Evropa

RAT U UKRAJINI Ukrajinski dronovi napali naftni terminal na Krimu, koji snabdeva ruske trupe gorivom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/12/2023

-

08:22

RAT U UKRAJINI Ukrajinski dronovi napali naftni terminal na Krimu, koji snabdeva ruske trupe gorivom
RAT U UKRAJINI Ukrajinski dronovi napali naftni terminal na Krimu, koji snabdeva ruske trupe gorivom - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Nina Lyashonok, Alex Babenko, Donetsk Regional Prosecutor's Office

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 646 dana. Ukrajinska vojska preuzela je odgovornost za napad na skladišta nafte u Lugansku, koji je pod kontrolom ruskih snaga. Istovremeno, savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak tvrdi da je Ukrajina promenila svoju ratnu taktiku, prelazeći u odbranu u pojedinim oblastima i nastavkom ofanzivnih operacija u drugima. Ruski mediji prenose da će ruski predsednik Vladimir Putin ove sedmice posetiti Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju. S druge strane, predsednik Bugarske Rumen Radev stavio je veto na sporazum o donaciji viškova oklopnih transportera bugarskog Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajini, koji je bugarski parlament prethodno odobrio.

Ključni događaji:

  • Predsednik Bugarske Rumen Radev stavio veto na sporazum o donaciji oružja Ukrajini
  • Ukrajinska vojska preuzela odgovornost za napad na skladišta nafte u Lugansku
  • Putin ove nedelje u poseti UAE i Saudijskoj Arabiji
  • Podoljak: Ukrajina promenila ratnu taktiku
  • Bela kuća: SAD će ostati bez novca za Ukrajinu do kraja godine
  • Na granici sa Poljskom čeka 2.500 kamiona, blokada se nastavlja

 

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

 

18.59 Jermak: Odlaganje američke pomoći Ukrajini može stvoriti rizik da izgubimo rat

Odlaganje američke pomoći Ukrajini, o čemu se raspravlja u Kongresu SAD, stvorilo bi ''veliki rizik'' da Ukrajina izgubi u ratu sa Rusijom, izjavio je danas šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak.

''Ako pomoć o kojoj se sada raspravlja u Kongresu bude odložena, to bi predstavljalo veliki rizik da li možemo ostati u istoj poziciji. Naravno, to povećava mogućnost da ne oslobodimo teritorije i stvara veliki rizik da se izgubi rat'', rekao je Jermak. On je kao konkretan problem izdvojio izglede da više ne bude budžetske podrške SAD za Ukrajinu, prenosi Rojters.

''Naravno, bez ove direktne budžetske podrške biće teško zadržati se na istim pozicijama, ili za ljude da zaista prežive u situaciji kada se rat nastavi. Zato je od kritične važnosti da se izglasa podrška, i to što je pre moguće'', rekao je Jermak.

profimedia

 

18.22 Ukrajinske bespilotne letelice napale Pomorski naftni terminal na Krimu

Ukrajinske bespilotne letelice napale su danas Pomorski naftni terminal u Feodosiji na Krimu, preneo je Ukrinform, pozivajući se na izvore iz bezbednosnih agencija. Reč je o važnom infrastrukturnom objektu koji snabdeva ruske trupe gorivom.

„Dronovi su pogodili metu. Posledice po Ruse su prilično značajne, jer se na teritoriji terminala nalazilo oko 30 rezervoara sa gorivom“, rekao je izvor.

Kako podseća kijevska agencija, Služba bezbednosti Ukrajine je jutros bespilotnim letelicama pogodila ruski radarski sistem Nebo-M kod Baherova, kao i helikoptersku platformu, radarski sistem Terek P-18 i Bajkal-1M sistem upravljanja raketnim jedinicama u blizini Strelkove.

16.57 Jedna osoba poginula, pet povređeno u ruskom granatiranju Časov Jara

U ruskom granatoranju Časov Jara u Donjeckoj oblasti danas je poginuo jedan civil, a petoro civila je povređeno, navodi se na sajtu Generalnog tužilaštva Ukrajine.

"Neprijatelj je danas napao Časov Jar. Prema preliminarnim informacijama, ruska vojska je dva sata granatirali grad koristeći sistem za višestruko lansiranje raketa (MLRS). Od zadobijenih povreda na licu mesta preminula je 50-godišnja meštanka", navodi se u izveštaju, prenosi Ukrinform.

"Još pet osoba - četiri žene i jedan muškarac - zadobilo je povrede od gelera. Najstarija žrtva je u teškom stanju, lekari se bore za njen život", kaže se u izveštaju. U granatiranju su oštećene privatne kuće i automobili.

15.13 Ušakov: Putin će sa stranim liderima razgovarati o sukobu u Ukrjaini

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovaraće o ukrajinskom sukobu tokom predstojećih sastanaka sa stranim liderima, potvrdio je u razgovoru sa novinarima Putinov savetnik za spoljnopolitička pitanja Jurij Ušakov, istakavši da Putin namerava da "razgovara o regionalnim sukobima".

"Kada je reč o regionalnim sukobima, osim izraelsko-palestinskog sukoba, koji je trenutno u najžešćoj fazi, svakako će se, neizbežno, razgovarati i o situaciji oko ruske specijalne vojne operacije", rekao je Ušakov, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, stranim liderima je "svakako važno da čuju Putinovu procenu o tome kako se situacija odvija".

Saradnik ruskog predsednika je precizirao da ti razgovori "nemaju nikakve veze sa sastankom u Džedi", odnosno konsultacijama o rešavanju ukrajinske krize održanim u avgustu u Saudijskoj Arabiji.

