Evropa

RAT U UKRAJINI Masovan napad Rusije na Ukrajinu raketama i dronovima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/10/2023

-

07:45

RAT U UKRAJINI Masovan napad Rusije na Ukrajinu raketama i dronovima
RAT U UKRAJINI Masovan napad Rusije na Ukrajinu raketama i dronovima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 600 dana.Rusija je avionima SU-34 izvela napade iz vazduha na Herson, a gađana je oblast u blizini kritičnog infrastrukturnog objekta, saopštio je načelnik gradske uprave Roman Mročko. Jedan SU-27 bio je na drugačijem zadatku jer je prema ruskim izvorima podignut iznad Crnog mora da spreči američki dron da naruši rusku državnu granicu. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je međunarodnim partnerima na novim odlukama za podršku Ukrajini i ocenio da je protekla nedelja bila nedelja protivvazdušne odbrane Ukrajine.

Ključni događaji:

  •  Rusko MInistarstvo: Su-27 podignut zbog američkog drona
  • Gradske vlasti: Rusi gađali Herson iz vazduha, delovi grada bez struje i vode
  • Putin: Ukrajinska kontraofanziva u potpunosti je propala
  • MO Rusije: Oboreno 27 ukrajinskih dronova
  • Zelenski: Proteklih sedam dana "nedelja protivvazdušne odbrane Ukrajine"

     Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

           Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

21.17 Zvaničnici SAD u Kijevu razgovarali u podršci Ukrajini i budućem oporavku

Specijalna predstavnica SAD za ekonomski oporavak Ukrajine Peni Pricker i pomoćnik državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajen razgovarali su danas u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, premijerom Denisom Šmihalom i drugim ukrajinskim zvaničnicima 

Oni su istakli čvrstu posvećenost SAD suverenitetu, teritorijalnom integritetu Ukrajine, demokratije i ekonomskog oporavka, posebno u uslovima ruske agresije, saopštio je Stejt department.

Tema razgovora sa ukrajinskim zvaničnicima bila je i angažovanje privatnog sektora u budućem oporavku Ukrajine, dodaje se u saopštenju.

20.50 Vašington post: Najmanje dva ruska broda prenosila oružje iz Severne Koreje

Najmanje dva ruska broda su u pet navrata saobraćala između Severne Koreje i Rusije, od sredine avgusta, a postoji mogućnost da je reč o transferu oružja, preneo je danas Vašington post, pozivajući se na satelitske snimke.

Na osnovu analize "Royal United Services Institute" (RUSI), istraživačkog centra sa sedištem u Londonu, brodovi su putovali između severnokorejske luke Najin i luke Dunej na dalekom istoku Rusije između sredine avgusta i sredine oktobra.

Analiza je usledila nakon što je američka vlada objavila u petak da je Severna Koreja isporučila više od 1.000 vojnih kontejnera opreme i municije u Rusiju poslednjih nedelja za rat u Ukrajini, ukazujući na jačanje vojne saradnje između Pjongjanga i Moskve, prenosi južnokorejska agencija Jonhap.

Prema pisanju medija, očigledni transferi su počeli oko tri nedelje nakon posete ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua Pjongjangu i sastanka sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom i oko mesec dana nakon  razgovora Kima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na kosmodromu Vostočni u Rusiji, 13. septembra.

Bela kuća je u saopštenju navela da je primećeno samo jedno plovilo pod ruskom zastavom, ''MV Angara'', koje je uključeno u transfer oružja između 7. septembra i 1. oktobra. Međutim, prema pisanju Vašington posta, brod "MV Marija" je takođe uočen na satelitskim snimcima. 

Iako je nemoguće proveriti šta su brodovi prevozili, snimci iz satelita pokazali su da su brodovi povezani sa ruskom vojnom logističkom mrežom, što sugeriše da je u pitanju prevoz vojne opreme, smatraju analitičari instituta RUSI. 

20.21 Pomoćnik ruskog predsednika: Rusija ceni uravnotežen stav Kine o Ukrajini

Moskva ceni uravnotežen stav Pekinga o ukrajinskoj krizi jer je Kina svesna pravog uzroka ove situacije i nastoji da je reši, rekao je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.

"Peking razume prave uzroke trenutne situacije i iskreno nastoji da pronađe neke načine za rešavanje ovog sukoba. Inicijativa Kine u vezi sa ovim pitanjem je svima dobro poznata", rekao je Ušakov na konferenciji za novinare uoči posete ruskog predsednika Vladimira Putina Kini, prenosi TASS.

Ušakov je ranije tokom dana rekao da će predsednik Putin razgovarati sa svojim kineskim kolegom Si Đinpingom na marginama foruma ''Pojas i put''.

Predstavnik Kremlja je rekao da će se razgovori odvijati u dve runde - prvo u okviru delegacijama, a zatim u formatu "jedan na jedan". 

18.15 Putin primio izveštaje o situaciji u Ukrajini i na Bliskom istoku

Ukrajinske snage pretprele su velike gubitke tokom kontraofanzive koja je počela u junu, a na svim pravcima u zoni specijalne operacije formirana je duboko ešalonska aktivna ruska odbrana, saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu prilikom podnošenja raporta ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Putin je danas održao sastanak na kojem su uz Šojgua prisustvovali direktor FSB Aleksandar Bortnikov, šef Spoljnoobaveštajne službe Sergej Nariškin, komandant ruske garde Viktor Zolotov i zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Ruski predsednik zatražio je da ga učesnici sastanka izveste o situaciji na ukrajinskom ratištu i o sukobima na Bliskom Istoku, prenosi agencija RIA Novosti

Prema Šojguovim rečima, Oružane snage Ukrajine pokušavaju da u različitim pravcima sprovedu ofanzivna dejstva, ali bezuspešno.

"Ukrajinska vojska je tokom kontraofanzive izgubila stotine tenkova, oko hiljadu i po oklopnih vozila i pretprela ozbiljne gubitke u ljudstvu“, rekao je Šojgu.

On je dodao da su ruske snage na mnogim pravcima uspele da poboljšaju taktičke položaje i da praktično nigde nije dozvoljeno nikakvo napredovanje ukrajinske vojske. Šojgu je naglasio da je Rusija sigurna ne samo u odbranu, već i u realizaciju predviđenih planova.

Rjabkov je, podnoseći izveštaj o situaciji na Bliskom istoku primetio da situacija u zoni sukoba teži pogoršavanju.

Tanjug/AP/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin

 

"U principu, pretnja da ceo ovaj sukob izmakne kontroli je velika", naglasio je zamenik ministra.

Kako je naveo ruski diplomata, Moskva će zajedno sa svojim partnerima učiniti sve da zaustavi trenutnu eskalaciju, kao i da stvori uslove da Rusi napuste zonu sukoba.

10.20 Jermakov: Rusija će izvršiti nuklearnu probu samo ukoliko to učine SAD

"Ukoliko Državna duma donese odluku o opozivu ratifikacije Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testova (CTBT), Rusija neće biti prva koja će sprovesti nuklearne testove", izjavio je danas direktor Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja pri ministarstvu spoljnih poslova Rusije Vladimir Jermakov.

Kako je naglasio, oni će nastaviti da poštuju moratorijum na nuklearne testove koji je uveden ukazom ruskog predsednika još 1992. godine. 

09.30 Komanda ukrajinskog vazduhoplovstva: Ruski napadi balističkim raketama i dronovima, oborene dve rakete i 11 dronova

Ruske snage napale su noćas Ukrajinu iz više pravaca, koristeći balističko naoružanje, navođene avionske rakete i jurišne dronove, saopštila je komanda ukrajinskog vazduhoplovstva.

Ispaljena je jedna balistička raketa Iskander M, pet vođenih avionskih projektila Ks-59 i 12 jurišnih bespilotnih letelica Šahed-136/131, prenosi agencija Unian. Navedeno je da su severni i istočni delovi Ukrajine napadnuti raketama iz aviona, a  da su napadi dronom izvedeni na više pravaca, posebno na zapad zemlje. 

08.15 Putin: Ukrajina da poništi dekret o zabrani pregovora i objavi spremnost za dijalog

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da Ukrajina, ako želi da počne pregovore sa Rusijom, treba da poništi dekret o zabrani pregovora i da objavi spremnost za dijalog.

