Evropa

EU usvojila 12. paket ekonomskih i individualnih sankcija Rusiji

Komentari

Autor: Tanjug

18/12/2023

-

17:41

EU usvojila 12. paket ekonomskih i individualnih sankcija Rusiji
EU zastava - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija usvojila je danas 12. paket ekonomskih i individualnih restriktivnih mera Rusiji zbog rata u Ukrajini, saopštio je Savet EU.

Kako se navodi u saopštenju, ovim merama nanosi se dodatan udarac sposobnosti ruskog predsednika Vladimira Putina da vodi rat u Ukrajini jer su one usmerene na sektore ruske ekonomije visoke vrednosti i otežavaju zaobilažanje sankcija EU.

U okviru novog paketa nalaze se i mere za ograničenje uvoza, kupovine ili transfera ruskih dijamanata, nova ograničenja i kontrole uvoza i izvoza, a pored ekonomskih sankcija, Savet EU je odlučio da na listu stavi i "značajan broj" fizičkih i pravnih lica.

Današnjom odliukom Švajcarska se dodaje na listu zemalja partnera koje primenjuju set restriktivnih mera na uvoz gvožđa i čelika iz Rusije, kao i set mera kontrole uvoza koje su suštinski ekvivalentne merama EU.

"Sa ovim 12. paketom, predlažemo snažan skup novih lista i ekonomskih mera koje će dodatno oslabiti rusku ratnu mašinu", rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

On je poručio da je poruka EU jasna, a to je da ostaje nepokolebljiva u posvećenosti Ukrajini i da će nastaviti da podržava njenu borbu za slobodu i suverenitet.

Zabranjena kupovina ruskih dijamanata

Prema novim merama, EU uvodi zabranu direktnog ili indirektnog uvoza, kupovine ili transfera dijamanata iz Rusije.

Zabrana ruskih dijamanata deo je napora Grupe sedam industrijski razvijenih zemalja (G7) da se razvije međunarodno koordinisana zabrana dijamanata koja ima za cilj da liši Rusiju ovog važnog izvora prihoda.

Današnja odluka EU zahteva da izvoznici iz EU ugovorom zabrane ponovni izvoz u Rusiju i ponovni izvoz za upotrebu u Rusiji posebno osetljive robe i tehnologije, prilikom prodaje, snabdevanja, prenosa ili izvoza u treću zemlju, sa izuzetkom zemalja partnera.

Savet EU dodao je 29 novih subjekata na listu onih koji direktno podržavaju ruski vojni i industrijski kompleks u njenom ratu protiv Ukrajine.

Oni će biti predmet strožih izvoznih ograničenja u vezi sa robom i tehnologijom dvostruke namene, kao i robom i tehnologijom koje bi mogli da doprinesu tehnološkom unapređenju ruskog odbrambenog i bezbednosnog sektora.

Pojedini od ovih 29 subjekata pripadaju trećim zemljama koje su, kako se navodi, uključene u zaobilaženje trgovinskih ograničenja, ili predstavljaju ruske subjekte uključene u razvoj, proizvodnju i snabdevanje elektronskih komponenti za ruski vojni i industrijski kompleks.

 

 

Uvodi se restrikcije na uvoz robe koja donosi značajne prihode Rusiji, kao i nova zabrana uvoza tečnog naftnog gasa sa prelaznim rokom od 12 meseci.

Proširena je i lista zabranjenih predmeta koji bi mogli da doprinesu tehnološkom unapređenju odbrambenog i bezbednosnog sektora Rusije.

Savet EU je uveo i neka izuzeća na ograničenja uvoza u vezi sa predmetima za ličnu upotrebu.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je na društvenoj mreži X (Tviter) "politički dogovor o 12. paketu sankcija" i poručila da EU nastavlja da stoji uz Ukrajinu.

Komentari (0)

Evropa