13.22 Katar posredovao u dogovoru o vraćanju šestoro ukrajinske dece iz Rusije

Šestoro ukrajinske dece će biti vraćeno iz Rusije u svoju zemlju u okviru dogovora u kojem je posredovao Katar, izjavio je danas jedan katarski zvaničnik i dodao da su deca boravila kod rođaka u Rusiji ili na teritoriji koju je okupirala Rusija.

Deca će se vratriti u Ukrajinu preko Moskve, naveo je katarski izvor u razgovoru sa izveštačem Rojtersa. Ovo je druga faza realizacije dogovora o povratku ukrajinske dece uz posredovanje Katara, nakon što su četiri maloletnika u oktobru vraćena u Ukrajinu.

11.50 Zelenski će obrazložiti američkom Senatu zašto je potreban nastavak pomoći SAD

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski i visoki zvaničnici američke administracije obrazložiće danas u Senatu zašto je potrebna nova isporuka vojne pomoći Kijevu u ratu protiv ruske agresije. Administracija predsednika Džozefa Bajdena je u oktobru zatražila od Kongresa da odobri skoro 106 milijardi dolara za dodatnu bezbednosnu pomoć Ukrajini i Izraelu, kao i za humanitarnu podršku stanovnicima Gaze, ali republikanci koji kontrolišu Predstavnički dom sa malom većinom odbili su taj paket, prenosi Rojters.

Lider većine u Senatu, demokrata Čak Šumer, objavio je da je Bajdenova administracija pozvala Zelenskog da se obrati senatorima putem bezbednog video linka na zatvorenoj sednici danas "kako bismo mogli direktno da čujemo od njega šta podržavamo u ovom glasanju".

08.20 Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine: Uništeno 10 od 17 lansiranih ruskih dronova

Ukrajinske snage uništile su 10 od 17 dronova kojima je Rusija noćas napala Ukrajinu, saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine.Osim dronova "šahed" Rusija je lansirala i šest protivvazdušnih vođenih raketa S-300, na čijoj meti su bili civilni ciljevi u Donjeckoj i Hersonskoj oblasti, prenosi ukrajinska agencija Unian. Napad je trajao nekoliko sati.

07.30 Orban zatražio da se na samitu EU ne govori o pristupanju Ukrajine EU

Mađarski premijer Viktor Orban zatražio je da se na predstojećem samitu lidera Evropske unije sledeće nedelje izbegne donošenje odluke o početku pregovora Ukrajine za članstvo u EU.

Orban je taj zahtev izneo u pismu predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, i naveo da na samitu ne treba da bude doneta odluka o planiranom budžetu koji uključuje 50 milijardi evra ekonomske podrške Kijevu.

Kako prenosi Rojters, takav stav je u suprotnosti sa stavom Evropske komisije, koja je prošlog meseca dala preporuku da lideri EU daju ''zeleno svetlo'' Ukrajini da započne pregovore o pridruženju, ali da bi se takva odluka usvojila, potrebna je jednoglasna podrška zemalja čanica.

Tanjug/AP/Omar Havana

 

07.00 MO Rusije: Uništeno više od 40 ukrajinskih dronova iznad Azovskog mora i Krima

Ruska PVO noćas je uništila i presrela više od 40 ukrajinskih dronova iznad Azovskog mora i Krima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Noćas su uništena 22 drona, a presretnuto njih 13, dok je jutros oko 6 sati  po moskovskom vremenu PVO oborila još šest dronova, prenosi agencija RIA Novosti.

06.45 Bela kuća: SAD će ostati bez novca za Ukrajinu do kraja godine

Sjedinjene Američke Države će ostati bez sredstava za podršku Ukrajini u narednim nedeljama ako Kongres ne preduzme mere, saopštila je danas direktorka Kancelarije za budžet Bele kuće Šalanda Jang.

Ona je u pismu liderima Kongresa navela da je zabrinutost za nastavak američke podrške Ukrajini porasla je nakon višemesečnih sukoba u Kongresu oko vladine potrošnje, uključujući vojnu pomoć Ukrajini.

"Ne postoji magični lonac za finansiranje. Nestalo nam je novca, i skoro nam je ponestalo vremena", upozorila je Jang.

Tanjug/AP/Patrick Semansky

 

06.27 Ruski mediji: Putin ove nedelje u poseti UAE i Saudijskoj Arabiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetiće ove sedmice Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju, objavio je ruski medij Šot, pozivajući se na izjavu Putinovog pomoćnika Jurija Ušakova.

Do posete dolazi nakon što je prošle nedelje grupa proizvođača nafte OPEK+, koja uključuje sve tri zemlje, pristala da smanji proizvodnju na oko 2,2 miliona barela dnevno, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin

 

06.12 Poljska: Vratiti sistem po kom su ukrajinskim kamionima potrebne dozvole za ulazak u EU

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki pozvao je Evropsku uniju da obnovi sistem po kojem su ukrajinskim kamiondžijama potrebne dozvole za ulazak u Uniju.

"Mi ćemo snažno i nedvosmisleno zahtevati vraćanje dozvola za prevoz ukrajinskim vozačima", rekao je Moravjecki novinarima, prenosi Rojters.

Za prelazak poljsko-ukrajinske granice u redovima čeka 2.500 kamiona i blokada se nastavlja, izjavio je ranije portparol ukrajinske Državne granične službe Andrij Demčenko. Istovremeno je nastavljena i blokada slovačke granice.

profimedia

 

06.00 Ukrajinska vojska preuzela odgovornost za napad na skladišta nafte u Lugansku

Ukrajinska vojska preuzela je odgovornost za napad na skladišta nafte u Lugansku, koji je pod kontrolom ruskih snaga.

Odeljenje za strateške komunikacije Oružanih snaga Ukrajine ocenilo je da je ukrajinska vojska u nedelju izvela "uspešan napad", ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

 

Komentari (0)

Evropa