Evropa

RAT U UKRAJINI Ukrajinski vojnici tvrde da Rusija u rovovskim borbama koristi gas, koji je zabranjen u ratu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/12/2023

-

08:33

RAT U UKRAJINI Ukrajinski vojnici tvrde da Rusija u rovovskim borbama koristi gas, koji je zabranjen u ratu
RAT U UKRAJINI Ukrajinski vojnici tvrde da Rusija u rovovskim borbama koristi gas, koji je zabranjen u ratu - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Andrii Marienko

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 660 dana. Načelnik generalštaba ukrajinske vojske Valerij Zalužnji ocenio je juče da situacija na linijama fronta sa Rusijom nije u zastoju. Zalužnji je odbio da komentariše da li će Ukrajina nastaviti protivofanzivne operacije tokom zime. U međuvremenu, EU je uvela 12. paket sankcija Rusiji, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je juče da će one pomoći da se smanji ekonomska osnova za rat. Istovremeno, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je Turska spremna da "oživi" prekinuti pregovarački poces u Istanbulu o rešenju sukoba u Ukrajini.

Ključni događaji

  • Zalužnji: Situacija na ukrajinskom frontu nije u zastoju
  • EU usvojila 12. paket ekonomskih i individualnih sankcija Rusiji
  • Zelenski: Nove sankcije protiv Rusije će uticati na njenu ekonomiju
  • Turska signalizira spremnost za novo posredovanje u Ukrajini

      Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

                     Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

20.01 Ukrajinski vojnici tvrde da Rusija koristi suzavac u rovovskim borbama

Ukrajinski vojnici koji učestvuju u rovovskim borbama na frontu protiv Rusije kažu da ruske snage koriste gas, a jedan ukrajinski vojni lekar rekao je da je jedan ukrajinski vojnik poginuo nakon što je dron ispustio CS gas na ukrajinske vojnike.

Zvaničnik ukrajinske obaveštajne službe rekao je da je supstanca koju su upotrebili Rusi oblik CS gasa, prenosi Si-En-En.

CS gas, agens za kontrolu nereda poznat i kao suzavac, je hemijsko jedinjenje koje može učiniti ljude privremeno nesposobnim za funkcionisanje, pošto iritira oči, nos, usta, pluća i kožu.

Upotreba sredstava za kontrolu nereda u ratu zabranjena je Konvencijom Ujedinjenih nacija o hemijskom oružju.

"Prvo sam video dim, istrčali smo iz rova, i gas se iznenada zapalio. Rov je bio u plamenu. Taj gas gori, zaslepljuje te, ne možeš da dišeš. Udahneš dvaput, a onda ne možeš da dišeš", rekao je jedan od vojnika koji je preživeo ruski napad gasom.

16.34 Italija će produžiti ratne isporuke Ukrajini do kraja 2024. godine

Italijanska vlada danas je usvojila zakonsku uredbu koja joj dopušta da do kraja 2024. godine nastavi isporuke "sredstava, materijala i opreme" Ukrajini, kako bi podržala njezine ratne napore protiv Rusije, saopštilo je Ministarstva obrane. „Italija je još jednom odlučila da bude na strani slobode nacija i poštovanja međunarodnog prava, sa ciljem dostizanja pravednog i trajnog mira, u skladu sa stavom saveznika u NATO-u i EU", rekao je ministar odbrane Gvido Krozeto, prenosi agencija Ansa. 

16.15 UN saopštila da Rusija nije zaštitila civile u Ukrajini

Šef UN-a za ljudska prava Volker Tirk ocenio je danas kao veliki neuspeh Rusije što nije, kako tvrdi, preduzela adekvatne mere za zaštitu civila u Ukrajini od svojih napada.

Turk navodi da je njegova kancelarija potvrdila 10.000 smrtnih slučajeva civila otkako je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, ali da je stvarni broj verovatno daleko veći, prenosi Glas Amerike.

Prema njegovim rečima većina civila je ubijena u blizini linija fronta u Donjecku, Harkovu, Hersonu i Zaporožju, ali, tvrdi Turk, ima i "značajnih žrtava" ruskih raketnih napada na ukrajinske gradove.
Glas Amerike navodi da je Kancelarija UN za ljudska prava dokumentovala slučajeve proizvoljnog zatvaranja i prisilnog nestanka u oblastima koje su okupirale ruske snage.

"Radnici UN za ljudska prava nisu imali pristup ratnim zarobljenicima koji se drže u tim oblastima", rekao je Turk.

15.50 Bivši ruski vojnik želi da svedoči pred MKS o ratnim zločinima u Ukrajini

Bivši ruski vojnik zatražio je azil u Holandiji i želi da svedoči pred Međunarodni krivičnim sudom o ratnim zločinima Rusije, kojima je prisustvovao tokom borbi u Ukrajini, rekao je holandski pravni izvor Rojtersu. Čovek, koji se u holandskim medijima predstavio kao 60-godišnji Igor Salikov, rekao je da je bio član snaga samoproglašene republike naroda Donjecka u istočnoj Ukrajini, koje Rusija podržava od 2014. godine, kao i da je radio kao instruktor Vagnerove plaćeničke grupe u Ukrajini.

15.07 BBC:Ukrajina primorana da smanji vojne operacije jer strana pomoć presušuje

Ukrajinske trupe primorane su da ograniče obim nekih vojnih operacija zbog smanjenja strane pomoći, piše BBC na srpskom.

Ukrajinske trupe suočavaju se sa manjkom municije na celoj prvoj liniji fronta, što stvara veliki problem Kijevu, rekao je general Oleksandr Tarnavski, navodeći da nedostaju i artiljerijske granate posebno za oružje iz vremena Sovjetskog Saveza.

"Količina koju imamo nije dovoljna s obzirom na naše potrebe. Tako da preraspodeljujemo oružje", rekao je Tarnavski i naglasio da je sve manja strana vojna pomoć već imala uticaj na bojnom polju i da je zbog toga došlo do promene taktike.

15.32 Šojgu: Samo 15 od 50 zemalja ispunilo obećanje da će Ukrajini dati oružje

Više od 50 zemalja reklo je da će dostaviti oružje Ukrajini od početka rata 2022, ali je samo 15 država ispunilo obećanje, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Naveo je da je Ukrajina do sada dobila 203 milijarde dolara finansijske pomoći od ''stranih sponzora'', što je suma koja premašuje njen BDP za 30 milijardi.

''U stvari, njena privreda sada je bankrotirala, jer najveći deo tog finansiranja čine krediti koji moraju da se vrate'', rekao je Šojgu na sastanku ruskog ministarstva odbrane, a prenosi TASS.

Tanjug/AP/Dmitry Astakhov, Sputnik

 

On tvrdi da je u dosadašnjem toku rata Ukrajina izgubila iz stroja više od 150.000 vojnika.

''Ukupno 159.000 poginulih i ranjenih vojnika, uništen je 121 avion, 23 helikoptera, 766 tenkova, uključujući 37 Leoparda, i 2.348 oklopnih vozila različitih klasa, uključujući 50 Bredlija. Očigledno, ovo objašnjava zašto na bojnom polju nismo videli nijedan tenk Abrams američke proizvodnje, a koji su isporučeni Kijevu pre nekoliko meseci'', rekao je Šojgu.

Istakao je da su ruski PVO sistemi u poslednjih šest meseci oborili 1.062 rakete NATO za višecevne raketne sisteme MLRS, kao i strateške i krstareće rakete i navođene vazdušne bombe.

Govoreći o siutaciji na terenu na frontu u Ukrajini, Šojgu je naveo da su realizovani obimni zadaci koje je postavio ruski predsednik Vladimir Putin za postavljanje utvrđenja na linijama odbrane.

''Ukrajinske oružane snage su 4. juna pokrenule kontraofanzivu širokih razmera koju su planirali njihovi zapadni rukovodioci. Pošto nisu uspeli da probiju stratešku liniju odbrane naših snaga, protivnik je zaustavljen i pretrpeo je kolosalne gubitke'', kazao je Šojgu.

Dodao je da je Rusija povećala snagu svoje vojske i mornarice na 1.150.000 vojnika.

Naveo je da se gotovo tri miliona ruskih izbeglica koje su napustile Ukrajinu od 2014 godine sada vratilo u te regione, koji su sada pod kontrolom Rusije.

Istakao je i da je u Azovskom moru stvorena pomorska saobraćajna oblast i obnovljena železnička komunikacija sa Donbasom.

