Evropa

Kuleba za Euronews Srbija: Razočarani smo što Srbija nije uvela sankcije Rusiji, ali to je samo jedan element u odnosima

Komentari

Autor: Nataša Đulić Banović/Euronews Srbija

01/12/2023

-

21:00

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Perspektiva odnosa Ukrajine i Srbije je uvek dobra i nema ničega što razdvaja dve zemlje ili što otuđuje jednu od druge, rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Euronews Srbija ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba. Ističe da je to što Srbija nije uvela sankcije Rusiji najveće razočaranje u odnosima dve zemlje, ali da ipak, politički posmatrano, Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, kao što Ukrajina podržava teritorijalni integritet Srbije. Šef ukrajinske diplomatije je govorio o odnosima Beograda i Kijeva, o potencijalnom članstvu Ukrajine i zemalja Zapadnog Balkana u EU, o stanju na ukrajinskom frontu, kao i o predstojećim sastancima koji se tiču odbrambene sposobnosti njegove zemlje.

Dmitro Kuleba je, govoreći o odnosima Kijeva i Beograda, podsetio da je predsednik Aleksandar Vučić imao sastanak sa Volodimirom Zelenskim koji je učestvovao na samitu između Ukrajine i zemalja Zapadnog Balkana.  

"Vaš predsedik parlamenta je učestvovao na parlamentarnom samitu Krimske platforme, vaša premijerka se obratila na međuvladinom samitu Krimske platforme. Politički gledano, budućnost obe naše zemlje je u EU. Sve ostalo je stvar diplomatije", rekao je Kuleba.

Upitan o drugim načinima na koje Srbija pomaže Ukrajini, napominje da se svaka zemlja ocenjuje prema zaslugama i da se on ne fokusira samo na pitanje sankcija jer je to jedan element u okviru odnosa sa Srbijom.

"Obe strane pokušavaju da popune te odnose sa što je više aspekata moguće", dodao je.

Kada je reč o potencijalnoj mogućnosti da Srbija učestvuje u posredstvu između Kijeva i Moskve, Kuleba je naveo da su, od početka invazije, mnoge zemlje pokušale da posreduju, ali da je malo njih uspelo.

"Nisu uspele da zaustave rat. Ja bih preporučio dve stvari. Umesto da se bavimo velikim pitanjem zaustavljanja rata, preporučio bih podršku mirovnoj formuli koju je Ukrajina predložila kao put ka okončanju rata. Druga stvar, trebalo bi da se fokusiramo na konkretan problem koji je nastao zbog rata i da pokušamo da ga rešimo u odnosima sa Rusijom. Na primer, neke zemlje rade na povratku ukrajinske dece koja su bila ilegalno deportovana, praktično oteta od strane Rusa iz Ukrajine i to je samo jedno od pitanja vezanih za rat i izuzetno važno pitanje. I neke zemlje koriste svoje odnose sa Moskvom da nam pomognu da vratimo decu nazad u Ukrajinu. Stategija fokusiranja na konkretna pitanja umesto na šira pitanja rata i mira daleko je efikasnija", poručio je Kuleba.

Euronews Srbija/Skrinšot

 

Ističe da postoji napredak u smislu ukrajinske formule mira i širenja spiska zemalja koje učestvuju na sastancima na nivou savetnika i diplomatskih predstavnika.

"Naravno, naš cilj je da sazovemo kompletan samit na nivou lidera, ali ukupna dinamika objašnjavanja naše mirovne formule i uvođenje novih zemalja je pozitivna stvar", kaže Kuleba.

"Uspećemo da prebrodimo zimu, ali biće to bitka karaktera"

Govoreći o trenutnom stanju na frontu u Ukrajini, Dmitro Kuleba je rekao da je stigla zima sa mnogo snega i da je hladno, kao i da su bile žestoke snežne oluje.

"Ne sumnjamo da će Rusi pokušati da iskoriste sadašnje uslove i već smo pretrpeli prvi masovni napad dronovima prošle subote. Ti napadi će se verovatno nastaviti. Dobro smo se pripremili za ovu zimu, mnogo bolje nego za prethodnu. Ali istovremeno znamo da je Rusija sakupila još više dronova i projektila i da su se isto pripremili za masovne napade. Siguran sam da ćemo na kraju uspeti da prebrodimo zimu, ali biće to zaista prava bitka karaktera", rekao je.  

Povodom smanjene medijske pažnje koja je usmerena ka Ukrajini zbog rata u Gazi, Kuleba je istakao da mediji tako funkcionišu i da svaki novi događaj baca u senku neki stariji.

