Evropa

RAT U UKRAJINI Američki republikanci u Senatu blokirali glasanje o pomoći Ukrajini, Zelenski: Plan apsolutno realan

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/12/2023

-

08:30

RAT U UKRAJINI Američki republikanci u Senatu blokirali glasanje o pomoći Ukrajini, Zelenski: Plan apsolutno realan
RAT U UKRAJINI Američki republikanci u Senatu blokirali glasanje o pomoći Ukrajini, Zelenski: Plan apsolutno realan - Copyright AP/Efrem Lukatsky, Ihor Moroz, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 648 dana. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski koji boravi u Vašingtonu rekao je da njegova zemlja povećava vojnu proizvodnju kako bi se uz pomoć saveznika odbranila od ruske agresije i garantovala terotorijalnu bezbednost. On je pozvao sve američke kompanije na saradnju sa Ukrajinom. Sjedinjene Američke Države će poslati novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti do 175 miliona dolara, saopšteno je iz Stejt departmenta. Paket pomoći, između ostalog, uključuje municiju za raketne sisteme visoke pokretljivosti, artiljerijsku municiju, protivoklopne rakete, municiju za malokalibarsko oružje i opremu za zaštitu kritične nacionalne infrastrukture. Bivši ukrajinski poslanik koji je prebegao tokom rata u Rusiju i tražio državljanstvo, ubijen u moskovskoj oblasti.

Ključni događaji:

  • Zelenski: Ukrajina povećava vojnu proizvodnju da bi garantovala svoju bezbednost
  • SAD šalju novi paket vojne pomoći Ukrajini
  • Bivši poslanik Vrhovne rade ubijen u moskovskoj oblasti 
  • Projektil HARM pao na igralište u centru Donjecka, pričinjena šteta
  • Karlson: Političari SAD koji su protiv rata u Ukrajini optuženi da rade za Putina

      Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

       Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

18.54 Ministarstvo energetike: Ruski napad na elektranu izaziva energetski deficit

 Ruske trupe su danas granatirale termoelektranu u jednom od ukrajinskih regiona, što je izazvalo gašenje dva energetska bloka, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo energetike.

"Gašenje, u kombinaciji sa sniženim temperaturama, dovelo je do manjka struje u ukrajinskom energetskom sistemu", navodi Ministarstvo. Ukrajinske energetske kompanije generalno ne otkrivaju tačne lokacije objekata na meti ruskih napada, verovatno da bi izbegle odavanje osetljivih informacija o kritičnoj infrastrukturi zemlje, navodi Kijev independent

Ministarstvo energetike je rano jutros saopštilo da je 408 naselja širom Ukrajine ostalo bez struje zbog aktivnih neprijateljstava na frontu i tehničkih problema u elektroenergetskoj mreži.

17.52 MMF će odluku o sledećoj tranši pomoći Ukrajini doneti 11. decembra

Izvršni odbor MMF-a planira da se sastane u ponedeljak, 11. decembra, kako bi razgovarao o pitanjima druge revizije programa pomoći u okviru Unapređenog mehanizma finansiranja (EFF) za Ukrajinu.

To će otvoriti mogućnost dobijanja sledeće tranše za ukrajinsku privredu, saopštila je danas na konferenciji za novinare u Vašingtonu direktorka Odeljenja za komunikacije MMF-a Džulija Kozak.

Kako je navela, u slučaju pozitivne odluke, sledeća tranša u okviru programa MMF-a za Ukrajinu iznosiće oko 900 miliona dolara. Odbor izvršnih direktora MMF-a je 31. marta ove godine odobrio četvorogodišnji program u okviru EFF za Ukrajinu u iznosu od 15,6 milijardi dolara.

17.46 Kijev: U ruskom granatiranju teško oštećena termoelektrana u regionu fronta

U ruskom granatiranju teško je oštećena jedna termoelektrana u regionu fronta u Ukrajini, saopštilo je danas ukrajinsko ministarstvo energetike, navodeći da su zbog toga dva agregata prestala da rade.

Ministarstvo u objavi na Fejsbuku nije navelo koja je tačno termoelektrana oštećena i u kojem se regionu nalazi. Ukrajinski zvaničnici su prethodno već pozvali građane i preduzeća da smanje potrošnju električne energije zbog povećane potrošnje usled hladnog vremena.

Ukrajinski distributer električne energije Ukrenergo je prinuđen da zatraži hitnu pomoć iz Evrope, objavio je ukrajinski premijer Denis Šmigal na Telegramu, preneo je Rojters.

