Evropa

RAT U UKRAJINI Još jedan napad Rusije na Kijev, Ukrajinska vojska: Nema žrtava, a ni materijalne štete u glavnom gradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/12/2023

-

07:52

RAT U UKRAJINI Još jedan napad Rusije na Kijev, Ukrajinska vojska: Nema žrtava, a ni materijalne štete u glavnom gradu
RAT U UKRAJINI Još jedan napad Rusije na Kijev, Ukrajinska vojska: Nema žrtava, a ni materijalne štete u glavnom gradu - Copyright AP/Mstyslav Chernov, Petro Zadorozhnyy, Efrem Lukatsky, Sergei Chuzavkov

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 661 dan. Rusija je kasno sinoć pokrenula novi vazdušni napad na Kijev, a ukrajinska protivvazdušna odbrana odbija napade, saopštila je vojna uprava Kijevske oblasti. Vojna uprava je pozvala stanovnike da ostanu u skloništima. Posle Ukrajine, sledeće mete Moskve mogle bi da budu Moldavija i baltičke zemlje, a Evropa mora da se pripremi i stavi do znanja da može da se brani, upozorio je načelnik generalštaba belgijske vojske Mišel Hofman. Ukrajinskoj vojci fali ljudstvo, upozorio je predsednik Volodimir Zelenski i najavio mobilizaciju između 450.000 i 500.000 ljudi.

Ključni događaji:

  • Ukrajina tvrdi da je Rusija pokrenula vazdušni napad na Kijev
  • Zelenski: Vojska traži mobilizaciju još pola miliona ljudi
  • Proširen spisak evropskim predstavnicima kojima je zabranjen ulazak u Rusiju
  • Načelnik belgijske vojske: Sledeća meta Rusije mogla bi biti Moldavija i Baltik

      Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

                     Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

15.10 Fico: Slovačka ne zamrzava rusku imovinu i neće pružati vojnu podršku Ukrajini

Premijer Slovačke Robert Fico rekao je danas da ta zemlja ne namerava da na svojoj teritoriji zamrzne imovinu u vlasništvu Rusa. On je potvrdio i da Bratislava neće pružati vojnu podršku Ukrajini, preneo je TASS. 

"Postoje države, kao što je na primer Češka, koja je zamrzla nekretnine Rusiji ili Rusima na svojoj teritoriji, ali mi u Slovačkoj, naravno, nećemo ići tim putem", rekao je Fico. Naglasio je i da ta zemlja neće pružiti vojnu podršku Ukrajini, ali namerava da joj pošalje humanitarnu pomoć.

On je istovremeno izrazio zabrinutost zbog toga što "veliki deo humanitarne pomoći završava na crnom tržištu", o čemu je, prema njegovim rečima, bilo razgovora na samitu šefova država i vlada zemalja Evropske unije.

12.40 Kremlj: Nema osnova za pregovore sa Ukrajinom, apsurdna "formula mira" Kijeva

Kremlj smatra da tema pregovora Rusije i Ukrajine trenutno nije relevantna jer nema osnova za takve razgovore, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov i odbacio kao apsurdne pokušaje da se pronađe "formula mira" za Ukrajinu bez učešća Rusije.

Peskov je novinarima, povodom izjave ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da pitanje pregovora sa Rusijom trenutno nije relevantno, rekao da nisu ispunjeni preduslovi za pregovore Rusije i Ukrajine jer je, kako tvrdi, "na insistiranje Velike Britanije, Ukrajina napustila pregovarački sto".

Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

12.04 Ukrajina planira proizvodnju više od milion dronova za vojnu upotrebu

Ukrajina planira sledeće godine da proizvede milion izviđačkih i ofanzivnih FPV dronova i više od 11.000 dronova srednjeg i dugog dometa, izjavio je danas ukrajinski ministar vojne industrije Oleksander Kamišin.

''Svi proizvodni pogoni su spremni i počinje sklapanje ugovora za 2024. godinu'', rekao je Kamišin a prenosi Rojters. On je dodao da je predviđena i proizvodnja najmanje 1.000 dronova sa dometom većim od 1.000 kilometara. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je ranije da je ukrajinska vojska zatražila da bude mobilisano još između 450.000 i 500.000 ljudi.

07.52 Ukrajinska vojska: Bez žrtava u ruskom napadu na Kijev

Ukrajinska vojska saopštila je rano jutros da, prema preliminarnim rezultatima, nije bilo žrtava u petom ruskom napadu na Kijev ovog decembra, preneo je Rojters. Ukrajinska protivvazdušna odbrana uništila je ruske projektile koji su išli ka prestonici Ukrajine, dodaje se u saopštenju.

"Prema preliminarnim informacijama, nije bilo žrtava, a ni materijalne štete u glavnom gradu", navela je ukrajinska vojska na Telegramu. Zasad nije poznat obim napada, a iz Rusije nije bilo komentara, dodaje britanska novinska agencija. Veći deo jugoistočne Ukrajine ostao je pod sirenama za vazdušnu uzbunu noćas oko 1:00, a ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo napomenulo je da su regioni Harkov, Dnjepropetrovsk i Kirovohrad bili pod pretnjom od ruskih balističkih raketa.

