Fokus

Stoltenberg: Moramo biti spremni i za loše vesti sa ukrajinskog fronta

Komentari

Autor: FoNet

03/12/2023

-

18:15

Stoltenberg: Moramo biti spremni i za loše vesti sa ukrajinskog fronta
Stoltenberg: Moramo biti spremni i za loše vesti sa ukrajinskog fronta - Copyright www.nato.int

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je danas da bi zapadna vojna alijansa trebalo da bude spremna za loše vesti sa ukrajinskog fronta.

Ratovi se odvijaju u fazama i moramo da podržimo Ukrajinu i u dobrim i u lošim vremenima, rekao je Stoltenberg u intervjuu za nemački radio ARD, prenosi Politiko.

Trebalo bi da budemo spremni i za loše vesti, dodao je Stoltenberg, ne želeći da to dodtno elaborira.

Njegovi komentari dolaze dok zapadni saveznici raspravljaju o finansijskoj pomoći Ukrajini i o isporuci municije Kijevu i dok Moskva povećava broj svojih trupa, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin u petak potpisao ukaz o povećanju broja vojnika za oko 170.000, na ukupno 1,3 miliona.

Linije fronta su se malo pomerile poslednjih meseci, uprkos protivofanzivi Kijeva tokom leta, ali su Ukrajinci koristili krstareće rakete da potisnu rusku flotu u Crnom moru.

"Pobeda Putina - tragedija za Ukrajinu i saveznike"

To su velike pobede, bez obzira što ukrajinska vojska nije uspela da pomeri liniju fronta, kazao je Stoltenberg u intervjuu.

On je pozvao članice NATO da povećaju proizvodnju municije i izrazio žaljenje zbog loše saradnje u evropskoj odbrambenoj industriji.

Nismo u mogućnosti da sarađujemo onoliko blisko koliko bi trebalo, rekao je Stoltenberg i pozvao vlade da gledaju dalje od svojih nacionalnih interesa i da pokušaju da sagledaju širu sliku.

Pobeda Putina ne bi bila samo tragedija za Ukrajinu, već bi predstavljala opasnost i za ostale saveznike, a što više podržavamo Ukrajinu, to će se rat brže završiti, kazao je Stoltenberg.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet