Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev: Ruski napad dronovima i raketama, oštećena civilna infrastruktura, Pistorijus doputovao u Ukrajinu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/11/2023

-

08:12

RAT U UKRAJINI Kijev: Ruski napad dronovima i raketama, oštećena civilna infrastruktura, Pistorijus doputovao u Ukrajinu
RAT U UKRAJINI Kijev: Ruski napad dronovima i raketama, oštećena civilna infrastruktura, Pistorijus doputovao u Ukrajinu - Copyright AP/Libkos, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 632 dan. Borbena dejstva se nastavljaju. Ukrajinske vlasti saopštile su juče da su u ruskom granatiranju ubijene tri osobe i da su oštećeni dalekovodi i gasovod u centralnom regionu Dnjepropetrovsk, kao i u Hersonu. Ukrajina se nada da će održati razgovore sa Poljskom i Evropskom komisijom ove sedmice, dok hiljade kamiona čeka u redu na granici zbog blokade u Poljskoj. Ruski predsednik Vladimir Putin učestvovaće na virtuelnom samitu G20 lidera, objavio je Kremlj.

Ključni događaji:

  • Ukrajinske vlasti: U ruskom granatiranju ubijene tri osobe
  • Rusija izdala poternicu za ukrajinskom pobednicom Evrovizije
  • Ukrajina se nada razgovorima sa Poljskom i EK ove sedmice o prestanku blokada
  • Sijarto: Nećemo obustaviti energetsku saradnju sa Rusijom zbog rata u Ukrajini
  • Šef slovačke diplomatije: Slanje oružja Ukrajini ne funkcioniše, nema napretka
  • Muškarac poginuo u ruskom napadu na Berislav u Hersonskoj oblasti

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.15 Mišel: Pregovori o pristupanju Ukrajine EU trebalo bi da budu pozitivno rešeni

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel upozorili su danas da će sastanak Evropske unije sledećeg meseca biti težak da bi se odlučilo da li će započeti zvanične pregovore o pristupanju Kijeva.

Mišel, koji je posetio Kijev na iznenadnom putovanju, rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zelenskim i predsednicom Moldavije Majom Sandu koja se nada da će pregovori o pristupanju Moldavije takođe biti odobreni, da će raditi na prevazilaženju tih izazova.

22.30 Pentagon: Sutra sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine

Novi sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, zakazan za 22. novembar, biće usredsređen na obezbeđivanje sposobnosti ukrajinskih snaga neophodnih za samoodbranu, izjavila je danas na brifingu za novinare zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing.

"Sutra će ministar odbrane Lojd Ostin održati 17. sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u virtuelnom formatu, što će ojačati posvećenost Sjedinjenih Američkih Država Ukrajini zajedno sa naših više od 50 saveznika", dodala je ona, prenosi Ukrinform.

21.55 Muškarac poginuo u ruskom napadu na Berislav u Hersonskoj oblasti

Jedan muškarac je poginuo, a drugi je povređen u ruskom vazdušnom napadu na Berislav u Hersonskoj oblasti objavio je na Telegram kanalu načelnik Oblasne vojne uprave u Hersonu Oleksandar Prokudin, prenosi Ukrinform.

"Neprijatelj je bacio 12 vođenih avio bombi na grad. Ukupno, ruska vojska je danas bacila 28 bombi na Berislavski okrug. Pogođena je privatna kuća. Vlasnik je nestao pod ruševinama", dodao je on.

21.34 Sijarto: Nećemo obustaviti energetsku saradnju sa Rusijom zbog rata u Ukrajini

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da njegova zemlje neće obustaviti saradnju u oblasti energetike sa Rusijom zbog rata u Ukrajini.

Dodao je da će Mađarska nastaviti tu saradnju "vođena praktičnim, a ne političkim razlozima", prenosi TASS.

"Mi ne želimo da se oslobodimo izvora koji danas garantuju energetsku bezbednost Mađarske. U isto vreme, želimo da privučemo dodatne izvore", rekao je Sijarto.

On je naveo da je Mađarska posvećena diverzifikaciji, poručivši da to ne treba da vodi napuštanju pouzdanih izvora i ruta isporuke energenata.

"Diverzifikacija ne znači zamenu postojećeg izvora energije drugim. Diverzifikacija znači privlačenje više izvora za snabdevanje energentima", poručio je Sijarto.

19.55 Šef slovačke diplomatije: Slanje oružja Ukrajini ne funkcioniše, nema napretka

Slovački ministar spoljnih poslova Juraj Blanar izjavio je danas da se pokazalo da slanje oružja Ukrajini ne funkcioniše i ne dovodi ni do kakvog napretka.

"Postoji mišljenje da bi trebalo isporučiti više naoružanja kako bi se Rusija proterala sa ukrajinske teritorije. Međutim, posle 600 dana vidimo da to, zajedno sa sankcijama koje više štete Evropskoj uniji nego Rusiji, ne funkcioniše i da nema nikakvog napretka", rekao je Blanar u intervjuu za austrijski list "Prese".

