Evropa

RAT U UKRAJINI Tokom noći granatiran Nikopolj, napad ruskih dronova i na Herson, jedna osoba poginula

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/12/2023

-

09:36

RAT U UKRAJINI Tokom noći granatiran Nikopolj, napad ruskih dronova i na Herson, jedna osoba poginula
RAT U UKRAJINI Tokom noći granatiran Nikopolj, napad ruskih dronova i na Herson, jedna osoba poginula - Copyright AP/Petro Zadorozhnyy, Evgeniy Maloletka, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 650 dana. Juče je ukrajinska vojska saopštila da je oborila 14 od 19 lansiranih krstarećih raketa, ukrajinska vojska je navela i da su ruske snage izvele vazdušne napade s ciljem preuzimanja kontrole nad istočnom Ukrajinom, kao i da su koristile manje grupe u pokušaju da zauzmu opkoljeni grad Avdijevku. Iz Bele kuće su se se mogli čuti tonovi da SAD ulažu napore da Ukrajina bude u stanju da pregovara sa Rusijom pod povoljnim uslovima, dok su iz Kremlja poručili da su pregovori pod uslovima Kijeva apsolutno nerealan scenario.

Ključni događaji:

  • Ukrajinska vojska: Oboreno 14 od 19 ruskih raketa lansiranih sa strateških bombardera 
  • Bugarski parlament odbacio veto Radeva na slanje oklopnih vozila Ukrajini 
  • Višegradska četvorka: Potreban panevropski pristup prijemu Ukrajine u EU 
  • Peskov: Pregovori Rusije i Ukrajine pod uslovima Kijeva apsolutno nerealan scenario 

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

         Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

22.14 Olena Zelenska: Umrećemo bez pomoći

Supruga ukrajinskog predsednika Olena Zelenska upozorila je da će se Ukrajina naći u "smrtnoj opasnosti" ako zapadne zemlje ne nastave da je finansijski pomažu. "Ukoliko se svet povuče, umrećemo", izjavila je Zelenska za BBC samo dan pošto su republikanci u američkom Senatu blokirali paket pomoći Ukrajini, u vrednosti od nešto više od 55 milijardi evra.

Ona je ponovila da je Ukrajini potrebna pomoć.

"Ako se svet umori i povuče, umrećemo. Za nas je to pitanje života ili smrti i zato nas toliko i boli kada vidimo da strastvena spremnost da se pomogne može da izbledi", izjavila je ona u intervjuu koji će u celosti biti emitovan sutra.

profimedia

 

18.59 Kijev: U ruskom napadu na Kupjansk ubijene dve osobe, ranjene dve

Dve osobe su ubijene, a dve su ranjene danas, u ruskom napadu na selo Podoli kod Kupjanska, saošpteno je iz kancelarije državnog tužioca Ukrajine. Dodaje se da je ruska vojska napala Kupjansk oko 15.00 po lokalnom vremenu iz višecevnog raketnog bacača, i da su ubijene dve žene, stare 67 i 71 godinu, preneo je Kijev independent. Među ranjenima su muškarac i žena. Naneta je i velika materijalna šteta kućama, zgradama i automobilima.

17.57 Medvedev: Šolcova tvrdnja da je Rusija zaustavila isporuku gasa Evropi je laž

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas da je tvrdnja nemačkog kancelara Olafa Šolca da je Rusija zaustavila isporuke gasa Evropi, laž. "Nemci otvoreno lažu. Sami su odbili isporuke gasa, osramotili su se pred svojim narodom zbog mržnje prema Rusiji, a sada se pravdaju i lažu", napisao je Medvedev na plaformi X (Tviter).

Prethodno je Šolc, govoreći na partijskom kongresu SPD, rekao da su cene energenata svuda porasle. On je to pravdao tvrdnjom da je "upravo predsednik Rusije Vladimir Putin zaustavio snabdevanje gasom preko operativnog gasovoda".

17.28 Kijev osudio ruske predsedničke izbore na okupiranim teritorijama

Kijev je danas snažno osudio plan Moskve da na proleće održi predsedničke izbore na ukrajinskoj teritoriji koju su okupirale ruske snage.

Ukrajina je najavila da će podići optužnice protiv svakog posmatrača upućenog da prati “nevažeće” izbore, javlja Rojters. Gornji dom ruskog parlamenta je predsedničke izbore zakazao za mart, navodeći da će na njima po prvi put moći da glasaju stanovnici Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da odlučno osudi nameru Rusije da održi predsedničke izbore na okupiranim ukrajinskim teritorijama i da uvede sankcije osobama uključenim u njihovo organizovanje i sprovođenje", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Kijevu.

"Bilo kakvi izbori u Rusiji nemaju nikakve veze sa demokratijom. Služe isključivo kao sredstvo da ruski režim ostane na vlasti", navelo je Ministarstvo.

