Evropa

RAT U UKRAJINI Teška situacija na frontu zbog hladnoće, Zelenski: Ukrajinski vazdušni štit postaje sve jači

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/11/2023

-

08:37

RAT U UKRAJINI Teška situacija na frontu zbog hladnoće, Zelenski: Ukrajinski vazdušni štit postaje sve jači
RAT U UKRAJINI Teška situacija na frontu zbog hladnoće, Zelenski: Ukrajinski vazdušni štit postaje sve jači - Copyright Tanjug/AP/Andrew Marienko, Efrem Lukatsky, Ukrainian Emergency Service

veličina teksta

Aa Aa

Ruska invazija na Ukrajinu traje 634 dana. Ruski predsednik Vladimir Putin je na virtuelnom sastanku G 20 u Indiji izjavio da je neophodno razmišljati o načinu da se okonča "tragedija" rata u Ukrajini i da Rusija nikada nije bežala od pregovora. Suočen sa optužbama za invaziju na Ukrajinu na samitu 20 najrazvijenih zemalaj sveta, ruski predsednik je optužio Kijev da stopira mirovne pregovore.Ukrajinski predsednik Zelenski komentarisao je stanje trupa na frontu i tim povodom rekao da je na istoku stanje teže zbog hladnoće, dok na jugu ukrajinske trupe i dalje sprovode ofanzivu. Ukrajinski ministar finansija izjavio je da je Evropska unija poslala Kijevu dodatnu tranšu pomoći.

  • Putin: Naći način da se "okonča tragedija"
  • Zelenski: Teška situacija za ukrajinske trupe zbog hladnoće
  • Putin: Krivica Kijeva jer nema mirovnih pregovora
  • EU poslala 1,5 milijardu evra tranša pomoći
  • Kremlj odbio da komentariše izjavu Kirbija da će Iran isporučiti rakete Rusiji

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

           Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu



15.06 Lukašenko: Nekontrolisano kretanje oružja u Ukrajini je opasnost za sve

ajini treba posmatrati kao potencijalnu opasnost po ceo svet, prenosi Belta. "Regionalni konflikti, u kojima se koriste najnovija oružja, lako mogu da se preliju na druge zemlje. Nije tajna da oružje koje se isporučuje Ukrajini završava na crnoj berzi. Zapadni političari, čini se, nisu zabrinuti zbog toga. Mi ovo smatramo pretnjom, posebno nakon eskalacije konflikta na Bliskom istoku," rekao je Lukašenko na sastanku Saveta bezbednosti Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti u Minsku (CSTO). On je dodao da smatra da Zapad pokušava da dominira svetom, gde pravila važe samo za nekolicinu izabranih. Predsednik Belorusije je istakao da nuklearno oružje garantuje bezbednost u regionu i da CSTO ne preti, već isključivo uči od onih koji su, kako tvrdi, jezik sile učinili globalnim trendom, javlja Sputnjik.

13.48 Tri osobe stradale, pet povređeno u ruskom napadu na Hersonsku oblast

Tri osobe su stradale, a pet je povređeno u ruskom napadu na ukrajinsku Hersonsku oblast, saopštili su danas lokalni zvaničnici. Kako se navodi, u napadu na grad Berislav stradao je biciklista, dok su u odvojenom napadu stradali muškarac i žena, prenosi Rojters.

Ruske trupe su krajem prošle godine napustile Herson i zapadnu obalu reke Dnjepar, međutim sada redovno granatiraju ta područja sa položaja na istočnoj obali, navodi agencija.

13.09 Ruska FSB privela ukrajinskog agenta koji je spremao teroristički napad

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) privela je ukrajinskog bezbednosnog agenta koji se navodno spremao da izvrši teroristički napad na visoko rangiranog pripadnika ruske vojske i protiv njega je podneta krivična prijava, saopštila je pres služba FSB.

