Evropa

Erdogan ne očekuje skori prijem Moldavije i Ukrajine u EU: Status kandidata ne znači da će postati članice

Komentari

Autor: Tanjug

19/12/2023

-

14:26

Erdogan ne očekuje skori prijem Moldavije i Ukrajine u EU: Status kandidata ne znači da će postati članice
Erdogan ne očekuje skori prijem Moldavije i Ukrajine u EU: Status kandidata ne znači da će postati članice - Copyright Tanjug/AP/Denes Erdos

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija će odugovlačiti sa pridruživanjem Ukrajine i Moldavije tom bloku, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i naveo da je Turska odavno zaslužila da postane članica EU, a da do toga nije došlo iz ''političkih razloga''.

"Davanje statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji ne znači da će postati članice EU. Sa njima će započeti proces, ali sa time će se odugovlačiti. Pogrešno je da se Turska, koja je spremnija za pridruživanje EU od nekih zemalja članica, godinama čeka na vratima zbog političkih prepreka'', rekao je Erdogan, prenosi Rojters.

On je istakao da Turska od 2005. ima status kandidata, ali da još nije primljena u EU.

Erdogan je rekao da je "strateški i ekonomski" potencijal Turske odavno zaslužio pravo da se pridruži EU, što Ankara navodi kao strateški cilj, i dodao da bi se napredak u tom procesu mogao videti tokom mandata predsedavanja Mađarske, sa kojom Turska ima dobre odnose.

Rojters navodi da je status Turske zamrznut zbog ''stanja ljudskih prava u toj zemlji i nesuglasica oko regionalnih politika, prvenstveno u istočnom Mediteranu i oko ostrva Kipara.

Lideri EU složili su se prošle nedelje na samitu u Briselu da otvore pregovore sa Ukrajinom, u trenutku dok ona i dalje vodi rat protiv Rusije, i da istovremeno započnu razgovore o pristupanju sa Moldavijom.

Unutar bloka nije bilo dogovora o paketu finansijske pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra zbog protivljenja Mađarske.

 

Komentari (0)

Evropa