On je dodao da rusko-ukrajinski rat izgleda kao zamrznuti konflikt koji se ne može rešiti vojnim putem.

19.27 Peskov: Ograničavanje kretanja našim diplomatama u EU je apsurd

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je danas apsurdnim predlog da se ruskim diplomatama ograniči kretanje unutar Evropske unije.

"Još jedna antiruska besmislica. Pokušavaju da nađu način da nas ograde", rekao je Peskov u intervjuu za novinara Pavela Zarubina.

Peskov je rekao da će ideja, ukoliko se sprovede, otežati rad diplomata, preneo je TASS.

"U tom slučaju bi odbacili komunikaciju sa našim diplomatama, što znači da bi odbili da prime informacije iz originalnog izvora. Za razumnog političara, teško je zamisliti težu besmislicu, jer, u najmanju ruku, morate biti voljni da imate sveže podatke sa obe strane. Na taj način bi potpuno odbacili jednu stranu. Apsolutna glupost", ocenio je Peskov.

18.36 Mirošnik: Nije moguća koegzistencija sa sadašnjim režimom Ukrajine

Rusija ne može koegzistirati sa sadašnjim ukrajinskim "režimom" i odupiraće se snazi vojnog saveza NATO-a sve dok je Moskvi potrebno da postigne svoje ciljeve, izjavio je danas visoki diplomata ruskog ministarstva inostranih poslova Rodion Mirošnik.

"Sadašnji režim (u Kijevu) je apsolutno toksičan, mi u ovom trenutku ne vidimo nikakve opcije za koegzistenciju sa njim", rekao je ambasador Mirošnik novinarima u Moskvi, prenosi Rojters.

13.44 Šojgu: Ukrajina od početka meseca izgubila 14.000 vojnika

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu tvrdi da je Ukrajina od početka meseca izgubila skoro 14.000 vojnika. On je na kolegijumu Ministarstva odbrane naveo da ruska vojska "nastavlja da smanjuje ofanzivni potencijal Oružanih snaga Ukrajine u svim pravcima". Šojgu je rekao i da su isporuke dronova Oružanim snagama Rusije povećane 16 puta u odnosu na početak prethodne godine.

„U odnosu na početak prethodne godine, isporuke glavnih tipova raketnog i artiljerijskog naoružanja Oružanim snagama Rusije povećane su 4,9 puta. Isporuke oklopnih vozila su povećane za više od tri puta, a isporuke dronova su 16 puta“, rekao je Šojgu, preneo je Tass. Šojgu je dodao da su isporuke municije porasle za 12 puta, dok su isporuke visokopreciznih raketa dugog dometa povećane za 5 puta.

Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service

 

11.51 Predsednik Evropskog saveta: Lepo je vratiti se u Kijev

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel doputovao je danas u Kijev u znak podrške Ukrajini povodom obeležavanja 10. godišnjice od početka masovnih protesta kojima je zbačen proruskog predsednik, a Kijev postavljen na odlučan prozapadni kurs, javlja Rojters.

"Lepo je vratiti se u Kijev – među prijatelje“, objavio je Mišel na društvenoj mreži X, uz fotografiju na kojoj se rukuje sa ambasadorkom Evropske unije u Ukrajini Katarinom Maternovom na železničkoj stanici u Kijevu.

11.27 MSP Rusije: Čekamo rezultate istrage o eksplozijama na dva ruska gasovoda

Rusija čeka rezultate istrage o eksplozijama na gasovodima Severni tok i Severni tok 2 i mogla bi da traži odštetu za nanetu štetu, saopšteno je danas iz Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije.

"Moskva ne isključuje opciju da će po završetku istrage podneti zahtev za nadoknadu štete nanete eksplozijama na gasovodima Severni tok i Severni tok 2", rekao je za RIA Novosti Dmitrij Biričevski, direktor sektora za ekonomsku saradnju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

On je potvrdio da istraga još nije završena i da se čekaju rezultati u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN). U martu ove godine, Biričevski je prvi put najavio da bi zvanična Moskva eventualno mogla da pokrene pitanje nadoknade štete zbog eksplozija na gasovodima Severni tok.

10.22 Ostin: SAD će poslati Ukrajini dodatnu pomoć u oružju vrednu 100 miliona dolara

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je u Kijevu da će Pentagon poslati Ukrajini dodatnu pomoć u oružju u vrednosti od 100 miliona dolara iz postojećih američkih zaliha, uključujući artiljeriju i municiju za sisteme protivvazdušne odbrane. Paket uključuje i još jedan artiljerijski raketni sistem Himars, rekao je Ostin.

