Evropa

RAT U UKRAJINI Rusi granatirali Časov Jaru u Donjeckoj oblasti, Zelenski: Pobedićemo i izboriti pošten mir

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/12/2023

-

08:11

RAT U UKRAJINI Rusi granatirali Časov Jaru u Donjeckoj oblasti, Zelenski: Pobedićemo i izboriti pošten mir
RAT U UKRAJINI Rusi granatirali Časov Jaru u Donjeckoj oblasti, Zelenski: Pobedićemo i izboriti pošten mir - Copyright AP/Vadim Ghirda, File, Ukrainian Defense Ministry Press Service via AP, Ihor Moroz

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 647 dana. Ukrajinske bespilotne letelice napale su Pomorski naftni terminal u Feodosiji na Krimu a radi se o važnom infrastrukturnom objektu koji snabdeva ruske trupe gorivom. Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak izneo je ozbiljnu sumnju u ishod rata ako SAD prestanu da daju punu podršku njegovoj zemlji. Odlaganje pomoći, o čemu se raspravlja u Kongresu, moglo bi da izazove velike posledice, rekao je Jermak. U ruskom granatoranju Časov Jara u Donjeckoj oblasti poginuo je jedan civil, a petoro je povređeno, objavljeno je na sajtu Generalnog tužilaštva Ukrajine.

Ključni događaji:

  • Jermak: Odlaganje američke pomoći Ukrajini može stvoriti rizik da izgubimo rat
  • Ukrajinske bespilotne letelice napale Pomorski naftni terminal na Krimu
  • Jedna osoba poginula, pet povređeno u ruskom granatiranju Časov Jara
  •  Ušakov: Putin će sa stranim liderima razgovarati o sukobu u Ukrjaini
  • Orban zatražio da se na predstojećem samitu lidera EU ne govori o pristupanju Ukrajine

 

     Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

                  Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

21.39 Zelenski: Ukrajina povećava vojnu proizvodnju da bi garantovala svoju bezbednost

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas u Vašingtonu da Ukrajina povećava domaću vojnu proizvodnju u saradnji sa partnerima, da bi postigla cilj da garantuje sopstvene odbrambene sposobnosti.

"Ukrajina ne želi da zavisi samo od partnera i želi da garantuje sopstvenu bezbednost", rekao je Zelenski učesnicima zajedničke konferencije Ukrajine i SAD o odbrani, preneo je Rojters.

Zelenski je istakao da je taj plan "apsolutno realan", objavljeno je na zvaničnom sajtu ukrajinskog predsednika.

"Pozivam sve američke odbrambene kompanije da sarađuju sa Ukrajinom", rekao je Zelenski.

20.07 SAD šalju novi paket vojne pomoći Ukrajini

Sjedinjene Američke Države će poslati novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti do 175 miliona dolara, saopšteno je danas iz Stejt departmenta.

Paket pomoći, između ostalog, uključuje municiju za raketne sisteme visoke pokretljivosti, artiljerijsku municiju, protivoklopne rakete, municiju za malokalibarsko oružje i opremu za zaštitu kritične nacionalne infrastrukture.

"Sve dok Rusija ne okonča ovaj rat zaustavljanjem svojih brutalnih napada i povlačenjem snaga iz Ukrajine, od ključne je važnosti za Sjedinjene Države da nastave da predvode koaliciju, koju smo izgradili sa više od 50 zemalja koje čvrsto stoje uz Ukrajinu", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

18.17 Bivši poslanik Vrhovne rade ubijen u moskovskoj oblasti 

Ubistvo bivšeg poslanika Vrhovne rade Ilje Kive organizovala je Služba bezbednosti Ukrajine (SBU), objavio je list "Ukrajinska pravda", pozivajući se na sagovornike iz agencija za sprovođenje zakona.

