Ruski napadi u Dnjepropetrovskoj oblasti, nema povređenih

Serhij Lisak, guverner Dnjepropetrovske oblasti, izvestio je da tokom noći u regionu nije bilo žrtava, uprkos ruskim napadima.

On je na Telegramu objavio da su oštećene neke stambene zgrade i gasovode nakon što je "gneprijatelj napao Dnjepropetrovsku oblast dronom, navođenim projektilima iz taktičkih aviona i artiljerijom".

On je tvrdio da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila 11 bespilotnih letelica "Šahed" iznad regiona.

08.25 Jerman pozvao na sankcije Rusiji: "Što se više trude da ubijaju, treba da budu jače sankcionisani"

Andrij Jermak, šef kancelarije ukrajinskog predsedništva, na Telegramu je ponovo pozvao na obnovu sankcija Rusiji.

"Naš zadatak je da nateramo ove zombije (ruske vojnike) da se bore kopljima protiv modernog oružja. Što više (Rusi) ulažu napore za ubijanje, to bi sankcije trebalo da budu jače vojnoj industriji, energetici i svim sektorima koji neprijatelju obezbeđuju rakete i jurišne bespilotne letelice. Kvantitet uvek uništava kvalitet", napisao je Jermak na svom kanalu.

07.30 Petreus: SAD moraju Kijevu poslati rakete dugog dometa i ubrzati isporuku aviona

Bivši direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Dejvid Petreus izjavio je da SAD moraju da pošalju rakete dugog dometa i da ubrzaju isporuku borbenih aviona Ukrajini.

Petreus je rekao da Vašington i druge zapadne vlade moraju da ''odole'' pokušajima da se Kijevu blokira, kako je rekao, vitalna vojna pomoć, prenosi britanski Telegraf.

Istakao je da SAD treba da konačno pošalju taktički raketni sistem ''ATACMS'', koji ima domet od oko 320 kilometara, i da bi drugi zapadni lideri trebalo da slede taj primer.

''Nadam se da će SAD obezbediti vojni taktički raketni sistem, koji bi udvostručio domet u odnosu na onaj koji smo do sada obezbedili. Takođe se nadam da će avioni stići ranije nego što se očekuje'', rekao je Petreus, aludirajući na F16 koje su Kijevu obećale Danska i Holandija, uz odobrenje Vašingtona.

07.23 Rusija: Oborena dva drona iznad Belgorodske oblasti

Ruski PVO sistemi uništili su dve bespilotne letelice koje je lansirala Ukrajina iznad Belgorodske oblasti u ranim satima u ponedeljak, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane na Telegramu, prenosi Rojters.

Vjačeslav Gladkov, guverner Belgorodske oblasti koja se graniči sa Ukrajinom, rekao je u izjavi takođe na Telegramu da nije bilo povređenih, i da su ostaci dronova pali na put u Jakovljevskom okrugu.

07.10 Sobjanin vodi na izborima za gradonačelnika Moskve sa više od dva miliona glasova

Aktuelni gradonačelnik Sergej Sobjanin vodi na izborima za gradonačelnika Moskve sa više od dva miliona glasova na osnovu rezultata elektronskog glasanja, pokazuju podaci Moskovske gradske izborne komisije (MGEC).

''Sergej Semenovič osvojio je 2.053.954 glasa", rekao je Artjom Kostirko, šef odeljenja za unapređenje teritorijalnog upravljanja i razvoj pametnih projekata moskovske vlade, prenosi Interfaks.

Drugi je u tom trenutku bio kandidat Komunističke partije Ruske Federacije Leonid Zjuganov sa 212.153 glasa, a na trećem mestu je predstavnik Liberalno demokratske partije Rusije (LDPR) Boris Černišov, sa 159.413 glasova.

07.00 General Mili o kontraofanzivi: Ukrajina ima nešto više od 30 dana lepog vremena

Ukrajini je ostalo nešto više od 30 dana borbe pre nego što vremenske prilike počnu da ometaju kontraofanzivu, ocenio je načelnik Generalštaba vojske SAD, general Mark Mili.

Govoreći zajedno sa načelnikom generalštaba britanske vojske Tonijem Radakinom za BBC, Mili je rekao da kontraofanziva napreduje sporije nego što se očekivalo, kao i da se i dalje vode teške borbe. Ocenio je da je prerano reći da li je kontraofanziva propala.

''Još ima dovoljno vremena, verovatno oko nekih 30 do 45 dana za borbu. Ima bitaka koje nisu gotove. Ukrajinci još nisu završili borbeni deo onoga što pokušavaju da postignu'', rekao je Mili.

06.40 Umerov: Treba da uvedemo novu filozofiju odnosa prema vojnicima

Novoimenovani ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov rekao je da je njegova dužnost kao načelnika resora odbrane da učini ''sve što je moguće i nemoguće'' kako bi ukrajinski vojnici dobili sve što im je potrebno. On je istakao potrebu uvođenja nove filozofije odnosa prema vojnicima i dodao da su, kao što je rekao i predsednik Volodimir Zelenski, najveći prioritet vojnici i njihova bezbednost.

"Moramo da uvedemo novu filozofiju kako se ophoditi prema ratnicima. Moja odgovornost kao ministra odbrane je da učinim sve što je moguće i nemoguće da osiguram da naši vojnici budu obezbeđeni i opremljeni svime što im je potrebno", rekao je Umerov na godišnjem sastanku Jaltinske evropske strategije (IES), prenosi Interfaks Ukrajina.

To, kako je naveo, uključuje oružje, vojnu opremu, uniforme, ličnu zaštitnu opremu, hranu, lekove, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, ljudske resurse, regrutovanje, pa čak i ceremonije sahrane.

06.30 Zelenski: Kontraofanziva napredovala na južnom frontu i kod Bahmuta 

Ukrajinski predsedik Volodimir Zelenski izjavio je da su ukrajinske trupe koje učestvuju u kontraofanzivi protiv ruskih snaga tokom ove nedelje napredovale na južnom frontu, kao i da je bilo određenih pomaka u blizini istočnog grada Bahmuta.

''U proteklih sedam dana napredovali smo u području Tavrije. U području Bahmuta takođe je bilo pomaka. Da, pomaka'', rekao je Zelenski tokom video-obraćanja na svom nalogu na Telegramu. 

Generalštab ukrajinske vojske ranije danas je saopštio da su ukrajinske snage napredovale u različitim delovima Donjecke oblasti, i to u blizini grada Avdijevke na liniji fronta, kao i nedaleko od Kliščijevke, sela u blizni Bahmuta koje se smatra ključnim za ponovo zauzimanje tog grada.

Tanjug/AP Photo/Libkos

 

06.15 Kamala Haris: Sastanak Kima i Putina bi bio ogromna greška

Potpredsednica SAD Kamala Haris izjavila je da bi potencijalni sastanak severnokorejskog lidera Kim Džong Una sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom bio ''ogromna greška''.

"Mislim da bi to bila ogromna greška. Kada pogledate ničim izazvan rat Rusije protiv Ukrajine i ideju da će Rusiji isporučivati municiju, pa, predvidljivo je gde će to završiti", istakla je Haris za Si-Bi-Es.

Ona je dodala da čvrsto veruje da će i Rusiju i Severnu Koreju ovo dodatno izolovati. Kako je istakla, SAD su apsolutno jasne i odlučne u pogledu potpune denuklearizacije Severne Koreje.

"Ali kada razmišljamo o agresiji Rusije u Ukrajini…To je apsolutno kršenje jednog od najvažnijih sporazuma koje imamo širom sveta u smislu međunarodnih pravila i normi, a to je važnost suvereniteta i teritorijalnog integriteta", istakla je Haris.

Ona je ocenila da je sastanak "čin očaja" za Rusiju i ogromna greška Severne Koreje.

06.00 Lavrov: Zapad gubi hegemoniju

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je ocenio da Zapad gubi "hegemoniju" i da multipolarni svetski poredak postaje istaknutiji.

"Zapad neće moći da održi hegemoniju, jer su se odavno pojavili novi centri globalnog razvoja i sve više jačaju", izjavio je Lavrov. 

On je samit 20 najrazvijenijih zemalja sveta (G20) u Indiji okarakterisao kao uspešan, jer je doprineo jačanju "Globalnog juga", javlja DPA.

"Završna deklaracija samita G20 sadrži sve što je potrebno da se postigne ravnoteža interesa u globalnoj ekonomiji, ali put je dug", rekao je Lavrov.

Komentari (0)

Evropa