Ostin je istakao da su napori Ukrajine da porazi ruske snage "bitni za ostatak sveta" i da će se podrška SAD nastaviti "na duge staze". Ostin je to rekao u ponedeljak tokom nenajavljene posete Kijevu, preneo je "Gardijan". Ostin se u Kijevu sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, ministrom odbrane Rustemom Umerovim i načelnikom generalštaba generalom Valerijem Zalužnim.

09.52 Klimenko: Ruski udar na Donjecku oblast, ima mrtvih i ranjenih

Rusija je noćas izvršila udar na teritoriju Donjecke oblasti, a u napadu je bilo ranjenih i mrtvih, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko.

"Donjecka oblast: noću ruska vojska je izvela četiri raketna udara, bilo je ranjenih i mrtvih", napisao je Klimenko na Telegramu. Klimenko je naveo da su prve dve rakete pogodile teritoriju bolnice u gradu Selidovo oko 23:30 časova, prenosi Unian.

"Oštećena su dva objekta medicinske ustanove, šest civila je povređeno. Pod ruševinama može biti povređenih, pa se potraga nastavlja", rekao je ministar.

Saopštio je da je nešto kasnije Rusija izvršila još dva raketna napada na rudnik, u kome je jedan radnik poginuo,i da su oštećene četiri zgrade, 19 vozila i dalekovod.

On je napomenuo da je zbog udara 39 rudara ostalo zarobljeno pod zemljom,ali da su oni u međuvremenu spašeni, navodi Unian.

08.10 Pistorijus doputovao u nenajavljenu posetu Kijevu

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus doputovao je u posetu Kijevu, saopštio je danas portparol ministarstva u Berlinu, bez iznošenja više detalja, prenosi Rojters. Nemački mediji izveštavaju da će tokom nenajavljene posete Ukrajini Pistorijus razgovarati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i njegovim ukrajinskim kolegom Rustemom Umerovom. Dodaje se da je Pistorijus u Kijev stigao vozom tokom jutra.

07.47 Ruski napad dronovima i raketama, oštećena civilna infrastruktura

Rusija je tokom noći izvršila napad na teritoriju Ukrajine sa 11 dronova kamikaza tipa Šahed i 5 raketa, saopštila je ukrajinska vojska. Kako je navedeno, ukrajinske snage i sredstva PVO uništile su krstareću raketu Iskander-K i 10 jurišnih dronova.

"Ruski okupatori su izvršili još jedan napad na Ukrajinu, koristeći 4 protivvazdušne navođene rakete S-300, krstareću raketu Iskander-K i 11 jurišnih bespilotnih letelica Šahed-136/131", saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na Fejsbuku, prenosi Unian.

Prema saopštenju, u ruskom napadu je oštećena Centralna gradska bolnica u gradu Selidovo u Donjeckoj oblasti, kao i zgrada rudnika Kotljarovskaja i druga civilna infrastruktura.

Tanjug AP/Efrem Lukatsky

 

07.30 Ukrajina se nada razgovorima sa Poljskom i EK ove sedmice o prestanku blokada

Ukrajina se nada da će održati razgovore sa Poljskom i Evropskom komisijom ove sedmice, dok hiljade kamiona čeka u redu na granici zbog blokade u Poljskoj i protesta koji može da utiče na energetsku bezbednost Ukrajine, rekao je danas ukrajinski trgovinski predstavnik Taras Kačka.

Kačka je rekao da blokade mogu uticati na zalihe energenata u Ukrajini. Kamioni čekaju u kilometarskim kolonama jer su poljske kamiondžije već drugu sedmicu blokirale puteve do tri granična prelaza, u znak protesta zbog navodne neaktivnosti vlade zbog gubitka poslovanja koje su preuzeli strani konkurenti, preneo je Rojters.

07.15  Ukrajinske vlasti: U ruskom granatiranju ubijene tri osobe

Ukrajinske vlasti saopštile su danas da su u ruskom granatiranju ubijene tri osobe i da su oštećeni dalekovodi i gasovod u centralnom regionu Dnjepropetrovsk, kao i u Hersonu.

Starija žena ubijena je, a muškarac je ranjen u artiljerijskom napadu na Nikopolj, naveo je na Telegramu guverner Dnjepropetrovska Serhij Lisak. Dvojica muškaraca su poginula kada su ruske snage granatirale privatnu transportnu kompaniju na parkingu u Hersonu, objavio je regionalni guverner Oleksandr Prokudin.

06.40 Ostin i Zelenski u Kijevu o hitnim potrebama Ukrajine na bojnom polju

Američki ministar odbrane Lojd Ostin razgovarao je juče u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim o hitnim potrebama Ukrajine na bojnom polju i dugoročnoj odbrani. Ostin je napisao na platformi X da će SAD, zajedno sa saveznicima i partnerima, nastaviti da pružaju vojnu pomoć Ukrajini, preneo je Rojters.

Komentari (0)

Evropa