Evropa

RAT U UKRAJINI EU šalje Ukrajini 1.5 milijardi evra tranša pomoći, Rusija uništila četiri ukrajinska pomorska drona

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/11/2023

-

08:05

RAT U UKRAJINI EU šalje Ukrajini 1.5 milijardi evra tranša pomoći, Rusija uništila četiri ukrajinska pomorska drona
RAT U UKRAJINI EU šalje Ukrajini 1.5 milijardi evra tranša pomoći, Rusija uništila četiri ukrajinska pomorska drona - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Pavel Dorogoy, Rodrigo Abd, Andrii Marienko

veličina teksta

Aa Aa

at u Ukrajini traje 633 dan. Jedan muškarac je poginuo, a drugi je povređen u ruskom vazdušnom napadu na Berislav u Hersonskoj. Sa druge starne, Rusija čeka rezultate istrage o eksplozijama na gasovodima Severni tok i Severni tok 2 i najavljuje da bi mogla da traži odštetu za nanetu štetu. Pentagon je saopštio da se danas odražva novi sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine. Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su jutros tri ukrajinske bespilotne letelice iznad teritorije Krima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ključni događaji:

  • Pentagon: Sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine
  • Predsednik Evropskog saveta: Lepo je vratiti se u Kijev
  • Muškarac poginuo u ruskom napadu na Berislav u Hersonskoj oblasti
  • MSP Rusije: Čekamo rezultate istrage o eksplozijama na dva ruska gasovoda

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

19.01 Putin: Okončati tragediju

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je liderima 20 najrazvijenijih zemalja sveta (G20) poručio da je neophodno razmišljati o načinu da se okonča “tragedija” rata u Ukrajini.

Putin je naveo da su neki lideri G20 na virtuelnom skupu, čiji je organizator indijski premijer Narendra Modi, izjavili da su šokirani “agresijom” Rusije na Ukrajinu i rekao: “Naravno da su vojne akcije uvek tragedija”.

Naravno da treba da razmišljamo kako zaustaviti tragediju, izjavio je Putin, uz tvrdnju da Rusija nikada nije odbila mirovne pregovore sa Ukrajinom, javlja Rojters.


15.12 Putin okrivljuje Kijev jer nema mirovnih pregovora

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je Rusija spremna za pregovore o završetku rata u Ukrajini, ali da Kijev ne želi da pregovara o miru. Kako prenosi Rojters, Putin je iskoristio svoj govor na sastanku G20 da kaže da je potrebno razmisliti o tome kako zaustaviti tragediju sukoba u Ukrajini i rekao da Rusija nikada nije odbila da učestvuje u mirovnim pregovorima sa Ukrajinom.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je u oktobru prošle godine dekret kojim se službeno proglašavaju "nemogući" bilo kakvi pregovori između Kijeva i ruskog predsednika Vladimira Putina, ali je ostavio otvorenom mogućnost razgovora sa Rusijom.

14.47 Zelenski: Teška situacija za ukrajinske trupe zbog hladnoće

Ukrajinske trupe suočavaju se sa teškim odbrambenim operacijama na istočnim delovima fronta, gde nastupa jaka zimska hladnoća, dok snage na jugu i dalje sprovode ofanzivne akcije, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Zelenski je napisao na Telegramu da je teška situacija za ukrajinske trupe kod Limana, Bahmuta, Avdijevke, kao i u Donjecku. Na istoku Ukrajine temperatura je danas minus pet stepeni Celzijusovih uz sneg i led, a očekuje se da će dalji pad temperature još više otežati operacije na bojištu, preneo je Rojters.

13.00 EU šalje Ukrajini 1.5 milijardi evra tranša pomoći

Ukrajinski ministar finansija izjavio je danas da je Evropska unija poslala Kijevu dodatnu 1.5 milijardu tranša pomoći. Vlada Ukrajine je u toku 2023. godine primila 16.5 milijardi evra od Evropske unije i ministarstvo se nada da će u decembru stići dodatna pomoć, prenosi Rojters.

"Evropska unija nepokolebljivo podržava Ukrajinu. Platili smo 1.5 milijardu finansijske pomoći, što od početka invazije čini ukupno 83 milijarde. Naknadno, Evropska komisija je iznela predlog da se pomoć nastavi narednih godina u vidu dodatnih 50 milijardi, zaključno sa 2027. godinom," izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula von der Lejen.

12.10 Kremlj odbio da komentariše izjavu Kirbija da će Iran isporučiti rakete Rusiji

Kremlj je danas odbio da komentariše izjavu portparola Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džona Kirbija da Iran možda razmatra da Rusiji pošalje balističke rakete za rat u Ukrajini. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je, na redovnom brifingu za novinare, da Rusija razvija odnose sa Iranom, uključujući i u oblasti vojno-tehničke saradnje, ali da ne želi da komentariše Kirbijevu izjavu.

Kirbi je rekao da će SAD pratiti situaciju u vezi sa mogućom isporukom balističkih projektila iz Irana u Rusiju i da će preduzeti odgovarajuće mere ukoliko to bude potrebno, prenosi Rojters.

profimedia

 

09.40 Rusija uništila četiri ukrajinska pomorska drona koji su se kretali ka Krimu

Rusija je danas uništila četiri pomorska drona Ratne mornarice Ukrajine u zapadnom delu Crnog mora, koji su se kretali ka Krimu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Ministarstvo je na svom Telegram kanalu navelo da su uništeni svi ukrajinski dronovi koji su danas otkriveni u zapadnom delu Crnog mora, prenele su RIA Novosti.

