Evropa

RAT U UKRAJINI Kremlj: Neprihvatljivo Bajdenovo poređenje Putina sa Hamasom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/10/2023

-

08:23

RAT U UKRAJINI Kremlj: Neprihvatljivo Bajdenovo poređenje Putina sa Hamasom
RAT U UKRAJINI Kremlj: Neprihvatljivo Bajdenovo poređenje Putina sa Hamasom - Copyright Tanjug/AP/Russian Defense Ministry, Alexei Alexandrov, Mstyslav Chernov

veličina teksta

Aa Aa

U Ukrajini se ratuje 604 dana. Ponovo "neželjeni susreti" iznad Crnog Mora, ovog puta ruskih i britanskih aviona, ali se sve završili bez incidentata. Bombardovanje Ukrajine nastavljeno je na velikoj teritoriji zemlje, a osim civilnih žrtava pričinjena je i velika šteta u energetskom sektoru. Ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov posetio je Pjongjang i u razgovoru sa severnokorejskim liderom Kimom Džongom Unom potvrdio stratešku saradnju dve zemlje.

Ključni događaji:

  • Rusija: Sprečeni britanski avioni da uđu u ruski vazdušni prostor
  • IZnad Crnog mora leteli britanski "tajfuni"
  • Eksplozije na jugu Ukrajine
  • Lavrov u Pjongjangu: Odnosi Severne Koreje i Rusije se podigli na strateški nivo

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

            Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.04 Afzalov imenovan je za vrhovnog komandanta ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga

General-pukovnik Viktor Afzalov imenovan je za glavnokomandujućeg Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS), izjavio je neimenovani izvor koji ima saznanja o tome. "General-pukovnik Viktor Afzalov imenovan je za glavnokomandujućeg Vazdušno-kosmičkih snaga. Pre imenovanja, on je obavljao ovu funkciju", rekao je neimenovani izvor za agenciju RIA Novosti. Pre Afzalova, glavnokomandujući VKS bio je general armije Sergej Surovikin.

19.42 Peskov: Gerasimov izvestio Putina o toku vojnih operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetio je štab Oružanih snaga Rusije u Rostovu na Donu, gde ga je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije, general armije Valerij Gerasimov izvestio o toku vojnih operacija u Ukrajini, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Peskov je napomenuo da putovanje nije planirano unapred i da je bilo ''operativno usaglašeno'', prenose RIA Novosti. Tokom sastanka, Gerasimov je izvestio ruskog predsednika da vojska rešava probleme u zoni Severnog vojnog okruga „u skladu sa planom operacije“.

14.01 Kremlj: Neprihvatljivo Bajdenovo poređenje Putina sa Hamasom

Kremlj je saopštio danas da je neprihvatljivo upoređivanje ruskog predsednika Vladimira Putina sa palestinskom militantnom grupom Hamas, u izjavi američkog predsednika Džoa Bajdena.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da će pretnja ruskim građanima eksponencijalno rasti kada Izrael započne očekivanu kopnenu operaciju u pokušaju da izbaci Hamas iz Gaze.

Peskov je odbio da kaže ko će predstavljati Rusiju na mirovnom samitu o palestinskom sukobu u Kairu u subotu, navodeći da je to pitanje za Ministarstvo spoljnih poslova, preneo je Gardijan. Rusija i SAD ne razgovaraju o situaciji na Bliskom istoku u bilateralnim formatima, rekao je Peskov, javile su RIA Novosti.

"Kontakti se, naravno, odvijaju u okviru Saveta bezbednosti, ali nije bilo čisto bilateralnih", rekao je Peskov odgovarajući na pitanje novinara da li je bilo kontakata između Moskve i Vašingtona o situaciji na Bliskom istoku.

"Hamas i Putin predstavljaju različite pretnje, ali imaju jednu stvar koja im je zajednička – žele da u potpunosti unište demokratiju u susedstvu", rekao je Bajden u obraćanju naciji u četvrtak, prenosi Glas Amerike.

11.55 Zelenski: Dvostranačka podrška SAD veoma ohrabrujuća za Ukrajinu i njenu vojsku

Dvostranačka podrška SAD veoma je ohrabrujuća za Ukrajinu i njenu vojsku, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nakon telefonskog razgovora sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom. 

Zelenski je na platformi X (Tviter) napisao da će američka investicija u odbranu Ukrajine obezbediti dugoročnu bezbednost za Evropu i svet. 

Tanjug AP/Virginia Mayo

 

Bajden, koji je razgovarao o vojnoj podršci Kijevu sa Zelenskim u četvrtak, zatražiće od Kongresa da odobri izdvajanje 100 milijardi dolara, uključujući 60 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu i 14 milijardi dolara za Izrael, rekao je izvor upoznat sa Bajdenovim planom. 

Izvor je za Rojters naveo da bi polovina sume od 60 milijardi dolara za Ukrajinu bila namenjena za zamenu i modernizaciju zaliha američkog oružja.

Kongres je početkom meseca u poslednjem trenutku usvojio plan za nastavak finansiranja rada vlade, ali u sporazumu o održavanju finansiranja do sredine novembra izostavljene su milijarde dolara pomoći Ukrajini, dok sve više republikanaca na podržava nastavak američke pomoći Kijevu.

07.00 Eksplozije u Melitopolju

Nekoliko eksplozija odjeknulo je tokom noći u Melitopolju, saopštio je gradonačelnik Ivan Fedorov.

"Nemirna noć za osvajače Melitopolja. Posle ponoći čulo se nekoliko eksplozija van grada. Najjače su bile u oblasti Aviagorodok, gde su osvajači postavili svoju vojnu bazu na zauzetom aerodromu. Stanovnici su čuli i brujanje opreme. Razjašnjavamo detalje", rekao je gradonačelnik, prenosi Unian.

06.40 Rusija: Sprečeni britanski avioni da uđu u ruski vazdušni prostor

Dva ruska borbena aviona Su-27 sprečila su juče tri britanska vojna aviona da uđu u vazdušni prostor Rusije iznad Crnog mora, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Ruske borbene snage otkrile su tri vazdušne mete koje su se približavale ruskom vazdušnom prostoru iznad Crnog mora - avion za elektronsko ratovanje RC-135 i dva aviona 'tajfun'", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva na Telegramu. Dodaje se da su britanski avioni napravili polukružno okretanje nakon što su im prišli ruski lovci i udaljili se od vazdušnog prostora Rusije.

06.30 Eksplozije na jugu Ukrajine

Tokom prošle noći eksplozije su odjeknule u Nikolajevu, Krivom Rogu i Dnjepropretrovsku, javljaju ukrajinski mediji. U Pavlogradu, Dnjepropetrovska oblast Ukrajine, oštećen je infrastrukturni objekat, saopštio je šef regionalne administracije Sergej Lisak. 

06.20 Lavrov u Pjongjangu: Odnosi Severne Koreje i Rusije se podigli na strateški nivo

Posle septembarskog sastanka ruskog i severnokorejskog lidera, Vladimira Putina i Kim DŽong Una, odnosi dve zemlje su se podigli na kvalitativno novi, strateški nivo, izjavio je juče u Pjongjangu ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service telegram channel via AP

 

"Posle značajnog samita predsednika Rusije Vladimira Putina i severnokorejskog lidera Kim Džong Una u kosmodromu Vostočni 13. septembra, možemo sa sigurnošću reći da su ovi odnosi dostigli kvalitativno novi, strateški nivo“, rekao je Lavrov, na početku razgovora sa severnokorejskom ministarkom spoljnih poslova Čoe Son Hui, prenosi TASS.

06.00 U ruskim napadima na Ukrajinu poginulo pet civila, oštećena električna mreža
U ruskim napadima na Ukrajinu poginulo je najmanje petoro ljudi i oštećena je električna mreža u severoistočnom gradu Harkovu, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Dva civila su poginula u raketnom napadu na stambenu zgradu u jugoistočnom gradu Zaporožje, a 31-godišnja žena je ubijena u napadu na selo Obuhivka, u centralnom regionu Dnjepropetrovska.Muškarac i žena poginuli su u napadu koji je izvedeni na južni region Hersona, naveo je regionalni guverner Oleksandr Prokudin u aplikaciji za razmenu poruka Telegram. 

Komentari (0)

Evropa