Evropa

RAT U UKRAJINI U napadu na Herson poginule dve osobe, Zelenski: Postavljeni prioriteti u operacijama ukrajinske vojske

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/11/2023

-

08:17

RAT U UKRAJINI U napadu na Herson poginule dve osobe, Zelenski: Postavljeni prioriteti u operacijama ukrajinske vojske
RAT U UKRAJINI U napadu na Herson poginule dve osobe, Zelenski: Postavljeni prioriteti u operacijama ukrajinske vojske - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Andriy Andriyenko, Bernat Armangue, Jae C. Hong

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 631 dan. Ukrajinski tinejdžer koji je odveden iz Marijupolja u Rusiju, vratio se u Ukrajinu. Bogdan Jermohin sada ima 18 godina i jedan je 20.000 dece za koje ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da su silom deportovana iz Ukrajine. Blizu 3.000 kamiona, od kojih je većina ukrajinskih, ostalo je blokirano na poljsko-ukrajinskoj granici jer su poljski vozači kamiona, besni na svoju vladu, napravili blokadu smatrajući da su njihova prava ugrožena. Rusija je optužila Ukrajinu da je dronom pokušala da napadne oblast Bogorodski u blizini Moskve.

Ključni događaji:

  • Blokirano oko 3.000 kamiona na poljsko-ukrajinskoj granici
  • Ukrajinski tinejdžer odveden u Rusiju iz Marijupolja vratio se u Ukrajinu
  • Rusko MO: Ukrajina pokušala dronom da napadne moskovsku oblast
  • Medvedev: Bajdenova izjava o ratovima suština američke bezbednosne doktrine
  • Peskov: Zahvaljujući mobilizaciji resursa Rusija uprkos snakcijama izbegla kolaps

 

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

           Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

20.06 Orpo: Ako bude potrebe, Finska će preduzeti dalje akcije na granici sa Rusijom

Premijer Finske Peteri Orpo izjavio je danas da će njegova zemlja preduzeti dalje akcije na granici sa Rusijom ako za tim bude bilo potrebe.

"Nećemo prihvatiti ovakve situacije. Ako bude potrebno, preduzećemo dalje akcije", rekao je Orpo na brifingu za novinare, navodeći da postoje naznake da Rusija organizuje "neobično veliki broj migranata koji hoće da dođu u Finsku". On je ocenio da je situacija "napredovala u lošem pravcu".

"Ako ne bude promena, preduzećemo više mera. Poruka je jasna: Ne prihvatamo ovakvo ponašanje", rekao je Orpo.

19.48 Ukrajina se nada razgovorima sa Poljskom i EK ove sedmice o prestanku blokada

Ukrajina se nada da će održati razgovore sa Poljskom i Evropskom komisijom ove sedmice, dok hiljade kamiona čeka u redu na granici zbog blokade u Poljskoj i protesta koji može da utiče na energetsku bezbednost Ukrajine, rekao je danas ukrajinski trgovinski predstavnik Taras Kačka.

Kačka je rekao da blokade mogu uticati na zalihe energenata u Ukrajini. Kamioni čekaju u kilometarskim kolonama jer su poljske kamiondžije već drugu sedmicu blokirale puteve do tri granična prelaza, u znak protesta zbog navodne neaktivnosti vlade zbog gubitka poslovanja koje su preuzeli strani konkurenti, preneo je Rojters.

19.23 Rusija izdala poternicu za ukrajinskom pobednicom Evrovizije

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je danas poternicu za Džamalom, ukrajinskom pevačicom koja je pobedila na Evroviziji 2016. godine.

Pevačica je optužena za širenje "lažnih informacija" o ruskoj vojsci, a potraga za njom traje od sredine oktobra ove godine, objavili su ruski mediji, prenosi portal Meduza. Džamala, čije je pravo ime Suzana Džamaldinova, je kao predstavnica Ukrajine pobedila na Pesmi Evrovizije 2016. godine sa numerom "1944" o deportaciji krimskih Tatara i više puta je javno osuđivala rusku aneksiju Krima.

17.16 Visoki japanski zvaničnici posetili Kijev

Zamenik ministra spoljnih poslova Japana Kijoto Cuji i zamenik ministra ekonomije Kazučika Ivata, sastali su se danas u Kijevu sa premijerom Ukrajine Denisom Šmihalom.

Kako navodi agencija Kjodo, njih dvojica su posetili Kijev u društvu poslovne delegacije, kako bi ispitali zahteve za japanske doprinose za buduću rekonstrukciju zemlje, saopštilo je japansko ministarstvo spoljnih poslova. Cuji je rekao Šmihalu da japanska posvećenost u pomaganju Ukrajini nikada neće nestati i da je poseta japanske delegacije "važna u pogledu povećavanja prisustva japanskih firmi" u rekonstrukciji zemlje.