Ukrajinske oružane snage redovno granatiraju ruske pogranične teritorije i izvode napade dronovima. Na Krimu je na snazi žuti nivo pretnje od terorističkih napada.

08.20 Kijev:Oboreno 14 bespilotnih letelica Šahed koje je Rusija lansirala tokom noći

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je svih 14 bespilotnih letelica Šahed, koje su lansirale ruske snage u napadu tokom noći, saopštile su vlasti u Kijevu. Ukrajinska vojska je precizirala da je napad na centralne, jugoistočne i zapadne regione

Ukrajine trajao sinoć od 20 časova do 03.00 sata rano jutros, prenosi Rojters. Za sada nema izveštaja o eventualnim žrtvama ili većoj šteti.

08.05 Rusija oborila tri ukrajinska drona iznad Krima

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su jutros tri ukrajinske bespilotne letelice iznad teritorije Krima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Danas, oko 07.30 časova po moskovskom vremenu, zaustavljen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad bespilotnim letelicama tipa aviona na objekte na teritoriji Ruske Federacije.

Dežurni PVO sistemi uništili su tri ukrajinske bespilotne letelice iznad teritorije Republike Krim“, saopštilo je Ministarstvo odbrane, prenosi agencija RIA Novosti.

07.50 Zelenski: Ukrajina je donela sve odluke za početak pregovora sa EU

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je Ukrajina donela sve odluke koje je trebalo doneti za početak pregovora o pristupanju zemlje Evropskoj uniji. Zelenski je podsetio da su u utorak u Kijevu boravili predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Moldavije Maja Sandu na desetogodišnjicu početka Majdana, što je, kako je naveo, posebno simbolično.

"Glavna tema bila je naša integracija u Evropsku uniju. Naša država čini sve što je potrebno za pravi početak pristupnih pregovora. Sve odluke koje smo morali da donesemo su već donete. A sada ćemo čak i odobriti ono što je trebalo da se uradi pre proleća", kazao je Zelenski u video obraćanju.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

07.33 Evropski parlament otvara kancelariju u Kijevu na zahtev ukrajinskih zvaničnika

Evropski parlament pristao je da otvori kancelariju u Ukrajini kako bi povećao svoju podršku ukrajinskom parlamentu, nakon zahteva najviših zvaničnika ukrajinske vlade, navodi se u dokumentu biroa Evropskog parlamenta u koji je imao uvid Euraktiv.

Odluka usvojena u ponedeljak uveče ima za cilj da olakša odnose sa ukrajinskim parlamentom, posebno da ga poveže sa "relevantnim odborima" Evropskog parlamenta i da olakša administrativni rad.

Biro je telo Evropskog parlamenta odgovorno za administrativne odluke o unutrašnjem funkcionisanju institucije. Evropski parlament ima kancelariju za vezu za svaku državu članicu, koja pomaže u kontaktu Parlamenta sa državama članicama.

AP Photo/Jean-Francois Badias, File

 

07.27 Muškarac poginuo u ruskom napadu na Berislav u Hersonskoj oblasti

Jedan muškarac je poginuo, a drugi je povređen u ruskom vazdušnom napadu na Berislav u Hersonskoj oblasti objavio je na Telegram kanalu načelnik Oblasne vojne uprave u Hersonu Oleksandar Prokudin, prenosi Ukrinform.

07.10 Pentagon: Sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine

Novi sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, zakazan za, 22. novembar, i biće usredsređen na obezbeđivanje sposobnosti ukrajinskih snaga neophodnih za samoodbranu, izjavila je na brifingu za novinare zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing.

"Ministar odbrane Lojd Ostin održati 17. sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u virtuelnom formatu, što će ojačati posvećenost Sjedinjenih Američkih Država Ukrajini zajedno sa naših više od 50 saveznika", dodala je ona, prenosi Ukrinform.

06.25 Predsednik Evropskog saveta: Lepo je vratiti se u Kijev

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel doputovao je juče u Kijev u znak podrške Ukrajini povodom obeležavanja 10. godišnjice od početka masovnih protesta kojima je zbačen proruskog predsednik, a Kijev postavljen na odlučan prozapadni kurs, javlja Rojters.

"Lepo je vratiti se u Kijev – među prijatelje“, objavio je Mišel na društvenoj mreži X, uz fotografiju na kojoj se rukuje sa ambasadorkom Evropske unije u Ukrajini Katarinom Maternovom na železničkoj stanici u Kijevu.

06.10 MSP Rusije: Čekamo rezultate istrage o eksplozijama na dva ruska gasovoda

Rusija čeka rezultate istrage o eksplozijama na gasovodima Severni tok i Severni tok 2 i mogla bi da traži odštetu za nanetu štetu, saopšteno je juče iz Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije.

"Moskva ne isključuje opciju da će po završetku istrage podneti zahtev za nadoknadu štete nanete eksplozijama na gasovodima Severni tok i Severni tok 2", rekao je za RIA Novosti Dmitrij Biričevski, direktor sektora za ekonomsku saradnju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Komentari (0)

Evropa