Kako navodi list, bivši poslanik je ubijen iz malokalibarskog oružja, prenela je agencija RIA Novosti. Telo, verovatno bivšeg poslanika Vrhovne rade Ilje Kive, pronađeno je danas u selu Suponevo kod Moskve, rekao je za rusku agenciju predstavnik Hitne pomoći. U Ukrajini, bivši poslanik, koji je više puta kritikovao kijevski režim, optužen je za izdaju i pokušaj teritorijalnog integriteta zemlje.

On se u aprilu prošle godine obratio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu sa zahtevom za politički azil i rusko državljanstvo, a kasnije tog meseca, sprečen je pokušaj njegovog ubistva.

 Prema preliminarnim istražnim podacima, u večernjim satima, u parku jednog od vikend naselja u selu Suponevo, gradski okrug Odintsovo, nepoznata osoba je pucala na Kivu iz neidentifikovanog oružja. Od zadobijenih povreda on je preminuo na licu mesta.

17.79 Projektil HARM pao na igralište u centru Donjecka

Američka raketa HARM, koju koristi ukrajinska vojska, pala je danas na igralište u centru Donjecka, oštetivši fasade susednih višespratnica. I pored toga što je područje gde je raketa pala gusto naseljeno, civilnih žrtava nije bilo, prenela je agencija RIA Novosti.

Spasilačke službe rade na otklanjanju posledica granatiranja. Prema izveštajima predstavništva samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), ukrajinska vojska je u protekla 24 časa gađala teritoriju DNR 56 puta, ispalivši 178 jedinica različite municije. Oštećena su 24 stambena objekta i 10 objekata civilne infrastrukture. Jedan civil je poginuo, a drugi je ranjen.

16.54 Karlson:Političari SAD koji su protiv rata u Ukrajini optuženi da rade za Putina

Američki politički komentator Taker Karlson ocenio je da su američki političari koji se protive podršci ratu u Ukrajini optuženi da rade za ruskog predsednika Vladimira Putina i da je u toku kampanja da se protivnici utišaju.

"Kongres SAD želi da se sukob u Ukrajini u svakom slučaju nastavi. Mislite li da će neko reći da je ovo strašno? Niko nije. Zašto? Stav administracije je da ako ovo ne podržavate, ako ne želite da pošaljete dodatnih 60 milijardi dolara oligarsima u Ukrajini, onda radite za Vladimira Putina", naveo je Karlson na platformi X.

Bivši voditelj Foks Njuza dodao je da su podržavanjem sukoba u Ukrajini, SAD oslabile svoj položaj i da ukrajinske snage neće moći da pobede na bojnom polju, i da je, uzevši to u obzir, besmisleno slati nove vojnike na front da se suoče sa sigurnom smrću. Predsednik Džozef Bajden je prethodno zatražio od Kongresa da odobri 105 milijardi dolara pomoći za Izrael i Ukrajinu, ali zasad nije dobio podršku.

16.40 Zelenski: Ukrajina će pobediti Rusiju i izboriti pošten mir

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je danas Ukrajincima da će Kijev pobediti Rusiju i izboriti pošten mir "uprkos svemu". On je svoju poruku izneo u jutarnjem snimku, u kome se vidi kako šeta Kijevom i na svoj način odaje poštu palim ukrajinskim vojnicima tokom obeležavanja Dana oružanih snaga, preneo je Rojters.

"Bilo je teško, ali smo istrajali", rekao je Zelenski, koji se snimao mobilnim telefonom dok je hodao od svoje kancelarije niz  Ulicu Hruševskog ka centralnom kijevskom "zidu sećanja".

"Sada nije lako, ali krećemo se. Koliko god da je teško, stići ćemo. Do naših granica, do naših ljudi. Do našeg mira. Poštenog mira. Pravednog mira. Uprkos svemu", naglasio je on.

15.17 Štrajk poljskih kamiondžija odlaže vojne isporuke Ukrajini za više nedelja

Dobrotvorne i nevladine organizacije koje dostavljaju vojnu pomoć ukrajinskim oružanim snagama suočavaju se sa odlaganjem u trajanju od nekoliko nedelja isporuka preko potrebnih dronova, elektronike i vozila za ukrajinsku vojsku zbog protesta poljskih kamiondžija na granici s Ukrajinom, rekli su danas Rojtersu upućeni izvori. Hiljade kamiona koji prevoze komercijalnu robu od 6. novembra su u štrajku na graničnim prelazima Poljske sa Ukrajinom.

14.22 Lideri G7 će na sastanku najaviti nove mere u sklopu sankcija protiv Rusije

Lideri zemalja grupe G7 će na današnjem virtuelnom sastanku najaviti nove mere u sklopu sankcija protiv Rusije kao što je zabrana trgovine ruskim dijamantima, pooštravanje kontrole izvoznih cene ruske nafte i prikupljanje prihoda od zamrznute imovine centralne Banke Rusije (BR), prenosi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Kako se očekuje, predvodnici G7 će produžiti indirektnu zabranu trgovine ruskim dijamantima do kraja ove godine i najaviti direktnu zabranu koja će stupiti na snagu 1. januara.

13.39 Deripaska tvrdi da će sankcije protiv Rusije za četiri godine biti bez učinka

Sankcije SAD i EU protiv Rusije će izgubiti učinak za četiri godine zbog rasta obima globalne trgovine u kineskim juanima, ocenio je danas ruski biznismen i milijarder OIeg Deripaska.

"Izgleda da će obim trgovine u kineskim juanima premašiti obim trgovine u evrima u roku od četiri godine, a u tom trenutku su sankcije završena priča", napisao je Deripaska na svom Telegram kanalu, prenosi Komersant.

On je uz svoju objavu zakačio link ka današnjem članku u Fajnenšel tajmsu (FT) ekonomiste kompanije Natiksis, Alisije Garsije-Erero, koja je analizirala korišćenje kineske nacionalne valute u spoljnoj trgovini.

08.51 Kameron će ponovo potvrditi podršku Ukrajini tokom prve posete SAD

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron potvrdiće važnost podrške i humanitarnog finansiranja Ukrajini, ali i održavanja dobrih odnosa između Vašingtona i Londona tokom njegove prve posete Vašingtonu otkako je preuzeo svoju funkciju prošlog meseca, saopšeno je iz britanske kancelarije za inostrane poslove.

"Ministar spoljnih poslova najavio je novi zimski paket humanitarne pomoći u vrednosti od 36,52 miliona dolara za Ukrajinu i dodatnih 9,76 miliona dolara za humanitarne aktivnosti“, navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova. 

07.40 Lideri G7 održaće danas onlajn sastanak sa Zelenskim

Lideri zemalja Grupe 7 (G7) održaće danas onlajn sastanak sa predsednikom Volodimirom Zelenskim, prenosi Rojters.

Ministri spoljnih poslova sedam zemalja će na sastanku razgovarati o situaciji u Ukrajini i na Bliskom istoku, ali i o veštačkoj inteligenciji, najavio je glavni sekretar kabineta Japana Hirokazu Macuno na konferenciji za novinare.  Bela kuća ranije je najavila da će sastanak, koji će biti zatvoren za medije, biti održan danas u 9.30 časova.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

07.10 Kijev: Rusija tokom noći lansirala 48 dronova na Ukrajinu, oboren 41

Rusija je tokom noći lansirala ukupno 48 dronova na Ukrajinu, a većina ih je oborena, saopštile su danas ukrajinske vazduhoplovne snage.

U saopštenju se dodaje da su ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane uništili 41 dron pre nego što su stigli do cilja, prenosi Rojters.Ukrajinska vojska je saopštila da su sve uništene bespilotne letelice "Šahid", iranske proizvodnje, bile kamikaze. 

07.00 Jelen: SAD će biti "odgovorne za poraz Ukrajine" ako pomoć ne prođe u Kongresu

Sjedinjene Američke Države biće "odgovorne za poraz Ukrajine" ukoliko Kongres ne odobri nov zahtev Bajdenove administracije za višemilionsko finansiranje ratom razorene zemlje, izjavila je Sekretar finansija Dženet Jelen, nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otkazao obraćanje američkom Kongresu.