15.00 Kremlj optužuje Bajdena da je demonizirao Rusiju

Kremlj je danas optužio američkog predsednika Džoa Bajdena da pokušava da demonizuje Rusiju kako bi od Kongresa izvukao više sredstava za dalji nastavak rata u Ukrajina, nešto što je Moskva uporedila sa spaljivanjem novca američkih poreskih obveznika u peći, prenosi Rojters.

"Veoma žalimo što američko rukovodstvo nastavlja sa svojom navikom  da Rusiju koristi kao oruđe u svojim unutrašnjim poslovima", rekao je portparol Kremlja Dmitri Peskov.

"A u ovom slučaju konkretno, oni su angažovani na apsolutno očiglednu demonizaciju naše zemlje, kako bi manipulisali svojim kongresmenima i senatorima u nameri da nastave sa spaljivanjem novca američkih poreskih obveznika u peći", rekao je Peskov.

14.33 Putin: Ruski BDP ove godine veći za najmanje 3,5 odsto i veći nego pre sankcija

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas na poslovnom forumu u Moskvi da bi ruski BDP trebalo da poraste za najmanje 3,5 odsto ove godine, pošto se privreda oporavlja, u odnosu na prošlu godinu kada je BDP bio 2,1 odsto. Putin je istakao da je BDP u Rusiji ove godine veći nego što je bio pre nego što su zapadne zemlje uvele sankcije Moskvi 2022. godine, preneo je Rojters.

Putin je pohvalio otpornost ruske privrede i državnih finansija, ocenjujući da sankcije Zapada nisu uspele da oslabe ekonomiju Rusije. Putin je istakao da je Rusija pokazala da je sposobna da prevaziđe sve izazove kojima je bila izložena nakon uvođenja sankcija Zapada, pa i isključenje iz SWIFT platnog sistema.

profimedia

 

14.22 Rusija uhapsila čoveka optužujući ga za sabotažu

Ruska federalna služba bezbednosti saopštila je da je uhapsila muškarca beloruske nacionalnosti optuženog da je po naređenju ukrajinske obaveštajne službe razneo dva voza u Sibiru, u okviru akcije sabotaže protiv ruske infrastrukture, prenosi Rojters.

Uhapšeni je, prema tvrdnjama FSB, postavio eksplozivne naprave na dva voza, a uputstva dobio od drugog Belorusa koji se nalazio u Litvaniji i radio za Ukrajinu.

"Priznao je da je kešom nabavio osam eksplozivnih naprava, i potom ih dostavio privatnim kolima u Burjatiju, i podmetnuo u vagone sa gorivom", navedeno je u saopštenju FSB.

Posle dva napada, 29. i 30. novembra, u ruskoj oblasti Burjatija, koja se graniči sa Mongolijom, ukrajinski izvor je tada rekao Rojtersu da je operacije vodila Služba bezbednosti Ukrajine u nameri da poremeti železničke linije u Sibiru koje Rusija koristi za vojne potrebe.

11.53 FSB uhapsila stanovnika Kalinjingradske oblasti zbog sabotaže u 15 regiona

Federalna služba bezbednosti Rusije uhapsila je 21-godišnjeg stanovnika Kalinjingradske oblasti, optuženog za organizovano podmetanje požara na transportnoj infrastrukturi u 15 ruskih regiona početkom ove godine, saopšteno je iz federalnog izvršnog organa ruske vlasti za TASS.

"Osumnjičeni je u periodu od februara do marta regrutovao ljude u 15 ruskih regiona da učestvuju u kriminalnim radnjama koje su uključivale podmetanje požara na telekomunikacionoj i transportnoj infrastrukturi. Zabeleženo je više od 15 požara koje je osumnjičeni organizovao, od kojih su pet osujetile agencije za sprovođenje zakona, a 10 počinilaca je uhapšeno", saopšteno je iz FSB.

11.17 Izbori za predsednika Rusije 17. marta 2024. godine.

Gornji dom ruskog parlamenta, Savet Federacije odlučio je danas da izbori za predsednika Rusije budu održani 17. mart 2024. godine. Predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko rekla je da su predstojeći izbori najvažniji politički događaj koji će umnogome odrediti "budući pravac razvoja Rusije", preneo je Sputnjik.

Direktorka Centralne izborne komisije Ela Pamfilova ocenila je da su ovi predsednički izbori važni kao nikada pre, to je biti ili ne biti za rusku državu. Ona je navela da će se predsednički izbori prvi put održavati u veoma toksičnoj geopolitičkoj atmosferi i da je Komisija spremna da ih sprovede onako kako to očekuje ruski narod. 