16.20 Šolc optužio Rusiju za zaustavljanje isporuke gasa Evropi

Nemački kancelar Olaf Šolc tvrdi da je Rusija izazvala rast cena gasa u Evropi 2022. godine pošto je ruski predsednik Vladimir Putin obustavio isporuku. "Cene energenata su svuda porasle", rekao je Šolc, govoreći na kongresu Socijaldemokratske partije Nemačke o posledicama rata u Ukrajini, koji je počeo u februaru 2022. On tvrdi da je predsednik Rusije Vladimir Putin taj koji je zaustavio isporuku gasa kroz postojeći gasovod. "Ukupno je nedostajalo 120 milijardi kubnih metara gasa u Evropi", rekao je Šolc i dodao da to ima posledice na cene, preneo je Tass.

13.19 Šolc poziva na istrajnost u pomoći Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc (SPD) pozvao je danas na istrajnost u podršci Nemačke Ukrajini.
"Rat se verovatno neće završiti tako brzo koliko bismo svi želeli“, rekao je Šolc na konferenciji Socijaldemokratske partije u Berlinu, prenosi Bild.

Prema njegovim rečima, Nemačka mora biti u mogućnosti da pomogne ove i sledećih godina i nastavi da podržava Ukrajinu u njenim odbrambenim naporima. Šolc je rekao da je napadom na Ukrajinu 2022. Rusija je ukinula svako shvatanje mira i bezbednosti u Evropi. 

"Mora postati jasno da se granice u Evropi više neće pomerati silom. Nemačka čak mora biti spremna da učini još više kada drugi oslabe”, rekao je Šolc i dodao da će Nemačka nastaviti da pomaže Ukrajinu finansijskim sredstvima i isporukama oružja.

12.56 U Hersonu jedna osoba ubijena, još jedna povređena u ruskom napadu dronovima

U napadu ruskih dronova na ukrajinski grad Herson poginula je jedna osoba i još jedna povređena, dok su hodale ulicom, saopštile su lokalne vlasti.

Tužilaštvo je otvorilo istragu o mogućem ratnom zločinu koji se dogodio danas oko 10 sati po lokalnom vremenu, piše Rojters.

Ruske snage redovno napadaju zapadni deo hersonske oblasti i njen glavni grad, nakon što su bile primorane da se iz njega povuku na istočnu stranu reke Dnjepar, krajem prošle godine.

12.39 Vlasti Kijeva počele demontažu spomenika sovjetskog komandanta Ščorsa

Vlasti u Kijevu počele su demontažu statue komandanta Crvene armije Nikolaja Ščorsa koja se nalazi na jednoj od glavnih ulica u centru prestonice, saopštila je Gradska uprava Kijeva. Ukrajinski parlament je 2015. godine stavio van zakona većinu sovjetskih i komunističkih simbola, imena ulica i spomenika "kao deo procesa dekomunizacije".

Od tada je srušen veliki broj spomenika podignutih u znak sećanja na sovjetske ili ruske ličnosti, prenosi Kijev independent. Ščors je bio ukrajinski komunista, poznat po tome što je predvodio trupe sovjetske Crvene armije u borbi protiv kratkotrajne Ukrajinske Narodne Republike, proglašene 1917. godine, i drugih antikomunističkih snaga.

11.37 Olena Zelenska: Ukrajina u "smrtnoj opasnosti" bez zapadne pomoći

Supruga ukrajinskog predsednika Olena Zelenska izjavila je da su Ukrajinci u "smrtnoj opasnosti" ako zapadne zemlje ne nastave sa finansijskom podrškom. "Ako se svet umori, jednostavno će nas pustiti da umremo", upozorila je prva dama Ukrajine u intervjuu za BBC, nakon što su republikanski senatori u SAD blokirali ključni zakon o pomoći što bi obezbedilo više od 60 milijardi dolara podrške.

U ekskluzivnom intervjuu koji će biti emitovan u nedelju, Olena Zelenska je rekla da usporavanje pomoći predstavlja „smrtnu opasnost“ za njenu zemlju. "Zaista nam je potrebna pomoć... Boli nas kada vidimo znakove da strastvena spremnost da se pomogne možda bledi. Za nas je to životno pitanje", rekla je ona.

10.30 Zelenski: Ne smemo dozvoliti neprijatelju da preuzme inicijativu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je Ukrajince da i dalje pružaju otpor, pred očekivane ruske napade na civilnu infrastrukturu ove zime. 

"Uloga naše države sada, koliko god bila teška, jeste da ne izgubi snagu i ne dozvoli neprijatelju da preuzme inicijativu", rekao je Zelenski u video obraćanju.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

10.27 Bela kuća: Ako ne podržimo Ukrajinu, cena će biti još veća

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je da, ukoliko SAD ne podrže Ukrajinu u borbi protiv Rusije, to bi nanelo veliku štetu američkim ekonomskim i bezbednosnim interesima.

"Ako (ruski predsednik Vladimir) Putin dobije Ukrajinu, staje na prag NATO-a. I kao što sam rekao pre neki dan, ako mislite da je cena podrške Ukrajini sada visoka, razmislite o tome koliko će to biti ne samo u novcu, već i u američkoj krvi ako moramo početi da delujemo u skladu sa našim obavezama iz člana pet", rekao je Kirbi na brifingu za novinare.

