Evropa

RAT U UKRAJINI Ukrajina izvela napad dronovima na tri ruske oblasti, Rusija gađala Odesu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/12/2023

-

08:30

RAT U UKRAJINI Ukrajina izvela napad dronovima na tri ruske oblasti, Rusija gađala Odesu
RAT U UKRAJINI Ukrajina izvela napad dronovima na tri ruske oblasti, Rusija gađala Odesu - Copyright profimedia, Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Russian Defense Ministry, Ukrainian Emergency Service

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 659 dana. Ukrajina je dronovima napala Dmitrijevski i Železnogorski okrug u Kurskoj oblasti, a u napadima nema povređenih. Dva ruska sela u Belgorodskoj oblast, koja se graniče sa Ukrajinom, ostala su bez struje posle granatiranja ukrajinskih snaga, rekao je guverner te oblasti Vjačeslav Gladkov. Krhotine oborenog ruskog drona usmrtile su jednog civila u Odeskoj oblasti, nakon što je prethodno saopšteno da je ukrajinska PVO uništila više od 20 ruskih bespilotnih letelica

Ključni dogašaju:

  • Belgija šalje novi paket pomoći Ukrajini
  • Ruski guverner: Predalo se šest ukrajinskih graničara
  • Više od 2.000 ukrajinskih kamiona i dalje blokirano na granici sa Poljskom
  • Ukrajina dronovima napala Kursku oblast
  • Delovi ruskog drona usmrtili jednu osobu u regionu Odese

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.40 Ruska diplomatska misija: Nove sankcije EU pokazuju da mere nisu uspele

Rusko diplomatsko predstavništvo pri Evropskoj uniji saopštilo je danas da nove sankcije Evropske unije pokazuju da kaznene mere protiv Moskve nisu uspele.

"Ruska privreda nije 'iscepana na komade'. Pokušaji da nas izoluju na međunarodnoj sceni nesrećno su propali. Cilj 'nanošenja strateškog poraza' nije postignut", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu diplomatske misije. Dodaje se da će novi paket sankcija ostati u sećanju zemljama članicama Evropske unije po tome što "velikoj većini njih uopšte nije bio potreban".

Rusko ministarstvo spoljnih poslova prethodno je poručilo da će uskoro uslediti odgovor na sankcije Evropske unije.

22.00 Zelenski: Nove sankcije protiv Rusije će uticati na njenu ekonomiju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da će nove sankcije Evropske unije uticati na ekonomiju Rusije koja vodi rat protiv Ukrajine.

"Sve ovo će zaista pomoći da se smanji ekonomska osnova za rat", rekao je Zelenski u video-obraćanju, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

Dodao je da će Ukrajina nastaviti da radi sa partnerima kako bi osigurala da sankcije koje je uvela Evropska unija deluju na globalnom nivou.

20.35 Zelenski: Humanitarni meč u Japanu doprineo prikupljanju pomoći Ukrajini

Prijateljska fudbalska utakmica koja je danas u Tokiju odigrana između Šahtjor Donjecka i japanskog kluba Avispa Fukuoka pomogla je u prikupljanju sredstava za podršku Ukrajini u obnovi onoga što je uništeno u ruskoj agresiji, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. 

"Ukrajinu i Japan dele hiljade kilometara. Ali uprkos udaljenosti, danas su igrači i navijači s različitih kontinenata ujedinjeni u svojim iskrenim težnjama da čine dobro. Zahvalan sam Japanu, zemlji s jedinstvenim iskustvom u oporavku, premijeru Fumiju Kišidi i njegovoj vladi, kao i parlamentu Japana i celom japanskom narodu, što stoje uz Ukrajinu i podržavaju našu zajedničku stvar", napisao je Zelenski na platformi X (Tviter).

On je naveo da je humanitarni meč u Tokiju, koji je završen nerešenim rezultatom 2:2, okupio hiljade japanskih i ukrajinskih navijača.  

