Evropa

RAT U UKRAJINI Nastavljene borbe oko Avdejevke, Pavel: Situacija ukazuje da Ukrajina ne može da stekne vojnu nadmoć

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/11/2023

-

08:50

RAT U UKRAJINI Nastavljene borbe oko Avdejevke, Pavel: Situacija ukazuje da Ukrajina ne može da stekne vojnu nadmoć
RAT U UKRAJINI Nastavljene borbe oko Avdejevke, Pavel: Situacija ukazuje da Ukrajina ne može da stekne vojnu nadmoć - Copyright AP/Efrem Lukatsky, Bram Janssen, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 624 dana. Zelenski je pozdravio preporuku Evropske komisije o pristupnim pregovorima sa njegovom zemljom o članstvu u EU nazvavši to "istorijskim korakom". Nova slovačka vlada pak, odbila je novi paket pomoći Ukrajini što bi moglo da stvori "šumove" u odnosima unutar EU. Istovremeno, Ruska banka tvrdi da su međunarodne rezerve Rusije veće nego početkom oktobra. Rusija i Kina u međuvremenu stvaraju posebne odnose na nivou vojne saradnje, ali Putin kaže da to nisu nikakvi "hladnoratovski" vojni savezi koje su sklapali saveznici.

Ključni događaji:

  • Zelenski: Preporuka Evropske komisije je istorijski korak
  •  Međunarodne rezerve Rusije u oktobru porasle na 539 milijardi evra
  • Putin: Odnosi Rusije i Kine u vojnoj sferi prelaze na novi nivo
  • Nova slovačka vlada odbacila paket vojne pomoći Ukrajini
  • Eksplodirala bomba pod automobilom visokog proruskog zvaničnika

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

20.07 Zelenski produžio ratno stanje i opštu mobilizaciju do 14. februara 2024.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je danas zakone o produženju ratnog stanja i opštoj mobilizaciji za 90 dana - do 14. februara 2024. godine.

Kako je preneo Ukrinform, Vrhovna rada je 8. novembra usvojila zakone o odobravanju predsedničkih dekreta u vezi sa produženjem vanrednog stanja i opšte mobilizacije u Ukrajini od 16. novembra za 90 dana, odnosno do 14. februara 2024. godine.

Ruska Federacija je 24. februara 2022. započela invaziju na Ukrajinu u punom obimu. Istog dana je u Ukrajini uvedeno vanredno stanje i objavljena opšta mobilizacija - do 26. marta. Potom je parlament u više navrata produžavao period vanrednog stanja i opšte mobilizacije.

20.00 Umerov i ministar odbrane Francuske razgovarali o proširenju saradnje u odbrani

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov razgovarao je danas sa francuskim kolegom Sebastijanom Lekornom o proširenju saradnje u sektoru odbrane i lokalizaciji proizvodnje naoružanja u Ukrajini.

"To će ojačati odbrambene sposobnosti Ukrajine i kratkoročno i dugoročno“, napisao je Umerov na Fejsbuku. Francuska kompanija potpisala je ugovor o isporuci naoružanja za Oružane snage Ukrajine za 36 miliona evra.

15.49 Herson: U napadu ukrajinske vojske na Skadovsku poginulo pet, povređeno 10 osoba

U raketnom napadu ukrajinske vojske poginulo je pet stanovnika Skadovska, grada u Hersonskoj oblasti, saopštila je pres služba regionalnog Ministarstva za vanredne situacije.

Guverner Hersonske oblasti Vladimir Saldo rekao je da je 11 ljudi prebačeno u bolnice nakon granatiranja civilne infrastrukture u Skadovsku, preneo je TASS.

Prema preliminarnim informacijama, povređeno je 15 osoba, od kojih je pet preminulo, a 10 je hospitalizovano u centralnoj regionalnoj klinici Skadovsk, navela je pres služba. Napad je izveden u 10 časova po moskovskom vremenu, izazvavši urušavanje dvospratne zgrade, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije.

15.15 Nemačka šalje četiri borbena aviona i do 80 vojnika u Rumuniju

Nemačka će Rumuniji poslati četiri borbena aviona ''Fajterdžet'', kako bi se osnažila politika NATO-a o bezbednosnom nadzoru, preneo je danas Rojters pozivajući se na neimenovani bezbednosni izvor.

Kako prenosi agencija, do ove odluke nemačke vlade došlo je nekoliko nedelja nakon ruskih napada na ukrajinske luke na Dunavu. Do tih napada došlo je na svega nekoliko stotina metara od rumunske granice, a kako je u Rumuniji bilo moguće naći ostatke dronova i vojne opreme, povećan je bezbednosni rizik.

14.22 Pavel: Zapad mora da istraje u podršci Ukrajini

Trenutna situacija na bojnom polju ne ukazuje da Ukrajina može da stekne vojnu nadmoć i vreme sada ide u prilog Rusiji, rekao je danas predsednik Češke Petr Pavel, navodeći da bi pregovori mogli da počnu sledeće godine. 

Pavel je, međutim, istakao da Zapad mora da istraje u podršci napaćenoj Ukrajini, preneo je češki list "Novinki".

"Možda će biti početaka pregovora sledeće godine, jer razvoj događaja ne ukazuje da bi ukrajinska strana mogla da bude vojno nadmoćna. Vreme sada ide u prilog Rusiji, koja ima jaču mobilizacionu bazu za ljudske resurse. Dobijajući na vremenu, moći će da dopuni rezerve materijalnih resura koji su im nedostajali. Vidimo masovne isporuke iz Severne Koreje, vidimo napore da se zaobiđu sankcije", ocenio je razvoj ratnog sukoba Pavel, bivši načelnik Generalštaba Vojske Češke i bivši predsednik Vojnog komiteta NATO.

Prema njegovim rečima, evidentno je da Rusija pokušava da produži sukob što je duže moguće. Pavel smatra da Rusija može da sačeka i ishod predsedničkih izbora u SAD, koji će biti u novembru sledeće godine, i da bi oni mogli da poljuljaju spremnost da se pomogne Ukrajini i snabdevanje oružjem.

"Situacija očigledno nije pozitivna. Ono što bi trebalo da bude pozitivno za Ukrajinu je to što smo mi na njihovoj strani i treba da ih podržimo u postizanju njihovih ciljeva. Sa naše strane, nemamo drugog izbora nego da istrajemo na podršci", rekao je Pavel.

Kazao je da će Zapad to morati da čini dok se sami Ukrajinci ne odluče za sledeći korak. Istovremeno, Pavel je ponovio ono što je već nekoliko puta u prošlosti rekao u različitim oblicima, odnosno "da će svaki uspeh Rusije značiti i naš neuspeh". 

"Što je veći neuspeh, to ćemo više morati da se posvetimo obezbeđivanju bezbednosti naših suseda", dodao je on.

08.59 Rusija nastavlja napade na Avdejvku

Kako piše Gardijan, ruske trupe nastavile su napade na Avdejevku, navodi ukrajinska vojska.  
Oleksandar Tarnavski, šef južne ukrajinske grupe snaga, rekao je da trupe oko Avdejevke "čvrsto drže svoju odbranu".

08.37 Blinken: Zabrinuti smo zbog rastuće vojne saradnje između Severne Koreje i Rusije

Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je u četvrtak da on i ministar spoljnih poslova Južne Koreje, Park Džin, dele "duboku" zabrinutost zbog rastuće vojne saradnje između Severne Koreje i Rusije, prenosi Gardijan pozvajući se na Rojters.

Blinken i Park su takođe rekli da su razgovarali o zajedničkom radu na sprovođenju takozvane proširene strategije odvraćanja u cilju suprotstavljanja pretnjama iz Severne Koreje i unapređenja strateške saradnje sa Japanom.