Kirbi je rekao da je politička kontroverza oko pomoći Ukrajini „veliki poklon Vladimiru Putinu“, saopštio je Stejt department.

"On je računao na takav razvoj događaja još od početka ovog rata. Ako vam je stalo do naše nacionalne bezbednosti, trebalo bi da viditePutina kakav jeste, trebalo bi da vidite Rusiju onakvu kakva jeste i shvatite da pomažete Ukrajini... pomažete da oni pobede u ovom ratu je u velikoj meri u interesu naše nacionalne bezbednosti i interesa nacionalne bezbednosti svih naših saveznika u Evropi", rekao je Kirbi.

Tanjug/AP/Patrick Semansky

 

09.26 Regionalne vlasti: Rusi tokom noći granatirali Nikopolj, nema povređenih

Ruske trupe su tokom noći teškom artiljerijom gađale Nikopolj, u Dnjepropetrovskoj oblasti, saopštio je načelnik uprave Dnjepropetrovske oblasti Serhij Lisak. On je na Telegramu napisao da nema povređenih, prenosi Ukrinform.

Prema podacima Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, ruske snage su u protekla 24 sata na položaje ukrajinskih trupa izvele 28 raketnih i 27 vazdušnih udara, kao i 59 napada višecevnim raketnim sistemima.

08.58 Saliven: Vašington, Seul i Tokio uvereni da Severna Koreja isporučuje oružje Rusiji

Savetnici za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država, Južne Koreje i Japana održali su proširenu diskusiju o rastućoj saradnji između Rusije i Severne Koreje, izjavio je danas savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven. Saliven je rekao novinarima u Seulu da su Vašington, Seul i Tokio uvereni da Severna Koreja Rusiji isporučuje oružje koje će Moskva koristiti u ratu protiv Ukrajine, prenosi Rojters.

Agencija navodi da su savetnici za nacionalnu bezbednost SAD, Južne Koreje i Japana pozvali na snažniji međunarodni pritisak u cilju suzbijanja razvoja nuklearnog oružja Severne Koreje i njene vojne saradnje sa drugim zemljama, usled zabrinutosti zbog njenog navodnog transfera oružja Rusiji.

08.00 Bugarski parlament odbacio veto Radeva na slanje oklopnih vozila Ukrajini 

Bugarski parlament je odbacio veto koji je predsednik Rumen Radev stavio na Zakon o ratifikaciji sporazuma s Ukrajinom o isporuci oklopnih vozila. 

"Protiv" veta na odluku o slanju 100 vojnih transportera glasali su GERB-SDS, NP-DB, Pokret za prava i slobode i "Postoji takav narod". 

Veto su podržali poslanici BSP i partije "Preporod", prenosi Radio Bugarska. Sporazum između Bugarske i Ukrajine potpisan je u Sofiji 8. avgusta 2023. godine i u Kijevu 13. novembra 2023. 

Predsednik Radev je 4. decembra vratio na novu raspravu u parlamentu Zakon o potvrđivanju sporazuma kojim Bugarska daje Ukrajini besplatno oklopne transportere. 

07.30 Putin: Ruski vojnici razbijaju iluziju o nepobedivoj zapadnoj vojnoj tehnologiji

Ruski vojnici u potpunosti su raspršili ideju da je zapadna vojna tehnika neranjiva tokom specijalne operacije, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na svečanosti posvećenoj Danu heroja otadžbine. Putin je jednom broju vojnika uručio zlatne zvezde Heroja Rusije. 

"To su ljudi iz najrazličitijih regiona naše zemlje - od Karelije do Primorskog, ljudi različitih nacionalnosti, i svi oni, rame uz rame, brane zajedničku, ujedinjenu otadžbinu. Hrabro i smelo su delovali ponekad uprkos ranama, predvodili su svoje jedinice, uništavali tenkove, druga oklopna vozila, artiljerijske sisteme neprijatelja, uključujući i one zapadne proizvodnje i razbili iluziju o njihovoj neranjivosti“, rekao je Putin, prenosi TASS.

07.00 SAD ulažu napore da Ukrajina bude u stanju da pregovara sa Rusijom u povoljnim uslovima 

SAD i njihovi saveznici ulažu napore da do kraja sledeće godine Ukrajina bude u stanju da pregovara sa Rusijom pod uslovima koji su za nju povoljni, izjavio je Džonatan Fajner, prvi zamenik pomoćnika predsednika SAD za nacionalnu bezbednosti, tokom govora na Aspenskom bezbednosnom forumu.

"Želimo da Ukrajinu do kraja sledeće godine stavimo u takvu poziciju da će Rusija morati da odluči da li će sesti za pregovarački sto sa uslovima prihvatljivim za Ukrajinu ... ili će se suočiti sa jačom Ukrajinom", istakao je on, preneo je Interfaks Ukrajina.

Prema njegovim rečima, Ukrajina će moći da krene u novu ofanzivu, pošto će se oslanjati na moćniju industrijsku bazu SAD i Evrope, što će povećati kapacitete njihove vojne industrije, ali i same Ukrajine. 

Komentari (0)

Evropa