"Tako da nismo iznenađeni zbog smanjene pažnje medija za rat u Ukrajini. Politički mi ne osećamo smanjenu političku pažnju i podršku. Pre dva dana sam se susreo sa kolegama iz NATO i EU, i oni su mi rekli dve stvari. Pre svega oni kategorički odbacuju taj pojam zamora od rata. I drugo, oni su opet kategorički, predani nastavljanju povećavanja podrške Ukrajini. Oni shvataju šta je u igri u ovom ratu. Ne radi se samo o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine", kaže Kuleba.  

Na pitanje da li ga čini nervoznim rast popularnosti populističkih lidera u Evropi koji su protiv podrške Ukrajini, odgovorio je: "Pošto smo u ovom ratu poslednje dve godine, ja se unervozim samo kada me iznervira moj pas".

"Ukrajina probudila EU iz kome proširenja"

Evropska unija je preporučila otvaranje pregovora s Ukrajinom, a Dmitro Kuleba smatra da i Ukrajina i Srbija pripadaju Evropi, uz napomenu da je reč o evropskim zemljama koje imaju svoje nacionalne interese.

"Ni članstvo u EU, ni u NATO ne mogu da zaustave ovaj rat. Međutim, Ukrajina kao članica EU i NATO je najbolji način da se spreče dalji ratovi na kontinentu i da se obezbedi bezbednost i prosperitet za sve evropske nacije", rekao je Dmitro Kuleba.

Dodaje da Kijev podržava pristup prema zaslugama kada je reč o pristupanju Uniji, i poziva EU da ne ponavlja grešku time što će produžavati proces pristupanja i odugovlačiti ga za sve zemlje kandidate, a ne samo za Ukrajinu.

Euronews Srbija/Skrinšot

 

"Naravno, treba reći da je Ukrajina, da kažemo, probudila EU iz te kome proširenja. Ja bih tako rekao. Prošle godine nije bilo ozbiljnih razgovora o proširenju. Pregovori sa Zapadnim Balkanom su bili defakto zaustavljeni. Aplikacija Ukrajine za članstvo je promenila tu situaciju i EU se na neki način probudila i nastavila sa procesom proširenja. Mi ćemo da skratimo taj put za sve nas. Da bi EU postala velika, potrebno je da svi uđu u nju. I Ukrajina, i Moldavija i Zapadni Balkan", poručio je ukrajinski ministar.

"Ako se Lavrov negde pojavi, ne bi trebalo da mu bude prijatno"

Na pitanje šta bi trebalo da se dogodi, pa da on sedne sa ruskim ministrom Sergejom Lavrovom i da sa njim razgovara o kraju rata, Kuleba je rekao da bi Rusija trebalo da se povuče sa ukrajnske teritorije i da napravi prostor za diplomatiju.

Povodom odlaska Lavorva na ministarski sastanak OEBS-a, Kuleba ističe da on tamo nije otišao, kao ni mnogi drugi šefovi diplomatija.

"Prema našem mišljenju, najbolji način da se OEBS spase je da Rusija ne bude deo te institucije. Drugi opet smatraju da je važno održati Rusiju u okviru članstva i zato je Lavrov pozvan. Smatram da, čak i ako se Lavrov negde pojavi, ne bi trebalo da mu bude prijatno. Prema izveštaju koji sam dobio, takav je i bio osećaj u Skoplju na ministarskom samitu", istakao je Dmitro Kuleba.  

Kada je reč o pomoći koju Ukrajina dobija od partnera, Kuleba ističe da, sve dok rat bude trajao, biće potrebno više podrške.

"Jednom kada pobedimo i kad se rat završi, ja ću javno da kažem: 'Dragi partneri, hvala vam što ste nam isporučili sve što nam je bilo potrebno i na vreme'. Ali danas neću, ne zato što je plan promenjen ili zbog nedovoljnog snabdevanja, već zato što rat i dalje besni", istakao je.

Na pitanje da li će se predstojećeg marta u Ukrajini održati izbori, Kuleba kaže da u ovom trenutku ne postoji apetiti među ukrajinskim građanima za glasanjem i da to pokazuju poslednje ankete. 

"Moramo da pronađemo odgovore na teška pitanja u smislu organizacije tih izbora. Na primer, kako će vojnici glasati, kako će glasati ljudi na okupiranim teritorijama, milioni Ukrajinaca koji žive u inostranstvu. To je vrlo komplikovano pitanje i mislim da ne postoji zemlja koja prolazi ovakav rat, a da istovremeno može da održi izbore na svojoj teritoriji", zaključio je ukrajinski ministar.  

Komentari (0)

Evropa