"Predsednik Ukrajine je izdao dekret koji zabranjuje vođenje mirovnih pregovore sa nama. Svima, i njemu samom. Pa, kako se može pregovarati ako oni to ne žele, čak su izdali i regulatorni dokument koji zabranjuje te pregovore", rekao je Putin u intervjuu Kineskoj centralnoj televiziji uoči posete Kini.

On je dodao da ukrajinska strana, ako želi da započne pregovore, prvo treba da poništi taj dekret.

"I da objave spremnost za te pregovore. Mi smo spremni, uključujući i korišćenje predloga naših kineskih prijatelja", rekao je Putin, a prenosi agencija RIA Novosti.

07.50 Masovan napad Rusije na Ukrajinu raketama i dronovima

Ruske snage izvele su noćas masovan napad dronovima i raketama na Ukrajinu, prenosi ukrajinska agencija Unian.

Komanda Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine upozorila je na mogućnost napada u Černigovskoj, Sumskoj, Poltavskoj, Hmeljnickoj, Viničkoj i Žitomirskoj oblasti.

06.50 Rusko MInistarstvo: Su-27 podignut zbog američkog drona

Ruska vojska je podigla je juče borbeni avion Su-27 kako bi sprečila američki izviđački dron "Global hok" da naruši rusku državnu granicu iznad Crnog mora, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. 

"Ruska kontrola vazdušnog prostora nad Crnim morem je 15. oktobra otkrila objekat koji se vazdušnim putem približavao državnoj granici Ruske Federacije. Da bi se identifikovao vazdušni cilj i sprečilo narušavanje državne granice, podignut je lovac Su-27 iz sastava PVO", saopštilo je ministarstvo odbrane, prenosi Interfaks.

07.05 Gradske vlasti: Rusi gađali Herson iz vazduha, delovi grada bez struje i vode

Rusija je izvela napade iz vazduha na Herson, a gađana je oblast u blizini kritičnog infrastrukturnog objekta, saopštio je načelnik gradske uprave Roman Mročko. 

Naveo je da su ruske snage u razmaku od 30 minuta izvele vazdušne napade avionima SU-34, u zoni kritičnog infrastrukturnog objekta u Hersonu, prenosi agencija Unian.

Prethodno su gradske vlasti saopštile da je u Hersonu došlo do jake eksplozije, zbog čega pojedini delovi grada nemaju struju i vodu.

06.27 Putin: Ukrajinska kontraofanziva u potpunosti je propala

Ukrajinska kontraofanziva je u potpunosti propala, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Što se tiče kontraofanzive, koja je navodno u zastoju, ona je potpuno propala", rekao je Putin za TV Rusija 1, prenosi agencija RIA Novosti.

On je dodao da u određenim oblastima gde se vode borbena dejstva ukrajinska strana priprema nove ofanzivne operacije.

"Mi to vidimo, znamo i reagujemo u skladu sa tim", rekao je predsednik Rusije.

06.10 MO Rusije: Oboreno 27 ukrajinskih dronova

Sistemi protivvazdušne odbrane Rusije oborili su tokom noći 27 ukrajinskih dronova, saopštilo je juče Ministarstvo odbrane Rusije.

"Dvadeset sedam ukrajinskih bespilotnih letelica presreli su dežurni sistemi PVO, među kojih je 18 uništeno iznad Kurske oblasti i dva iznad Belgorodske oblasti", navedeno je u saopštenju, prenosi Interfaks.

06.05 Zelenski: Proteklih sedam dana "nedelja protivvazdušne odbrane Ukrajine"

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je međunarodnim partnerima na novim odlukama za podršku Ukrajini i ocenio da je protekla nedelja bila nedelja protivvazdušne odbrane Ukrajine.

"Vreme je da zahvalimo partnerima za nova rešenja za podršku. Razgovori sa holandskim premijerom Markom Ruteom u Odesi, odluka o dodatnim projektilima za 'Patriote'. Podrška našim kopnenim operacijama i pomorskim izvoznim koridorima. Postoji i odbrambeni paket koji je najavljen u Ramštajnu. Hvala vam puno", rekao je Zelenski u video obraćanju, prenosi Ukrinform.

 

Komentari (0)

Evropa