Evropa

RAT U UKRAJINI Nemačka poslala novi paket pomoći Kijevu, Porošenko sprečen da izađe iz zemlje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/12/2023

-

10:26

RAT U UKRAJINI Nemačka poslala novi paket pomoći Kijevu, Porošenko sprečen da izađe iz zemlje
RAT U UKRAJINI Nemačka poslala novi paket pomoći Kijevu, Porošenko sprečen da izađe iz zemlje - Copyright Tanjug/AP/Serhii Nuzhnenko, Evgeniy Maloletka, Donetsk Regional Military Administration

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 643 dana. Rat u Ukrajini traje 643 dana. Ruske snage u Ukrajini napadaju na šest pravaca na frontu i pokušavaju da povrate izgubljene pozicije, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine. S druge strane Ukrajinska špijunska agencija je detonirala eksplozive na pruzi u Sibiru, što predstavlja drugi napad na puteve snabdevanja ruske vojske ove nedelje. Istovremeno, ukrajinske trupe ispalile su 14 granata kalibra 155 milimetara na Donjeck, Makejevku i teritoriju Jasinovačkog okruga.

Ključni događaji:

  • Predstavništvo DNR: Ukrajinske snage ispalile 14 granata na donjecku oblast
  • Generalštab Ukrajine: Rusija napada na šest pravaca na frontu, pokušava da povrati pozicije
  • Slovačke kamiondžije blokiraju granični prelaz sa Ukrajinom
  • Mišel: EU već ima sporazum sa Kijevom o pridruživanju Ukrajine
  • Porošenko tvrdi da mu je zabranjeno da napusti Ukrajinu

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

   Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

21.02 Ukrajinska SBU sprečila Porošenka da izađe iz zemlje

Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) saopštila je večeras da je sprečila bivšeg predsednika Petra Porošenka da napusti zemlju jer smatra da je Rusija želela da iskoristi njegov navodni susret sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom ''da se naškodi ukrajinskim interesima''.

Porošenkova politička partija, Evropska solidarnost, saošptila je da je bivši predsednik imao zakazane sastanke u Poljskoj i SAD, upozorivši SBU da se ne meša u politiku, preneo je Rojters.

Porošenku je u petak zabranjen izlazak iz zemlje na graničnom prelazu.

SBU tvrdi da je on planirao da se susretne sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, koji se protivi članstvu Ukrajine u EU.

16.53 Nemačka poslala novi paket vojne pomoći Ukrajini

Nemačka vlada poslala je novi paket vojne pomoći Ukrajini, objavljeno je na sajtu vlade u Berlinu. Paket uključuje 3.840 projektila kalibra 155 mm, 250 kompleta eksploziva, dva vozila za odbranu granice, jedan mobilni antensko-jarbolni sistem, 25 laserskih daljinomera i pet sistema za detekciju dronova, prenosi Ukrinform, Novi paket pomoći iz Nemačke obuhvata i četiri tegljača HKS81 i četiri poluprikolice, osam kamiona modela Zetros i tri vozila (kamioni, minibusevi, terenska vozila).

Pored toga, vlada Nemačke je Ukrajini predala 15 snajperskih pušaka modela HLR 338 i 60.000 metaka za njih. Kako podseća kijevska agencija, Berlin je najavio završetak kursa obuke za još 70 vojnika Oružanih snaga Ukrajine za rad sa PVO sistemom Patriot.

profimedia

 

15.38 Anketa: Ukrajinci više veruju Zalužnom nego Zelenskom

Ukrajinci više veruju glavnokomandujućem Oružanih snaga Ukrajine Valeriju Zalužnom nego predsedniku države Volodimiru Zelenskom, prema istraživanju sociološke grupe Rating.

"Poverenje Ukrajinaca u glavnokomandujućeg Valerija Zalužnog premašilo je poverenje u predsednika Volodimira Zelenskog. Zalužnom 'potpuno veruje' 63 odsto ispitanika, a Zelenskom 39 odsto, 19 odsto njih 'prilično veruje' Zalužnom, a predsedniku 33 procenta", navedeno je u rezultatima ankete.