''U Azovskom moru, koje je postalo rusko unutrašnje more, stvorena je pomorska oblast. Nastavljen je železnički saobraćaj ka i iz Donbasa. Kopneni koridor sa Krimom funkcioniše već više od godinu dana. Železnica i autoput su u funkciji'', rekao je Šojgu.

14.22 Putin: Sjajno je što hoće da pregovaraju, ali mi ćemo to učiniti samo na osnovu naših interesa

Rusija je spremna da pregovara sa Evropom, Sjedinjenim Američkim Državama i Kijevom, ali samo u skladu sa sopstvenim interesima, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

"Jeste sjajno što oni u Ukrajini, Evropi i u Sjedinjenim Američkim Državama, koji su agresivni prema Rusiji žele da pregovaraju, ali mi ćemo to učiniti samo na osnovu naših interesa", rekao je on na proširenoj sednici kolegijuma Ministarstva odbrane.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, ruski predsednik je rekao da će istorija sve staviti na svoje mesto. 
"Mi se nećemo mešati, ali nećemo dati ovo što imamo. To bi svi trebalo da razumeju", rekao je Putin, prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, Rusija je bila jedini garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

"Rusija je, stvarajući Sovjetski Savez, jednostavno prenela, zajedno sa stanovništvom, ogromne ruske istorijske teritorije, ogroman potencijal i uložila kolosalne resurse u celu tu teritoriju", istakao je Putin. 

Podsetio je da je Ukrajina svoje zapadne teritorije dobila nakon Drugog svetskog rata, kada joj je dat deo poljskih zemalja.

Zaključujući sastanak Putin je istakao da građani Rusije imaju sve.

"Naravno, Rusija ne može ništa da učini bez jakih, pouzdanih, dobro naoružanih, motivisanih oružanih snaga. Oružane snage ne mogu bez snažne privrede, bez nesmetanog funkcionisanja industrije, a posebno vojno-industrijskog kompleksa. I što je najvažnije, bez oslanjanja na narod Rusije, na višenacionalni narod, na ruski narod, na druge narode Ruske Federacije. Vi imate sve i domovina očekuje povratak od vas", poručio je Putin.

13.40 Ukrajina je zbog blokade granice s Poljskom izgubila više od milijardu evra

Ukrajina je izgubila više od milijardu evra zbog protesta poljskih prevoznika koji su blokirali rad kontrolnih punktova na granici s Poljskom, izjavio je potpredsednik Udruženja međunarodnih autoprevoznika Volodimir Balin.

"Ekonomija Ukrajine izgubila je više od milijardu evra zbog ovog protesta", rekao je on, prenosi Ukrinform.

Balin je primetio da u isto vreme poljska privreda nije ostvarila više prihoda zbog blokirane granice. Prema njegovim rečima, dan mirovanja ukrajinskog kamiona na granici košta oko 300-350 evra, zavisno od kompanije. 

12.50 Putin: Ukrajina trpi velike gubitke da bi gospodarima pokazala bar neke rezultate

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da Rusija neće odustati od ciljeva "specijalne vojne operacije".

"Zapad ne odustaje od svoje strategije obuzdavanja Rusije i svojih agresivnih ciljeva u Ukrajini. Ali, mi takođe nećemo odustati od svojih ciljeva specijalne vojne operacije", istakao je Putin na proširenom sastanku kolegijuma Ministarstva odbrane.

Prema njegovim rečima, ruske snage imaju inicijativu i rade ono što smatraju potrebnim, prenosi RIA Novosti.

On je ocenio da Ukrajina trpi velike gubitke i da je u velikoj meri potrošila svoje rezerve, pokušavajući da svojim, kako je rekao, "pravim gospodarima, pokaže bar neke rezultate svoje takozvane kontraofanzive".

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

 

Putin je ponovio da Zapad nastavlja da vodi hibridni rat protiv Rusije, da snabdeva Ukrajinu obaveštajnim informacijama u realnom vremenu i dostavlja joj oružje. 

"U poslednje vreme naglo je povećana aktivnost vojnog bloka NATO-a u celini. Značajne snage iz Sjedinjenih Država, uključujući i avione, raspoređene su na naše granice, a povećan je i broj trupa Alijanse u istočnoj i centralnoj Evropi", rekao je Putin. 

Prema oceni Putina, Zapad više ne skriva svoju agresivnu prirodu. 

"Agresivna priroda bloka više se ne krije iza odbrambenih formulacija... Doktrinarni dokumenti SAD direktno sadrže tvrdnje o globalnoj superiornosti", rekao je Putin.

Dodao je da je u sukobu u Ukrajini srušen mit o neranjivosti zapadne vojne tehnike.

Putin je naveo da je neophodno i dalje održavati borbenu gotovost strateških snaga na visokom nivou jer je u trenutnoj globalnoj situaciji uloga nuklearne trijade značajno porasla.

Predsednik Rusije je najavio da će do kraja godine na borbeno dežurstvo biti stavljeno 15 lansera raketnih sistema "Jars" i "Avangard". Dodao je da je potrebno povećati proizvodnju visokopreciznih raketa i dronova.

11.48 Oboren dron blizu Moskve

Ruska PVO uništila je ukrajinski dron iznad Odincovskog okruga u Moskovskoj oblasti, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Dron je oboren oko 12.35 sati po moskovskom vremenu, prenosi RIA Novosti. 

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin izjavio je da, prema preliminarnim podacima, na mestu gde su pali delovi oborenog drona nije bilo povređenih, niti štete.

Rusija od početka napada na Ukrajinu u februaru prošle godine gotovo svakodnevno saopštava o pokušajima napada ukrajinskih dronova na pogranične oblasti, Krim i Moskvu.

8.55 Volodin o sankcijama Rusiji: Zapadne kompanije izgubile više od 103 milijarde dolara

Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin izjavio je da su, posle uvođenja 12. paketa sankcija Evropske unije, protiv Rusije preduzete 18.772 restriktivne mere.

Volodin je u objavi na Telegramu ocenio da Evropa, delujući po diktatu Vašingtona i uvodeći sankcije protiv Rusije, šteti pre svega svojim građanima, gurajući svoju ekonomiju u recesiju.

Volodin navodi da su, prema proračunima američkih medija, zapadne kompanije koje su napustile Rusiju izgubile više od 103 milijarde dolara i dodaje da je taj novac ostao u Rusiji.

"Do kraja godine rast BDP-a naše zemlje biće 3,5 odsto“, dodao je Volodin.

Evropska unija usvojila je u ponedeljak 12. paket ekonomskih i individualnih sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini. 

U okviru novog paketa nalaze se i mere za ograničenje uvoza, kupovine ili transfera ruskih dijamanata, nova ograničenja i kontrole uvoza i izvoza, a pored ekonomskih sankcija, Savet EU je odlučio da na listu stavi i "značajan broj" fizičkih i pravnih lica. 
 

8.32 Ruska PVO oborila dron iznad Brijanske oblasti

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je jutros ukrajinski dron iznad Brijanske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Dron je oboren oko 9.20 po moskovskom vremenu, prenosi Interfaks. Brjanska oblast se nalazi na zapadu Rusije, uz granicu sa Ukrajinom.

Od kada je počela napad na Ukrajinu u februaru prošle godine, Rusija gotovo svakodnevno saopštava o pokušajima napada ukrajinskih dronova na pogranične oblasti, Krim i Moskvu.
 

7.33 Bajden planira još jedan paket vojne pomoći Ukrajini 

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajden planira još jedan paket vojne pomoći u decembru za Ukrajinu, saopštila je Bela kuća, a nastavak pomoći Kijevu za rat protiv Rusije zavisiće od dogovora u Kongresu, gde su izgledi za sporazum neizvesni, prenosi Rojters.

"Biće nam potrebno da Kongres deluje bez odlaganja", rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

U ponedeljak su nastavljeni razgovori u Senatu, gde demokrate imaju neznatnu većinu, o sporazumu koji bi uključivao pomoć Ukrajini i Izraelu, kao i nove mere za poboljšanje bezbednosti na granici SAD i Meksika, na čemu su insistirali republikanci.

