Evropa

Putin:Rusija će sprečiti strana mešanja u demokratski izborni proces

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2023

-

22:13

Putin:Rusija će sprečiti strana mešanja u demokratski izborni proces
Vladimir Putin - Copyright Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Rusija će sprečiti bilo kakva strana mešanja u predstojeće izbore, istakao je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

"Svako mešanje u unutrašnje stvari Rusije biće zaustavljeno i suzbijeno, u skladu sa ruskim zakonom. Mi ćemo štititi slobodu našeg naroda, njegov suverenitet i pravo da bira svoju budućnost. Narod i samo narod Rusije je taj koji su jedini izvor moći u našoj zemlji", rekao je Putin na sastanku sa liderima partija u donjem domu parlamenta Državne dume, prenosi TASS.

On je dodao da predizborna kampanja treba da bude konkurentna, a izbori sprovedeni na transparentan i legitiman način uz poštovanje demokratskih procedura.

"Sve treba da se odvija na konkurentskoj osnovi i u punoj saglasnosti sa ruskim zakonom", naglasio je Putin.

Prvi čovek Ruske federacije je istakao da na predstojećim izborima treba da, uz potpuno poštovanje demokratskih procedura, budu obezbeđeni legitimitet i transparentnost glasanja.

"Naravno, izborna kampanja i glasanje treba da se održe u punom skladu sa ustavnim, demokratskim procedurama, odnosno transparentno, legitimno i pošteno", naglasio je Putin.

On je zahvalio liderima partija Državne dume na njihovoj konsolidovanoj poziciji na međunarodnim događajima i pohvalio kulturu parlamentarizma.

Lider Rusije istakao je da su ustavni amandmani iz 2020. godine dali veća ovlašćenja nacionalnom parlamentu.

"Mi na ustav gledamo kao na živi organizam, a ustavne izmene koje su usvojene na nacionalnom glasanju 2020. godine značajno su proširile nadležnosti dvodomnog parlamenta Savezne skupštine Rusije, povećale njen uticaj i odgovornost", rekao je Putin dodajući da je uloga ruskog parlamenta porasla.

Putin je pozvao sve političke partije u Rusiji da se rukovode nacionalnim interesima u  predstojećoj izbornoj kampanji.

"Tokom predstojeće izborne kampanje, sve političke partije, frakcije će na ovaj ili onaj način odrediti svoj stav. Istovremeno, mislim da je važno da svi imaju duboko razumevanje osnovnih nacionalnih interesa, svoje odgovornosti prema naroda, našoj zemlji i njenoj budućnosti", rekao je Putin.

Takođe, lider Rusije najavio je da će predstojeća decenija biti period velikih projekata i izgradnje za Rusiju.

Komentari (0)

Evropa