Kako se dodaje, poverenje u glavnokomandujućeg oružanih snaga ostaje na nivou od 82 odsto, a u ukrajinskog predsednika 72 odsto, pokazuju rezultati istraživanja, prenosi Strana.ua.

14.05 Ruski izaslanik: Rusija i Ukrajina pregovaraju o razmeni zarobljenika

Rusija i Ukrajina nastavljaju kontakte u vezi sa pitanjem razmene zarobljenika, ali detalji o tome ne mogu da budu javno objavljeni, rekao je specijalni izaslanik ruskog ministarstva spoljnih poslova za zločine kijevskog režima Rodion Mirošnik. On je istakao da postoje kontakti na nivou nadležnih zvaničnika i da postoje spiskovi zarobljenika za razmenu. Pregovori su u toku, rekao je Mirošnik za televiziju Solovjev, preneo je TASS.

11.22 Rosatom i IAEA dogovorili se o konsultacijama o nuklearki Zaporožje

Generalni direktor ruske državne korporacije Rosatom Aleksej Lihačov i šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi dogovorili su se da u periodu od januara do februara održe sveobuhvatne konsultacije o nuklearnoj elektrani Zaporožje, saopštio je danas Rosatom.

Rosatom je naveo da je sastanak održan na marginama klimatske konferencije Ujedinjenih nacija COP28 u Dubaiju, prenosi agencija RIA Novosti. "Fokus je bio na pitanjima koja se odnose na obezbeđivanje nuklearne sigurnosti nuklearke Zaporožje. Konkretno, razgovarano je o radu misije IAEA u elektrani i predstojećoj rotaciji eksperata Agencije koja je zakazana za 5. decembar", dodaje se u saopštenju.

10.56 Nuklearna elektrana u Zaporožju celu noć bez struje

Tokom noći 2. decembra došlo je do potpunog nestanka struje u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani. Do kvara na dalekovodu došlo je 1. decembra uveče, a struju je bilo moguće vratiti tek ujutru.

Prema saopštenju koje je ukrajinsko Ministarstvo energetike objavilo na Telegramu, jedan vod do elektrane je prekinut u petak, dok je poslednji, od 750 KW, bio prekinut rano jutros. "Ovo je osmi nestanak struje koji se dogodio u elektrani u Zaporožju i koji je mogao da dovede do nuklearne katastrofe", navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo dodaje da je nakon gubitka priključka na mrežu elektrana uključila 20 rezervnih generatora za snabdevanje električnom energijom, a da su ukrajinski stručnjaci popravili vod od 750 KW, koji sada ponovo snabdeva elektranu strujom.

Kako naglašavaju u ukrajinskom Energoatomu, tokom nestanka struje najveća opasnost je u bloku 4.

"Isključivanje glavnih cirkulacionih pumpi koje hlade jezgro dovodi do preslaska reaktorskog postrojenja u režim prirodne cirkulacije. Ovaj režim je težak za reaktorsko postrojenje, njegovo trajanje je ograničeno i može dovesti do kvara", navode iz Energoatoma.

Struja se vratila u elektranu u sedam ujutru po lokalnom vremenu i trenutno nema rizika po nuklearnu bezbednost.

Russian Defense Ministry Press Service via AP, File

 

10.20 Aerodrom u Kijevu bi uskoro mogao biti otvoren za saobraćaj

Ukrajina je progresivno jačala tokom prošle godine i uskoro će moći ponovo da otvori međunarodni aerodrom u Kijevu, rekao je u petak šef kabineta predsednika Volodimira Zelenskog.

Andrij Jermak je to obećao dok se obraćao diplomatama na međunarodnom aerodromu Borispil izvan prestonice.

"Ovaj povratak elementima mira je moguć jer je Ukrajina ojačala", rekao je Jermak.