U saopštenju se navodi da je FSB suzbila protivzakonito delovanje ukrajinskog državljanina, rođenog 1995. godine, koji je, kako se tvrdi, bio umešan u pripremu diverzantsko-terorističkog akta u Voronježu protiv visokog vojnog pripadnika ruskih oružanih snaga, preneo je TASS. Ističe se da je uhapšeni priznao da je sarađivao sa ukrajinskim specijalnim službama i planirao teroristički akt po njihovim uputstvima.

"U Voronježu, moj rukovodilac Anton je naložio da izvedem napad bombom na visokorangiranog ruskog vojnog komandanta kao osvetu za zastrašivanje vojnika i civila", izjavio je ukrajinski agent u videu koji je FSB pres služba dostavila Tass-u.

11.45 Putin stigao u Minsk gde učestvuje na sastanaku ODKB

Predsednik Rusije Vladimir Putin doputovao je danas u Minsk, gde će biti održan sastanak Saveta za kolektivnu bezbednost (ODKB).

Na dnevnom redu biće pitanja interakcije između članica organizacije, uključujući unapređenje sistema kolektivne bezbednosti, kao i međunarodni i regionalni problemi, prenala je agencija RIA Novosti.

Tanjug/AP/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin

 

Putin je uoči puta u Minsk, na sastanku sa vladom, pokrenuo temu formiranja jedinstvenog sistema protivvazdušne odbrane zemalja ODKB.  On je izrazio spremnost Moskve da nastavi i završi ovaj posao. 

10.15 Ruska FSB privela ukrajinskog agenta koji je spremao teroristički napad

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) privela je ukrajinskog bezbednosnog agenta koji se navodno spremao da izvrši teroristički napad na visoko rangiranog pripadnika ruske vojske i protiv njega je podneta krivična prijava, saopštila je pres služba FSB.

U saopštenju se navodi da je FSB suzbila protivzakonito delovanje ukrajinskog državljanina, rođenog 1995. godine, koji je, kako se tvrdi, bio umešan u pripremu diverzantsko-terorističkog akta u Voronježu protiv visokog vojnog pripadnika ruskih oružanih snaga, preneo je TASS.

Ističe se da je uhapšeni priznao da je sarađivao sa ukrajinskim specijalnim službama i planirao teroristički akt po njihovim uputstvima.

08.21 Store: Norveška bi mogla da zatvori jedini granični prelaz sa Rusijom

Norveška bi mogla da zatvori jedini granični prelaz sa Rusijom, saopštio je premijer Jonas Gar Store. Na pitanje novinara da li bi bilo umesno slediti primer Finske i zatvoriti granicu sa Rusijom, Store je rekao da će njegova zemlja to učiniti "ako bude potrebno", prenosi agencija RIA Novosti.

On je dodao da Norveška pomno prati situaciju u Finskoj i Estoniji . Premijer Finske Peteri Orpo saopštio je da je vlada te zemlje odlučila da od danas zatvori sve prelaze na granici sa Rusijom, osim jednog.

U novembru je više od 700 ljudi bez važećih putnih isprava ušlo u Finsku preko Rusije, što je navelo Helsinki da zatvori nekoliko prelaza i optuži Moskvu da usmerava migrante ka Finskoj.
Kremlj, sa druge strane odbacuje sve optužbe.

08.19 Zelenski i Umerov pozdravili formiranje grupe za pomoć Ukrajini u jačanju PVO

Ukrajinski predsednik i ministar odbrane Volodimir Zelenski i Rustem Umerov pozdravili su danas formiranje 20-člane koalicije zapadnih saveznika za pomoć Ukrajini u jačanju vazdušne odbrane. Zelenski je rekao da je grupa, jedna od nekoliko posvećenih specifičnim oblastima odbrane Ukrajine, formirana u sredu na virtuelnom sastanku "Ramštajn grupe" koja ispituje vojne potrebe Ukrajine.  