Ona je u utorak novinarima u Meksiko Sitiju ocenila da je finansiranje, naročito opšteg državnog budžeta Ukrajine, "potpuno neophodno", i da predstavlja preduslov da podrška Međunarodnog monetarnog fonda nastavi da stiže Ukrajini.

Tanjug/AP/Mariam Zuhaib

 

06.50 Jermak: Odlaganje američke pomoći Ukrajini može stvoriti rizik da izgubimo rat

Odlaganje američke pomoći Ukrajini, o čemu se raspravlja u Kongresu SAD, stvorilo bi ''veliki rizik'' da Ukrajina izgubi u ratu sa Rusijom, izjavio je juče šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak.

''Ako pomoć o kojoj se sada raspravlja u Kongresu bude odložena, to bi predstavljalo veliki rizik da li možemo ostati u istoj poziciji. Naravno, to povećava mogućnost da ne oslobodimo teritorije i stvara veliki rizik da se izgubi rat'', rekao je Jermak. On je kao konkretan problem izdvojio izglede da više ne bude budžetske podrške SAD za Ukrajinu, prenosi Rojters.

06.45 Ukrajinske bespilotne letelice napale Pomorski naftni terminal na Krimu

Ukrajinske bespilotne letelice juče su napale  Pomorski naftni terminal u Feodosiji na Krimu, preneo je Ukrinform, pozivajući se na izvore iz bezbednosnih agencija. Reč je o važnom infrastrukturnom objektu koji snabdeva ruske trupe gorivom.

„Dronovi su pogodili metu. Posledice po Ruse su prilično značajne, jer se na teritoriji terminala nalazilo oko 30 rezervoara sa gorivom“, rekao je izvor.

06.30 Jedna osoba poginula, pet povređeno u ruskom granatiranju Časov Jara

U ruskom granatoranju Časov Jara u Donjeckoj oblasti juče je poginuo jedan civil, a petoro civila je povređeno, navodi se na sajtu Generalnog tužilaštva Ukrajine.

"Neprijatelj je juče napao Časov Jar. Prema preliminarnim informacijama, ruska vojska je dva sata granatirali grad koristeći sistem za višestruko lansiranje raketa (MLRS). Od zadobijenih povreda na licu mesta preminula je 50-godišnja meštanka", navodi se u izveštaju, prenosi Ukrinform.

"Još pet osoba - četiri žene i jedan muškarac - zadobilo je povrede od gelera. Najstarija žrtva je u teškom stanju, lekari se bore za njen život", kaže se u izveštaju. U granatiranju su oštećene privatne kuće i automobili.

06.20 Ušakov: Putin će sa stranim liderima razgovarati o sukobu u Ukrjaini

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovaraće o ukrajinskom sukobu tokom predstojećih sastanaka sa stranim liderima, potvrdio je u razgovoru sa novinarima Putinov savetnik za spoljnopolitička pitanja Jurij Ušakov, istakavši da Putin namerava da "razgovara o regionalnim sukobima".

"Kada je reč o regionalnim sukobima, osim izraelsko-palestinskog sukoba, koji je trenutno u najžešćoj fazi, svakako će se, neizbežno, razgovarati i o situaciji oko ruske specijalne vojne operacije", rekao je Ušakov, prenosi TASS.

06.05 Katar posredovao u dogovoru o vraćanju šestoro ukrajinske dece iz Rusije

Šestoro ukrajinske dece će biti vraćeno iz Rusije u svoju zemlju u okviru dogovora u kojem je posredovao Katar, izjavio je juče jedan katarski zvaničnik i dodao da su deca boravila kod rođaka u Rusiji ili na teritoriji koju je okupirala Rusija.

Deca će se vratriti u Ukrajinu preko Moskve, naveo je katarski izvor u razgovoru sa izveštačem Rojtersa. Ovo je druga faza realizacije dogovora o povratku ukrajinske dece uz posredovanje Katara, nakon što su četiri maloletnika u oktobru vraćena u Ukrajinu.

Komentari (0)

Evropa