Evropa

RAT U UKRAJINI Borbe kod Avdejevke, Rusija pogodila industrijsku infrastukturu u Krivom Rogu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/10/2023

-

09:45

RAT U UKRAJINI Borbe kod Avdejevke, Rusija pogodila industrijsku infrastukturu u Krivom Rogu
RAT U UKRAJINI Borbe kod Avdejevke, Rusija pogodila industrijsku infrastukturu u Krivom Rogu - Copyright Tanjug/AP/Ukrainian Police Press Office, Libkos, Efrem Lukatsky, Nina Lyashonok, Alex Babenko

veličina teksta

Aa Aa

U Ukrajini se ratuje 605 dana. Eksplozije su tokom prošle noći odjekivale u više gradova u Nikolajevskoj, Dnjepropetrovskoj, Hersonskoj i u Zaporoškoj oblasti. Predsednk Ukrajine Voldimir Zelenski  je rekao da je dvostrančaka podrška SAD veoma ohrabrujuća za ukrajinsku vojsku. Kremlj je saopštio da je neprihvatljivo Bajdenovo poređenje Putina sa Hamasom.

Ključni događaji:

  • Peskov: Gerasimov izvestio Putina o toku vojnih operacija u Ukrajini
  • Zelenski: Dvostranačka podrška SAD veoma ohrabrujuća za Ukrajinu i njenu vojsku
  • Kremlj: Neprihvatljivo Bajdenovo poređenje Putina sa Hamasom
  • Generalštab Ukrajine: Rusi pokušavaju da opkole Avdejevku, ali čvrsto držimo odbranu

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.20 Sinegubov: Najmanje šest poginulih u ruskom granatiranju Harkova

Najmanje šest osoba je poginulo, a 14 je povređeno kada je ruska raketa pogodila poštu u drugom po veleičini gradu u Ukrajini, Harkovu, saopštio je guverner harkovske oblasti Oleh Sinegubov. ''Ovo je isključivo civilni objekat, Rusi su izvršili još jedan teror nad civilnim stanovništvom Harkovske oblasti'', napisao je on na Telegramu. Vest je na svom Telegram kanalu objavio i ukrajinski predsednika Volodimir Zelenski. „Harkovska oblast. Ruska raketa je pogodila terminal Novaja pošta. To je običan civilni objekat. Nažalost, ima žrtava. Moje saučešće rodbini i prijateljima“, napisao je Zelenski.

20.50 Šreder: SAD nisu dozvolile Ukrajini prošle godine da nastavi pregovore s Rusijom

SAD nisu dozvolile Ukrajini prošle godine da nastavi mirovne pregovore sa Rusijom, izjavio je bivši nemački kancelar Gerhard Šreder. Šreder je, u intervjuu za "Berliner cajtung", rekao da ukrajinska strana, koju je predvodio Rustem Umerov, na mirovnim pregovorima u martu 2022. godine u Istanbulu, nije pristala na mir jer joj to nije bilo dozvoljeno. Šreder je naveo da su u početku Ukrajinci bili prinuđeni da sa Vašingtonom razgovaraju o svim pitanjima u vezi sa mirovnim pregovorima sa Rusijom, kao i da je u to vreme Kijev bio spreman da se odrekne članstva u NATO-u i da razgovara o Krimu.

"Ali na kraju se ništa nije dogodilo. Moj utisak: ništa nije moglo da se desi jer je sve ostalo odlučeno u Vašingtonu", rekao je Šreder.

On je ocenio da su evropske diplomate podbacile u posredovanju za postizanje mirovnog sporazuma između Rusije i Ukrajine. Kao rezultat toga, Rusija će sada biti u bližim odnosima sa Kinom, što Zapad nije trebalo da dozvoli, ocenio je Šreder.

12.26 Severna Koreja osudila SAD zbog isporuka Ukrajini balističkih raketa dugog dometa

Severna Koreja osudila je Sjedinjene Američke Države zbog toga što su isporučile Ukrajini balističke rakete dugog dometa poznate kao ATACMS uz ocenu da će svaki udar na Rusiju samo ometati mirovne napore.

Ukrajina je u utorak saopštila da je njena vojska po prvi put koristila američke taktičke raketne sisteme (ATACMS) kojima je nanela "velika oštećenja na dva aerodroma u oblastima pod ruskom okupacijom", prenosi Rojters.

"SAD su isporučile Ukrajini raketne sisteme zemlja-zemlja ATACMS uprkos dubokoj zabrinutosti i snažnom protivljenju međunarodne zajednice. Svaki udar po ciljevim u unutrašnjosti Rusije, nuklearne sile, neće pomoći da se uskoro okonča situacija u Ukrajini i postigne mirno rešenje za koje se zalažu SAD, već će biti katalizator za stavljanje cele Evrope u kotao beskrajnog produžavanja rata", izjavio je za severnokorejsku državnu novinsku ageniju KCNA Hong-Čol, ambasador Severne Koreje u Rusiji.

10.43 Gagin: Ruske trupe poslednjih nedelja napreduju duž cele linije fronta

Savetnik lidera samoproglašene Donjecke Narodne Republike Jan Gagin rekao je danas da ruske trupe poslednjih nedelja uspešno napreduju duž cele linije fronta, a u dva pravca u DNR postigle su, kako je rekao, ozbiljne uspehe.

"Duž cele linije borbenog fronta, u nekoliko sektora, naše snage su išle napred. Možemo istaći Kupjanski pravac, gde smo imali uspeha i ranije, ovo je pravac Artjomovsk, gde je bilo prilično 'vruće'. Već duže vreme postižemo ozbiljan uspeh", rekao je Gagin za RIA Novosti.

09.00 Rusija raskinula sporazum sa Finskom o unapređenju prekogranične saradnje

Ruski premijer Mihail Mišustin potpisao je ukaz o raskidu sporazuma između Rusije i Finske o unapređenju prekogranične saradnje.

Dokument je objavljen na zvaničnom internet portalu pravnih informacija, prenosi TASS.U ovoj naredbi se navodi da se „raskida sporazum između Vlade Ruske Federacije i Vlade Republike Finske o unapređenju prekogranične saradnje potpisan u Helsinkiju 13. aprila 2012. godine“.

08.55 Regionalne vlasti: Rusija gađala Krivi Rog, pogođena industrijska infrastruktura

Ruske trupe gađale su noćas ukrajinski grad Krivi Rog, pogođena je industrijska infrastruktura i nema žrtava među civilnim stanovništvom, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske oblasne uprave Serhij Lisak.

"Noćas su se ponovo čule eksplozije u Krivom Rogu... Ispaljene su rakete i bespilotne letelice. Pođođen je industrijski infrastrukturni objekat", napisao je Lisak na Telegramu.Dodao je da je izbio požar koji je brzo ugašen, prenosi Interfaks Ukrajina. 

profimedia

 

08.40 Generalštab Ukrajine: Rusi pokušavaju da opkole Avdejevku, ali čvrsto držimo odbranu

Ruske snage ne odustaju od pokušaja da opkole Avdejevku, ali ukrajinski vojnici čvrsto drže odbranu, nanoseći neprijatelju brojne gubitke, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Kako je navedeno u objavi na Fejsbuk stranici Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, u protekla 24 sata bilo je više od 100 sukoba sa ruskim trupama.  Ruske snage su izvele devet raketnih i 39 vazdušnih udara, kao i 50 napada višecevnim raketnim sistemima na položaje ukrajinskih trupa i naseljena mesta, prenosi agencija Unian.

08.30 Peskov: Gerasimov izvestio Putina o toku vojnih operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetio je štab Oružanih snaga Rusije u Rostovu na Donu, gde ga je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije, general armije Valerij Gerasimov izvestio o toku vojnih operacija u Ukrajini, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je napomenuo da putovanje nije planirano unapred i da je bilo ''operativno usaglašeno'', prenose RIA Novosti. Tokom sastanka, Gerasimov je izvestio ruskog predsednika da vojska rešava probleme u zoni Severnog vojnog okruga "u skladu sa planom operacije".

08.10 Bela kuća tražila od Kongresa skoro 106 milijardi dolara za Ukrajinu,Izarel...

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena zatražila je danas od Kongresa da odobri dodatni budžet, vredan skoro 106 milijardi dolara, za finansiranje dodatnih programa za Izrael i Ukrajinu, kao i za ono što on smatra ostalim glavnim prioritetim nacionalne bezbednosti.

Od predloženog budžeta za fiskalnu 2024. godinu, administracija želi da obezbedi 61,4 milijarde dolara za Ukrajinu i 14,3 milijarde za Izrael, od kojih se oba iznosa uglavnom odnose na vojnu pomoć, prenosi Rojters.

Zahtev, takođe, uključuje 10 milijardi dolara za finansiranje humanitarnih potreba u Ukrajini, Izraelu, Gazi i drugim delovima sveta, kao i 7,4 milijarde dolara za inicijative povezane sa Indo-pacifičkim regionom, gde rastuća vojna i ekonomska moć Kine dovodi u pitanje dominaciju SAD.

07.20 Kremlj: Neprihvatljivo Bajdenovo poređenje Putina sa Hamasom

Kremlj je saopštio danas da je neprihvatljivo upoređivanje ruskog predsednika Vladimira Putina sa palestinskom militantnom grupom Hamas, u izjavi američkog predsednika Džoa Bajdena.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da će pretnja ruskim građanima eksponencijalno rasti kada Izrael započne očekivanu kopnenu operaciju u pokušaju da izbaci Hamas iz Gaze.

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

 

Peskov je odbio da kaže ko će predstavljati Rusiju na mirovnom samitu o palestinskom sukobu u Kairu u subotu, navodeći da je to pitanje za Ministarstvo spoljnih poslova, preneo je Gardijan. Rusija i SAD ne razgovaraju o situaciji na Bliskom istoku u bilateralnim formatima, rekao je Peskov, javile su RIA Novosti.

"Kontakti se, naravno, odvijaju u okviru Saveta bezbednosti, ali nije bilo čisto bilateralnih", rekao je Peskov odgovarajući na pitanje novinara da li je bilo kontakata između Moskve i Vašingtona o situaciji na Bliskom istoku.

06.40 Zelenski: Dvostranačka podrška SAD veoma ohrabrujuća za Ukrajinu i njenu vojsku

Dvostranačka podrška SAD veoma je ohrabrujuća za Ukrajinu i njenu vojsku, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nakon telefonskog razgovora sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom. 

Zelenski je na platformi X (Tviter) napisao da će američka investicija u odbranu Ukrajine obezbediti dugoročnu bezbednost za Evropu i svet. Bajden, koji je razgovarao o vojnoj podršci Kijevu sa Zelenskim u četvrtak, zatražiće od Kongresa da odobri izdvajanje 100 milijardi dolara, uključujući 60 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu i 14 milijardi dolara za Izrael, rekao je izvor upoznat sa Bajdenovim planom. 

Komentari (0)

Evropa