Evropa

Desetine migranata prešlo dva nakratko otvorena prelaza između Finske i Rusije

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2023

-

16:25

Desetine migranata prešlo dva nakratko otvorena prelaza između Finske i Rusije
Desetine migranata prešlo dva nakratko otvorena prelaza između Finske i Rusije - Copyright Tanjug AP/Heikki Saukkomaa/Lehtikuva via AP

veličina teksta

Aa Aa

Desetine migranata prešlo je danas u Finsku, nekoliko sati pre zatvaranja dva južna prelaza na granici sa Rusijom. Prelazi Valima i Nirala ponovo su juče nakratko otvoreni nakon što su zatvoreni krajem prošlog meseca, zajedno sa još šest finskih prelaza na granici sa Rusijom, preneo je AP.

Finska krivi Moskvu za slanje migranata na granicu u nastojanju da je destabilizuje nakon što je u aprilu pristupila NATO-u. Rusija negira optužbe.

"Ovo je izuzetan fenomen. Nikada ranije nismo videli ovakvo kretanje", rekao je zamenik upravnika graničnih prelaza Samuli Murtonen za finsku televiziju YLE.

Još kasno sinoć, finska granična straža je izvestila da je na dva kontrolna punkta stiglo na desetine migranata bez odgovarajuće dokumentacije ili viza.

Finska vlada je, međutim, odlučila istog dana da ponovo zatvori ta dva granična prelaza od večeras u 20.00 časova.

Oni će ostati zatvoreni do 14. januara. Ponovno kratko otvaranje granice zamišljeno je da posluži da se utvrdi da li "fenomen" migranata i dalje postoji na granici, navela je finska vlada. Finska, koja ima 5,6 miliona stanovnika, čini značajan deo severoistočnog krila NATO-a i predstavlja spoljnu granicu Evropske unije na severu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa