Evropa

Nestali britanski dečak se posle šest godina vratio u Veliku Britaniju

Komentari

Autor: Euronews

17/12/2023

-

12:26

Nestali britanski dečak se posle šest godina vratio u Veliku Britaniju
Nestali britanski dečak se posle šest godina vratio u Veliku Britaniju - Copyright Tanjug/Greater Manchester Police via AP

veličina teksta

Aa Aa

Britanski tinejdžer Aleks Bati vratio se u Veliku Britaniju, šest godina nakon što je napustio svoj dom i otišao na ono što je trebalo da bude dvonedeljni porodični odmor u Španiji. Bati se sa tog odmora nikada nije vratio svojoj baki i staratelju u Oldham, blizu Mančestera. 

Njeni apeli nisu mu našli trag - sve dok se ove sedmice nije pojavio, hodajući putem u južnoj Francuskoj usred noći. Pomoćnik šefa policije Met Bojl iz policije Velikog Mančestera rekao je da je Bati stigao u Englesku letom iz Tuluza.

On je rekao da policija "još treba da u potpunosti utvrdi okolnosti njegovog nestanka" i da li treba da vodi krivičnu istragu.

Sada ima 17 godina, Aleks je francuskim zvaničnicima rekao da je živeo nomadskim načinom života u Španiji, Maroku i Francuskoj sa svojom majkom i dedom kao deo "duhovne zajednice". Rekao je da se porodica selila s mesta na mesto, uzgajala sopstvenu hranu, meditirala i razmišljala o reinkarnaciji i drugim ezoterijskim temama.

Kada je njegova majka rekla da želi da preseli porodicu u Finsku, Aleks je odlučio da ode, rekao je francuski tužilac Antoan Leroj novinarima u petak.

Batija je primetio vozač dostave kako hoda sam po kiši i mraku sa baterijskom lampom, rancem i skejtbordom. Vozač, Fabien Aćidini, ponudio mu je prevoz, a Aleks mu je ispričao o svom životu i kako je četiri dana hodao, putujući noću, kroz udaljene  Pirineje.

Aćidini je rekao da mu je dečak rekao "da ga je kidnapovala majka" pre mnogo godina. Dodao je "da je protekle dve godine bio u Francuskoj u duhovnoj zajednici koja je bila pomalo čudna sa njegovom majkom koja je takođe pomalo čudna".

"Dosta mu je bilo. Rekao je: Imam 17 godina. Treba mi budućnost.Tamo nije video budućnost za njega", rekao je vozač.

Britanska policija traži Aleksovu majku Melani Bati u vezi sa nestankom dečaka. Francuski zvaničnici kažu da je ona možda u Finskoj. Veruje se da je Aleksov deda Dejvid Bati,umro pre oko šest meseci.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa