Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski i Orban razgovarali u Buenos Ajresu, Lavrov: Rusija mnogo jača nego pre sukoba

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/12/2023

-

09:42

RAT U UKRAJINI Zelenski i Orban razgovarali u Buenos Ajresu, Lavrov: Rusija mnogo jača nego pre sukoba
RAT U UKRAJINI Zelenski i Orban razgovarali u Buenos Ajresu, Lavrov: Rusija mnogo jača nego pre sukoba - Copyright Tanjug/AP/Oleksandr Ratushniak, Evgeniy Maloletka, Alex Babenko

veličina teksta

Aa Aa

Ruska invazija na Ukrajinu traje 651 dan. Dve žene smrtno su stradale u ruskom granatiranju Kupjanska, a još dve osobe su ranjene, saopšteno je iz kancelarije ukrajinskog državnog tužioca. Pomoć Ukrajini je neophodna, kaže supruga ukrajinskog predsednika Olena Zelenska, jer će u protivnom " svi umreti". Izjava supruge predsednika Zelenskog usledila je posle republikanske blokade Kongresa SAD o paketu pomoći Ukrajini, u vrednosti od nešto više od 55 milijardi evra. Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev nazvao je nemačkog kancelara Olafa Šolca "lažovom" zbog izjave da su cene energenata u Evropi visoke zbog ruskog zatvaranja gasa, rekavši da je Nemačka sama odlučila da odustane od ruskog snabdevanja gasom. Stigla je i snažna osuda Kijeva da se, po planu Moskve, na proleće održe predsednički izbori na ukrajinskoj teritoriji koju su okupirale ruske snage.

Ključni događaji:

  • Olena Zelenska: Umrećemo bez pomoći sveta
  • Kijev: U ruskom napadu na Kupjansk ubijene dve osobe, dve ranjene
  •  Medvedev: Šolcova tvrdnja da je Rusija zaustavila isporuku gasa Evropi je laž
  •  Kijev osudio ruske predsedničke izbore na okupiranim teritorijama
  • Šolc optužio Rusiju za zaustavljanje isporuke gasa Evropi

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

         Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

22.30 Bajden pozvao Zelenskog na sastanak u Beloj kući 12. decembra

Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na sastanak 12. decembra u Beloj kući kako bi razgovarali o ratu protiv Rusije i američkoj podršci ukrajinskim odbrambenim naporima, saopštila je Bela kuća.

Kako je najavljeno, dvojica lidera razgovaraće o "hitnim potrebama“ Ukrajine, u vreme kada Bela kuća pokušava da postigne dogovor sa Kongresom SAD kojim bi se obezbedila vojna pomoć Ukrajini i Izraelu.

21.26 Zelenski u Argentini na polaganju zakletve Mileja

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prisustvovao je danas polaganju zakletve novog predsednika Argentine Havijera Mileja u Buenos Ajresu, gde je imao susrete sa više latinoameričkih i afričkih lidera.

Ovo je prvo putovanje ukrajinskog lidera u Latinsku Ameriku u trenutku dok Kijev nastavlja da traži podršku među zemljama u razvoju za svoju borbu protiv Rusije, preneo je AP.

20.14 Zelenski i Orban kratko razgovarali u Buenos Ajresu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i mađarski premijer Viktor Orban nakratko su razgovarali danas u Buenos Ajresu, gde su prisustvovali inauguraciji argentinskog predsednika Havijera Mileja, vidi se na video snimku postavljenom na Jutjub kanalu argentinskog Senata.

Za sada se ne zna o čemu su razgovarali, naveo je Rojters.

Ukrajinski mediji spekulišu da su se sastali u Buenos Ajresu kako bi rešili nesuglasice u vezi sa kandidaturom  Ukrajine za članstvo u EU.

Na snimku su prikazani kako razgovaraju oko 20 sekundi, dok su tu bili prisutni i drugi gosti u argentinskom parlamentu.

 

 

20.00 Lavrov: Rusija mnogo jača nego pre sukoba,tako je bilo i posle Hitlera i Napoleona

Rusija je mnogo jača nego što je bila pre izbijanja sukoba u Ukrajini, koji su podstakle SAD, ocenio je danas ruski ministar spoljniih poslova Sergej Lavrov.

