Evropa

RAT U UKRAJINI Rusija pokrenula masovni napad dronovima: Serija eksplozija u Kijevu, vazdušna opasnost u više regiona

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/11/2023

-

08:27

RAT U UKRAJINI Rusija pokrenula masovni napad dronovima: Serija eksplozija u Kijevu, vazdušna opasnost u više regiona
RAT U UKRAJINI Rusija pokrenula masovni napad dronovima: Serija eksplozija u Kijevu, vazdušna opasnost u više regiona - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 636 dana. Sistemi ruske PVO oborili su 13 ukrajinskih dronova iznad Krima i tri iznad Volgogradske oblasti, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane. S druge strane, Ruske snage u Ukrajini izvele su napade na više pravaca, a u protekla 24 sata došlo je do 64 sukoba, saopštio je Generalštab oružanih snaga Ukrajine. Istovremeno, Danska će ove godine uvećati svoju vojnu podršku Ukrajini za vrednost od oko 308 miliona evra, a Bundestag je doneo uredbu o produženju statusa zaštite ukrajinskim tražiocima azila do početka marta 2025. godine. 

Kjučni događaji: 

  • Ministarstvo odbrane Rusije: Oboreno 16 ukrajinskih dronova
  • Generalštab Ukrajine: Ruske trupe bez uspeha napadaju na nekoliko pravaca
  • Nemačka produžila status zaštite ukrajinskim izbeglicama
  • Danska šalje Ukrajini dodatnih 308 miliona dolara vojne pomoći
  • Kadirov: Vojnici bataljona Ahmat uništili ukrajinsko uporište u Harkovu

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

21.51 Zelenski: Ukrajini potrebno više PVO da zaštiti izvozne rute žitarica

Ukrajini je potrebno više protivvazdušne odbrane da zaštiti svoje izvozne rute žitarica, kao i regione koji se graniče sa Rusijom, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, obraćajući se na međunarodnom samitu o bezbednosti hrane u Kijevu.

"Postoji deficit protivvazdušne odbrane - to nije nikakva tajna", rekao je Zelenski na samitu "Zrno iz Ukrajine", kojem su prisustvovali visoki zvaničnici iz evropskih zemalja, uključujući predsednika Švajcarske Alana Berseta i premijerke Litvanije Ingride Simonite, preneo je Rojters.

Zelenski je rekao da će strani partneri snabdevati Ukrajinu plovilima koji će pratiti konvoje teretnih brodova iz ukrajinskih luka kako bi garantovali njihovu bezbednost.

17.04 Borelj: EU čvrsto solidarna sa Ukrajinom

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj poručio je, povodom današnjeg višesatnog napada ruskih dronova na Kijev, da je EU čvrsto solidarna sa Ukrajinom.

„EU je čvrsto solidarna sa Ukrajinom, u trenutku kada je Rusija izvela najveći napad dronom na Kijev, što je izazvalo široko rasprostranjena razaranja, posejalo strah među stanovništvom i poremetilo živote ljudi“, napisao je Borelj na platformi X (Tviter).

Najmanje pet civila je ranjeno u višesatnom napadu dronovima na Kijev, glavni grad Ukrajine koja je danas bila na meti najintenzivnijih ruskih napada dronovima od početka rata 2022. godine. U višesatnom napadu na Kijev oštećeno je nekoliko zgrada, uključujući i obdanište.

16.05 Fon der Lajen: Ukrajini dodatnih 50 miliona evra da popravi lučku infrastrukturu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen saopštila je danas da, uprkos ratu, "Ukrajina nastavlja da hrani svet" i da će EU dati Ukrajini dodatnih 50 miliona evra da popravi oštećenu infrastrukturu u lukama.

"U ovom poduhvatu, možete računati na podršku Evropske unije", poručila je Fon der Lajen Ukrajincima putem platforme X (Tviter).

Ona je dodala da će EU nastaviti da jača Fond solidarnosti i da će Ukrajini pružiti dodatnih 50 miliona evra da popravi lučku infrastrukturu.

"Zajedno šaljemo ukrajinsko žito u svet", dodala je.

16.00 Zelenski: Prikupljeno 100 miliona dolara za nastavak programa "Zrno iz Ukrajine"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je do sada prikupljeno 100 miliona dolara za nastavak programa "Zrno iz Ukrajine".

"Ove godine nastavljamo rad programa 'Zrno iz Ukrajine'. Već smo prikupili više od 100 miliona dolara. Ovaj posao se nastavlja i zahvaljujem svakoj državi i svakom lideru koji je spreman da radi sa Ukrajinom, kako bi se zaštitio međunarodni poredak i svakom narodu kome je potrebna pomoć, garantovala bezbednost od agresije i veštački izazvanog haosa", rekao je Zelenski obraćajući se učesnicima drugog samita ukrajinske humanitarne inicijative, prenosi Ukrinform.

