Evropa

RAT U UKRAJINI Na frontovima u Ukrajini više od 80 borbi, najmanje šest poginulih u ruskom granatiranju Harkova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/10/2023

-

09:45

RAT U UKRAJINI Na frontovima u Ukrajini više od 80 borbi, najmanje šest poginulih u ruskom granatiranju Harkova
RAT U UKRAJINI Na frontovima u Ukrajini više od 80 borbi, najmanje šest poginulih u ruskom granatiranju Harkova - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

U Ukrajini se ratuje 606 dana. Najmanje šest osoba je poginulo, a 14 je povređeno kada je ruska raketa pogodila poštu u drugom po veličini gradu u Ukrajini, Harkovu, saopštio je guverner harkovske oblasti Oleh Sinegubov. Severna Koreja je osudila SAD, jer su isporučile Ukrajini balističke rakete dugog dometa, što Pjongjang vidi kao pretnju za unutrašnju teritoriju Rusije. Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder smatra da su SAD zabranile Ukrajini da razgovara o mirovnom planu sa Rusijom i da zato pregovarčki proces iz Istanbula prošle godine nije mogao da uspe. Savetnik lidera samoproglašene Donjecke Narodne Republike Jan Gagin saopštio da ruske trupe poslednjih nedelja uspešno napreduju duž cele linije fronta.

Ključni događaji:

  • Sinegubov: Najmanje šest poginulih u ruskom granatiranju Harkova
  • Šreder: SAD nisu dozvolile Ukrajini prošle godine da nastavi pregovore s Rusijom
  • Severna Koreja osudila SAD zbog isporuka Ukrajini balističkih raketa dugog dometa
  • Rusija raskinula sporazum sa Finskom o unapređenju prekogranične saradnje

 

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

        Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

16.35 Gasprom će Mađarskoj isporučivati dodatne količine gasa

Kompanija Gasprom dogovorila je sa Mađarskom isporuku dodatnih količina gasa toj zemlji u predstojećoj sezoni jesen-zima, rekao je danas direktor Gasproma Aleksej Miler.

On je naveo da je ove godine dodatni obim isporuka već iznosio 1,3 milijarde kubnih metara gasa i dodao da će na mađarsko tržište biti isporučene značajne dodatne količine, prenose RIA Novosti.

Miler je dodao da će se ove isporuke odvijati kontinuirano. Početkom oktobra mađarski ministar spoljnih poslova i spoljnih ekonomskih odnosa Peter Sijarto rekao je da je zemlja dobro pripremljena za zimu, jer je uspela da održi "zdravorazumsku saradnju sa Rusijom". 

On je dodao da popunjenost mađarskih skladišta gasa znatno premašuje evropski prosek.

15.56 Ambasadorka SAD u Ukrajini osudila ruski raketni napad na Harkov

Ambasadorka SAD u Ukrajini Bridžit Brink osudila je ruski raketni napad na Harkov u kojem je poginulo šest osoba.

Napad na poštansko skladište dogodio se tokom noći u nedelju, a za 16 osoba je povređeno, od kojih je sedam u kritičnom stanju, navodi se u ranijim izveštajima.

15.40 Rusija: Osujećeno nekoliko pokušaja ukrajinskih jedinica da pređu reku Dnjepar

Ruske snage tvrde da su tokom proteklog dana osujetile nekoliko pokušaja ukrajinskih jedinica da pređu reku Dnjepar u južnom regionu Hersona, piše Gardijan.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su, kako ih naziva, ukrajinski „diverzantsko-izviđački“ timovi zaustavljeni dok su pokušavali da pređu reku u blizini sela Pridniprovske, Tjahinka i Krink.

Rusija je takođe saopštila da je uništila ukrajinsko osoblje, opremu za prelazak vode i vozila u blizini sela Stanislav. Tvrdnja Moskve nije mogla biti nezavisno potvrđena, prenosi Rojters.

10.55 Britanski obaveštajci: Ruski gubici od početka rata između 150.000 i 190.000 ljudi

Prema najnovijim obavještajnim podacima britanske odbrambene obavještajne službe Rusija je od početka rata u Ukrajini najverovatnije pretrpela između 150.000 i 190.000 žrtava (ubijenih ili trajno ranjenih).

Ako se dodaju brojevi privremenih ranjenika (onih oporavljenih i koji su se vratili na bojno polje), taj broj raste na 240.000-290.000, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije u svom najnovijem ažuriranju objavljenom na X (Tviter).

10.36 PVO Ukrajine eliminisao šest jurišnih dronova i jednu raketu X-59

Ukrajinska protivvazdušna odbrana eliminisala je šest ruskih jurišnih bespilotnih letelica i jednu vođenu raketu X-59, saopštilo je danas vojno vazduhoplovstvo Ukrajine.

Uništeni su jedna vođena raketa X-59, tri jurišne bespilotne letelice Šahed-136/131 i tri bespilotne letelice tipa Lancet, prenosi Interfaks Ukrajina.

Dronovi su lansirani iz Belgorodske i Donjecke oblasti, a raketa X-59 iz aviona Su-34 iznad Zaporoške oblasti.

09.30 Na frontovima u Ukrajini više od 80 borbi u protekla 24 sata 

Duž linije fronta u protekla 24 sata odigralo se više od 80 borbenih okršaja, a vazduhoplovstvo Ukrajine izvelo je 12 napada na neprijateljske položaje, saopštio Generalštab Oružanih snaga Ukrajine u jutarnjem ažuriranju na Fejsbuku, prenosi Ukrinform.

„U protekla 24 sata došlo je do više od 80 borbenih okršaja. Neprijatelj je izveo ukupno 6 raketnih napada i 53 vazdušna udara, izveo 54 napada višecevnim raketnim sistemima na položaje ukrajinskih trupa i naseljena mesta. Nažalost, Među civilnim stanovništvom nakon ruskih terorističkih napada ima mrtvih i povređenih. Uništeni su i oštećeni stambeni objekti i drugi objekti civilne infrastrukture“, navodi se u izveštaju.

07.55 Sinegubov: Najmanje šest poginulih u ruskom granatiranju Harkova

Najmanje šest osoba je poginulo, a 14 je povređeno kada je ruska raketa pogodila poštu u drugom po veleičini gradu u Ukrajini, Harkovu, saopštio je guverner harkovske oblasti Oleh Sinegubov.

''Ovo je isključivo civilni objekat, Rusi su izvršili još jedan teror nad civilnim stanovništvom Harkovske oblasti'', napisao je on na Telegramu.

Vest je na svom Telegram kanalu objavio i ukrajinski predsednika Volodimir Zelenski. „Harkovska oblast. Ruska raketa je pogodila terminal Novaja pošta. To je običan civilni objekat. Nažalost, ima žrtava. Moje saučešće rodbini i prijateljima“, napisao je Zelenski.

07.30 Šreder: SAD nisu dozvolile Ukrajini prošle godine da nastavi pregovore s Rusijom

SAD nisu dozvolile Ukrajini prošle godine da nastavi mirovne pregovore sa Rusijom, izjavio je bivši nemački kancelar Gerhard Šreder.

Šreder je, u intervjuu za "Berliner cajtung", rekao da ukrajinska strana, koju je predvodio Rustem Umerov, na mirovnim pregovorima u martu 2022. godine u Istanbulu, nije pristala na mir jer joj to nije bilo dozvoljeno.

Šreder je naveo da su u početku Ukrajinci bili prinuđeni da sa Vašingtonom razgovaraju o svim pitanjima u vezi sa mirovnim pregovorima sa Rusijom, kao i da je u to vreme Kijev bio spreman da se odrekne članstva u NATO-u i da razgovara o Krimu.

"Ali na kraju se ništa nije dogodilo. Moj utisak: ništa nije moglo da se desi jer je sve ostalo odlučeno u Vašingtonu", rekao je Šreder.

profimedia

 

07.00 Severna Koreja osudila SAD zbog isporuka Ukrajini balističkih raketa dugog dometa

Severna Koreja osudila je Sjedinjene Američke Države zbog toga što su isporučile Ukrajini balističke rakete dugog dometa poznate kao ATACMS uz ocenu da će svaki udar na Rusiju samo ometati mirovne napore.

Ukrajina je u utorak saopštila da je njena vojska po prvi put koristila američke taktičke raketne sisteme (ATACMS) kojima je nanela "velika oštećenja na dva aerodroma u oblastima pod ruskom okupacijom", prenosi Rojters.

"SAD su isporučile Ukrajini raketne sisteme zemlja-zemlja ATACMS uprkos dubokoj zabrinutosti i snažnom protivljenju međunarodne zajednice", izjavio je za severnokorejsku državnu novinsku ageniju KCNA Hong-Čol, ambasador Severne Koreje u Rusiji.

06.20 Gagin: Ruske trupe poslednjih nedelja napreduju duž cele linije fronta

Savetnik lidera samoproglašene Donjecke Narodne Republike Jan Gagin rekao je juče da ruske trupe poslednjih nedelja uspešno napreduju duž cele linije fronta, a u dva pravca u DNR postigle su, kako je rekao, ozbiljne uspehe.

"Duž cele linije borbenog fronta, u nekoliko sektora, naše snage su išle napred. Možemo istaći Kupjanski pravac, gde smo imali uspeha i ranije, ovo je pravac Artjomovsk, gde je bilo prilično 'vruće'. Već duže vreme postižemo ozbiljan uspeh", rekao je Gagin za RIA Novosti.

06.05 Rusija raskinula sporazum sa Finskom o unapređenju prekogranične saradnje

Ruski premijer Mihail Mišustin potpisao je ukaz o raskidu sporazuma između Rusije i Finske o unapređenju prekogranične saradnje.

Dokument je objavljen na zvaničnom internet portalu pravnih informacija, prenosi TASS.U ovoj naredbi se navodi da se „raskida sporazum između Vlade Ruske Federacije i Vlade Republike Finske o unapređenju prekogranične saradnje potpisan u Helsinkiju 13. aprila 2012. godine“.

 

Komentari (0)

Evropa