"Sada smo u stanju da obezbedimo sigurnost na ovoj lokaciji. Hvala našim odbrambenim snagama i našim prijateljima. Siguran sam da će se simbolične bording karte koje ste dobili kada ste danas ušli ovde, uskoro pretvoriti u prave", dodao je.

Jermakov zamenik, Andrij Sibika, rekao je na skupu da je aerodrom prva velika lokacija koja je zatvorena u Ukrajini nakon invazije ruskih trupa u februaru 2022.

profimedia

 

09.30 Putin povećava broj ruskih trupa

Gardijan je ranije izvestio da je ruski predsednik Vladimir Putin naredio vojsci da poveća broj vojnika sa skoro 170.000. AP sada navodi da ukupan broj ruskog vojnog osoblja trenutno iznosi oko 2,2 miliona, uključujući 1,32 miliona vojnika.

To je drugo takvo širenje vojske od 2018. godine. Prethodno povećanje od 137.000 vojnika, koje je Putin naredio u avgustu 2022, dovelo je do toga da broj vojnika iznosi oko dva miliona i oko 1,15 miliona vojnika.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da naredba ne podrazumeva bilo kakvo "značajno proširenje regrutacije", navodeći u saopštenju da će se povećanje dešavati postepeno regrutovanjem većeg broja dobrovoljaca. Ministarstvo je kao razloge za povećanje navelo ono što je nazvalo "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini i širenjem NATO-a.

"Jačanje ruskih trupa bio je odgovarajući odgovor na agresivne aktivnosti NATO bloka", saopštilo je ministarstvo.

profimedia

 

06.37 Zelenski poziva na promene pri mobilizaciji radi "konkretnih rezulta"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su sistemu regrutacije neophodne promene koje bi mogle da dovedu do "konkretnih rezutata" naredne godine u ratu protiv Rusije. Prema navodima Zelenskog, mobilizacija bi trebalo da bude preciznija, kako bi se novi regruti uverili da će im biti dodeljene uloge koje odgovaraju njihovim veštinama.

Ukrajinski sekretar za bezbednost Oleksej Danilov je saopštio da će vojska sarađivati sa dve najveće kompanije za regrutaciju kako bi se pronašli ljudi koji poseduju specifične veštine i uključili sposobni Ukrajinci koji žele da pomognu ratnim naporima, ali nisu hteli da idu na front.

06.22 Predstavništvo DNR: Ukrajinske snage ispalile 14 granata na Donjecku oblast

Ukrajinske trupe ispalile su juče 14 granata kalibra 155 milimetara na Donjeck, Makejevku i teritoriju Jasinovačkog okruga, saopštilo je predstavništvo samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

Predstavništvo DNR je navelo i da je zabeležilo granatiranje od Oružanih snaga Ukrajine u više pravaca tokom popodenva i večeri, prenele su RIA Novosti.

06.00 Izvori: Ukrajina sprovela novi napad na rusku prugu u Sibiru

Ukrajinska špijunska agencija je detonirala eksplozive na pruzi u Sibiru, što predstavlja drugi napad na puteve snabdevanja ruske vojske ove nedelje, piše Rojters, pozivajući se na izvore u Kijevu. Isti izvor je rekao da je eksploziv detoniran dok je teretni voz prelazio Čertov most u sibirskom regionu Burjatija, koji se graniči s Mongolijom i nalazi se na hiljade kilometara od Ukrajine.

Ruta voza je promenjena nakon što je prethodnog dana izvršen napad na obližnji tunel. Ukrajinski izvor dodao je da je promena rute bila očekivana, s obzirom na preusmeravanje saobraćaja na drugu trasu nakon napada na voz u tunelu Severomujskij, što je Rusija nazvala "terorističkim napadom". Ruska medijska agencija Baza je, međutim, prenela je da nema žrtvi i da je uzrok eksplozije nepoznat.

 

 

Komentari (0)

Evropa