Evropa

Šta se zna o dečaku koji je posle šest godina od nestanka nađen u Francuskoj: Pobegao od majke preko Pirineja

Komentari

Autor: Guardian

16/12/2023

-

09:42

Šta se zna o dečaku koji je posle šest godina od nestanka nađen u Francuskoj: Pobegao od majke preko Pirineja
Šta se zna o dečaku koji je posle šest godina od nestanka nađen u Francuskoj: Pobegao od majke preko Pirineja - Copyright Tanjug/Greater Manchester Police via AP

veličina teksta

Aa Aa

Tinejdžer iz Velike Britanije kog je navodno pre šest godina kidnapovala njegova majka pobegao je preko Pirineja nakon što je ona najavila planove da ga odvede u Finsku, saopštila je francuska policija.

Aleks Bati (17) rekao je vozaču u prolazu da mu "treba budućnost" nakon što je pronađen u zabačenom mestu jugozapadne Francuske u ranim jutarnjim satima u sredu, sa samo skejtom i 100 evra u gotovini, prenosi Gardijan.

Francuska policija je u petak otkrila da je tinejdžer, koji je nestao na odmoru u Španiji sa svojom majkom Melani i dedom Dejvidom 2017. godine, preživeo na onome "što je našao u poljima" dok je bežao preko Pirineja.

Antoan Leroj, pomoćnik javnog tužioca u Tuluzu, rekao je da je Bati šest godina vodio "nomadski način života" sa svojom majkom i dedom, koji su bili "opsednuti energijom i solarnim panelima". Veruje se da je njegov deda umro pre oko šest meseci.

Tinejdžer je u policiji rekao da je živeo u "duhovnim zajednicama" u Španiji, Maroku i Francuskoj otkako je u oktobru 2017. oduzet od svoje bake, njegovog zakonskog staratelja.

Leroj je rekao da je Bati shvatio da "ovo mora da prestane" kada je njegova majka objavila planove da ga odvede u Finsku - ali je rekao da nije jasno da li joj je mladić rekao da namerava da ode.

"Rekao da ne želi da ide u Finsku. Ne znamo više o tome. Imao je 100 evra kod sebe i pokušavao je da stigne do Tuluza, a da me sretne mnogo ljudi. Zato je noću putovao, a danju spavao", rekao je tužilac.

Očekuje se da će se Bati iz Oldama u Velikom Mančesteru ponovo sresti sa svojom bakom po majci Suzan Karuanom ovog vikenda nakon što je dva dana proveo sa radnicima socijalnih službi u blizini Tuluza.

"Neverovatno je. To je neverovatna priča. Neverovatno je posle svih ovih godina. U šoku sam, ne mogu da verujem. Razgovarala sam s njim i on je dobro. Jedva čekam da ga vidim kada se ponovo okupimo. Glavna stvar je da je bezbedan, nakon onoga što bi bilo ogromno iskustvo za bilo koga, a ne samo za dete. Zamolila bih da se našoj porodici pruži privatnost dok poželimo očekujemo Aleksu, kako bismo ovaj proces učinili što utešnijim", rekla je Karuana.

Bati je imao 11 godina kada se nije vratio sa odmora u Španiji gde je otišao sa svojom majkom i dedom, što je pokrenulo međunarodnu potragu. Nađen je u sredu u 3 sata ujutru dok je šetao udaljenom oblasti u regionu Aude, a našao ga vozač dostavljač koji je stao i ponudio mu prevoz.

Vozač Fabijen Aćidini rekao je francuskim medijima u petak da je tinejdžer prvobitno dao svoje ime kao Zak i rekao da je "veoma, veoma umoran".

"Dao mi je posle svoje pravo ime i rekao mi da ga je majka kidnapovala pre pet godina", rekao je Aćidini francuskoj televiziji BFMTV. Rekao je da mu je Bati rekao da je protekle dve godine proveo "u duhovnoj zajednici koja je bila pomalo čudna sa njegovom majkom, koja je takođe pomalo čudna, pomalo luckasta".

Francuski tužioci rekli su da Bati nije opisao nikakvo fizičko zlostavljanje od strane svoje majke ili dede.

Leroj je na konferenciji za novinare rekao da duhovna zajednica sa kojom je živeo nije "sekta", već da je "odvojena od stvarnosti". 

"Radili bi na egu, postojao je rad na meditaciji... Nije bilo veze sa stvarnim svetom. Oni su verovali u reinkarnaciju", rekao je on.

Tužilac je rekao da je Bati delovao "veoma inteligentno" i da je policijidao detaljan izveštaj o svom životu u proteklih šest godina, a da nije mogao da kaže gde je tačno živeo.

"Izgleda smireno i na prvi pogled deluje kao normalna osoba. Posle svih ovih godina provedenih u životu na ovaj način, siguran sam da postoje psihološke posledice... ali on je izgledao kao normalan mladi tinejdžer", dodao je.

Bati je ispričao policiji kako su ga od druge godine, kada je otac napustio kuću, odgajale majka i baka po majci.

Sa osam godina, majka ga je dva puta odvela da živi u Maroko na nekoliko meseci, saopštila je francuska policija, što je izazvalo sukob između njegove majke i bake. Tri godine kasnije odveden je u Španiju nije se vratio kući.

Policija sada istražuje gde se nalazi Batijeva majka. Leroj je rekao da je možda otišla u Finsku, kako je i nameravala i da za njom nema naloga za hapšenje francuske policije.

Komentari (0)

Evropa