Evropa

RAT U UKRAJINI Putin potpisao ukaz o jesenjoj regrutaciji 130.000 ljudi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/09/2023

-

08:45

RAT U UKRAJINI Putin potpisao ukaz o jesenjoj regrutaciji 130.000 ljudi
RAT U UKRAJINI Putin potpisao ukaz o jesenjoj regrutaciji 130.000 ljudi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 582.dan rata u Ukrajini. U jučerašnjem ruskom granatiranju Hersona, poginule su najmanje tri žene, rekao šef kabineta Zelenskog. Ukrajinski predsednik sastao se u Kijevu sa francuskim ministrom odbrane Sebastijenom Lekornuom sa kojim je razgovarao o mogućnosti zajedničke proizvodnje oružja. Minsk je optužio Poljsku da je njen helikopter narušio vazdušni prostor što je druga strana demantovala. 

Ključni događaji:

  • Kijev: Najmanje troje poginulih u ruskom napadu na Herson
  • Zelenski i Lekornu razgovarali o mogućnosti zajedničke proizvodnje oružja
  • Poljska saopštila da nijedan od njenih helikoptera nije narušio vazdušni prostor Belorusije
  • Putin: Izbori u novim ruskim regionima korak ka njihovoj punoj integraciji

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

          Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

16.57 IAEA zahteva od Rusije da odmah napusti NE u Zaporožju

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) usvojila je rezoluciju kojom poziva Rusiju da se povuče iz Nuklearne elektrane Zaporožje (ZNNP) u blizini linije fronta na jugu Ukrajine. 

Zemlje članice IAEA usvojile su na godišnjoj Generalnoj konferenciji u četvrtak rezoluciju koja poziva na „hitno povlačenje svog vojnog i drugog neovlašćenog osoblja iz ukrajinske ZNPP kako bi se osigurao bezbedan rad" i da se "postrojenje odmah vrati pod punu kontrolu nadležnih ukrajinskih vlasti“, prenosi Dojče vele.

Rezolucijom se takođe traži da posmatrači IAEA budu stalno stacionirani u objektu, najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi.

16.11 Putin potpisao ukaz o jesenjoj regrutaciji 130.000 ljudi

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas ukaz o jesenjoj regrutaciji 130.000 ljudi, koliko će biti pozvano na služenje vojnog roka 2023. godine.

"Od 1. oktobra do 31. decembra 2023. biće izvršena regrutacija u vojnu službu građana Ruske Federacije uzrasta od 18 do 27 godina koji nisu u rezervnom sastavu i podležu regrutaciji u vojnu službu u skladu sa saveznim zakonom“, navodi se u ukazu, prenosi agencia RIA Novosti.

Ova uredba stupa na snagu danom objavljivanja, odnosno današnjim datumom. Visoki ruski vojni zvaničnik Vladimir Cimljanski pojasnio je da će svi vojni obveznici biti poslati u formacije i vojne jedinice na teritoriji Rusije, ali da neće ići u pripojene regione - DNR , LNR, Hersonsku i Zaporošku oblast. Osim toga, oni neće biti uključeni u specijalnu operaciju.

15.45 Rumunija pojačava protivvazdušnu odbranu u blizini granice sa Ukrajinom

Rumunija pojačava protivvazdušnu odbranu duž sela na Dunavu u blizini granice sa Ukrajinom, dodaje još vojnih osmatračnica i patrola u to područje, prenosi Rojters pozivajući se na dva visoka ukrajinska zvaničnika.

Mere, zajedno sa raspoređivanjem četiri dodatna američka borbena aviona F-16 i proširenom zonom zabrane letova, znak su sve veće zabrinutosti u Rumuniji i širem NATO savezu da bi se rat u Ukrajini mogao preliti na njenu teritoriju, navodi agencija.

15.44 Švajcarci odobrili paket od 100 miliona franaka za deminiranje u Ukrajini

Vlada Švajcarske odobrila je paket od 100 miliona švajcarskih franaka za razminiranje ratom zahvaćenih delova Ukrajine, tamo gde je to neophodno, saopštila je danas švajcarska vlada.

Navodi se da će ukupno 100 miliona švajcarskih franaka biti izdvojeno za humanitarnu akciju razminiranja delova Ukrajine između 2024. i 2027. godine, koje će zajednički finansirati Ministarstvo odbrane, civilne zaštite i sporta (DDPS) i Federalno ministarstva spoljnih poslova (FDFA), preneo je Rojters.

15.06 Sedam zemalja EU naručilo municiju za pomoć Ukrajini i popunu svojih zaliha

Sedam zemalja Evropske unije naručilo je municiju prema šemi nabavke EU kako bi hitno dopremile artiljerijske granate u Ukrajinu i popunile iscrpljene zalihe Zapada, navela je nadležna agencija EU. Narudžbine se odnose na artiljerijske metke kalibra 155 milimetara, što je gotovo najvažnija municija u sukobu između ukrajinskih i ruskih snaga, preneo je Rojters.

Šema je utvrđena kao deo plana vrednog najmanje dve milijarde evra, pokrenutog u martu sa ciljem da se milion artiljerijskih granata i projektila da Ukrajini u roku od godinu dana. Više porudžbina, na primer u svrhu nacionalne popune, mogle bi se materijalizovati u narednim nedeljama i mesecima, stoji u saopštenju.

12.54 London uveo sankcije protiv zvaničnika Krima i otcepljenih ukrajinskih oblasti

Britanska vlada saopštila je danas da je uvela sankcije protiv zvaničnika Krima i otcepljenih Zaporoške, Hersonske i Donjecke oblasti. Kako se navodi, njima je zamrznuta sva imovina u Velikoj Britaniji i uvedena zabrana putovanja, prenosi Skaj njuz.

"Velika Britanija nikada neće priznati ruske pretenzije na teritoriju Ukrajine", poručio je britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

Pored toga, na listu sankcija su dodati ruski ministar za vanredne situacije Aleksandar Kurenkov i sekretarka ruske Centralne izborne komisije Natalija Aleksejevna Budarina.

12.49 SBI: Obaveštajne službe Rusije  umešane u eksplozije u vojnim skladištima u Češkoj

Ukrajinski organi za sprovođenje zakona imaju dokaze o umešanosti ruskih obaveštajnih službi u eksplozije 2014. u vojnim skladištima u Češkoj, gde je bilo skladišteno oružje za Ukrajinu, kao i u skladištu municije u Svatovu, u oblasti Luganska, 2015. godine, tvrde savetnica direktora ukrajinskog Državnog istražnog biroa (SBI) Tetjana Sapijan, portparol Službe bezbednosti Artem Dehtjarenko i portparolka Glavnog tužilaštva Suzana Savčuk, prenosi Ukrinform.

Sapijan je na konferenciji za medije rekla da su ukrajinski pravosudni organi podigli optužnicu protiv bivšeg šefa ruske Vojne obaveštajne službe (GRU) Igora Serguna (koji je bio na čelu agencije do 2016), bivšeg telohranitelja ruskog predsednika Alekseja Djumina, koji je od 2013. do 2015. bio na funkciji šefa specijalnog odeljenja GRU, komandanta Snaga za specijalne operacije (SOF) general-majora Valerija Flustikova i komandanta 161. centra za obuku GRU general-majora Andreja Averjanova.

Savetnica direktora SBI rekla je da je general Averjanov sada deo bliskog okruženja ruskog predsednika Vladimira Putina i da je često prisutan na zvaničnim sastancima na najvišem nivou.

11.12 Ukrajina: U Nikolajevu u raketnom napadu oštećen infrastrukturni objekat

U gradu Nikolajevu, na jugu Ukrajine, u raketnom napadu oštećen je infrastrukturni objekat, saopštio je danas načelnik oblasne vojne uprave Vitalij Kim. "Ujutro 29. septembra, oko 04.13 časova grad Nikolajev je bio izložen raketnom napadu. Pogođen je infrastrukturni objekat na periferiji grada", napisao je Kim na Telegramu, prenosi Rojters. Serija eksplozija čula se jutros u regionima Sumi i Nikolajev, preneli su ukrajinski mediji.

08.45 Orban: Zapad želi da globalizuje rat u Ukrajini

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da Zapad želi da globalizuje rat u Ukrajini. "Konflikt mora da bude izolovan, ali zapadne države žele da globalizuju rat", rekao je Orban za javni servis, prenosi MTI.

On je dodao da će se pokazati da je Mađarska bila u pravu po pitanju rata u Ukrajini i da Zapad nije uspeo da na miru proceni situaciju na terenu. "Možete da uđete u rat samo ako imate jasan cilj i znate koje alate ćete koristiti. U suprotnom, politikom se ne mogu objasniti izgubljeni životi", rekao je Orban.

08.10 Putin se sastao sa bivšim komandantom Vagnera

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se sa bivšim komandantom Vagnera Andrejem Troševom sa kojim je razgovarao o tome na koji način bi dobrovoljačke jedinice mogle da se bore u Ukrajini, saopšteno je iz Kremlja. Putin je naveo da je bilo reči o tome "kako dobrovoljačke jedinice mogu da izvršavaju različite borbene zadatke, pre svega, u zoni specijalne vojne operacije", preneo je Rojters.

07.45 EU produžila zaštitu za ukrajinske izbjeglice do marta 2025.

Ministri unutrašnjih poslova EU odlučili su da produže zaštitu za ukrajinske izbeglice do marta 2025. Time im je dozvoljeno da ostanu u EU a da ne moraju da podnesu zahtev za azilom.

07.25 Kijev: Najmanje troje poginulih u ruskom napadu na Herson

U ruskim napadima juče je ubijeno pet osoba, a najmanje šest je povređeno u regionima Herson i Donjeck. Najmanje tri žene poginule su u jučerašnjem ruskom artiljerijskom udaru na grad Herson.

„Rusi su artiljerijom granatirali Herson. Trenutno znamo za tri ubijene žene“, objavio je šef kabineta predsednika Andrij Jermak na Telegram kanalu, prenosi Ukrinform.

Kako je saopšteno, u sredu je ruska vojska izvršila 109 udara na Hersonsku oblast, pri čemu su stradale dve osobe.

07.10 Zelenski i Lekornu razgovarali o mogućnosti zajedničke proizvodnje oružja

Francuski ministar odbrane Sebastijen Lekornu juče je posetio  Kijev i sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim razgovarao o mogućnosti zajedničke proizvodnje naoružanja, saopšteno je juče iz kabineta Zelenskog.

''Sa vašim ministrima sam vrlo konkretno razgovarao o tome kako vam francuska industrija može pomoći. Mi ćemo, naravno, nastaviti ovaj posao'', rekao je Lekornu u video-snimku koji je na svom nalogu na Telegramu objavio Zelenski.

06.45 Varšava demantuje tvrdnje Minska da je poljski helikopter narušio vazdušni prostor Belorusije

Belorusija je juče saopštila da je poljski helikopter narušio njen vazdušni prostor, što je Poljska demantovala.

Oko 15.20 časova letelica je prešla granicu Republike Belorusije i letela je u dubini do 1,5 kilometara, navelo je Ministarstvo odbrane Belorusije na svom nalogu na Telegramu, preneo je Rojters. 

Poljska je saopštila da nijedan od njenih helikoptera nije narušio vazdušni prostor Belorusije, demantujući ranije saopštenje beloruskog Ministarstva odbrane.

06.05 Putin: Izbori u novim ruskim regionima korak ka njihovoj punoj integraciji

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je juče da su izbori održani ranije ovog meseca u delovima Ukrajine pod kontrolom Moskve označili korak ka njihovoj punoj integraciji u Rusiju.

''To je, naravno, značajan događaj, važan korak ka punom ulasku novih regiona u jedinstven pravni, državni prostor naše velike zemlje'', rekao je Putin na sastanku sa novoizabranim guvernerima, a prenosi Rojters.

Izbore u regionima Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja, koji su pod delimičnom ruskom kontrolom, uspostavljenom nakon početka rata u Ukrajini, Kijev je proglasio nezakonitim.

Komentari (0)

Evropa