Evropa

Rojters: Austrija pritisnula Ukrajinu, neće podržati sankcije Rusiji ako Kijev ne ispuni zahtev

Komentari

Autor: Rojters

14/12/2023

-

21:54

Rojters: Austrija pritisnula Ukrajinu, neće podržati sankcije Rusiji ako Kijev ne ispuni zahtev
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Austrija je navodno zahtevala da se Rajfajzen banka skine sa ukrajinske crne liste u zamenu za odobravanje nove ture sankcija Evropske unije protiv Rusije, piše Rojters, na osnovu dva anonimna izvora "upoznata sa situacijom".

U pitanju je lista "međunarodnih sponzora rata", koja ima za cilj da osramoti kompanije koje posluju u Rusiji i podržavaju ratne napore kroz, na primer, plaćanje poreza.

Najnoviji pritisak Beča, kako navodi Rojters, stavlja u prvi plan duboke ekonomske veze Austrije sa Rusijom, rešenost pomenute banke da tamo zadrži svoje profitabilno poslovanje, kao i sve slabiju želju Zapada da izoluje Moskvu.

Ranije u oktobru, austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg otvoreno je kritikovao pomenutu crnu listu kao proizvoljnu, tokom sastanka evropskih ministara u Kijevu, rekla je Rojtersu jedna osoba upoznata sa tim razgovorima. Inače Rajfajzen je jedina austrijska kompanija na tom spisku.

Austrijski zvaničnici izrazili su zabrinutost zbog crne liste u Briselu u razgovoru sa evropskim kolegama, uključujući i na sastancima zvaničnika i diplomata EU poslednjih nedelja, rekle su tri osobe upoznate sa slučajem za Rojters.

Izaslanici Rajfajzen banke sastali su se sastali predstavnicima ukrajinske Nacionalne agencije za prevenciju korupcije, koja sastavlja spisak, kako bi razgovarali o tome kako da se grupa skine sa nje, rekli su izvori za pomenutu agenciju.

Portparol austrijskog kancelara rekao je da su pravni dokumenti u vezi sa sankcijama EU predstavljeni u utorak, odbivši da dalje komentariše.

Neke kompanije su skinute sa liste, uključujući mađarsku OTP banku, što je potez koji je iznervirao austrijske zvaničnike i Rajfajzen banku, navodi Rosjters.

„Smatramo da je nepravedno što smo na listi“, rekao je portparol banke.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa