Evropa

RAT U UKRAJINI Ruski napad na Herson iz vazduha, Moskva tvrdi da je oboreno 27 ukrajinskih dronova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/10/2023

-

09:46

RAT U UKRAJINI Ruski napad na Herson iz vazduha, Moskva tvrdi da je oboreno 27 ukrajinskih dronova
RAT U UKRAJINI Ruski napad na Herson iz vazduha, Moskva tvrdi da je oboreno 27 ukrajinskih dronova - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Ukrajini se ratuje 598 dana. Krimski most je posle napada ukrajinskih snaga ponovo osposobljen za saobraćaj u punom kapacitetu. Borbe se nastavljaju na istočnom frontu u rejonu Kupjanske i situacija se pogoršala, rekao je ukrajinski general. I ruski predstavnik u UN kaže da se "ukrajinska kontraofanziva može smatrati završenom". Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i holandski premijer Mark Rute posetili crnomorsku luku Odesa i dogovorili se o poboljšanju ukrajinske protivvazdušne odbrane.

Ključni događaji:

  • Krimski most obnovljen 18 dana pre roka, saobraćaj otvoren u sve četiri trake
  •  Ukrajinski general: Situacija na frontu u pravcu Kupjanska znatno pogoršana
  •  Nebenzija: Ukrajinska kontraofanziva se može smatrati završenom
  • Zelenski i Rute posetili Odesu i dogovorili se da ojačaju ukrajinsku PVO

 

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

           Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

15.32 Rusko MInistarstvo: Su-27 podignut zbog američkog drona

Ruska vojska je podigla je danas borbeni avion Su-27 kako bi sprečila američki izviđački dron "Global hok" da naruši rusku državnu granicu iznad Crnog mora, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. 

"Ruska kontrola vazdušnog prostora nad Crnim morem je 15. oktobra otkrila objekat koji se vazdušnim putem približavao državnoj granici Ruske Federacije. Da bi se identifikovao vazdušni cilj i sprečilo narušavanje državne granice, podignut je lovac Su-27 iz sastava PVO", saopštilo je ministarstvo odbrane, prenosi Interfaks.

Prema vojsci, posada ruskog lovca identifikovala je vazdušnu metu kao izviđački dron američkih vazduhoplovnih snaga, RK-4B Global hok. Ministarstvo odbrane Rusije je navelo da je prilikom približavanja Su-27, dron napravio zaokret i da nije došlo do narušavanja ruskog vazdušnog prostora.

13.22 Gradske vlasti: Rusi gađali Herson iz vazduha, delovi grada bez struje i vode

Rusija je izvela napade iz vazduha na Herson, a gađana je oblast u blizini kritičnog infrastrukturnog objekta, saopštio je načelnik gradske uprave Roman Mročko. 

Naveo je da su ruske snage u razmaku od 30 minuta izvele vazdušne napade avionima SU-34, u zoni kritičnog infrastrukturnog objekta u Hersonu, prenosi agencija Unian.

Prethodno su gradske vlasti saopštile da je u Hersonu došlo do jake eksplozije, zbog čega pojedini delovi grada nemaju struju i vodu.

11.21 Putin: Ukrajinska kontraofanziva u potpunosti je propala

Ukrajinska kontraofanziva je u potpunosti propala, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Što se tiče kontraofanzive, koja je navodno u zastoju, ona je potpuno propala", rekao je Putin za TV Rusija 1, prenosi agencija RIA Novosti.

On je dodao da u određenim oblastima gde se vode borbena dejstva ukrajinska strana priprema nove ofanzivne operacije.

"Mi to vidimo, znamo i reagujemo u skladu sa tim", rekao je predsednik Rusije.

Prema njegovim rečima, ono što se sada dešava duž cele linije kontakta naziva se "aktivna odbrana".

"Naše trupe popravljaju svoje pozicije praktično na celom tom prostoru", naglasio je Putin,  napominjući da se to odnosi na Kupjanski, Zaporoški i Avdejevski pravac.

Tanjug/AP/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin

 

10.25 MO Rusije: Oboreno 27 ukrajinskih dronova

Sistemi protivvazdušne odbrane Rusije oborili su tokom noći 27 ukrajinskih dronova, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

"Dvadeset sedam ukrajinskih bespilotnih letelica presreli su dežurni sistemi PVO, među kojih je 18 uništeno iznad Kurske oblasti i dva iznad Belgorodske oblasti", navedeno je u saopštenju, prenosi Interfaks.

