Evropa

RAT U UKRAJINI Serija eksplozija na jugu Ukrajine; Lavrov u poseti Severnoj Koreji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/10/2023

-

08:01

RAT U UKRAJINI Serija eksplozija na jugu Ukrajine; Lavrov u poseti Severnoj Koreji
RAT U UKRAJINI Serija eksplozija na jugu Ukrajine; Lavrov u poseti Severnoj Koreji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 603. dan rata u Ukrajini. Novi ruski napadi na ukrajinske gradove prouzrokovali su pogibiju petoro civila i oštećenja na električnoj mreži u Harkovu, dok su ljudske žrtve zabeležene u Zaporožju, Dnjepropetrovsku i Hersonu. Ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da Rusija planira da preventino ojača svoje zapadne granice i to zbog naoružanja koje Urkrajina dobija od SAD i drugih zemalja. Putin je poručio da Ukrajina treba da ukine ukaz o zabrani pregovora ako želi da sednu za pregovarački sto i da nisu potrebni nikakvi teatralni gestovi umesto toga.

Ključni događaji:

  • U ruskim napadima na Ukrajinu poginulo petoro civila
  • U napadu na Harkov oštećena električna mreža
  • Šojgu: Rusija jača zapadne granice kao odgovor na isporuke oružja iz SAD
  • Putin: Ako Ukrajina želi mirovne pregovore, neka ukine ukaz o zabrani pregovora

 

     Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

         Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

18.16 Rusija: Sprečeni britanski avioni da uđu u ruski vazdušni prostor

Dva ruska borbena aviona Su-27 sprečila su danas tri britanska vojna aviona da uđu u vazdušni prostor Rusije iznad Crnog mora, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. "Ruske borbene snage otkrile su tri vazdušne mete koje su se približavale ruskom vazdušnom prostoru iznad Crnog mora - avion za elektronsko ratovanje RC-135 i dva aviona 'tajfun'", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva na Telegramu. Dodaje se da su britanski avioni napravili polukružno okretanje nakon što su im prišli ruski lovci i udaljili se od vazdušnog prostora Rusije.

09.23 Eksplozije na jugu Ukrajine

Tokom noći eksplozije su odjeknule u Nikolajevu, Krivom Rogu i Dnjepropretrovsku, javljaju ukrajinski mediji. U Pavlogradu, Dnjepropetrovska oblast Ukrajine, oštećen je infrastrukturni objekat, saopštio je šef regionalne administracije Sergej Lisak. 

07.50 Lavrov u Pjongjangu: Odnosi Severne Koreje i Rusije se podigli na strateški nivo

Posle septembarskog sastanka ruskog i severnokorejskog lidera, Vladimira Putina i Kim DŽong Una, odnosi dve zemlje su se podigli na kvalitativno novi, strateški nivo, izjavio je danas u Pjongjangu ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Posle značajnog samita predsednika Rusije Vladimira Putina i severnokorejskog lidera Kim Džong Una u kosmodromu Vostočni 13. septembra, možemo sa sigurnošću reći da su ovi odnosi dostigli kvalitativno novi, strateški nivo“, rekao je Lavrov, na početku razgovora sa severnokorejskom ministarkom spoljnih poslova Čoe Son Hui, prenosi TASS.

07.15 U ruskim napadima na Ukrajinu poginulo pet civila, oštećena električna mreža

U ruskim napadima na Ukrajinu poginulo je najmanje petoro ljudi i oštećena je električna mreža u severoistočnom gradu Harkovu, saopštili su juče ukrajinski zvaničnici.

Dva civila su poginula u jutarnjem raketnom napadu na stambenu zgradu u jugoistočnom gradu Zaporožje, a 31-godišnja žena je ubijena u napadu na selo Obuhivka, u centralnom regionu Dnjepropetrovska.Muškarac i žena poginuli su u napadu koji je izveden tokom prošle noći na južni region Hersona, naveo je regionalni guverner Oleksandr Prokudin u aplikaciji za razmenu poruka Telegram. 

06.40 Šojgu: Rusija jača zapadne granice kao odgovor na isporuke oružja iz SAD

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je juče da Rusija jača svoje zapadne granice, kao odgovor na isporuke oružja Ukrajini iz SAD i drugih zemalja, uključujući borbene avione F-16.

"Sjedinjene Države i njihovi saveznici prebacuju u Ukrajinu oklopna vozila, sisteme protivvazdušne odbrane i rakete visoke preciznosti. Kršeći međunarodne konvencije, Vašington je uključio kasetnu municiju u pakete vojne pomoći.

Dolazak borbenih aviona F-16 se očekuje u budućnosti zbog čega preduzimamo odgovarajuće mere i jačamo naše zapadne granice", rekao je Šojgu, prenosi RIA.

06.20 Putin: Ako Ukrajina želi mirovne pregovore, neka ukine ukaz o zabrani pregovora

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je juče da ako Ukrajina želi pregovarački proces, onda je potrebno da se ukine ukaz o zabrani pregovora sa Rusijom, i dodao da nisu potrebni nikakvi teatralni gestovi.

''Ako ukrajinska strana želi pravi pregovarački proces, onda do toga treba da dođe, ne nekim teatralnim gestovima, već prvo treba se ukine ukaz predsednika Ukrajine u zabrani pregovora'', rekao je Putin tokom konferencije za štampu nakon posete Kini.

06.05 Ruski predsednik: "Zajedničke pretnje samo jačaju odnose Rusije i Kine"

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da zajedničke pretnje samo jačaju rusko-kineske odnose.

"Što se tiče toga kako spoljni faktori i sukobi utiču na razvoj rusko-kineskih odnos, mogu da kažem da sve zajedničke pretnje jačaju rusko-kineske odnose. Na to gledam sa optimizmom", poručio je Putin na konferenciji za medije u Pekingu, dodavši da je u teškim vremenima neophodna bliska spoljnopolitička koordinacija između Kine i Rusije, prenosi RIA.

 

Komentari (0)

Evropa