"Već su vidljivi rezultati rata sa Rusijom, koji su SAD pokrenule preko Ukrajine. Pomenuli ste širenje NATO, ali je ključan rezultat za nas i za druge to da je Rusija postala mnogo jača nego pre svih ovih dešavanja", rekao je Lavrov obraćajući se putem interneta prisutnima na forumu u Dohi.

On je dodao da će tako i biti dok se borbena dejstva ne završe, prenosi Tass.

Lavrov je podsetio da je početkom 19. veka Napoleon pokrenuo skoro celu Evropu za napad na Rusiju, ali ga je ona porazila i "postala jača nakon te agresije". On je rekao da je isto učinio Hitler sredinom 20. veka, kada je mobilisao većinu evropskih zemalja kako bi pokrenuo agresiju protiv Rusije.

"On je, takođe, poražen i mi smo postali jači nakon tog rata", naglasio je Lavrov.

16.47 Nemačka Ukrajini isporučuje 200.000 komada artiljerijske municije

Nemačka će sledeće godine moći da isporuči Ukrajini oko 200.000 artiljerijske municije, izjavio je danas generalni inspektor nemačkih oružanih snaga (Bundesver) Karsten Brojer.

Kako prenosi RIA, jedan neimenovani izvor iz EU rekao je da su zemlje članice tog bloka isporučile Ukrajini 300.000 od planiranih milion komada municije, a nemački ministar odbrane Boris Pistorijus je rekao da EU neće moći da ispuni svoje obećanje o milion granata do marta 2024. godine.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je naveo da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob u Ukrajini, uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku vojnika u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama.

14.50 Lavrov: Za mir u Ukrajini potrebna promena dekreta Zelenskog

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je radi mira u Ukrajini neophodna izmena predsedničkog dekreta koji je Volodimir Zelenski izdao prošle godine.

"Moraćete da pozovete gospodina Zelenskog, jer je pre godinu i po dana potpisao dekret kojim zabranjuje pregovore s Vladimirom Putinom", rekao je Lavrov odgovarajući na pitanje o diplomatskom pristupu prekidu vatre.

Ministar spoljnih poslova Rusije dodao je da smatra da Zapad pokušava da iscrpi Rusiju u Ukrajini, prenosi Rojters.

"Na Ukrajincima je da prepoznaju koliko su duboko u rupi koju je Amerika iskopala", naglasio je Lavrov.

Kad je potpisao dekret prethodne godine, Zelenski je istakao da je Ukrajina spremna na razovor s Moskvom, ali pod uslovom da na čelu Rusije stoji drugi predsednik.

12.20 Putin: Zapad nikad neće uspeti da oslabi i uništi Rusiju

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da su zapadne zemlje pokušale da oslabe i unište Rusiju, ali da to nikada neće uspeti.

"Pokušali su da Rusiju potisnu, da je oslabe. I na kraju da je slome. To neće uspeti. Nikada", rekao je Putin na ceremoniji dodele nagrada povodom Dana heroja otadžbine, održanoj 8. decembra, a snimke sa ceremonije danas je objavio novinar TV Rusija-1.

Putin je podsetio na izjave bivše nemačke kancelarke Angele Merkel i bivšeg francuskog predsednika Fransoa Olanda, koji su priznali da nisu imali nameru da sprovode sporazume iz Minska i da su ih iskoristili za pripremu Ukrajine za sukob, prenosi agencija RIA Novosti. Putin je ocenio da budućnost Rusije zavisi od učesnika "specijalne operacije", kako zvanična Moskva naziva rat u Ukrajini. Ceremonija dodeljivanja nagrada održana je u Kremlju u petak, uoči Dana heroja otadžbine, koji Rusija obeležava 9. decembra.

Tanjug/AP/Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin

 

09.46 Ukrajina: Ruske snage granatirale Hersonsku oblast, jedna osoba poginula

Ukrajinske vlasti saopštile su danas da je u ruskom granatiranju Hersonske oblasti jedna osoba poginula, a četiri povređene. U saopštenju regionalnih vlasti navedeno je da su ruske snage u subotu dejstvovale raketnim sistemima, bespilotnim letelacama i avijacijom, prenosi Unian.

Ispaljeno je 19 projektila i na grad Herson, a ruska vojska je ušla u stambena naselja na području Hersonske oblasti i u jednu obrazovnu ustanovu u gradu Hersonu, navedeno je u saopštenju. Dodaje se da su tokom noći ruske snage dejstvovale teškom artiljerijom na grad Nikopolj. Prema rečima šefa Dnjepropetrovske oblasti Serhija Lisaka, nije bilo žrtava.

profimedia

 

08.35 Olena Zelenska: Umrećemo bez pomoći

Supruga ukrajinskog predsednika Olena Zelenska upozorila je da će se Ukrajina naći u "smrtnoj opasnosti" ako zapadne zemlje ne nastave da je finansijski pomažu.

"Ukoliko se svet povuče, umrećemo", izjavila je Zelenska za BBC samo dan pošto su republikanci u američkom Senatu blokirali paket pomoći Ukrajini, u vrednosti od nešto više od 55 milijardi evra.
Ona je ponovila da je Ukrajini potrebna pomoć.

"Ako se svet umori i povuče, umrećemo. Za nas je to pitanje života ili smrti i zato nas toliko i boli kada vidimo da strastvena spremnost da se pomogne može da izbledi", izjavila je ona u intervjuu koji će u celosti biti emitovan sutra.

Tanjug AP/Markus Schreiber

 

07.40 Kijev: U ruskom napadu na Kupjansk ubijene dve osobe, ranjene dve

Dve osobe su ubijene, a dve su ranjene juče, u ruskom napadu na selo Podoli kod Kupjanska, saošpteno je iz kancelarije državnog tužioca Ukrajine.

Dodaje se da je ruska vojska napala Kupjansk oko 15.00 po lokalnom vremenu iz višecevnog raketnog bacača, i da su ubijene dve žene, stare 67 i 71 godinu, preneo je Kijev independent.

Među ranjenima su muškarac i žena. Naneta je i velika materijalna šteta kućama, zgradama i automobilima.

06.30 Medvedev: Šolcova tvrdnja da je Rusija zaustavila isporuku gasa Evropi je laž

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev juče je izjavio da je tvrdnja nemačkog kancelara Olafa Šolca da je Rusija zaustavila isporuke gasa Evropi, laž.

"Nemci otvoreno lažu. Sami su odbili isporuke gasa, osramotili su se pred svojim narodom zbog mržnje prema Rusiji, a sada se pravdaju i lažu", napisao je Medvedev na plaformi X (Tviter).

06.20 Kijev osudio ruske predsedničke izbore na okupiranim teritorijama

Kijev je juče snažno osudio plan Moskve da na proleće održi predsedničke izbore na ukrajinskoj teritoriji koju su okupirale ruske snage.

Ukrajina je najavila da će podići optužnice protiv svakog posmatrača upućenog da prati “nevažeće” izbore, javlja Rojters.

Gornji dom ruskog parlamenta je predsedničke izbore zakazao za mart, navodeći da će na njima po prvi put moći da glasaju stanovnici Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona.

Tanjug/AP/Markus Schreiber

 

16.20 Šolc optužio Rusiju za zaustavljanje isporuke gasa Evropi

Nemački kancelar Olaf Šolc tvrdi da je Rusija izazvala rast cena gasa u Evropi 2022. godine pošto je ruski predsednik Vladimir Putin obustavio isporuku.

"Cene energenata su svuda porasle", rekao je Šolc, govoreći na kongresu Socijaldemokratske partije Nemačke o posledicama rata u Ukrajini, koji je počeo u februaru 2022. On tvrdi da je predsednik Rusije Vladimir Putin taj koji je zaustavio isporuku gasa kroz postojeći gasovod.

"Ukupno je nedostajalo 120 milijardi kubnih metara gasa u Evropi", rekao je Šolc i dodao da to ima posledice na cene, preneo je Tass.

Komentari (0)

Evropa