09.26 Zelenski: Proteklih sedam dana "nedelja protivvazdušne odbrane Ukrajine"

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je međunarodnim partnerima na novim odlukama za podršku Ukrajini i ocenio da je protekla nedelja bila nedelja protivvazdušne odbrane Ukrajine.

"Vreme je da zahvalimo partnerima za nova rešenja za podršku. Razgovori sa holandskim premijerom Markom Ruteom u Odesi, odluka o dodatnim projektilima za 'Patriote'. Podrška našim kopnenim operacijama i pomorskim izvoznim koridorima. Postoji i odbrambeni paket koji je najavljen u Ramštajnu. Hvala vam puno", rekao je Zelenski u video obraćanju, prenosi Ukrinform.

On je pomenuo i pakete pomoći iz Španije, Velike Britanije, Norveške, Finske, Nemačke, zajednički odbrambeni paket Češke i Danske.

"Zahvaljujem svim liderima što su ispunili naše dogovore sa njima", rekao je predsenik Ukrajine.
On je pomenuo i sastanak u Briselu sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom i načelnikom generalštaba Čarlsom Braunom pre sastanka u Ramštajnu.

"Jasna potvrda podrške Ukrajini, jasna spremnost da zajedno pojačamo naše akcije i nastavimo da vršimo pritisak na okupatora na jesen i na zimu", dodao je Zelenski.

On je naveo i pregovore sa belgijskom vladom i podsetio da je Belgija  postala prva zemlja koja je poslala sredstva zamrznute ruskom imovinom u Ukrajinu. 

Tanjug AP/Virginia Mayo

 

06.45 Krimski most obnovljen 18 dana pre roka, saobraćaj otvoren u sve četiri trake

Krimski most koji je oštećen u napadu ukrajinskih snaga u julu, otvoren je juče u sve četiri trake. Potpredsednik ruske vlade Marat Husnulin rekao je da je most obnovljen 18 dana pre predviđenog roka, preneo je "Sputnjik".

"Dobre vesti od putara! Osamnaest dana pre roka u potpunosti su obnovili Krimski most i otvorili saobraćaj u sve četiri trake. Čitav posao obavljen je za manje od tri meseca.

06.35 Ukrajinski general: Situacija na frontu u pravcu Kupjanska znatno pogoršana

Situacija duž severnog dela ukrajinskog istočnog fronta se proteklih dana "znatno pogoršala", izjavio je juče komandant ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirski.

Sirski, koji je posetio trupe u toj zoni, dodao je da su se ruske snage pregrupisale nakon što su pretrpele gubitke kao i da napadaju područje oko sela Makejevka i prema Kupiansku, preneo je Rojters.

06.25 Nebenzija: Ukrajinska kontraofanziva se može smatrati završenom

Predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzija rekao je da su ruske trupe već nekoliko dana prešle na aktivna borbena dejstva "praktično na celoj liniji fronta".

"Takozvana ukrajinska kontraofanziva se stoga može smatrati završenom", rekao je on na sednici Saveta bezbednosti UN.

06.10 SAD: Severna Koreja isporučila Rusiji više od 1.000 kontejnera vojne opreme i municije

Bela kuća je danas saopštila da je Severna Koreja isporučila Rusiji više od 1.000 kontejnera vojne opreme i municije za rat u Ukrajini. Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da SAD veruju da severnokorejski lider Kim Džong Un traži sofisticirane ruske oružane tehnologije u zamenu za municiju kako bi ojačao nuklearni program Severne Koreje, preneo je AP.

06.00 Zelenski i Rute posetili Odesu i dogovorili se da ojačaju ukrajinsku PVO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i holandski premijer Mark Rute su, posetivši crnomorsku luku Odesa, obećali juče da će poboljšati ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

Zelenski je rekao da Kijev radi na jačanju svojih pozicija u Crnom moru kako bi mogao da nastavi sa izvozom žitarica, što je od vitalnog značaja za osiguranje budžetskih prihoda nakon porasta potrošnje na odbranu od početa rata s Rusijom prošle godine, preneo je Rojters.

 

Komentari (0)

Evropa