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

Zelenski je istakao u noćnom video obraćanju da ne može sve u ovom trenutku da otkrije javno, ali da ukrajinski vazdušni štit svakog meseca postaje sve jači, preneo je Rojters.

Umerov je naveo  da je na sastanku objavljeno da će Nemačka poslati Ukrajini novi paket pomoći za protivvazdušnu odbranu, kao i da će Estonija i Holandija pomoći u oblasti  informacionih tehnologija.

06.50 Putin: Okončati tragediju

Predsednik Rusije Vladimir Putin juče je liderima 20 najrazvijenijih zemalja sveta (G20) poručio da je neophodno razmišljati o načinu da se okonča “tragedija” rata u Ukrajini.

Putin je naveo da su neki lideri G20 na virtuelnom skupu, čiji je organizator indijski premijer Narendra Modi, izjavili da su šokirani “agresijom” Rusije na Ukrajinu i rekao: “Naravno da su vojne akcije uvek tragedija”.

Naravno da treba da razmišljamo kako zaustaviti tragediju, izjavio je Putin, uz tvrdnju da Rusija nikada nije odbila mirovne pregovore sa Ukrajinom, javlja Rojters.

06.40 Putin okrivljuje Kijev jer nema mirovnih pregovora

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je juče da je Rusija spremna za pregovore o završetku rata u Ukrajini, ali da Kijev ne želi da pregovara o miru.

Kako prenosi Rojters, Putin je iskoristio svoj govor na sastanku G20 da kaže da je potrebno razmisliti o tome kako zaustaviti tragediju sukoba u Ukrajini i rekao da Rusija nikada nije odbila da učestvuje u mirovnim pregovorima sa Ukrajinom.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je u oktobru prošle godine dekret kojim se službeno proglašavaju "nemogući" bilo kakvi pregovori između Kijeva i ruskog predsednika Vladimira Putina, ali je ostavio otvorenom mogućnost razgovora sa Rusijom.

06.30 Zelenski: Teška situacija za ukrajinske trupe zbog hladnoće

Ukrajinske trupe suočavaju se sa teškim odbrambenim operacijama na istočnim delovima fronta, gde nastupa jaka zimska hladnoća, dok snage na jugu i dalje sprovode ofanzivne akcije, izjavio je jučr predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

profimedia

 

Zelenski je napisao na Telegramu da je teška situacija za ukrajinske trupe kod Limana, Bahmuta, Avdijevke, kao i u Donjecku.

Na istoku Ukrajine temperatura je danas minus pet stepeni Celzijusovih uz sneg i led, a očekuje se da će dalji pad temperature još više otežati operacije na bojištu, preneo je Rojters.

06.25 EU poslala 1,5 milijardu evra tranša pomoći

Ukrajinski ministar finansija izjavio je juče da je Evropska unija poslala Kijevu dodatnu 1.5 milijardu tranša pomoći. Vlada Ukrajine je u toku 2023. godine primila 16.5 milijardi evra od Evropske unije i ministarstvo se nada da će u decembru stići dodatna pomoć, prenosi Rojters.

"Evropska unija nepokolebljivo podržava Ukrajinu. Platili smo 1.5 milijardu finansijske pomoći, što od početka invazije čini ukupno 83 milijarde. Naknadno, Evropska komisija je iznela predlog da se pomoć nastavi narednih godina u vidu dodatnih 50 milijardi, zaključno sa 2027. godinom," izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula von der Lejen.

06.05 Kremlj odbio da komentariše izjavu Kirbija da će Iran isporučiti rakete Rusiji

Kremlj je juče odbio da komentariše izjavu portparola Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džona Kirbija da Iran možda razmatra da Rusiji pošalje balističke rakete za rat u Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je, na redovnom brifingu za novinare, da Rusija razvija odnose sa Iranom, uključujući i u oblasti vojno-tehničke saradnje, ali da ne želi da komentariše Kirbijevu izjavu.

 

Komentari (0)

Evropa