16.15 Ukrajinske vlasti: U ruskom granatiranju ubijene tri osobe

Ukrajinske vlasti saopštile su danas da su u ruskom granatiranju ubijene tri osobe i da su oštećeni dalekovodi i gasovod u centralnom regionu Dnjepropetrovsk, kao i u Hersonu.

Starija žena ubijena je, a muškarac je ranjen u artiljerijskom napadu na Nikopolj, naveo je na Telegramu guverner Dnjepropetrovska Serhij Lisak. Dvojica muškaraca su poginula kada su ruske snage granatirale privatnu transportnu kompaniju na parkingu u Hersonu, objavio je regionalni guverner Oleksandr Prokudin.

Tanjug AP/Felipe Dana

 

15.10 Ostin i Zelenski u Kijevu o hitnim potrebama Ukrajine na bojnom polju

Američki ministar odbrane Lojd Ostin razgovarao je danas u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim o hitnim potrebama Ukrajine na bojnom polju i dugoročnoj odbrani. Ostin je napisao na platformi X da će SAD, zajedno sa saveznicima i partnerima, nastaviti da pružaju vojnu pomoć Ukrajini, preneo je Rojters.

"Bila mi je čast da se danas sretnem sa predsednikom Zelenskim u Kijevu i da ponovo potvrdim snažnu podršku SAD Ukrajini", naveo je Ostin.

11.17 Kremlj: Putin na samitu G20 iznosi mišljenje o situaciji u svetu

Ruski predsednik Vladimir Putin učestvovaće na virtuelnom samitu G20 lidera, objavio je danas Kremlj. Kako je saopšteno, on će izneti ruski stav o onome što Moskva naziva "veoma nestabilnom situacijom u svetu", na sastanku na kome se očekuje nastavak razgovora započetih na samitu u Indiji u septembru, gde Rusija nije učestvovala. G20 virtuelni samit će se održati u sredu, prenose Ria novosti.

Tanjug/AP/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin

 

10.30 U ruskom artiljerijskom napadu na Herson poginule dve osobe

Dve osobe su poginule u jutrošnjem ruskom granatiranju grada Hersona na jugu Ukrajine, saopštile su lokalne vlasti, navodeći da je na meti bio parking. Guverner Hersona Oleksandr Prokudin izjavio je da su dvojica poginulih bili vozači koji su radili za privatnog autoprevoznika, a regionalno tužilaštvo je otvorilo istragu o ratnom zločinu u vezi sa tim artiljerijskim udarom, prenosi londonski Gardijan.

Na slikama objavljenim na Telegramu vide se vatrogasci kako gase zapaljena vozila. Juče je u odvojenom napadu na grad Herson ranjeno pet ljudi, uključujući trogodišnju devojčicu.

Otkako su ukrajinske trupe prošlog novembra ponovo zauzele glavni grad Hersonske oblastu, ruske snage redovno granatiraju Herson sa leve (istočne) obale reke Dnjepar, na koju su se povukle. Ukrajina je prošle nedelje saopštila da je obezbedila uporište na istočnoj obali Dnjepra i da njene trupe pokušavaju da potisnu ruske snage.

Profimedia

 

08.54 Sobjanin: Ruska PVO sprečila napad ukrajinskog drona na Moskvu

Ruska PVO oborila je iznad Moskovske oblasti ukrajinski dron koji je leteo ka Moskvi, izjavio je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin.

On je na Telegramu napisao da, prema preliminarnim informacijama, na mestu gde su pali delovi drona nema žrtava niti štete, prenosi Interfaks. Rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je ukrajinski dron presretnut iznad Mosovske oblasti sinoć u 23:20 po moskovskom vremenu.

Od početka napada Rusije na Ukrajinu u februaru prošle godine, Rusija gotovo svakodnevno saopštava da Ukrajina lansira dronove na njene pogranične oblasti sa Ukrajinom, poluostrvo Krim i Moskvu.

08.43 Američki ministar odbrane u Kijevu: SAD stoje uz Ukrajinu

Američki ministar odbranedoputovao je u posetu Kijevu.

"Došao sam ovde danas da prenesem važnu poruku - SAD će nastaviti da stoje uz Ukrajinu u njenoj borbi za slobodu protiv ruske agresije i sada i u budućnosti", naveo je Ostin na platformi X.

Tanjug/AP/Roman Koksarov

 

08.15 Zelenski smenio zapovednicu i najavio velike promene

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je brze promene u operacijama ukrajinske vojske i najavio smenu zapovednice njenih medicinskih snaga, general-majora Tetjanu Ostaščenko. Odluka ukrajinskog predsednika objavljena je nakon njegovog sastanka s ministrom odbrane Rustemom Umerovom.