13.53 Ruskim avio-kompanijama zaplenjeno 76 aviona zbog sankcija

Ruske avio-kompanije su zbog sankcija "izgubile" 76 aviona, izjavio je danas na konferenciji za novinare ruski ministar saobraćaja Vitalij Saveljev.

"Bili smo zatečeni kada su hteli da preuzmu avione. Ukupno su nam zaplenili 76 putničkih aviona koji su bili ili na presedanju ili su se pripremali za let. Jednostavno su nam oduzeti ti avioni", rekao je on, prenosi TASS. Prema rečima Vitalija Saveljeva ruska putnička avio flota trenutno koristi 1.167 letelica.

13.06 Ruska PVO oborila dva ukrajinska MiG 29 u Dnjepropetrovskoj oblasti

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su u protekla 24 sata dva ukrajinska lovca MiG-29, 18 bespilotnih letelica i jedan projektil HIMARS MLRS, saopštila je danas pres-služba ruskog Ministarstva odbrane.

"Dva aviona MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva oborena su sistemima PVO u oblastima oko Peršotravenska i Braginovke u Dnjepropetrovskoj oblasti", navodi se u saopštenju ruskog MO i dodaje da je ruska PVO presrela raketu HIMARS i 18 ukrajinskih dronova u LNR, DNR i u Hersonskoj oblasti, prenosi RIA Novosti.

11.13 Kijev: Najmanje pet civila ranjeno u najmasovnijem napadu dronovima na Ukrajinu

Najmanje pet civila je ranjeno u višesatnom napadu dronovima na Kijev, glavni grad Ukrajine koja je danas bila na meti najintenzivnijih ruskih napada dronovima od početka rata 2022. godine.
U višesatnom napadu na Kijev oštećeno je nekoliko zgrada, uključujući i obdanište. Među ranjenima je i jedno 11-godišnje dete, saopštio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

"Kijev je bio glavna meta", napisao je komandant ukrajinskog vazduhoplovstva Nikola Oleščuk na Telegramu.

10.15 Švajcarski predsednik Alan Berse doputovao u Kijev

Švajcarski predsednik Alan Berse doputovao je u Kijev, gde će se danas sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i prisustvovati međunarodnom samitu o bezbednosti hrane.

"Dolazak u Kijev, gde ću danas prisustvovati međunarodnom samitu o bezbednosti hrane i sastati se sa predsednikom Volodimirom Zelenskim", napisao je Berse na platformi X.

On je objavio i fotografiju sa železničke stanice u Kijevu.

Berse je naveo da će fokus razgovora biti na uticaju "agresorskog rata Rusije na globalnu bezbednost hrane i dugoročnoj podršci i nastavku dugoročne podrške koju Švajcarska pruža Ukrajini".

08.46 Zelenski: Rusija lansirala više od 70 dronova, većina oborena

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je Rusija tokom noći lansirala više od 70 bespilotnih letelica Šahed na Ukrajinu, od kojih je većina oborena.

Zelenski je rekao da je napad, koji se dogodio u ranim jutarnjim satima na dan kada Ukrajina obeležava sećanje na Holodomor iz 1932-33, kada je od gladi umrlo nekoliko miliona Ukrajinaca, bio čin "namernog terora", prenosi Rojters.

Tanjug/AP Photo/Alex Babenko

 

08.26 Kijev: Rusija noćas pokrenula najmasovniji napad dronovima na Ukrajinu

Rusija je prethodne noći pokrenula najmasovniji napad dronovima kamikazama na Ukrajinu, a na meti dronova tipa "šahed" bio je  prvenstveno Kijev, saopštilo je ukrajinsko vazduhoplovstvo.

Kako je navedeno, veliki broj ruskih bespilotnih letelica iz različitih pravaca lansiran je ka Kijevu.

07.45 Zelenski: Potrebne su nam tri ključne pobede u međunarodnoj zajednici

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da njegova zemlja treba da obezbedi tri ključne "pobede" u međunarodnoj zajedinici - odobrenje velikih paketa pomoći od američkog Kongresa i Evropske unije i formalni početak pregovora za pridruživanje EU.

Zelenski je to rekao na konferenciji za novinare sa letonskim predsednikom Edgarsom Rinkevičsom, koji je izrazio uverenje da će paket pomoći EU proći, ali je dodao da bi to moglo da potraje duže nego što se očekivalo.

"Potrebne su nam tri pobede. Prva je pobeda sa Kongresom SAD. To je izazov, nije lako, ali Ukrajina čini sve što može", rekao je Zelenski, prenosi Rojters.

On je govorio i o paketu od 50 milijardi evra pomoći od Evropske unije, koji je ranije najavljen za Ukrajinu, a kome se protivi Mađarska.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

"Druga važna stvar je da nam je potrebna pomoć EU u paketu od 50 milijardi evra", rekao je ukrajinski predsednik.