20.00 Turska signalizira spremnost za novo posredovanje u Ukrajini

Turska je spremna da nastavi svoje posredničke napore o pregovorima o rešenju u Ukrajini, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

"Spremni smo da oživimo prekinuti pregovarački poces u Istanbulu o rešenju sukoba u Ukrajini", rekao je Erdogan turskoj televiziji Haber, nakon razgovora s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Tanjug/AP/Denes Erdos

 

Prema rečima turskog predsednika, ratovi u Ukrajini i Gazi mogu se rešiti samo mirnim putem, prenosi TASS. Turski predsednik je, prema navodima, u komunikaciji s predsednicima Rusije i Ukrajine, Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim.

17.20 EU usvojila 12. paket ekonomskih i individualnih sankcija Rusiji

Evropska unija usvojila je danas 12. paket ekonomskih i individualnih restriktivnih mera Rusiji zbog rata u Ukrajini, saopštio je Savet EU. 

Kako se navodi u saopštenju, ovim merama nanosi se dodatan udarac sposobnosti ruskog predsednika Vladimira Putina da vodi rat u Ukrajini jer su one usmerene na sektore ruske ekonomije visoke vrednosti i otežavaju zaobilažanje sankcija EU. 

U okviru novog paketa nalaze se i mere za ograničenje uvoza, kupovine ili transfera ruskih dijamanata, nova ograničenja i kontrole uvoza i izvoza, a pored ekonomskih sankcija, Savet EU je odlučio da na listu stavi i "značajan broj" fizičkih i pravnih lica. 

profimedia

 

Današnjom odliukom Švajcarska se dodaje na listu zemalja partnera koje primenjuju set restriktivnih mera na uvoz gvožđa i čelika iz Rusije, kao i set mera kontrole uvoza koje su suštinski ekvivalentne merama EU. 

15.10 Lavrov: Zapad shvata uzaludnost pokušaja da se Moskva uništi kao nezavisni igrač

Tvrdnje američkog predsednika Džozefa Bajdena i šefa Pentagona Lojda Ostina da će Rusija navodno ciljati mete NATO odmah nakon pobede u Ukrajini pokazuju "očajnu" poziciju u kojoj se nalaze, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"To su čiste gluposti, naročito Bajdenova izjava kako se SAD moraju boriti do poslednjeg Ukrajinca jer, navodno znaju da će (ruski predsednik Vladimir) Putin odmah nakon pobede u Ukrajini napasti baltičke zemlje, Finsku i druge članice NATO", istakao je Lavrov za Kanal 1.

Lavrov je dodao da Zapad shvata uzaludnost pokušaja da se Moskva uništi kao nezavisni igrač na međunarodnoj sceni, prenosi TASS.

"Mnogi su bili uvereni da što je ekonomska osnova jača, šira i raznovrsnija, to su manje šanse za odnose Rusije sa Zapadom, odnosno da će (..) ikad ući u konflikt. Međutim, Zapad nije oklevao u pokušaju da ostvari svoj glavni cilj, koji je sada potpuno jasan - da uništi Rusiju kao nezavisnog igrača na međunarodnoj sceni", istakao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je naglasio da Zapad sada shvata uzaludnu prirodu ovog cilja, ali da to ne može biti direktno rečeno usled rizika da njihovi lideri "izgube obraz i ugled" u očima glasača, piše TASS.

14.02 Zalužnji: Situacija na ukrajinskom frontu nije u zastoju

Načelnik generalštaba ukrajinske vojske Valerij Zalužnji ocenio je danas da situacija na linijama fronta sa Rusijom nije u zastoju, istovremeno odbivši da komentariše da li će Ukrajina nastaviti protivofanzivne operacije tokom zime.

"Ovo je rat, ne mogu da komentarišem šta planiramo i treba da radimo. U suprotnom, to bi bila predstava, a ne rat", dodao je Zalužnji, prenosi Rojters.

Kada je u pitanju novi način regrutacije ukrajinskih vojnika, predsednik Volodimir Zelenski najavio je promene, koje bi podrazumevale strateško korišćenje specifičnih sposobnosti novih regruta, radi postizanja efektijih rezultata.