"Na današnjem sastanku s ministrom odbrane Umerovom postavljeni su prioriteti. Ostalo je malo vremena za čekanje rezultata. Potrebna je brza akcija za nadolazeće promene", saopštio je ukrajinski predsednik, prenosi Gardijan.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

06.50 Blokirano oko 3.000 kamiona na poljsko-ukrajinskoj granici

Oko 3.000 većinom ukrajinskih kamiona stoji od juče na poljsko-ukrajinskoj granici, zbog blokade poljskih vozača kamiona koja traje više od deset dana, objavile su ukrajinske vlasti.

Poljske kamiondžije ranije ovog meseca već su blokirali saobraćajnice koje vode do tri granična prelaza sa Ukrajinom, u znak protesta protiv, kako kažu, nedelovanja vlade koja dopušta da domaći vozači gube posao zbog strane konkurencije, koja se pojavila nakon ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Hina.

06.45 Ukrajinski tinejdžer odveden u Rusiju iz Marijupolja vratio se u Ukrajinu

Ukrajinski tinejdžer Bogdan Jermohin koji je tokom rata odveden u Rusiju iz okupiranog grada Marijupolja i sprečen da napusti zemlju ranije ove godine, juče se vratio u Ukrajinu, javlja Rojters.

Jermohin, koji je danas napunio 18 godina, apelovao je ovog meseca na predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da mu pomogne da se vrati u Ukrajinu, prenela je britanska agencija.

Kijev tvrdi da je 20.000 dece ilegalno prebačeno u Rusiju od početka napada Rusije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine i da su neka data na usvajanje.

Ukrajina smatra da je reč o ratnom zločinu, što Rusija demantuje i navodi da je štitila decu u ratnoj zoni.

06.30 Rusko ministarstvo odbrane: Ukrajina pokušala da napadne oblast Bogorodski

Rusija je saopštila da je Ukrajina pokušala da napadne oblast Bogorodski u blizini Moskve, koristeći dron.

"Sprečen je pokušaj Kijeva da izvede napad pomoću drona na objekte Ruske Federacije", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva odbrane.

Napadi ukrajinskih dronova na Moskvu bili su posebno česti u proleće, pre pokretanja njene kontraofanzive u junu, ali su bili retki poslednjih nedelja, prenosi Gardijan.

06.20 Medvedev: Bajdenova izjava o ratovima suština američke bezbednosne doktrine

Izjave predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena da velike tragedije mogu dovesti do napretka predstavljaju suštinu američke bezbednosne doktrine, izjavio je juče zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

"Ovo čak nije ni frojdovski lapsus ili nejasni senilni delirijum. Ovo je kvintesencija američke bezbednosne doktrine. 'Ulaganja' u sopstveni vojno-industrijski kompleks i u ratove na drugim kontinentima čine države 'bezbednijim'", napisao je Medvedev na društvenoj mreži VKontakte, komentarišući Bajdenovu izjavu da je podrška Ukrajini "ulaganje u bezbednost SAD".

06.10 Peskov: Zahvaljujući mobilizaciji resursa Rusija uprkos snakcijama izbegla kolaps

Ruskoj privredi je pretio kolaps zbog neviđenog tereta sankcija, koji teoretski nije mogla da izdrži nijedna zemlja na svetu, ali zahvaljujući mobilizaciji resursa, mudrim odlukama rukovodstva i titanskom radu Kabineta ministara, bilo je moguće stabilizovati situaciju u privredi, pa čak i dostići putanju rasta, izjavio je juče Dmitrij Peskov, portparol predsednika Rusije Vladimira Putina. 

"Postojala je pretnja od kolapsa. I zaista smo morali da mobilišemo sve resurse, unutrašnje snage, kako bismo sprečili kolaps.Prema njegovim rečima, nijedna država u svetu se nikada nije suočila sa takvom situacijom i, teoretski, nije u stanju da izdrži takav udarac. 

06.05 Klimenko: U ruskom granatiranju Hersona ranjeno pet osoba, među njima i dete

Pet osoba, među kojima i trogodišnja devojčica, ranjeno je juče ujutro u ruskom artiljerijskom napadu na Herson, rekao je ukrajinski ministar policije Ihor Klimenko.

"Svi su zadobili rane od šrapnela. Dete i baka su šetali po dvorištu, a neprijateljska vatra ih je zatekla blizu ulaza u kuću", naveo je Klimenko na Telegramu.

Rojters navodi da nije mogao nezavisno da potvrdi ovaj izveštaj.

Komentari (0)

Evropa