Evropa

RAT U UKRAJINI Borelj: Ne nazire pobeda Ukrajine nad Rusijom u bliskoj budućnosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/11/2023

-

08:46

RAT U UKRAJINI Borelj: Ne nazire pobeda Ukrajine nad Rusijom u bliskoj budućnosti
RAT U UKRAJINI Borelj: Ne nazire pobeda Ukrajine nad Rusijom u bliskoj budućnosti - Copyright Tanjug/AP/Emilio Morenatti, Andrew Kravchenko, Efrem Lukatsky, Russian Defense Ministry

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 626 dana. Ruska vojska je saopštila da su njene snage osujetile pokušaj Ukrajine da formira mostobran na istočnoj obali reke Dnjepar i na obližnjim ostrvima, ubivši oko 500 ukrajinskih vojnika prošle nedelje. S druge strane, visoki ukrajinski oficir potvrdio je juče da ruske trupe pojačavaju svoje napade na ključni istočni grad Avdejevku, dok je generalštab zemlje izvestio da je njena vojska odbila mnoge napade u veoma razdvojenim sektorima fronta. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozdravio je ukrajinsku kontraofanzivu pokrenutu u junu kao "inspirativnu". U međuvremenu, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je juče da potencijalna ruska pobeda u sukobu u Ukrajini preti da oslabi NATO kao alijansu.

Ključni događaji

  • Rusija: Prošle nedelje ubijeno 500 ukrajinskih vojnika koji su hteli da formiraju mostobran
  • Ukrajinska vojska: Ruske trupe pojačavaju napade na Avdejevku
  • Orban: Ukrajina nije spremna za pregovore o članstvu u EU
  • Stoltenberg: Potencijalna ruska pobeda u sukobu u Ukrajini preti da oslabi NATO

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.35 Borelj: Ne nazire pobeda Ukrajine nad Rusijom u bliskoj budućnosti

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da se ne očekuje da će Ukrajina u bliskoj budućnosti ostvariti brzu pobedu nad Rusijom. On je na Kongresu Partije evropskih socijalista u Malagi istakao potrebu da se Evropska unija politički pripremi za potencijalno smanjenje američke pomoći Ukrajini, prenosi Ukrajinska pravda.

"Imamo mnogo problema koji će biti test za EU. Pre svega, trenutno se ne nazire perspektiva pobede Ukrajine nad Rusijom. A mi, Evropljani koji imamo neophodna sredstva za to, moramo biti spremni, politički gledano, da nastavimo da pomažemo Ukrajini, s obzirom na to da će podrška SAD verovatno opasti“, rekao je Borelj.

22.53 Zelenski: Odbrambene snage će odgovoriti na napade ruske vojske na Herson

Odbrambene snage Ukrajine će odgovoriti na napade ruske vojske na Herson i Hersonsku oblast izjavio je predsednik Volodimir Zelenski u večerašnjem video obraćanju.

"Naše bezbednosne i odbrambene snage će odgovoriti na napade ruske vojske na Herson i sela Hersonske oblasti. Kako to uvek biva. Ova nedelja je pokazala da ćemo dobiti okupatora i na Crnom moru, i na teritoriji Krima, i bilo gde drugde", poručio je Zelenski, prenosi Ukrinform.

On je istakao da je veoma važno da se setimo ko je i kako ratovao za Ukrajinu, ko je i kako spasavao živote ljudi i našu državu.

"Danas je godišnjica oslobođenja grada Hersona i zahvalan sam svima koji su se setili kako su Hersonci pružali otpor okupatoru, kako su čekali povratak ukrajinske zastave, kako su dočekali naše vojnike. Hvala svima koji su danas odali počast onima  koji su dali svoje živote da bi Herson, kao i cela naša država, bili slobodni“, rekao je ukrajinski predsednik.

Associated Press

22.30 Nemačka planira da udvostruči vojnu pomoć Ukrajini 2024. godine

Nemačka planira da udvostruči vojnu pomoć Ukrajini sledeće godine, što znači da će vojni budžet za Ukrajinu, koji su ove nedelje odobrile stranke vladajuće koalicije, biti povećan sa četiri milijarde na osam milijardi evra, preneo je danas list Bild, pozivajući se na izvore.

Kako se navodi, budžetski odbor Bundestaga tek treba da odobri ovu odluku naredne sedmice.

Za Kijev to znači više oružja, više municije u odbrambenom ratu protiv Rusije, navodi nemački list.

"Udvostručenje vojne pomoći Ukrajini je ispravno i važno. To što ispunjavamo i NATO kvotu od 2,1 odsto je veliki uspeh", rekao je za Bild stručnjak za budžet Andreas Švarc iz Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD).

Tanjug AP/Bernd von Jutrczenka/dpa via AP

 

19.37 Zelenski: Nezavisnost Ukrajine uvek će biti snažan oslonac slobodi Poljske

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski čestitao je lideru Poljske Andžeju Dudi i celom poljskom narodu Dan nezavisnosti. Tokom video konferencijskog poziva, Zelenski je istakao da će nezavisnost Ukrajine uvek biti snažan oslonac slobodi Poljske. „Naši narodi, zajedno sa celom Evropom, prešli su dug put i uvek kada smo bili na istoj strani menjali smo istoriju na bolje. Neverovatne stvari su moguće ako Ukrajince i Poljake ujedini zajednički cilj. Kako u bitkama kod Orše i Zamostija, tako i sada, u tekućoj borbi za slobodu Ukrajine, a samim tim i Poljske. Dobićemo ovu bitku jer cenimo jedni druge“, rekao je Zelenski.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

18.50 Pomorski dronovi pogodili osam brodova Crnomorske flote Ruske Federacije

Ukrajinska flota pomorskih dronova za godinu dana postojanja pogodila je osam ruskih brodova: „Admiral Makarov“, „Ivan Golubec“, „Ivan Kurs“, „Sergij Kotov“, „Oil Beacon“, „Novorosijsk“, „Akula“ i „Serna“, saopštio je zamenik premijera za inovacije, razvoj obrazovanja, nauke i tehnologije i ministar digitalne transformacije Mihail Fedorov, prenosi Ukrinform.