Predsednik SAD Džozef Bajden apelovao je na Kongres da odobri paket za dodatno finansiranje nacionalne bezbednosti, koji podrazumeva i 50 milijardi dolara pomoći Ukrajini za borbu protiv ruske invazije, kao i 14 milijardi dolara za rat Izraela protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

07.13 Ruska diplomatska misija: Nove sankcije EU pokazuju da mere nisu uspele

Rusko diplomatsko predstavništvo pri Evropskoj uniji saopštilo je juče da nove sankcije Evropske unije pokazuju da kaznene mere protiv Moskve nisu uspele.

"Ruska privreda nije 'iscepana na komade'. Pokušaji da nas izoluju na međunarodnoj sceni nesrećno su propali. Cilj 'nanošenja strateškog poraza' nije postignut", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu diplomatske misije. Dodaje se da će novi paket sankcija ostati u sećanju zemljama članicama Evropske unije po tome što "velikoj većini njih uopšte nije bio potreban".

06.45 Zelenski: Nove sankcije protiv Rusije će uticati na njenu ekonomiju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je juče da će nove sankcije Evropske unije uticati na ekonomiju Rusije koja vodi rat protiv Ukrajine.

"Sve ovo će zaista pomoći da se smanji ekonomska osnova za rat", rekao je Zelenski u video-obraćanju, prenosi Rojters. Dodao je da će Ukrajina nastaviti da radi sa partnerima kako bi osigurala da da sankcije koje je uvela Evropska unija deluju na globalnom nivou.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

06.20 Turska signalizira spremnost za novo posredovanje u Ukrajini

Turska je spremna da nastavi svoje posredničke napore o pregovorima o rešenju u Ukrajini, izjavio je juče turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

"Spremni smo da oživimo prekinuti pregovarački poces u Istanbulu o rešenju sukoba u Ukrajini", rekao je Erdogan turskoj televiziji Haber, nakon razgovora s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Prema rečima turskog predsednika, ratovi u Ukrajini i Gazi mogu se rešiti samo mirnim putem, prenosi TASS. Turski predsednik je, prema navodima, u komunikaciji s predsednicima Rusije i Ukrajine, Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim.

06.13 EU usvojila 12. paket ekonomskih i individualnih sankcija Rusiji

Evropska unija usvojila je juče 12. paket ekonomskih i individualnih restriktivnih mera Rusiji zbog rata u Ukrajini, saopštio je Savet EU. 

Kako se navodi u saopštenju, ovim merama nanosi se dodatan udarac sposobnosti ruskog predsednika Vladimira Putina da vodi rat u Ukrajini jer su one usmerene na sektore ruske ekonomije visoke vrednosti i otežavaju zaobilažanje sankcija EU. 

U okviru novog paketa nalaze se i mere za ograničenje uvoza, kupovine ili transfera ruskih dijamanata, nova ograničenja i kontrole uvoza i izvoza, a pored ekonomskih sankcija, Savet EU je odlučio da na listu stavi i "značajan broj" fizičkih i pravnih lica. 

06.06 Lavrov: Zapad shvata uzaludnost pokušaja da se Moskva uništi kao nezavisni igrač

Tvrdnje američkog predsednika Džozefa Bajdena i šefa Pentagona Lojda Ostina da će Rusija navodno ciljati mete NATO odmah nakon pobede u Ukrajini pokazuju "očajnu" poziciju u kojoj se nalaze, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"To su čiste gluposti, naročito Bajdenova izjava kako se SAD moraju boriti do poslednjeg Ukrajinca jer, navodno znaju da će (ruski predsednik Vladimir) Putin odmah nakon pobede u Ukrajini napasti baltičke zemlje, Finsku i druge članice NATO", istakao je Lavrov za Kanal 1.

Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service telegram channel via AP

 

Lavrov je dodao da Zapad shvata uzaludnost pokušaja da se Moskva uništi kao nezavisni igrač na međunarodnoj sceni, prenosi TASS.

06.02 Zalužnji: Situacija na ukrajinskom frontu nije u zastoju

Načelnik generalštaba ukrajinske vojske Valerij Zalužnji ocenio je danas da situacija na linijama fronta sa Rusijom nije u zastoju, istovremeno odbivši da komentariše da li će Ukrajina nastaviti protivofanzivne operacije tokom zime.

"Ovo je rat, ne mogu da komentarišem šta planiramo i treba da radimo. U suprotnom, to bi bila predstava, a ne rat", dodao je Zalužnji, prenosi Rojters.

 

Komentari (0)

Evropa