07.52 Rusija i Ukrajina razmenili napade dronovima

Ukrajina i Rusija pokrenule su u nedelju novi talas uzajamnih napada dronovima na ciljeve neprijateljske strane, pojačavajući intenzitet vazdušnih udara, preneli su danas zapadni mediji. U izveštaju Rojtersa se navodi da je u ruskom napadu na Odesu jedna osoba izgubila život, kao i da su ukrajinske snage izvršile napad dronovima na jedan ruski vojni aerodrom. Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo je saopštilo u nedelju ujutru da je uništilo 20 ruskih dronova i jednu krstareću raketu koju su ruske snage lansirale tokom noći.

Devet dronova je oboreno iznad juga oblasti Odesa, ali ostaci uništenih projektila su izazvali požar u stambenom objektu u kojem je život izgubila jedna osoba. Rusko ministarstvo odbrane objavilo je na društvenim mrežama da su ruski sistemi PVO uništili ili presreli ukupno 35 ukrajinskih dronova iznad Lipecke, Volgogradske i Rostovske oblasti, ali nije potvrđeno šta su bili ciljevi ukrajinskog napada, kao ni da li je bilo materijalne štete.

profimedia

 

06.49 Ukrajina istražuje sumnjive uređaje povezane sa Zalužnjim

Ukrajnska bezbednosna služba pokrenula je istragu vezanu za uređaje za prikupljanje informacijama pronađene u kancelarijama koje je u budućnosti trebalo da koristi Valerij Zalužnji, glavnokomandujući ukrajnske vojske. Istraga je pokrenuta po članu krivičnog zakona Ukrajine o "protivpravnom sticanju, prodaji ili korišćenju posebnih tehničkih sredstava za prikupljanje informacija", saopštila je bezbednosna služba na platfromi Telegram.

"Naglašavamo da uređaj nije pronađen u kancelariji Zalužnjeg, već u jednoj od prostorija koje bi u budućnosti mogao koristiti za rad", dodato je u sapštenju bezbednosne službe, gde je naglašeno da taj uređaj nije bio u operativnom stanju, preneo je Rojters.

06.40 Dva sela u Belgorodskoj oblasti ostala bez struje

Dva ruska sela u Belgorodskoj oblast, koja se graniče sa Ukrajinom, ostala su bez struje posle granatiranja ukrajinskih snaga, rekao je guverner te oblasti Vjačeslav Gladkov.

"Kao rezultat granatiranja, oštećen je dalekovod, pa su sela Terebreno i Staroselje ostala bez struje", napisao je Gladkov na svom Telegram kanalu, prenosi TASS.

U selu Terebrenu, prema rečima Gladkova, oštećene su tri stambene kuće. 

06.23 Više od 2.000 ukrajinskih kamiona i dalje blokirano na granici sa Poljskom

Oko 2.150 ukrajinskih kamiona i dalje je zaglavljeno na granici sa Poljskom i ne mogu da se vrate u Ukrajinu, pošto poljske kamiondžije i dalje protestuju zbog, kako tvrde, nelojalne ukrajinske konkurencije. Portparol granične službe Andrij Demčenko rekao je novinarima da se blokade nastavljaju na tri prelaza, a najveći redovi su kod prelaza Šehinji-Medike, preneo je "Kijev independent". On je rekao da se kamioni kreću, ali znatno usporeno otkako je počela blokada Šehinja. 

profimedia

 

06.15 Delovi oborenog ruskog drona usmrtili jednu osobu u regionu Odese

Krhotine oborenog ruskog drona usmrtile su jednog civila u Odeskoj oblasti, izjavio je guverner Odese, nakon što je prethodno saopšteno da je ukrajinska PVO noćas uništila više od 20 ruskih bespilotnih letelica. Ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su iznad Odese devet ruskih dronova iranske proizvodnje, potvrdio je guverner Oleh Kiper u poruci na Telegram aplikaciji i podsetio da je to treći ruski vazdušni napad na region Odese u proteklih nedelju dana, prenosi Rojters.

"Jedan od oborenih dronova pao je na stambeni objekat u Odeskom okrugu i eksplodirao", rekao je Kiper i precizirao da je oštećeno nekoliko kuća, a  da je kasnije je u jednoj od kuća pronađeno beživotno telo.

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo je saopštilo da su PVO sistemi osim dronova uništili i rusku balističku krstareću raketu Iskander. 

Komentari (0)

Evropa