Evropa

RAT U UKRAJINI Rusija: Ukrajina pokušala dronom da napadne oblast Bogorodski u blizini Moskve

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/11/2023

-

08:16

RAT U UKRAJINI Rusija: Ukrajina pokušala dronom da napadne oblast Bogorodski u blizini Moskve
RAT U UKRAJINI Rusija: Ukrajina pokušala dronom da napadne oblast Bogorodski u blizini Moskve - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini vodi se već 630 dana.Ukrajina je uvela dodatne sankcije ruskim pojedincima i organizacijama koje je potpisao predsednik Zelenski a radi se o preko 100 fizičkih i tridesetak pravnih lica. Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, ukazuje na moguće diverzije Zapada, jer, kako kaže, smatraju da sankcije Rusiji nisu efikasne.O diverzijama je govorio i ruski predsednik Putin za koga Peskov kaže da je za takve navode imao dobre razloge.Nemačji kancelar Šolc pozvao je Putina pa učini prvi korak ka okončanju rata u Ukrajini time što će povući svoje trupe.

Ključni događaji:

  •  Ukrajina uvela nove sankcije za ruske pojedince i organizacije
  • Peskov: Putin s razlogom govori o mogućoj sabotaži Zapada
  • Šolc: Putin mora da učini prvi korak i povuče trupe
  • RIA: Ruska vojska uništila dva desantna čamca ukrajinske vojske

 

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

           Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

21.04 Blokirano oko 3.000 kamiona na poljsko-ukrajinskoj granici

Oko 3.000 većinom ukrajinskih kamiona stoji danas na poljsko-ukrajinskoj granici, zbog blokade poljskih vozača kamiona koja traje više od deset dana, objavile su ukrajinske vlasti.

Poljske kamiondžije ranije ovog meseca već su blokirali saobraćajnice koje vode do tri granična prelaza sa Ukrajinom, u znak protesta protiv, kako kažu, nedelovanja vlade koja dopušta da domaći vozači gube posao zbog strane konkurencije, koja se pojavila nakon ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Hina.

Prema podacima ukrajinskog Ministarstva infrastrukture, granicu sa Poljskom mesečno pređe prosečno 40.000 do 50.000 kamiona preko osam prelaza, što je dvostruko više nego pre rata, a većinu robe prevoze ukrajinski kamioni.

18.08 Ukrajinski tinejdžer odveden u Rusiju iz Marijupolja vratio se u Ukrajinu

Ukrajinski tinejdžer Bogdan Jermohin koji je tokom rata odveden u Rusiju iz okupiranog grada Marijupolja i sprečen da napusti zemlju ranije ove godine vratio se danas u Ukrajinu, javlja Rojters.

Jermohin, koji je danas napunio 18 godina, apelovao je ovog meseca na predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da mu pomogne da se vrati u Ukrajinu, prenela je britanska agencija.

U martu je pokušao da ode iz Rusije za Ukrajinu preko Belorusije, ali je zaustavljen i vraćen nazad. Jermohin, siroče iz ukrajinskog grada Marijupolja koje su moskovske trupe pronašle tokom prve godine rata, odveden je u Rusiju i smešten u hraniteljsku porodicu u regionu Moskve.

 Kijev tvrdi da je 20.000 dece ilegalno prebačeno u Rusiju od početka napada Rusije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine i da su neka data na usvajanje. Ukrajina smatra da je reč o ratnom zločinu, što Rusija demantuje i navodi da je štitila decu u ratnoj zoni.

15.57 Rusko ministarstvo odbrane: Ukrajina pokušala da napadne oblast Bogorodski

Rusija je saopštila da je Ukrajina pokušala da napadne oblast Bogorodski u blizini Moskve, koristeći dron.

"Sprečen je pokušaj Kijeva da izvede napad pomoću drona na objekte Ruske Federacije", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva odbrane.

Napadi ukrajinskih dronova na Moskvu bili su posebno česti u proleće, pre pokretanja njene kontraofanzive u junu, ali su bili retki poslednjih nedelja, prenosi Gardijan.

13.28 Medvedev: Bajdenova izjava o ratovima suština američke bezbednosne doktrine

Izjave predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena da velike tragedije mogu dovesti do napretka predstavljaju suštinu američke bezbednosne doktrine, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

"Ovo čak nije ni frojdovski lapsus ili nejasni senilni delirijum. Ovo je kvintesencija američke bezbednosne doktrine. 'Ulaganja' u sopstveni vojno-industrijski kompleks i u ratove na drugim kontinentima čine države 'bezbednijim'", napisao je Medvedev na društvenoj mreži VKontakte, komentarišući Bajdenovu izjavu da je podrška Ukrajini "ulaganje u bezbednost SAD".