"Predsednik Volodimir Zelenski je u novembru 2022. godine pokrenuo kolekciju za prvu flotu pomorskih dronova na svetu preko platforme United24. Ovo je jedinstvena platforma koja menja doktrinu ratovanja na moru... Danas je potonuo deo Crnomorske flote Ruske Federacije", objavio je potpredsednik Vlade na Fejsbuku.

Fedorov je naglasio da je ceo svet već fasciniran ukrajinskim napadima dronovima i da je ovo samo početak.

13.01 Rasmusen: Ukrajina da se pridruži NATO-u bez teritorija koje je okupirala Rusija

Bivši generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izneo je predlog da se Ukrajina pridruži toj vojnoj alijansi bez teritorija koje je okupirala Rusija, jer bi, kako je rekao delimično članstvo Ukrajine poslalo poruku Rusiji da ne može da spreči ulazak Ukrajine u NATO.

Rasmusen, danski političar koji je bio generalni sekretar NATO-a u periodu od 2009. do 2014. godine, insistirao je da plan za delimično članstvo Ukrajine ne bi simbolizovao zamrzavanje sukoba, već bi umesto toga bio izraz odlučnosti da Rusija ne može da spreči da se Ukrajina pridruži zapadnom vojnom savezu, prenosi londonski "Gardijan".

Rasmusen je rekao da se pitanje članstva Ukrajine u NATO ne može ponovo odlagati za sledeće godine.

"Došlo je vreme da se učini sledeći korak i uputi poziv Ukrajini da se pridruži NATO-u. Potrebna nam je nova evropska bezbednosna arhitektura u kojoj je Ukrajina u srcu NATO-a. Isključivanjem teritorije koju drži Rusija iz NATO-a, smanjila bi se opasnost od sukoba između Rusije i NATO-a", ukazao je Rasmusen.

09.46 Rusija: Oborena četiri drona iznad Brjanske oblasti

Ruska PVO oborila je četiri ukrajinska drona iznad Brjanske oblasti u Rusiji, izjavio je danas načelnik oblasti Aleksandar Bogomaz.
Bogomaz je napisao na Telegramu da nije bilo povređenih i da nije pričinjena šteta, preneo je TASS.

Brjanska oblast se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

08.46 Kijev na meti vazdušnih napada, u gradu se čuju eksplozije

Glavni grad Ukrajine Kijev bio je jutros na meti ruskih vazdušnih napada, a u gradu su se čule dve eksplozije, rekli su svedoci Rojtersu.

Gradske vlasti pozvale su stanovnike da ostanu u skloništima.

Gradonačelnik Vitalij Kličko je saopštio da su se eksplozije dogodile na levoj obali reke Dnjepra i potvrdio da je ukrajinska PVO dejstvovala.

"Prema preliminarnim informacijama, aktivirane su snage PVO. Upozorenje je na snazi. Ostanite u skloništima", naveo je Kličko.

08.30 Stoltenberg: Potencijalna ruska pobeda u sukobu u Ukrajini preti da oslabi NATO

Potencijalna ruska pobeda u sukobu u Ukrajini preti da oslabi NATO kao alijansu, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Berlinu. Prema njegovim rečima, pobeda Rusije u Ukrajini ne bi bila samo tragedija za Kijev, već bi predstavljala i rizik za NATO, jer bi ga učinila ranjivim, prenosi TASS.

Tanjug/AP/Soeren Stache

 

07.55 Rusija: Prošle nedelje ubijeno 500 ukrajinskih vojnika koji su hteli da formiraju mostobran

Ruska vojska je saopštila da su njene snage osujetile pokušaj Ukrajine da formira mostobran na istočnoj obali reke Dnjepar i na obližnjim ostrvima, ubivši oko 500 ukrajinskih vojnika prošle nedelje, prenosi Rojters.

07.25 Ukrajinska vojska: Ruske trupe pojačavaju napade na Avdejevku

Ruske trupe pojačavaju svoje napade na ključni istočni grad Avdejevku, rekao je u juče visoki ukrajinski oficir, dok je generalštab zemlje izvestio da je njena vojska odbila mnoge ruske napade u veoma razdvojenim sektorima fronta, prenosi Rojters. Kako napominje britanska agencija, ruske snage su se usredsredile na istočne regione Donjecka i Luganska otkako je njihov napad na Kijev zastao u prvim danima rata u februaru 2022. 

06.30 Orban: Ukrajina nije spremna za pregovore o članstvu u EU

Mađarski premijer Viktor Orban ponovio je juče da ne podržava početak pregovora o članstvu Ukrajine u Evropskoj uniji, signalizirajući tako da bi Budimpešta mogla predstavljati prepreku za ambicije Kijeva da se pridruži bloku.

Komentari (0)

Evropa