"Naše tri zemlje već poduzimaju korake da poboljšaju naš zajednički odgovor kroz razmenu podataka o upozorenjima DNRK o raketama u realnom vremenu, trilateralne vježbe odbrane i napore da se suprotstave zlonamjernim sajber aktivnostima DNRK-a", rekao je on.

profimedia

 

07.10 Zelenski: Preporuka Evropske komisije je istorijski korak

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozdravio je juče preporuku Evropske komisije o otvaranju prisutupnih pregovora sa njegovom zemljom, dodavši da je reč o istorijskom koraku.

Pozdravljam preporuku Evropske komisije za otvaranje pristupnih pregovora sa Ukrajinom. Ovo je snažan i istorijski korak koji otvara put ka jačoj Evropskoj uniji sa Ukrajinom kao njenom članicom", naveo je Zelenski na društvenoj mreži X (Tviter). On je zahvalio Evropskoj uniji i lično predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen na podršci Ukrajini na putu ka EU.

AP/Andrew Kravchenko

 

06.40 Međunarodne rezerve Rusije u oktobru porasle na 539 milijardi evra

Međunarodne rezerve Rusije su 1. novembra iznosile 539 milijardi evra, što je za 1,24 odsto više nego na početku oktobra, saopštila je juče Banka Rusije (BR). Kako se navodi u saopštenju, devizne rezerve Rusije su tokom istog perioda smanjene za 0,26 odsto, na 399,85 milijardi evra, a vrednost monetarnog zlata u rezervama je porasla za 5,82 odsto, na 139,15 milijardi evra, prenosi TASS.

06.20 Putin: Odnosi Rusije i Kine u vojnoj sferi prelaze na novi nivo

Rusija i Kina ne grade nikakve vojne saveze po uzoru na alijanse iz vremena Hladnog rata, izjavio je juče predsednik Rusije Vladimir Putin. A naša saradnja sa vama je konstruktivna i predstavlja ozbiljan faktor stabilizacije međunarodne situacije", naglasio je Putin na sastanku sa zamenikom predsednika Centralne vojne komisije Kine Džangom Jusemom. On je naveo da kontakti Moskve i Pekinga u vojnoj i vojno-tehničkoj sferi dostižu novi nivo.

06.15 Nova slovačka vlada odbacila paket vojne pomoći Ukrajini

Nova slovačka vlada odbila je juče nacrt plana o donaciji raketa i municije Ukrajini, nakon obećanja Roberta Fica da će zaustaviti vojnu pomoć Kijevu, preneo je Rojters. 

Paket pomoći uključivao je 140 raketa sistema protivvazdušne obrane KUB, više od 5.000 komada municije za topove kalibra 125 milimetara i četiri miliona komada municije za malokalibarsko oružje, prema sporazumu koji je ranije napravila privremena vlada te zemlje, pre nego što je predala vlast prošlog meseca. Ficova vlada odbacila je paket na jučerašnjoj sednici vlade, navodi se na sajtu slovačke vlade.

06.05 Eksplodirala bomba pod automobilom visokog proruskog zvaničnika

Poslanik Narodnog saveta LNR Mihail Filiponenko poginuo je u Lugansku, u eksploziji bombe koja je postavljena pod njegov automobil, saopštile su proruske vlasti ove samoproglašene oblasti na istoku Ukrajine.

Poslanik regionalnog parlamenta Jurij Jurov objavio je na Telegramu da je pukovnik Filiponenko, koji je bio i načelnik Odeljenja Narodne milicije, nastradao juče u eksploziji bombe postavljene pod automobil, ispred kuće u kojoj je živeo, prenosi agencija RIA Novosti. Jurov je podsetio da je pokušaj ubistva Filiponenka izveden i 21. februara 2022., kada su on i njegov vozač povređeni.

Komentari (0)

Evropa