Medvedev je napomenuo da su novac i krv „dobra investicija“ i da je to "veoma američki", prenosi RIA Novosti.

Tanjug/AP/Ekaterina Shtukina

 

"Aplauz publike. Bajden se osvrće oko sebe. Pruža ruku ka praznini, tražeći izlaz. Zavesa", dodao je on.

I portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ironično je prokomentarisala izjave američkog predsednika o napretku Amerike zbog sukoba u Gazi i Ukrajini.

„To je upravo slučaj kada želite da sačekate ne analizu članka, već autora. Apsurdan skup apsurda“, napisala je Zaharova na Telegram kanalu.

Ranije je Bajden u članku za Vašington post napisao da će se sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku "pretvoriti u napredak SAD".

13.13 Peskov:Zahvaljujući mobilizaciji resursa Rusija uprkos snakcijama izbegla kolaps

Ruskoj privredi je pretio kolaps zbog neviđenog tereta sankcija, koji teoretski nije mogla da izdrži nijedna zemlja na svetu, ali zahvaljujući mobilizaciji resursa, mudrim odlukama rukovodstva i titanskom radu Kabineta ministara, bilo je moguće stabilizovati situaciju u privredi, pa čak i dostići putanju rasta, izjavio je danas Dmitrij Peskov, portparol predsednika Rusije Vladimira Putina. 

"Postojala je pretnja od kolapsa. I zaista smo morali da mobilišemo sve resurse, unutrašnje snage, kako bismo sprečili kolaps. U početku je postojao jednostavan zadatak da sprečimo kolaps, jer je postojalo zaista neviđeno opterećenje sankcija na ekonomiju", rekao je Peskov u intervjuu Pavelu Zarubinu koji je objavljen na Telegram kanalu, prenela je agencija RIA Novosti. 
Prema njegovim rečima, nijedna država u svetu se nikada nije suočila sa takvom situacijom i, teoretski, nije u stanju da izdrži takav udarac. 

Tanjug/AP/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin

 

On je podsetio da se to dogodilo posle dve godine pandemije kovida, što je takođe, bio veliki udarac za ekonomiju zemlje.

"Zahvaljujući pronicljivim, mudrim odlukama rukovodstva zemlje, zahvaljujući titanskom radu vlade, bilo je moguće stabilizovati se, a zatim, na potpuno neočekivan način, ući u putanju rasta. U stvari, urađeno je sve što je planirano", naglasio je Peskov. 

Prema njegovim rečima, retko ko je mogao da predvidi da će ove godine rast stope ruske privrede biti, ne dva odsto, kako kažu Evropljani, već kako mi predviđamo, skoro tri procenta.
Peskov je istakao da Rusija ima veliki potencijal koji joj omogućava da se nosi sa bilo kakvim udarcima.

"I dalje imamo veoma veliki potencijal, koji nam u periodu maksimalne mobilizacije i unutrašnje smirenosti omogućava da se nosimo sa bilo kakvim udarcima“, naveo je on.

12.10 Klimenko: U ruskom granatiranju Hersona ranjeno pet osoba, među njima i dete

Pet osoba, među kojima i trogodišnja devojčica, ranjeno je jutros u ruskom artiljerijskom napadu na Herson, rekao je ukrajinski ministar policije Ihor Klimenko. "Svi su zadobili rane od šrapnela. Dete i baka su šetali po dvorištu, a neprijateljska vatra ih je zatekla blizu ulaza u kuću", naveo je Klimenko na Telegramu.

Rojters navodi da nije mogao nezavisno da potvrdi ovaj izveštaj.

profimedia

 

Načelnik lokalne uprave Roman Mročko objavio je jutros na Telegramu da su se u gradu čule eksplozije. On je pozvao stanovništvo da pređe na bezbednija mesta, preneo je Unian.

09.10 Generalštab Ukrajine: Rusi nastavljaju napade u pravcu Avdejevke i Marjinke

Ruske snage nastavljaju napade u pravcu Avdejevke i Marjinke, a Oružane snage Ukrajine su odbile najveći broj napada, saopštio je jutros ukrajinski generalštab. Ukrajinske snage su odbile i ruske napade u pravcu Kupjanska, Bahmuta i Šahtjorska, prenosi Interfaks Ukrajina.
Navedeno je da ukrajinska vojska nastavlja ofanzivne operacije južno od Bahmuta.