06.58 Načelnik belgijske vojske: Sledeća meta Rusije mogla bi biti Moldavija i Baltik

Hofman je rekao za belgijske novine VRT tokom posete belgijskim vojnicima stacioniranim u Rumuniji, da je Rusija već pokazala "da ima volju da napadne suseda".

Hofman je naveo da je govor ruskog predsednika Vladimira Putina uvek  dvosmislen i da je "apsolutno moguće da će kasnije imati i druge ideje". 

"Evropa mora hitno da se pripremi i jasno stavi do znanja da može da se brani" i da će "uzvratiti napad ako bude potrebno", rekao je Hofman, preneo je briselski portal Politiko.

06.50 Medvedev: Hvala EU na rastu ruske ekonomije

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev "zahvalio" je juče Evropskoj uniji na rastu ruske ekonomije.

"Dvanaesti paket sankcija EU protiv Rusije stupio je na snagu. U međuvremenu, evropska ekonomija nezadrživo klizi u recesiju", napisao je Medvedev na društvenoj mreži X.

On je naveo da je BDP Nemačke pao 0,2 odsto u drugom i 0,3 odsto u trećem kvartalu, dodavši da je pad BDP-a zabeležen i u Francuskoj. Prema njegovim rečima, "sumoran pad" BDP-a zemalja članica Evropske unije mogao bi da potraje do sredine 2024. godine.

"Sa druge strane, BDP Rusije porastao je 5,5 odsto na godišnjem nivou u trećem kvartalu i 7,8 odsto u drugom kvartalu. Sada je vreme da se razmisli o novom paketu sankcija protiv naše zemlje. EU, hvala na rastu ruske ekonomije", poručio je Medvedev.

06.40 Kijevska uprava: Rusija pokrenula vazdušni napad na Kijev

Rusija je pokrenula novi vazdušni napad na Kijev, a ukrajinska protivvazdušna odbrana odbija napade, saopštila je vojna uprava Kijevske oblasti. Vojna uprava je pozvala stanovnike da ostanu u skloništima, preneo je Rojters.

Tanjug/AP Photo/Alex Babenko

 

06.31 Zelenski: Vojska traži mobilizaciju još pola miliona ljudi

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je ukrajinska vojska zatražila da bude mobilisano još između 450.000 i 500.000 ljudi.

"Pitanje je vrlo osetljivo. Iz vojske su ukazali na nedostatak ljudska i zatražili mobilizaciju dodatnih 450.000 do 500.000 ljudi. To je ozbiljan broj", rekao je Zelenski na konferenciji za medije, prenosi ukrajinska Pravda.

On je dodao da će vojni i vladini zvaničnici razgovarati o ovom "osetljivom pitanju", nakon čega će dodatnu mobilizaciju razmotriti parlament, i istakao je da bi tako masovna mobilizacija zahtevala dodatno finansiranje.

"Za to će biti potrebno dodatnih 13,5 miliona dolara", rekao je.

Zelenski je naveo da "niko ne zna" kada će rat sa Rusijom biti gotov, i ocenio da bi Ukrajina brže mogla da pobedi ako bi idalje mogla da nastavi da pruža otpor. Dodao je da Ukrajina nije blizu poraza, navodeći da je ranije bila i u težoj poziciji.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

06.22 Italija će produžiti ratne isporuke Ukrajini do kraja 2024. godine

Italijanska vlada usvojila je zakonsku uredbu koja joj dopušta da do kraja 2024. godine nastavi isporuke "sredstava, materijala i opreme" Ukrajini, kako bi podržala njene ratne napore protiv Rusije, saopštilo je Ministarstva obrane.

"Italija je još jednom odlučila da bude na strani slobode nacija i poštovanja međunarodnog prava, sa ciljem dostizanja pravednog i trajnog mira, u skladu sa stavom saveznika u NATO-u i EU", rekao je ministar odbrane Gvido Krozeto, prenosi agencija Ansa.
Zalihe će uključivati ne samo oružje nego i generatore struje i "sve što je potrebno za podršku vojnim operacijama u obrani nenaoružanih civila", stoji u saopštenju. 

06.09 Proširen spisak evropskim predstavnicima kojima je zabranjen ulazak u Rusiju

Moskva je značajno proširila spisak predstavnika evropskih institucija i država članica EU kojima je zabranjen ulazak na teritoriju Rusije kao odgovor na 12. paket antiruskih sankcija koje je juče uvela EU, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Evropska unija nastavlja bezuspešne pokušaje da izvrši pritisak na Rusiju kroz jednostrane restriktivne mere. Zemlje EU su 18. decembra usvojile 12. paket sankcija, a kao odgovor na ove akcije koje su neprijateljske, nelegitimne i podrivaju međunarodno pravne prerogative Saveta bezbednosti UN, ruska strana je značajno proširila spisak predstavnika evropskih institucija i zemalja članica Evropske unije, čiji je ulazak na teritoriju naše države zabranjen u skladu sa Saveznim zakonom o postupku napuštanja Ruske Federacije i ulaska u Rusku Federaciju", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Komentari (0)

Evropa