Tanjug AP/AP Photo

 

07.36 Američki republikanci u Senatu blokirali glasanje o pomoći Ukrajini i Izraelu

Republikanci u američkom Senatu blokirali su glasanje o zakonu o pomoći Ukrajini i Izraelu, nakon što demokrate nisu izašle u susret njihovim zahtevima u vezi sa jačanjem bezbednosti južne granice SAD.

Paket od 110 milijardi dolara uključivao je 61 milijardu za Ukrajinu, kao i sredstva za pomoći Izraelu i Gazi. Predlog je već sadržao odredbe o bezbednosti granica, ali su republikanski zahtevi za dodatne izmene vezane za pravila o azilu zakomplikovali su pregovore s demokratama.

06.50 Zelenski: Ukrajina povećava vojnu proizvodnju da bi garantovala svoju bezbednost

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski juče je izjavio u Vašingtonu da Ukrajina povećava domaću vojnu proizvodnju u saradnji sa partnerima, da bi postigla cilj da garantuje sopstvene odbrambene sposobnosti.

"Ukrajina ne želi da zavisi samo od partnera i želi da garantuje sopstvenu bezbednost", rekao je Zelenski učesnicima zajedničke konferencije Ukrajine i SAD o odbrani, preneo je Rojters.

Zelenski je istakao da je taj plan "apsolutno realan", objavljeno je na zvaničnom sajtu ukrajinskog predsednika.

"Pozivam sve američke odbrambene kompanije da sarađuju sa Ukrajinom", rekao je Zelenski.

 

 

06.45 SAD šalju novi paket vojne pomoći Ukrajini

Sjedinjene Američke Države će poslati novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti do 175 miliona dolara, saopšteno je juče iz Stejt departmenta.

Paket pomoći, između ostalog, uključuje municiju za raketne sisteme visoke pokretljivosti, artiljerijsku municiju, protivoklopne rakete, municiju za malokalibarsko oružje i opremu za zaštitu kritične nacionalne infrastrukture.

06.30 Bivši poslanik Vrhovne rade ubijen u moskovskoj oblasti 

Ubistvo bivšeg poslanika Vrhovne rade Ilje Kive organizovala je Služba bezbednosti Ukrajine (SBU), objavio je list "Ukrajinska pravda", pozivajući se na sagovornike iz agencija za sprovođenje zakona.

Kako navodi list, bivši poslanik je ubijen iz malokalibarskog oružja, prenela je agencija RIA Novosti. Telo bivšeg poslanika Vrhovne rade Ilje Kive, pronađeno je juče u selu Suponevo kod Moskve, rekao je za rusku agenciju predstavnik Hitne pomoći. U Ukrajini, bivši poslanik, koji je više puta kritikovao kijevski režim, optužen je za izdaju i pokušaj teritorijalnog integriteta zemlje.

On se u aprilu prošle godine obratio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu sa zahtevom za politički azil i rusko državljanstvo, a kasnije tog meseca, sprečen je pokušaj njegovog ubistva.

Profimedia

 

06.15 Projektil HARM pao na igralište u centru Donjecka, 

Američka raketa HARM, koju koristi ukrajinska vojska, pala je juče na igralište u centru Donjecka, oštetivši fasade susednih višespratnica. I pored toga što je područje gde je raketa pala gusto naseljeno, civilnih žrtava nije bilo, prenela je agencija RIA Novosti.

Spasilačke službe rade na otklanjanju posledica granatiranja. Prema izveštajima predstavništva samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), ukrajinska vojska je u protekla 24 časa gađala teritoriju DNR 56 puta, ispalivši 178 jedinica različite municije. Oštećena su 24 stambena objekta i 10 objekata civilne infrastrukture. Jedan civil je poginuo, a drugi je ranjen.

06.05 Karlson:Političari SAD koji su protiv rata u Ukrajini optuženi da rade za Putina

Američki politički komentator Taker Karlson ocenio je da su američki političari koji se protive podršci ratu u Ukrajini optuženi da rade za ruskog predsednika Vladimira Putina i da je u toku kampanja da se protivnici utišaju.

"Kongres SAD želi da se sukob u Ukrajini u svakom slučaju nastavi. Mislite li da će neko reći da je ovo strašno? Niko nije. Zašto? Stav administracije je da ako ovo ne podržavate, ako ne želite da pošaljete dodatnih 60 milijardi dolara oligarsima u Ukrajini, onda radite za Vladimira Putina", naveo je Karlson na platformi X.

Komentari (0)

Evropa