Kao treću potrebnu pobedu on je naveo otvaranje pregovora o budućem članstvu Ukrajine, ocenjujući da bi taj potez podigao ukrajinski moral.

07.30 Kličko: Dve osobe povređene u Kijevu

Više delova Kijeva bili su jutros meta masovnog napada dronovima, izjavio je jedan očevidac, a gradonačelnik Vitalij Kličko saopštio je da su dve osobe povređene kada su fragmenti oborenih dronova pali na stambene zgrade.

Kličko je na svom Telegram kanalu napisao da su fragmenti presretnitih dronova izazvali požar u jednom obdaništu, prenosi Rojters.

07.00 Serija eksplozija u Kijevu, vazdušna opasnost u više regiona Ukrajine

U Kijevu se dogodila serija eksplozija, preneli su jutros ukrajinski mediji. Načelnik gradske vojne uprave Sergej Popko saopštio je da je požar izbio u nestambenoj zgradi.

Vazdušna uzbuna je objavljena u nizu oblasti - Kijevskoj, Čerkaškoj, Černigovskoj, Sumskoj Harkovskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj, Nikolajevskoj, Kirovogradskoj i Hersonskoj, prenosi Unijan.

Agencija navodi da ukrajinska protivvazdušna odbrana deluje, a da nadležni apeluju na građane da se sklone na bezbedna mesta.

Tanjug AP/Efrem Lukatsky

 

06.47 Nemačka produžila status zaštite ukrajinskim izbeglicama

Bundesrat, gornji dom nemačkog parlamenta, odobrio je odluku donjeg doma - Bundestaga i doneo uredbu o produženju statusa zaštite ukrajinskim tražiocima azila do početka marta 2025. godine, saopštilo je Fedralno ministarstvo unutrašnjih poslova i zajednica.

"Boravišne dozvole izbeglicama iz Ukrajine koje su dobile zaštitu u Nemačkoj nastaviće da važe do 4. marta 2025. godine", navodi se u saopštenju Bundesrata objavljenom na sajtu nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

06.35 Kadirov: Vojnici bataljona Ahmat uništili ukrajinsko uporište u Harkovu

Vojnici bataljona Zapad-Ahmat i kombinovanog operativnog odreda Belgoroda uništili su uporište ukrajinskih oružanih snaga u oblasti sela Udi u oblasti Harkov, saopštio je predsednik Čečenije Ramzan Kadirov.

"Tokom zajedničke akcije boraca našeg bataljona i kombinovanog operativnog odreda grada Belgoroda pod vođstvom Jamala, otkriveno je neprijateljsko uporište u rejonu naselja Udi, Harkovska oblast. Vazdušno izviđanje je pravovremeno prenelo koordinate minobacačkoj bateriji, nakon čega je izvršen precizan udar na objekat", napisao je Kadirov na Telegram kanalu, prenose RIA Novosti. On je napomenuo da pripadnici bataljona Zapad-Ahmat pod komandom Ismaila Agueva suzbijaju sve pokušaje izazivanja sabotaže u Belgorodskoj oblasti.

06.13 Zelenski: Rusija treba da plati za agresiju na Ukrajinu svojom imovinom

Ruska Federacija mora da plati za agresiju na Ukrajinu, a zaplenjena sredstva moraju biti usmerena na obnovu ukrajinske države nakon ratnih dejstava, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Letonije Edgarsom Rinkevičsom u Kijevu.

Zelenski je zahvalio Letoniji na stalnoj podršci sankcijama Rusiji i istakao potrebu da se radi na blokiranju ruskih šema izbegavanja sankcija na nivou svake konkretne zemlje i Evrope u celini, prenosi Ukrinform.

"Savremena Rusija ne veruje ni u šta osim u novac i moć, tako da agresor mora da oseti našu snagu na bojnom polju, snagu političkog jedinstva Evrope, snagu paketa sankcija. Takođe, agresor mora da plati najviše za svoje agresiju imovinom onih ljudi koji su povezani sa terorističkom državom“, naglasio je Zelenski.

06.00 Danska ove godine Ukrajini šalje dodatnih 308 miliona dolara vojne pomoći

Danska će ove godine uvećati svoju vojnu podršku Ukrajini za vrednost od oko 308 miliona evra, saopštilo je danas dansko Ministarstvo odbrane. Donacija je deo sume od oko 725 miliona evra, koju je Kopenhagen od početka rata u Ukrajini 2022. godine poslao Kijevu u vidu vojne pomoći, preneo je Rojters.

Danski parlament je takođe odlučio da za taj fond izdvoji dodatno oko 3,1 milijardu evra u periodu između 2025. i 2027. godine. Ova članica NATO-a obezbediće sredstva za donacije Ukrajini najavljenim povećanjem ulaganja u odbranu na dva odsto BDP-a.

Komentari (0)

Evropa