07.40 Lokalne vlasti: Ruske snage od jutra granatiraju Herson sa leve obale Dnjepra

Ruske snage od jutros granatiraju Herson sa leve obale Dnjepra, koju drže pod kontrolom.
Načelnik lokalne ukrajinske uprave Roman Mročko objavio je na Telegramu da su se u gradu čule eksplozije. On je pozvao stanovništvo da pređe na bezbednija mesta, prenosi Unian. 
Herson je grad na jugu Ukrajine i ruske snage su ga zauzele u prvim danima invazije na Ukrajinu, ali su se povukle 11. novembra prošle godine. Ruske trupe kontolišu levu, istočnu obalu reke Dnjepar, na koju su se povukle.

Tanjug AP/Felipe Dana

 

07.10 Sobjanin: Ruska PVO osujetila pokušaj napada ukrajinskog drona na Moskvu

Ruska PVO uništila je noćas bespilotnu letelicu koja je letela ka Moskvi, izjavio je gradonačelnik Sergej Sobjanin. Prema preliminarnim informacija, nije bilo žrtava niti štete usled pada delova oborenog drona, prenosi Interfaks. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je dron oboren noćas, sat posle ponoći. Od početka napada Rusije na Ukrajinu u februaru prošle godine, Rusija gotovo svakodnevno saopštava da Ukrajina lansira dronove na njene pogranične oblasti sa Ukrajinom, poluostrvo Krim i Moskvu.

07.00 Gradske vlasti: PVO oborila desetak ruskih dronova iznad Kijeva

Ukrajinska PVO oborila je noćas oko 10 ruskih dronova "Šahed" iznad Kijeva i na prilazima gradu, saopštile su gradske vlasti. Rusija je napala Kijev dronovima drugi dan zaredom, prenosi Interfaks Ukrajina. Dronovi su lansirani u više talasa i iz različitih pravaca, pa je vazdušna opasnost u Kijevu oglašavana nekoliko puta, navedeno je u saopštenju.  Prema trenutnim informacijama, nije bilo povređenih niti veće materijalne štete.

06.50 Ukrajina uvela nove sankcije za ruske pojedince i organizacije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je dve izvršne naredbe o novim sankcijama ruskim pojedincima i organizacijama. Uz naredbe, kojima se donose odluke Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, su priložene tri liste sa imenima 108 pojedinaca i 37 pravnih lica, od kojih su većina različite humanitarne fondacije, prenosi ruska agencija TASS.

06.40 Peskov: Putin s razlogom govori o mogućoj sabotaži Zapada

Predsednik Rusije Vladimir Putin s razlogom smatra da Zapad može da pribegne diverzijama, zbog toga što politika sankcija prema Rusiji nije dovoljno efikasna, jer raspolaže određenim informacijama po tom pitanju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Predsednik to kaže sa razlogom, na kraju krajeva, on ima određene informacije, ima rezona da to kaže", rekao je Peskov u intervjuu TV novinaru Pavlu Zarubinu, prenosi agencija RIA Novosti.

Tanjug/AP/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin

 

06.30 Šolc: Putin mora da učini prvi korak i povuče trupe

Nemački kancelar Olaf Šolc juče je pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina da učini prvi korak ka mirnom rešavanju sukoba u Ukrajini.

"On mora da povuče trupe", rekao je Šolc tokom posete Nutetalu u saveznoj državi Brandenburg, prenosi Rojters. On je saopštio da trenutno nema znakova da se to dešava.

Tanjug/AP/Omar Havana

 

"Putin ne sme da uspe u svom cilju upotrebe sile za aneksiju delova susedne zemlje", rekao je Šolc.

06.15 RIA: Ruska vojska uništila dva desantna čamca ukrajinske vojske

Ruska vojska uništila je dva desantna čamca Oružanih snaga Ukrajine sa posadom u pravcu Hersona, rekao je juče za RIA Novosti izvor upoznat sa situacijom.

"Nakon što je grupa Dnjepr Oružanih snaga Rusije na pravcu Hersona pretrpela određena oštećenja, dva ukrajinska desantna čamca sa posadom i trupama i protivavionski top su uništeni", rekao je on.

Izvor je dodao da je ruska vojska eliminisala 24 ukrajinska vojnika u rejonu Krinok.

06.10 Veliki broj ruskih napada tokom noći

Rusija je izvršila napade dronom na Ukrajinu tokom pošle noći, pogodivši infrastrukturne objekte na jugu i severu zemlje, saopštila je u subotu ukrajinska vojska. Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je 29 od 38 bespilotnih letelica iranske proizvodnje Šahed lansiranih sa ruske teritorije, saopštile su vazduhoplovne snage.

 

Komentari (0)

Evropa