Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev tvrdi: Uništeni svi dronovi i rakete koje je Rusija lansirala tokom noći

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/10/2023

-

08:11

RAT U UKRAJINI Kijev tvrdi: Uništeni svi dronovi i rakete koje je Rusija lansirala tokom noći
RAT U UKRAJINI Kijev tvrdi: Uništeni svi dronovi i rakete koje je Rusija lansirala tokom noći - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, Emilio Morenatti, Russian Defense Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 607 dana. Ambasadorka SAD u Ukrajini oštro je osudila ruski napad na Harkov i pogibiju šestoro ljudi. Ruski vojni izvori saopštili su da je osujećen pokušaj ukrajinskih snaga da pređu reku Dnjepar u južnom regionu Hersona. Britanski obaveštajci izneli podatke da su ruski gubici od početka rata između 150.000 i 190.000 ljudi.

Ključni događaji:

  • Gasprom će Mađarskoj isporučivati dodatne količine gasa
  • Ambasadorka SAD Bridžit Brink osudila ruski raketni napad na Harkov 
  • Rusija: Osujećeno nekoliko pokušaja ukrajinskih jedinica da pređu reku Dnjepar
  •  Britanski obaveštajci: Ruski gubici od početka rata između 150.000 i 190.000 ljudi

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

        Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu


18.10 Sijarto: Brisel se drži proratnog pristupa Ukrajini, a ništa o tome kako do mira

Stav Brisela o Ukrajini ostaje proratni, sa paketom pomoći Evropske komisije Kijevu od 20 milijardi evra za naredne četiri godine, koji sadrži "sve o ratu, ali ništa o tome kako postići mir", rekao je danas ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Obraćajući se novinarima posle sastanka Saveta za spoljne poslove EU u Luksemburgu, Sijarto je naveo da su ministri spoljnih poslova članica bloka razgovarali o predlogu bezbednosnih garancija za Ukrajinu, koji sadrži pomenuti paket isporuke oružja, kao i plan slanja misije vojne obuke u tu zemlju, preneo je MTI.

"Predlog se takođe dotiče razvoja evropske odbrambene industrije, a neki se zalažu za ulaganja u vojnu industriju i u Ukrajini", rekao je Sijarto.

Kazao je da se druge ključne komponente plana tiču rekonstrukcije Ukrajine i daljih sankcija Rusiji.

10.30 Zelenski: Situacija u Avdijevki posebno teška

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je situacija u Avdijevki i obližnjem gradu Mariinka "posebno teška" zbog brojnih ruskih napada. 

"Ali mi držimo naše pozicije. Ruske snage su napravile seriju očajničkih poteza u razorenom gradu Avdijevku, koji se smatra kapijom za ponovno zauzimanje Donjecka i ostatka Donbasa", naveo je on, prenosi Gardijan.

Tanjug AP/Virginia Mayo

 

08.00 Ukrajinsko vazduhoplovstvo: Uništeni svi dronovi i rakete koje je Rusija lansirala tokom noći

Odbrambeni sistem Ukrajine uništio je sve dronove i rakete koje je Rusija lansirala tokom noći, saopštilo je danas ukrajinsko vazduhoplovstvo. Vazduhoplovstvo je napisalo na Telegramu da je uništilo ukupno 14 dronova koje lansirala Rusija tokom noći, uključujući 13 "šahida" iranske proizvodnje, kao i jednu krstareću raketu, preneo je Rojters.

07.20 Gasprom će Mađarskoj isporučivati dodatne količine gasa

Kompanija Gasprom dogovorila je sa Mađarskom isporuku dodatnih količina gasa toj zemlji u predstojećoj sezoni jesen-zima, rekao je juče direktor Gasproma Aleksej Miler.

On je naveo da je ove godine dodatni obim isporuka već iznosio 1,3 milijarde kubnih metara gasa i dodao da će na mađarsko tržište biti isporučene značajne dodatne količine, prenose RIA Novosti.

Početkom oktobra mađarski ministar spoljnih poslova i spoljnih ekonomskih odnosa Peter Sijarto rekao je da je zemlja dobro pripremljena za zimu, jer je uspela da održi "zdravorazumsku saradnju sa Rusijom". 

On je dodao da popunjenost mađarskih skladišta gasa znatno premašuje evropski prosek.

Tanjug AP/Ukrainian Police Press Office via AP

 

06.40 Ambasadorka SAD u Ukrajini osudila ruski raketni napad na Harkov

Ambasadorka SAD u Ukrajini Bridžit Brink osudila je ruski raketni napad na Harkov u kojem je poginulo šest osoba.

Napad na poštansko skladište dogodio se tokom noći u nedelju, kada je 16 osoba  povređeno, od kojih je sedam u kritičnom stanju, navodi se u ranijim izveštajima.

06.30 Rusija: Osujećeno nekoliko pokušaja ukrajinskih jedinica da pređu reku Dnjepar

Ruske snage tvrde da su tokom jučerašnjeg dana osujetile nekoliko pokušaja ukrajinskih jedinica da pređu reku Dnjepar u južnom regionu Hersona, piše Gardijan.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su, kako ih naziva, ukrajinski „diverzantsko-izviđački“ timovi zaustavljeni dok su pokušavali da pređu reku u blizini sela Pridniprovske, Tjahinka i Krink.

06.10 Britanski obaveštajci: Ruski gubici od početka rata između 150.000 i 190.000 ljudi

Prema najnovijim obavještajnim podacima britanske odbrambene obavještajne službe Rusija je od početka rata u Ukrajini najverovatnije pretrpela između 150.000 i 190.000 žrtava (ubijenih ili trajno ranjenih).

Ako se dodaju brojevi privremenih ranjenika (onih oporavljenih i koji su se vratili na bojno polje), taj broj raste na 240.000-290.000, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije u svom najnovijem ažuriranju objavljenom na X (Tviter).

Komentari (0)

Evropa